Свята Аргентини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

В Аргентині широко відзначаються як визнані у майже всьому світі свята, так і пов'язані зі становленням держави. Відповідно до чинного законодавства країни, 16 свят є щорічними неробочими днями на федеральному рівні. Провінції також можуть встановлювати власні святкові неробочі дні. Представники деяких релігійних та етнічних груп (перелік визначений у законі) мають право на вихідні у дні своїх свят. Виконавча влада Аргентини встановлює щороку три додаткових вихідних для сприяння туризму, а також в окремі роки додаткові вихідні для певних цілей. Існують також свята соціальних груп, професійних спільнот тощо, що не мають статусу вихідного.

Свята, що є неробочими днями[ред. | ред. код]

Законодавство Аргентини передбачає національні свята (ісп. feriados nacionales), кожне з яких є неробочим днем, та окремо неробочі дні (ісп. dias no laborables). Національні свята є загальнообов'язковими, а в неробочі дні роботодавець вирішує, чи надавати вихідний працівникам, однак федеральні службовці мають вихідний. Національні свята також поділяться на нерухомі (ісп. inamovibles), що відзначаються у фіксовану дату, незалежно від дня тижня, у який випадають (до цієї категорії також віднесені християнські свята Великоднього тижня, які мають змінні дати, але завжди випадають в один день тижня), та перехідні (ісп. transladables), які переносяться на найближчий понеділок, якщо випадають на будній день. Чинний перелік державних свят регулюється президентським указом 1584/2010, що набув чинності 2 листопада 2010 року[1], з подальшими змінами

Національні свята[ред. | ред. код]

Дата Оригінальна назва (іспанською) Назва українською Примітки
1 січня Año Nuevo Новий рік Свято на ознаменування початку каленарного року. Нерухоме.
рухоме: Великдень — 48 днів Carnaval Карнавальний понеділок Карнавал[es] широко відзначається у католицьких країнах перед Великим постом. Дата залежить від дати Великодня. Карнавальний понеділок може мати найранішу дату 2 лютого, найпізнішу — 8 березня. Свято не переноситься.
рухоме: Великдень — 47 днів Carnaval Карнавальний вівторок
24 березня Día Nacional de la Memoria por la Verdad y la Justicia Національний день пам'яті заради правди і справедливості Встановлений на вшанування жертв диктатури у 1976—1983 роках. Нерухоме.
2 квітня Día del Veterano y de los Caídos en la Guerra de Malvinas День ветеранів і полеглих під час Мальвінської (Фолклендської) війни Відзначається у день висадки аргентинських військ на Мальвінських (Фолклендських) островах. Нерухоме.
рухоме: Великдень — 2 дні Viernes Santo Страсна п'ятниця Релігійне свято, що відзначається у п'ятницю перед Великоднем. Дата святкування не регулюється, може випадати у період між 20 березня і 23 квітня, у випадку збігу з іншим святом не компенсується.
1 травня Día del Trabajador День робітника Збігається з поширеним у світі Днем праці. Нерухоме.
25 травня Día de la Revolución de Mayo День Травневої революції Свято на вшанування формування першого уряду 25 травня 1810 року і початку боротьби за незалежність. Нерухоме.
17 червня Paso a la Inmortalidad del General Martín Miguel de Güemes Відхід у вічність генерала Мартіна Мігеля де Гуемеса Вшанування пам'яті учасника війни за незалежність. Перехідне. Якщо 17 червня вівторок або середа, відзначається у попередній понеділок, а якщо четвер — у наступний. Можливі дати відзначення: 15, 16, 17, 21 червня.
20 червня Paso a la Inmortalidad del General Manuel Belgrano Відхід у вічність генерала Мануеля Бельграно Вшанування пам'яті учасника війни за незалежність, творця аргентинського прапора. Тож відоме також як День прапора. Нерухоме.
9 липня Día de la Independencia День незалежності Одне з головних державних свят на згадку про проголошення незалежності Аргентини у 1816 році. Нерухоме.
17 серпня Paso a la Inmortalidad del General José de San Martín Відхід у вічність генерала Хосе де Сан-Мартіна Вшанування пам'яті учасника війни за незалежність. Перехідне. Якщо 17 серпня вівторок або середа, відзначається у попередній понеділок, а якщо четвер або п'ятниця — у наступний. Можливі дати відзначення: 15, 16, 17, 20, 21 серпня.
12 жовтня Día del Respeto a la Diversidad Cultural День поваги до культурного різноманіття[en] Свято поширене в обох Америках з нагоди відкриття європейцями континенту. Відоме також як День Колумба. Нинішня назва встановлена на вшанування також корінного населення. Перехідне. Якщо 12 жовтня вівторок або середа, відзначається у попередній понеділок, а якщо четвер або п'ятниця — у наступний. Можливі дати відзначення: 10, 11, 12, 15, 16 жовтня.
20 листопада Día de la Soberanía Nacional День національного суверенітету Встановлене у річницю Битви при Вуельта-де-Облігадо. Перехідне. Якщо 20 листопада вівторок або середа, відзначається у попередній понеділок, а якщо четвер або п'ятниця — у наступний. Можливі дати відзначення: 18, 19, 20, 23, 24 листопада.
8 грудня Día de la Inmaculada Concepción de la Virgen Свято непорочного зачаття Діви Марії Релігійне свято. Нерухоме
25 грудня Navidad Різдво Релігійне свято. Нерухоме

Неробочі дні[ред. | ред. код]

Загальні[ред. | ред. код]

Дата Оригінальна назва (іспанською) Назва українською Примітки
змінна: Великдень — 3 дні Jueves Santo Великий четвер Релігійне свято, що відзначається у четвер перед Великоднем. Дата святкування не регулюється, може випадати у період між 19 березня і 22 квітня, у випадку збігу з іншим святом не компенсується.

Для релігійних груп[ред. | ред. код]

Дата Оригінальна назва (іспанською) Назва українською Примітки
змінна: 1-й і 2-й дні місяця Тішрей єврейського календаря Año Nuevo Judío (Rosh Hashana) Юдейський Новий рік (Рош-га-Шана) Для громадян, які сповідують юдейську релігію.
змінна: 10-й день місяця Тішрей єврейського календаря Día del Perdón (lom Kipur) День Спокути (Йом-Кіпур)
змінна: 15-й і 16-й дні місяця Нісан єврейського календаря Pascua Judía (Pesaj) Песах
змінна: 1-й день місяця Мухаррам ісламського календаря Año Nuevo Musulmán (Hégira) Мусульманський Новий рік Для громадян, які сповідують іслам.
змінна: 1-й день місяця Шавваль ісламського календаря El día posterior a la culminación del ayuno (Id Al-Fitr) День після завершення посту (Рамазан-байрам)
змінна: 10-й день місяця Зуль-хіджа ісламського календаря Fiesta del Sacrificio (Id Al-Adha) Свято жервоприношення (Курбан-байрам)

Одноразові свята з нагоди Двохсотріччя[ред. | ред. код]

Починаючи з 2010 року, в Аргентині відзначаються двохсотрічні ювілеї державотворчих подій. На спомин про них Президент і Національний Конгрес встановлювали одноразові святкові дні:

  • 24 травня 2010, понеділок — Національне свято (ісп. Feriado Nacional) на спомин двохсотріччя Травневої революції.
  • 27 лютого 2012, понеділок — відзначення двохсотріччя створення та публічного використання національного прапора.
  • 24 вересня 2012, понеділок — відзначення двохсотріччя битви під Тукуманом, у якій війська Сполучених провінцій Ріо-де-ла-Плати перемогли роялістські війська.
  • 31 січня 2013, четвер — двохсотріччя відкриття Національних установчих зборів.
  • 20 лютого 2013, середа — двохсотріччя битви під Сальтою — другої звитяги над роялістами.

Провінційні свята[ред. | ред. код]

Законами аргентинських провінцій додатково встановлені святкові дні, що є вихідними у цих провінціях. Ці святкові дні можуть збігатися з національними або мати інший статус. Хоча провінційними законами іноді розрізняються свята і неробочі дні (як показано у таблиці), в обох випадках роботодавці вирішують, чи надавати вихідний. Додатково існують свята на рівні муніципалітетів.

Свята провінційного рівня
Провінція Свято (feriado provincial) Неробочий день (día no laborable)
Вогняна Земля 1 червня — День провінції[2]
25 листопада — День геноциду селькнамів[3]
Ентре-Ріос 3 лютого — Річниця битви під Касеросом[4]
27 червня — День працівника державної служби[5]
29 вересня — День архангела Михаїла, покровителя провінції[6]
Жужуй[7] 27 квітня — Великий день Жужуя (у пам'ять про битву на Леоні 1821 року)[8]
23 серпня — Річниця евакуації 1812 року
Карнавальний понеділок[9]
7 жовтня — День Діви Ріо-Бранко
18 листопада — День політичної автономії
Карнавальний вівторок
Катамарка[10] 11 травня — День народження Фрая Мамерто Ескіу
25 серпня — День автономізації провінції
8 грудня — свято Непорочного Зачаття
Ла-Ріоха[11] 20 травня — День заснування Ла-Ріохи
4 серпня — річниця вбивства єпископа Енріке Анхелейї
31 грудня — Фестиваль Тінкунаку
Мендоса 25 липня — День святого Якова, покровителя провінції[12]
Сальта[13] 20 лютого — річниця битви під Сальтою
17 червня[14] — Перехід до безсмертя генерала Мартіна Мігеля де Гуемеса[15]
15 вересня — свята Господніх і Богородичних Див
13 і 14 вересня — свята Господніх і Богородичних Див
Сан-Луїс[16] 3 травня — День святого Хреста
25 серпня — День святого Людовика, короля Франції, покровителя провінції
Санта-Крус 16 серпня — День святого Хуана Боско, покровителя провінції[17]
7 грудня — День пам'яті Патагонського повстання[18]
Санта-Фе[19] 15 листопада — День заснування міста Санта-Фе
Сантьяго-дель-Естеро 27 квітня — День автономії
25 липня — День заснування міста Сантьяго-дель-Естеро
Сан-Хуан 11 вересня — День вчителя, річниця смерті Домінго Сарм'єнто[20]
Тукуман 24 вересня — Річниця битви під Тукуманом[21]
Чубут 28 липня — Річниця прибуття валлійських іммігрантів[22]

Національні святкові та вихідні дні за роками[ред. | ред. код]

У таблиці нижче зазначені дні тижня і дати свят та періоди вихідних, визначені цими святами, у тому числі додаткові вихідні для туристичних цілей.

2010—2015[ред. | ред. код]

Новий рік Карнавал День пам'яті Страсна П'ятниця День ветеранів Страсна П'ятниця День праці День Травневої революції День Бельграно День незалежності День Сан-Мартіна День культурного різноманіття День суверенітету День Непорочного Зачаття Різдво Додаткові вихідні
2010 п'ятниця
1
- середа
24
- п'ятниця
2
субота
1
вівторок
25
понеділок
21
п'ятниця
9
понеділок
16
понеділок
11
понеділок
22
середа
8
субота
25
24 травня (пн)
27 жовтня (ср, перепис)
1-3 січня
(3)
24 березня
(1)
1-4 квітня
(4)
1-2 травня
(2)
22-25 травня
(4)
19-21 червня
(3)
9-11 липня
(3)
14-16 серпня
(3)
9-11 жовтня
(3)
20-22 листопада
(3)
8 грудня (3) 25-26 грудня (2)
2011 субота
1
пн-вт
7 і 8
четвер
24
- субота
2
п'ятниця
22
неділя
1
середа
25
понеділок
20
субота
9
понеділок
15
понеділок
10
понеділок
28
четвер
8
неділя
25
25 березня (пт)
9 грудня (пт)
1-2 січня
(2)
5-8 березня
(4)
24-27 березня
(4)
2-3 квітня
(2)
21-24 квітня
(4)
30 квітня-1 травня
(2)
25 травня
(1)
18-20 червня
(3)
9-10 липня
(2)
13-15 серпня
(3)
8-10 жовтня
(3)
26-28 листопада
(3)
8-11 грудня (4) 24-25 грудня (2)
2012 неділя
1
пн-вт
20 і 21
субота
24
- понеділок
2
п'ятниця
6
вівторок
1
п'ятниця
25
середа
20
понеділок
9
понеділок
20
понеділок
8
понеділок
26
субота
8
вівторок
25
27 лютого (пн)
30 квітня (пн)
24 вересня (пн)
24 грудня (пн)
31 грудня-1 січня
(2)
18-21 лютого
(4)
24-25 березня
(2)
31 березня-2 квітня
(3)
5-8 квітня
(4)
28 квітня-1 травня
(4)
25-27 травня
(3)
20 червня
(1)
7-9 липня
(3)
18-20 серпня
(3)
6-8 жовтня
(3)
24-26 листопада
(3)
8-9 грудня (2) 22-25 грудня (4)
2013 вівторок
1
пн-вт
11 і 12
неділя
24
п'ятниця
29
вівторок
2
- середа
1
субота
25
'четвер
20
вівторок
9
понеділок
19
понеділок
14
понеділок
25
неділя
8
середа
25
31 січня (чт)
20 лютого (ср)
1 квітня (пн)
21 червня (пт)
1 січня
(1)
9-12 лютого
(4)
23-24 березня
(2)
28 березня-2 квітня
(6)
1 травня
(1)
25-26 травня
(2)
20-23 червня
(4)
9 липня
(1)
17-19 серпня
(3)
12-14 жовтня
(3)
23-25 листопада
(3)
7-8 грудня (2) 25 грудня (1)
2014 середа
1
пн-вт
3 і 4
понеділок
24
- середа
2
п'ятниця
18
четвер
1
неділя
25
п'ятниця
20
середа
9
понеділок
18
понеділок
13
понеділок
24
понеділок
8
четвер
25
2 травня (пт)
26 грудня (пт)
1 січня
(1)
1-4 березня
(4)
22-24 березня
(3)
2 квітня
(1)
17-20 квітня
(4)
1-4 травня
(4)
24-25 травня
(2)
20-22 червня
(3)
9 липня
(1)
16-18 серпня
(3)
11-13 жовтня
(3)
22-24 листопада
(3)
6-8 грудня (3) 25-28 грудня (4)
2015 четвер
1
пн-вт
16 і 17
вівторок
24
- четвер
2
п'ятниця
3
п'ятниця
1
понеділок
25
субота
20
четвер
9
понеділок
17
понеділок
12
понеділок
23
вівторок
8
п'ятниця
25
23 березня (пн)
7 грудня (пн)
1 січня
(1)
14-17 лютого
(4)
21-24 березня
(4)
2-5 квітня
(4)
1-3 травня
(3)
23-25 травня
(3)
20-21 червня
(2)
9 липня
(1)
15-17 серпня
(3)
10-12 жовтня
(3)
21-23 листопада
(3)
5-8 грудня (4) 25-27 грудня (3)

2016—2024[ред. | ред. код]

Новий рік Карнавал День пам'яті Страсна П'ятниця День ветеранів Страсна П'ятниця День праці День Травневої революції День Гуемеса День Бельграно День незалежності День Сан-Мартіна День культурного різноманіття День суверенітету День Непорочного Зачаття Різдво Додаткові вихідні
2016 п'ятниця
1
пн-вт
8 і 9
четвер
24
п'ятниця
25
субота
2
- неділя
1
середа
25
п'ятниця
17
понеділок
20
субота
9
понеділок
15
понеділок
10
понеділок
28
четвер
8
неділя
25
8 липня (пт)
9 грудня (пт)
1-3 січня
(3)
6-9 лютого
(4)
24-27 березня
(4)
2-3 квітня
(2)
30 квітня-1 травня
(2)
25 травня
(1)
17-20 червня
(4)
8-10 липня
(3)
13-15 серпня
(3)
8-10 жовтня
(3)
26-28 листопада
(3)
8-11 грудня (4) 24-25 грудня (2)
2017 неділя
1
пн-вт
27 і 28
п'ятниця
24
- неділя
2
п'ятниця
14
понеділок
1
четвер
25
субота
17
вівторок
20
неділя
9
понеділок
21
понеділок
16
понеділок
20
п'ятниця
8
понеділок
25
-
31 грудня-1 січня
(2)
25-28 лютого
(4)
24-26 березня
(3)
1-2 квітня
(2)
13-16 квітня
(4)
29 квітня-1 травня
(3)
25 травня
(1)
17-18 червня
(2)
20 червня
(1)
8-9 липня
(2)
19-21 серпня
(3)
14-16 жовтня
(3)
18-20 листопада
(3)
8-10 грудня (3) 23-25 грудня (3)
2018 понеділок
1
пн-вт
12 і 13
субота
24
п'ятниця
30
понеділок
2
- вівторок
1
п'ятниця
25
неділя
17
середа
20
понеділок
9
понеділок
20
понеділок
15
понеділок
19
субота
8
вівторок
25
30 квітня (пн)
24 грудня (пн)
31 грудня (пн)
30 грудня-1 січня
(3)
10-13 лютого
(4)
24-25 березня
(2)
29 березня-2 квітня
(5)
28 квітня-1 травня
(4)
25-27 травня
(3)
16-17 червня
(2)
20 червня
(1)
7-9 липня
(3)
18-20 серпня
(3)
13-15 жовтня
(3)
17-19 листопада
(3)
8-9 грудня (2) 22-25 грудня (4)
2019 вівторок
1
пн-вт
4 і 5
неділя
24
- вівторок
2
п'ятниця
19
середа
1
субота
25
понеділок
17
четвер
20
вівторок
9
субота
17
субота
12
понеділок
18
неділя
8
середа
25
8 липня (пн)
19 серпня (пн)
14 жовтня (пн)
29 грудня-1 січня
(4)
2-5 березня
(4)
23-24 березня
(2)
2 квітня
(1)
18-21 квітня
(4)
1 травня
(1)
25 травня
(1)
15-17 червня
(3)
20 червня
(1)
6-9 липня
(4)
17-19 серпня
(3)
12-14 жовтня
(3)
16-18 листопада
(3)
7-8 грудня (2) 25 грудня (1)
2020 середа
1
пн-вт
24 і 25
вівторок
24
- вівторок
31
п'ятниця
10
п'ятниця
1
понеділок
25
понеділок
15
субота
20
четвер
9
понеділок
17
понеділок
12
понеділок
23
вівторок
8
п'ятниця
25
23 березня (пн)
10 липня (пт)
7 грудня (пн)
1-3 січня
(3)
13-16 лютого
(4)
21-24 березня
(4)
31 березня
(1)
9-12 квітня
(4)
1-3 травня
(3)
23-25 травня
(3)
13-15 червня
(3)
20-21 червня
(2)
9-12 липня
(4)
15-17 серпня
(3)
10-12 жовтня
(3)
21-23 листопада
(3)
5-8 грудня (4) 25-27 грудня (3)
2021 п'ятниця
1
пн-вт
15 і 16
середа
24
- п'ятниця
2
субота
1
вівторок
25
понеділок
21
неділя
20
п'ятниця
9
понеділок
16
понеділок
11
субота
20
середа
8
субота
25
24 травня (пн)
8 жовтня (пт)
22 листопада (пн)
1-3 січня
(3)
13-16 лютого
(4)
24 березня
(1)
1-4 квітня
(4)
1-2 травня
(2)
22-25 травня
(4)
19-21 червня
(3)
9-11 липня
(3)
14-16 серпня
(3)
8-11 жовтня
(4)
20-22 листопада
(3)
8 грудня (3) 25-26 грудня (2)
2022 субота
1
пн-вт
28 і 1
четвер
24
- субота
2
п'ятниця
15
неділя
1
середа
25
п'ятниця
17
понеділок
20
субота
9
понеділок
15
понеділок
10
неділя
20
четвер
8
неділя
25
7 жовтня (пт)
21 листопада (пн)
9 грудня (пт),
додатковий вихідний для перепису 18 травня (ср)
1-2 січня
(2)
26 лютого-1 березня
(4)
24 березня
(1)
2-3 квітня
(2)
14-17 квітня
(4)
30 квітня-1 травня
(2)
25 травня
(1)
17-20 червня
(4)
9-10 липня
(2)
13-15 серпня
(3)
7-10 жовтня
(4)
19-21 листопада
(3)
8-11 грудня (4) 24-25 грудня (2)
2023 неділя
1
пн-вт
20 і 21
п'ятниця
24
- неділя
2
п'ятниця
7
понеділок
1
четвер
25
субота
17
вівторок
20
неділя
9
понеділок
21
понеділок
16
понеділок
20
п'ятниця
8
понеділок
25
26 травня (пт)
19 червня (пн)
13 жовтня (пт)
31 грудня-1 січня
(2)
18-21 лютого
(4)
24-26 березня
(3)
1-2 квітня
(2)
6-9 квітня
(4)
29 квітня-1 травня
(3)
25-28 травня
(4)
17-20 червня
(4)
8-9 липня
(2)
19-21 серпня
(3)
13-16 жовтня
(4)
18-20 листопада
(3)
8-10 грудня (3) 23-25 грудня (3)
2024 понеділок
1
пн-вт
12 і 13
неділя
24
п'ятниця
29
вівторок
2
- середа
1
субота
25
понеділок
17
четвер
20
вівторок
9
субота
17
субота
12
понеділок
18
неділя
8
середа
25
1 квітня (пн)
21 червня (пт)
11 жовтня (пт)
30 грудня-1 січня
(3)
10-13 лютого
(4)
23-24 березня
(2)
28 березня-2 квітня
(6)
1 травня
(1)
25-26 травня
(2)
15-17 червня
(3)
20-23 червня
(4)
9 липня
(1)
17-18 серпня
(2)
11-13 жовтня
(3)
16-18 листопада
(3)
7-8 грудня (2) 25 грудня (1)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Національні свята. Указ 1584/2010. — Información Legislativa (іспанською)
  2. Закон 007/92 провінції Вогняна Земля, Антарктида і Острови Південної Атлантики
  3. [http://www.legistdf.gob.ar/lp/leyes/Provinciales/LEYP1389.pdf Закон 1389/21
  4. Закон 7285 провінції Ентре-Ріос (1984 рік)
  5. Указ 216 губернатора провінції Ентре-Ріос (2003)
  6. Указ 4359 губернатора провінції Ентре-Ріос (1993)
  7. Закон 4059 провінції Жужуй 1984 року
  8. Встановлений провінційним законом 6197
  9. запроваджено у період до відновлення свята на національному рівні, збігається зі святкуванням на національному рівні
  10. Закон провінції Катамарка 1988 року
  11. Закон 9844 провінції Ла-Ріоха (2016 рік)
  12. Закон 4081 провінції Мендоса
  13. Закон 5032 провінції Сальта (1976 рік)
  14. відповідно до провінційного закону свято нерухоме, отже в окремі роки воно не збігається з національним і провінція має два вихідні
  15. 15 і 17 червня будуть святами в пам'ять генерала Мартіна Мігеля де Гуемеса. — Уряд Сальти. (ісп.)
  16. Закон II-0046-2004 провінції Сан-Луїс
  17. Закон 3419 провінції Санта-Крус (2014 рік)
  18. Закон 3368 провінції Санта-Крус (2019 рік)
  19. Закон 13155 провінції Санта-Фе (2010)
  20. 11 вересня — День вчителя
  21. Закон 1965 провінції Тукуман (1946)
  22. 28 липня в Чубуті — неробочий день