8-й флот (США)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
8-й флот
англ. United States Eighth Fleet
На службі 15 березня 1943 – лютий 1950
Країна  Сполучені Штати
Вид  Військово-морські сили США
Тип флот
У складі Атлантичний флот США
Війни/битви Друга світова війна
Битва на Середземному морі
* Сицилійська операція
* Операція «Аваланч»
* Операція «Драгун»
Командування
Визначні
командувачі
адмірал Генрі Кент Г'юїтт

8-й флот (США) (англ. United States Eighth Fleet) — військове об'єднання військово-морських сил США, оперативний флот Збройних сил США за часів Другої світової війни.

8-й флот ВМС США заснований 15 березня 1943 року для підтримки союзних військ, що діяли у північно-західній Африці на Середземноморському театрі війни. Основним призначенням флоту було підготовка та проведення амфібійних операцій, підтримка наземних військ після висадки та забезпечення прикриття переходів транспортних і десантних конвоїв в акваторії Середземного моря. Флот був розгорнутий на основі Амфібійних сил Атлантичного флоту під командуванням адмірала Г. Г'юїтта.

8-й флот залучався до проведення висадки морських десантів на Сицилію та в Салерно, а також на півдні Франції. 15 вересня 1945 року оперативне об'єднання розформували, а його сили передали до складу 12-го флоту США.

1 березня 1946 року у зв'язку з реорганізацією американських ВМС 8-й флот відновили під командуванням адмірала М.Мітшера. Головним призначенням флоту стало формування ударної складової Атлантичного флоту, тому до його складу увійшли найновітніші авіаносці «Мідвей» і «Франклін Рузвельт». У лютому 1950 року флот перетворений на 2-й флот Атлантичного флоту.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Sean Maloney, To Secure Command of the Sea, thesis, 1991, p.25