Андреа Ґраціозі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Андреа Ґраціозі
Andrea Graziosi
Народився 19 січня 1954(1954-01-19) (70 років)
Рим, Італія
Країна Італія Італія
Національність італієць
Діяльність історик, економіст, викладач університету, sovietologist
Alma mater Неапольський університет імені Фрідріха II
Галузь історія, економіка
Заклад Неапольський університет імені Фрідріха II
Вища школа соціальних наук
Гарвардський університет
Вчене звання професор
Членство Italian Society for the Study of Modern and Contemporary Historyd
Відомий завдяки: дослідженням соціально-політичної історії Східної Європи
Нагороди
Орден Князя Ярослава Мудрого V ступеня
Орден Князя Ярослава Мудрого V ступеня

Висловлювання у Вікіцитатах
CMNS: Андреа Ґраціозі у Вікісховищі

Андреа Ґраціозі (італ. Andrea Graziosi; нар. 19 січня 1954, Рим) — італійський історик. Входить до складу наукової ради Українського історичного журналу.

Життєпис[ред. | ред. код]

Закінчив економічний факультет Неапольського університету. Професор історії Неапольського університету імені Фрідріха II. Працював також в університетах Пітсбурга, Пенсильванії, Вашингтона, Гарварда, Москви, Берліна. Співпрацює з такими науковими організаціями: Італійська асоціація з вивчення сучасної історії, Італійська асоціація з вивчення України, Американська історична асоціація тощо. З 2007 року — президент Італійського товариства вивчення сучасної історії.

Національний музей «Меморіал жертв Голодомору». Пам'ятна плита [1]

Досліджує історію України, СРСР, Росії та Східної Європи. Закінчив з відзнакою Неапольський університет в 1977 році за спеціальністю «економіка». У 2007—2011 роках — президент Італійського товариства вивчення сучасної історії. Співредактор результатів міжнародної конференції «Великий голод в Україні: Голодомор та його наслідки, 1933 до сьогодні».

Кавалер ордена князя Ярослава Мудрого V ступеня, який отримав «за вагомий особистий внесок у дослідження голодоморів в Україні, привернення уваги міжнародної спільноти до визнання Голодомору 1932—1933 рр. актом геноциду українського народу, активну громадську діяльність щодо вшанування жертв трагедії».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Цитата з роботи: А. Ґраціозі. Голод у СРСР 1931—1933 рр. та український Голодомор: чи можлива нова інтерпретація?— Український історичний журнал, 2005. Вип. 3.— С. 127.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Ґраціозі Андреа. Війна і революція в Європі, 1905—1956 рр [Архівовано 20 листопада 2019 у Wayback Machine.]. / Мар'яна Прокопович (пер.). — К. : Видавництво Соломії Павличко «Основи», 2005. (Guerra у rivoluzione in Europa 1905—1956)
  • Велика радянська селянська війна: більшовики та селяни: 1917—1933 (The Great Soviet Peasant War: Bolsheviks and Peasants: 1917—1933)
  • Радянський Союз в 209 цитатах (L'Unione Sovietica in 209 citazioni)
  • Листи з Харкова. Голод в Україні та на Північному Кавказі в повідомленнях італійських дипломатів. 1932—1933 роки / Італійський ін-т культури в Україні / Юрій Шаповал (наук.ред.укр.вид.), Андреа Ґраціозі (упорядкув. та вступ. ст.), Мар'яна Прокопович (пер.з італ.), Нікола Франко Баллоні (передм.). — Харків : Фоліо, 2007.

Джерела та література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]