Чакапулі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чакапулі
Вегетаріанський чакапулі із грибів у Чернігові. Ресторан-хінкальня "Буба", 2017

Чакапулі (груз. ჩაქაფული) — національна грузинська страва,[1] що являє собою молоде м'ясо, тушковане із зеленню і спеціями (в перекладі означає «м'ясо в пінці»). Найчастіше використовують баранину (але також і телятину та ін.), а для святкового варіанту — ягнятину. Особливої пікантності страві додає свіжий естрагон (тархун), також часто використовують для приготування ткемалі. Ці компоненти надають м'ясу легку кислинку і ніжний аромат. Подають чакапулі як самостійну страву з вином, зеленню і хлібом, а їдять його тільки в гарячому вигляді.

У Грузії готують чакапулі переважно пізно навесні і на початку літа, оскільки в цей період для нього є найнеобхідніші продукти.[2][3] Часто його готують на Великдень або інші церковні свята, а також на Гіоргоба (день святого Георгія Побідоносця), який відзначається на початку травня і є одним з найбільших релігійних свят у країні. У такі свята прийнято виїжджати на святі місця, розташовані далеко від міст, тому чакапулі найчастіше готують на багатті у великих казанах, така страва виходить особливо смачною.

Іноді до страви додають вино або воду, але за грузинським рецептом води не потрібно додавати, оскільки зелень і м'ясо виділяють багато соку.[4]

Також готують вегетаріанський варіант — м'ясо заміняють грибами.[5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Семенова С.В. Грузинская кухня, С. 16
  2. Чакапулі - весняна страва. Архів оригіналу за 23 березня 2017. Процитовано 25 липня 2017.
  3. Чакапулі [Архівовано 4 липня 2014 у Wayback Machine.], Кукорама
  4. Чакапулі — перлина грузинської кухні[недоступне посилання з липня 2019]
  5. Чакапулі з грибів[недоступне посилання]