Кіренійський корабель

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кіренійський корабель
грец. Ναυάγιο της Κηρύνειας
Кіренійський корабель в експозиції Музея кораблетрощ в Кіренійському замку
Країна Турецька Республіка Північного Кіпру
Регіон Північний Кіпр
Населений пункт Кіренія
Історія
Датування кінець IV ст. до н. е.
Періоди Елліністичний період
Дослідження
Відкрито 1967
Місце збереження матеріалів Музей кораблетрощ в Кіренійському замку.
Мапа
CMNS: Кіренійський корабель у Вікісховищі

Кіренійський корабель (грец. Ναυάγιο της Κηρύνειας, тур. Girne batığı) — грецьке торгове судно, що потонуло неподалік від міста Кіренія на Кіпрі наприкінці IV століття до н. е. Підняті з дна залишки корабля і вантажу експонуються в Музеї кораблетрощі в Кіренійському замку.

Не дивлячись на фактичне перебування на території ТРПК, Кіренійський корабель продовжує вважатись в Республіці Кіпр важливим символом і національною гордістю, а його зображення використане на кіпрських монетах євро номіналом 10, 20 і 50 євроцентів[1].

Історія відкриття[ред. | ред. код]

Модель Кіренійського корабля в Науковому центрі і музеї технології (Салоніки)

Кіренійський корабель виявлений греко-кіпрськими дайверами 1967 року неподалік від прибережного міста Кіренія. Майкл Катзев, аспірант Музею археології та антропології Пенсільванського університету, здійснив його детальне вивчення в 1967—1969 роках. Знахідка була широко висвітлена Національним географічним товариством. Залишки корабля підняли з морського дна взимку 1970 року. 75 % корабля знаходяться в доброму стані і на сьогоднішній день це єдине збережене судно елліністичної епохи Греції. 1974 року турецькі війська окупувала північний Кіпр і Кіренія разом з іншими окупованими територіями увійшла в склад Турецької республіки Північного Кіпру. Сьогодні Кіренійський корабель експонується в Музеї кораблетрощі (тур. Batık Gemi Müzesi) в Кіренійському замку.

Причини затоплення[ред. | ред. код]

Затоплення корабля могли викликати різні причини, але дані свідчать про те, що, швидше за все, це сталося через його зношеність або напад піратів[2]. Археологи виявили в корпусі наконечники зброї, що може слугувати свідченням нападу на корабель, хоча так само можуть представляти лише вантаж корабля[2]. Оскільки корабель вважається торговим, на ньому повинні були знаходитися міри ваги і давньогрецькі монети, але вони не були виявлені. Також на кораблі не було знайдено будь-який інший цінний вантаж, що можливо є підтвердженням теорії пограбування судна піратами і його подальшого потоплення[2]. Знайдений на судні вантаж представлений 400 амфорами для вина, мигдаль у банках, 29 жорен, багато свинцю, велика каструля і бронзовий казан. Знайдені чотири чаші для пиття, чотири дерев'яні ложки і чотири глечики для олії дають припустити, що екіпаж складався з чотирьох моряків.

Сучасні репліки Кіренійського корабля[ред. | ред. код]

Кіренія II[ред. | ред. код]

Кіренія ІІ
Кіренія ІІ

1985 року на основі залишків Кіренійського корабля один з грецьких науковців створив повнорозмірну копію корабля, що отримала назву Кіренія II. Це судно стало «плаваючим послом кіпрської культури», побувавши при цьому в багатьох частинах світу, в тому числі в Нью-Йорку 1986 року, в Японії — 1988 року і в ФРН — 1989 року.

Кіренія III[ред. | ред. код]

Кіренія Ліберті (жовтень 2012)
Kyrenia Liberty (жовтень 2012)

Після візиту в Японію в місті Фукуока побудована ще одна копія корабля Кіренія III, що знаходиться на постійній експозиції у місті.

Kyrenia Liberty[ред. | ред. код]

2002 року розпочалося будівництво третьої копії корабля під назвою Kyrenia Liberty, з дотриманням оригінального дизайну, але використовуючи сучасні технології. Його будівництво приурочили до Олімпійських ігор 2004 року і вчинила плавання в Афіни із символічним вантажем міді, яку згодом використали для створення бронзових медалей для Олімпіади.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Central Bank Of Cyprus - 10 CENT. Centralbank.gov.cy. 17 жовтня 2002. Архів оригіналу за 11 квітня 2012. Процитовано 8 травня 2009.
  2. а б в Katzev, Susan Womer. «The Ancient Ship of Kyrenia, Beneath Cyprus Seas.» Great Moments in Greek Archaeology. Ed. Pavos Valavanis and David Hardy. Oxford University Press, 2007. 286-99.

Література[ред. | ред. код]

  • Casson, Lionel. Ships and Seafaring in Ancient Times. Austin, Texas. 109.
  • Katzev, Susan Womer. The Ancient Ship of Kyrenia, Beneath Cyprus Seas. Great Moments in Greek Archaeology. Ed. Pavos Valavanis and David Hardy. Oxford University Press, 2007. 286-99.
  • Steffy, Richard J. The Kyrenia Ship: An Interim Report on its Hull Construction. American Journal of Archaeology 38.1 (Jan. 1985): 71-101. JSTOR. Trinity University, Coates Lib., San Antonio. 5 Apr. 2009.
  • Steffy, Richard J., 1993, Ancient Ship Repair, in Harry Tzalas (ed.), Tropis V: 5th International Symposium on Ship Construction in Antiquity, Nauplia, 26, 27, 28 August 1993: Proceedings, 395—408. Athens.