Ганул Дем'ян Вадимович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дем'ян Ганул
Народився 6 жовтня 1993(1993-10-06) (30 років)
с. Новоселиця
Голованівський район
Кіровоградська область
Україна
Країна  Україна
Діяльність громадський діяч, волонтер, блогер
Alma mater Південноукраїнський національний педагогічний університет імені Костянтина Ушинського (2014)

Дем'ян Вадимович Гáнул (нар. 6 жовтня 1993, с. Новоселиця, Голованівський район, Кіровоградська область) — український громадський діяч, волонтер, блогер, зоо- та екозахисник, засновник та очільник громадської організації «Вуличний фронт», активний учасник Революції Гідності та протистояння в Одесі 2 травня проти проросійських сил[1]. У 2014-2016 роках керівник силового блоку Правого Сектору в Одесі.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 6 жовтня 1993 року в селі Новоселиця Голованівського району Кіровоградської області. Походить з сім'ї селян, батько — учасник Революції Гідності та ветеран АТО, з перших днів повномаштабного вторгення волонтерить на користь ЗСУ[2]. Мати — працює на підприємстві. На Кіровоградщині отримав середню освіту, а далі  продовжив навчання у Південноукраїнському національному педагогічному університеті ім. К. Д. Ушинського на історичному факультеті.

Успішно завершив навчання у 2014 році та отримав диплом бакалавра за спеціальністю історик/вчитель історії. Після отримання диплому почав займатися підприємницькою діяльністю[3].

Громадську діяльність розпочав на стику 2013-2014 років з початком протестів на Майдані, що переросли в Революцію Гідності. В тому ж 2014 році був вступив до лав Правого Сектору і очолів силовий блок осередку в Одеській області[4].

Брав участь в сутичках 2 травня 2014 року[5]. Після виходу з Правого Сектору створив і очолив власну громадську організацію «Вуличний фронт»[6], що об’єднала навколо себе еко- та зоозахисників, борців за справедливість, патріотів та просто небайдужих жителів міста Одеса. Був організатором акції повернення Літнього театру (територія Міського саду), проти незаконних забудов в місті та на узбережжі[7] та інших. Балотувався в депутати до міської ради Одеси на виборах 2020 року від політичної сили Національний корпус, але партія не подолала 5-відсотковий бар'єр.

З початком повномаштабного вторгнення Дем'ян Ганул, об'єднавши навколо себе представників інших патріотичних організацій міста[8], записав відеозвернення до росіян[9]. На відео озброєні чоловіки заявляють про свою готовність захищати місто[10]. В ситуації, коли понад 100 000 російських військ стоять довкола наших кордонів, ми заявляємо: Ми готові воювати за нашу свободу та незалежність! Саме тому, всі патріотичні організації Одеси без сумніву стануть єдиним фронтом проти російських окупантів" — повідомив Ганул у зверненні[11].

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

Громадська діяльність Дем'яна розпочалась у 2013 році з початком студентських протестів на Майдані. Будучи на той час також студентом, ідеї Революції Гідності він сприйняв дуже глибоко і спочатку брав участь в одеському Євромайдані, а взимку 2014 року поїхав в Київ, де беспосередньо брав участь в сутичках 20 лютого 2014 року.

Після повернення з Майдану приєднався до створеного в Одесі обласного осередку Правого Сектору та пізніше очолив його силовий блок. Перебуваючи у лавах Правого Сектору був учасником численних акцій з закриття наркоточок і притонів в місті Одеса. «Для мене це була щира діяльність. Мені подобалося, що я є частиною чогось великого. Це підіймало авторитет у місті, бо це добра справа, якщо дивитися через призму справедливості», — пояснює Дем’ян Ганул[12].

В тому ж році Дем'ян Ганул брав участь в акціях, відомих під загальою назвою "Сміттєва люстрація", під час яких, проросійських політиків, до яких ще не запровадили закон про люстрацію, активісти чинили "народну люстрацію". Так сталось з Нестором Шуфричем в Одесі[13]. В ряди "люстрованих" політиків потрапив голова місцевого Фонду соцстраху Олег Руденко. Його правоохоронці затримали на хабарі у 558 тисяч гривень, а згодом відпустили. "Хотілося якогось двіжу, щось змінити"[14] коментував ті події Ганул.

Дем'ян Ганул є співорганізатором численних патріотичних маршів в Одесі. Серед них "Марш на честь вшанування пам'яті Героїв Крут", що відбувся 29 січня 2018 року і завершився масштабним фаєр-шоу[15]. Після нього був "Марш пам'яті Сашка Білого" 21 березня 2018 року. Активісти патріотичних організацій пройшлися по центру Одеси в пам'ять про лідера УНА-УНСО Олександра Музичко, більш відомого як Сашко Білий, який загинув 24 березня 2014 року[16].

2 травня 2014 року[ред. | ред. код]

2 травня 2014 року Ганул брав участь в протистоянні з проросійськими бойовиками в центрі міста та на Куликовому полі біля Будинку Профспілок."Розпочалося все на Соборній площі саме, колона проросійських найманців рухалася із заготовленими предметами – дубинками, зброєю. Рухалися вбік мітингу, який відбувався за єдину Україну. І перші смерті відбулися на куту Дерибасівської та Преображенської. Це була вже точка неповернення, після цього почалися більш серйозні масові заворушення", – коментар Дем’яна Ганула[17]. Там, на розі цих вулиць отримав смертельне поранення товариш Дем'яна, десятник Правого Сектору Ігор Іванов. Перемога проукраїнських сил 2 травня 2014 року поклала кінець надіям сепаратистів на створення в одеському регіоні маріонеткової "республіки" за прикладом лднр.

В одну з річниць трагедії Ганул став співорганізатором "Маршу Українського Порядку" в Одесі. Близько тисячі людей з державними прапорами та фаєрами пройшли вулицями міста. Їхнім гаслом було – не допустити реваншу сил, винних у подіях весни 2014 року. "Одеса – це Україна", – скандували учасники ходи[18]. Ще один перфоменс Дем'яна Ганула на чергову річницю 2 травня – поїдання шашликів на Куликовому полі. Ця символічна акція неабияк розлютила проросійських блогерів в Одесі та навіть дійшла до пропагандистів з кремля[19].

Літній театр[ред. | ред. код]

Літній театр — це частина одеського міського саду. Довгий час вона була занедбана, і замість того, щоб займатись благоустроєм, у 2016 році депутати міської ради проголосували за відведення на користь спільного підприємства ділянки в майже 0,4 гекатара на території Літнього саду «для експлуатації та обслуговування торговельно-розважального центру». Рішення викликало обурення багатьох містян, які вимагали повернення Літнього театру громаді. 18 листопада 2017 року відбувся попередньо узгоджений мітинг проти забудови території Літного театру. Мирний протест переріс у сутички мітингуючих з поліцією. Сторони звинувачували одна одну в провокаціях. Внаслідок подій Дем'яну Ганулу висунули підозру за статтею про організацію "масових заворушень"[20]. Разом із ним до кримінальної відповідальності було притягнено активістів Сергія Стерненка та Ігоря Бея.[21].

Вранці 23 листопада 2017 року у Ганула вдома провели обшуки та оголосили підозру, а вже по обіді відбувся суд. Під крики громадськості "Ганьба!" Приморський районний суд Одеси обрав запобіжний захід[22] для активіста Дем'яна Ганула у вигляді утримання під вартою терміном на 60 діб без права на заставу.

"Я пішов за покликом серця, аби зберегти міський сад для одеситів. Не розумію, як це описати тепер розумними словами", – зазначив після суду Ганул[23]. Він не вважає себе винним та стверджує, що справа проти нього сфабрикована.

Тоді ж Ганул влаштував прямий ефір на своїй сторінці в Facebook безпосередньо з камери слідчого ізолятору, чим викликав неабиякий ажіотаж, раніше нікому цього не вдавалось[24].

5 грудня 2017 року відбувся апеляційний розгляд[25], на якому була частково задоволена апеляційна скарга адвоката Маркова О.С. та змінена запобіжна міра щодо Ганула на цілодобовий домашній арешт за місцем проживання строком на 30 днів - з 5 грудня 2017 року до 4 січня 2018 року. У зв’язку зі значним суспільним інтересом до справи, з зали судового засідання здійснювалась онлайн трансляція судового процесу[26]. До зали суду особисто прибув народний депут Андрій Білецький, який хотів взяти Ганула на поруки[27]. Також була присутня депутатка міської ради Ольга Квасницька, яка теж хотіла взяти Ганула на поруки. Прокуратура наполягала на продовженні цілодобового домашнього арешту для Ганула, однак суддя клопотання відхилив. Сам активіст зазначав з цього приводу, що "домашній арешт не має підстав, люди вийшли захищати "Літний театр", я не ховав свого обличчя, є купа відеоматеріалів… Усі визнали, що протиправні дії були з боку пана Галантерника та Труханова. Але кримінальні справи залишилися"[28].

Кримінальна справа залишається незакритою вже протягом 5 років, потерпілим по ній проходить тодішній очільник поліції Одеської області Дмитро Головін, який у 2019 році став підозрюваним у привласненні державного майна. За словами Ганула, судді затягують процес, а справа є політизованою.

Спалення авто та напади на активіста[ред. | ред. код]

В квітні 2020 року, вночі на стоянці біля дому, невідомими особами було спалено авто Дем'яна Ганула[29]. На своїй сторінці у Facebook Ганул пише, що пов'язує це зі своєю громадською діяльністью, а ЗМІ відзначають, що напередодні Ганул робив допис про те, як поліцейські і чиновники вбивають птахів з Червоної книги.[30] Також серед одеситів поширена думка, що підпал автомобіля Ганула пов'язаний з його боротьбою із представниками проросійських сил у місті, в тому числі зі зняттям барельєфів Жукова[31].

Влітку того ж 2020 року невідомі обстріляли авто, яким рухався Ганул. Інцидент трапився 24 липня в районі села Визирка[32]. За словами Ганула, він повертався до Одеси з міста Южного. Невідомі стріляли із травматичної зброї та їхали двома автомобілями: Toyota RAV 4 з київськими реєстраційними номерами і Mercedes на єврономерах[33]. У відповідь активіст почав відстрілюватись з травматичної зброї, на яку має відповідний дозвіл.[34] На місці інціденту поліція знайшла дві гільзи від куль, які влучили в автівку та оголосила операцію "перехоплення" за результатами якої було встановлено осіб, які вчинили напад. Ними виявились жителі міста Южне, у яких вилучили травматичний пістолет, один із них нещодавно звільнився з місць обмеження свободи[35].

Третій інцидент з нападом на авто Ганула і подальшим його підпалом відбувся в листопаді 2020 року. Напад був вчинений невідомими особами, які битками розбили його автомобіль BMW X5. За кілька годин після цього, авто було спалено на СТО. Поліцейські справу кваліфікували, як хуліганство. Сам активіст пов'язує ці події зі скандалом щодо незаконного будівництва на вулиці Академічній, 11. Там один із підприємців, на зеленій зоні, під виглядом благоустрою території, поставив огорожу й почав будувати, не дивлячись на незгоду й протести місцевих жителів. Огорожу охороняли тітушки від охоронної фірми "Зевс". Саме з ними виникали сутички у протестуючих в п'ятницю, 20 листопада. Серед місцевих жителів, активістів та екологів, котрі виступили проти незаконного будівництва, був і Ганул. А вже наступного дня, в суботу, на нього і його друга, активіста Ігоря Бею напали[36]. "Впевнено йду на рекорд, другий автомобіль за рік. Відстоювати інтерес громади в Одесі – небезпечно.  Але нас не зупинити й не залякати", – пише на своїй сторінці Дем'ян Ганул.

Демонтаж радянських меморіальних дошок та пам'ятників[ред. | ред. код]

На рахунку у Дем'яна Ганула багато ініціатив з демонтажу меморіальних дошок та пам'ятників "героям" радянської доби, які підпадають у визначенні під закон про декомунізацію.

Географія акцій Ганула з декомунізації не обмежується лише містом Одеса. 15 березня 2022 року в Одеській області селі Фонтанка було демонтовано пам'ятник чекістам. Це зробили завдяки вантажному автомобілю. "Декомунізація продовжується!", — прокоментував Дем'ян Ганул[37].

31 липня 2022 року Дем'ян Ганул оприлюднив на сайті петицію до Президента про демонтаж пам'ятника російському полководцю Суворову в Одесі.[38] Вона не набрала потрібної кількості голосів, але набула широкого суспільного розголосу, завдяки якому, міська влада все ж ухвалила рішення про демонтаж цього пам'ятника[39], який відбувся 29 грудня 2022 року[40].

Щодо боротьби з пам'ятником Катерині ІІ, то Ганул неодноразово висвітлював в своїх соцмережах цю тему та закликав громадськість та міську владу до вирішення цього питання. В тому числі влітку 2022 року він записав відео, на якому цілиться у пам'ятник з гранатомету. У ролику активіст пояснив, що гранатомет у нього в руках — російський, а пам'ятник за спиною являє собою теж російський маркер[41]. Врешті, спільними зусиллями громадськість досягла бажаного результату: пам'ятник демонтували[42].

Акції під російським консульством в Одесі[ред. | ред. код]

4 листопада 2021 року, коли на Росії відзначають "день народної єдності" під будівлю російського консульства в Одесі Дем'ян Ганул приніс труну[43] з надписами "Груз 200" та "росіяни їдуть додому"[44]. Ганул пояснив, що свято народної єдності покликане прославляти сучасну владу Росії. З особливими почестями єдність відзначають на окупованих росією територіях. "Сьогодні ми завітали до консульства мордора в Одесі та залишили "подарунки", щоб нагадати про злочини росії – розв‘язану війну на Сході та анексію Криму. Цей гроб символізує смерть російських найманців на українському сході", – прокоментував Ганул[45].

В квітні 2022 року за ініціативою Ганула на стінах колишньої будівлі російського консульства в Одесі з'явились патріотичні графіті[46] Активісти розписали стіни гаслами "Україна понад усе", "Україна - Одеса", а також назвами українських міст, що найбільше постраждали від рук ворога —Маріуполь, Буча, Гостомель, Мелітополь, Суми, Харків, Чернігів[47]. Ганул назвав це "лагідною українізацією" та додав, що окрім графіті було демонтовано табличку з куркою[48] (гербом рф).

Зоозахисна діяльність[ред. | ред. код]

Численні акції в Одесі організовувались Ганулом та його соратниками проти експлуатації тварин в цирку. На одній з таких акцій "За цирк без тварин" активісти блокували вхід до приміщення цирку, внаслідок чого навіть відбувся конфлікт з правоохоронцями[49].

Ганул також систематично звертає увагу громадськості на проблему використання тварин з "розважальною" ціллю в туристичних районах міста. «Друзі, ми з вами живемо у 21 столітті, але розваги середніх віків не зовсім покинули вулиці наших міст. От і в Одесі цілий рік пропонують одеситам та гостям міста відчути себе «князем», «принцесою», та прокататися на напівживих конях»[50], – пише Дем'ян.

17 травня 2017 року Ганул з соратниками виявили в одному зі спальних районів міста псевдо-притулок "Райдуга", в якому знущалися над кошенятами. В результаті тварин було врятовано та прилаштовано новим господарям, а "притулок" зачинено назавжди[51].

В жовтні 2018 року в порту міста Чорноморськ, що на Одещині масово помирали вівці. Їх повинні були доправити до Туреччини, але плутанина в документах змусила живий товар повернутися до України. Майже два тижні тварини провели у вантажівках. 54 з них загинули від голоду[52]. На сполох забили зоозахисники і активісти, серед них і Дем'ян Ганул. Вони блокували в'їзд вантажівок до порту поки не домоглися проведення позачергового засідання протиепізоотичної комісії Чорноморської міської ради, на якій вирішили поки не утилізовувати тварин та надати їм майданчик для розміщення на території терміналу. У Чорноморського морського порту карантинної зони немає, тому її власноруч обладнали активісти.[53] Попри все, 226 тварин вдалось врятувати, їх розмістили на фермі під Одесою[54]. Поліція відкрила кримінальне провадження за статтею 299 КК України[55].

13 січня 2019 року в селі Нерубайському Біляївського району Ганул з однодумцями забрали з приватного будинку собаку, яку морили голодом[56]. Собака пройшла серйозне медичне обстеження та реабілітацію, а також знайшла нових відповідальних господарів. Активіст закликав людей бути уважними до подібних ситуацій та одразу повідомляти поліції та зоозахисникам. 9 грудня 2021 року стався гучний інцидент з тату-салоном, який пропагував жорстоке поводження з тваринами. Напередодні працівники салону притягнули живу свиню до свого салону, зв'язали та показали величезний макет, який повинні були "набити" тварині[57] До філіалу салону в Одесі прибув Дем'ян Ганул з соратниками і облили фасад червоною фарбою. В зоозахисній організації UAnimals пояснили, що знущання татумейкерів над твариною можна кваліфікувати як кримінальний злочин за частиною третьою статті 299 ККУ – "жорстоке поводження з тваринами"[58].

Скасування концертів російських виконавців в Одесі[ред. | ред. код]

20 січня 2022 року в Одесі в одному з клубів анонсували виступ російського репера "Баста". Він повинен був виступити 14 лютого, але Дем'ян Ганул одразу ж звернувся до власника закладу з проханням відмінити концерт[59]. «Я одразу написав допис, у якому попросив скасувати концерт, адже Вакуленко відвідував тимчасово окупований Крим і виступав на концерті „воссоединения“ в москві», — написав активіст[60]. "Я особисто зустрівся з одеським ресторатором Андрієм Зарічанським. Дізнавшись, що Вакуленко має антиукраїнську позицію, Андрій прийняв вірне рішення скасувати концерт. Чудово, що в Одесі є бізнесмени, які чують суспільство та мають чітку патріотичну позицію", – зазначив Ганул[61].

Як відомо, в січні 2018 року Міністерство культури України включило російського репера Басту до списку осіб, які загрожують національній безпеці нашої країни. Реперові було заборонено в'їзд на три роки, термін заборони сплив у 2020 році. Після цього російський виконавець продовжив безперешкодно гастролювати в українських містах. У червні 2021 року СБУ направила пропозиції Міністерству культури та інформаційної політики про повернення російського репера Василя Вакуленка (Баста) до списку осіб, що загрожують національній безпеці, але безрезультативно. В лютому 2022 року Дем'ян Ганул став першим в Україні, кому вдалося домогтися скасування концерту Басти.

Низка зривів концертів відбувалась в Одесі в 2014 році. Зокрема концерти Ані Лорак[62], Світлани Лободи, Аркадія Райкіна[63], які продовжували діяльність на території країни-агресора після початку російсько-української війни та підтримували окупацію Криму

Ганул також вимагав вибачень від скандального російського співака Моргенштерна, за його висловлювання про пожежу в Одесі 4 грудня 2019року, в якій загинуло 16 осіб[64].

Напад невідомих в Одесі[ред. | ред. код]

4 травня 2023 року, в м. Одесі невідомі чоловіки у військовій формі напали та побили громадського діяча Дем'яна Ганула, коли той прийшов на зустріч з ними до кафе для вирішення питань, пов'язаних з волонтерством. Про це 4 травня на своїй сторінці у "Телеграм" заявив сам Дем'ян Ганул. За словами Ганула, він мав зустріч з трьома людьми у військовій формі у кафе. Вони запитали, чому він не передає їм автівки та чому не знає Ахмета. Після цього запропонували кудись поїхати, на що отримали відмову. Невідомі накинулися на Ганула та побили його. За фактом побиття у поліції відкрили кримінальну справу[65][66].

Згідно повідомлення керівника об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України, військове командування розпочало службове розслідування за заявою одеського активіста Дем’яна Ганула про причетність до його побиття військовослужбовців[67].

Подяки[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Демьян Ганул, общественный активист, лидер "Уличного фронта", Одесса - новости, фото, биография Ганула. dumskaya.net. Процитовано 27 грудня 2022.(рос.)
  2. Активіст Дем’ян Ганул вирішив покинути Одесу. https://uanews.odessa.ua/society/2022/07/21/291263.html. 21.07.2022.
  3. ФОП Ганул Дем’ян Вадимович. https://5140.org/fop/1410442-ganul-demyan-vadimovich.
  4. Під Одесою обстріляли автомобіль активіста Дмитра Ганула. Зеркало недели | Дзеркало тижня | Mirror Weekly. Процитовано 20 березня 2023.
  5. Свобода, Радіо (3 березня 2020). Замість меморіалу представники «Опозиційного блоку» вимагають розслідування подій 2 травня 2014 року в Одесі. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 20 березня 2023.
  6. ГО «Вуличний Фронт» | Facebook. uk-ua.facebook.com (укр.). Процитовано 29 грудня 2022.
  7. В Аркадии активисты разобрали огромный настил на пляже. dumskaya.net. Процитовано 29 грудня 2022.
  8. Одеський добровольчий підрозділ «Паляниця» на варті спокою містян. armyinform.com.ua (укр.). Процитовано 30 грудня 2022.
  9. Нижегородов, Николай (31 січня 2022). Одесский активист Ганул: Мы готовы воевать за нашу свободу - Одесса News. Последние новости Одессы, анонсы, события, видео - Одесса News - Одесса News - это наиболее полная картина происходящего в Одессе, Украине, мире. (ru-RU) . Процитовано 30 грудня 2022.
  10. Будем воевать: одесские активисты заявили о готовности защищать город (видео). ФОКУС (рос.). 31 січня 2022. Процитовано 30 грудня 2022.
  11. В ситуації, коли понад 100 000 російських військ стоять довкола наших кордонів, ми заявляємо: Ми готові воювати за нашу свободу та незалежність! Саме... | By Дем'ян | Facebook. www.facebook.com (укр.). Процитовано 30 грудня 2022.
  12. «Берія» та «патріотичний криміналітет». Історія Сергія Стерненка. Ч. 1. hromadske.ua (укр.). 19 квітня 2021. Процитовано 30 грудня 2022.
  13. Правий сектор напав на Шуфрича в Одесі/ Правый сектор напал на Шуфрича в Одессе (укр.), процитовано 29 грудня 2022
  14. «Берія» та «патріотичний криміналітет». Історія Сергія Стерненка. Ч. 1. hromadske.ua (укр.). 19 квітня 2021. Процитовано 29 грудня 2022.
  15. В Одессе марш памяти героев Крут завершился масштабным фаер-шоу. dumskaya.net. Процитовано 30 грудня 2022.
  16. В Одесі маршем і фаєрами вшанували пам'ять Сашка Білого (ФОТО, ВІДЕО) – Depo.ua. odesa.depo.ua (англ.). Процитовано 30 грудня 2022.
  17. У роковини трагедії 2 травня в Одесі відбувся хід патріотів. ТСН.ua (укр.). 3 травня 2019. Процитовано 30 грудня 2022.
  18. У роковини трагедії 2 травня в Одесі відбувся хід патріотів. ТСН.ua (укр.). 3 травня 2019. Процитовано 28 грудня 2022.
  19. Біографія Дем'яна Ганула: що відомо про активіста, авто якого розстріляли під Одесою. 24 Канал (укр.). Процитовано 28 грудня 2022.
  20. Одеса: учасника акції проти забудови Літнього театру заарештували із правом застави. www.radiosvoboda.org. Процитовано 27 грудня 2022.
  21. Міський сад, СІЗО й понад півмільйона застави. За що затримали одеського активіста - Український тиждень (укр.). 29 листопада 2017. Процитовано 28 грудня 2022.
  22. Одеського активіста Ганула відправили в СІЗО на два місяці – Depo.ua. odesa.depo.ua (англ.). Процитовано 27 грудня 2022.
  23. Заворушення в "Літньому театрі" Одеси: під крики "ганьба" суд заґратував активіста.
  24. Задержанный активист устроил стрим из Одесского СИЗО. odessamedia.net (ru-ru) . 24 листопада 2017. Процитовано 30 грудня 2022.
  25. Судова влада України. court.gov.ua (укр.). Процитовано 27 грудня 2022.
  26. Засідання від 05.12.2017 по провадженню №11-сс/785/1942/17 відносно Ганула Д.В. (укр.), процитовано 27 грудня 2022
  27. Дело Летнего театра: арестованного активиста Ганула выпустили из СИЗО и отправили под домашний арест. dumskaya.net. Процитовано 27 грудня 2022.
  28. ЗАВОРУШЕННЯ ПІД "ЛІТНІМ ТЕАТРОМ" ОДЕСИ: СУД ВІДПУСТИВ АКТИВІСТА ДЕМ'ЯНА ГАНУЛУ НА ВОЛЮ.
  29. В Одесі спалили авто активіста. gordonua.com. Процитовано 28 грудня 2022.
  30. Дем'ян Ганул – біографія, хто це, все що відомо про активіста. 24tv.ua (укр.). Процитовано 27 грудня 2022.
  31. Одеський активіст Ганул назвав підозрюваних у спаленні його авто - Новинарня. novynarnia.com (укр.). 3 квітня 2020. Процитовано 28 грудня 2022.
  32. В Одеській області обстріляли автомобіль активіста Дем'яна Ганула. gordonua.com. Процитовано 27 грудня 2022.
  33. Під Одесою обстріляли автомобіль активіста Дмитра Ганула.
  34. Франкова, Марія (28 липня 2020). Під Одесою обстріляли автівку громадського діяча Дем'яна Ганула (укр.). Процитовано 27 грудня 2022.
  35. admin (29 липня 2020). ЗАТРИМАНО ТИХ, ХТО СТРІЛЯВ У ГРОМАДСЬКОГО АКТИВІСТА НА ОДЕЩИНІ. Кий-інфо (рос.). Процитовано 28 грудня 2022.
  36. Побите авто Ганула спалили: Поліція в Одесі взялась розслідувати напад на активіста.
  37. На Одещині у с. Фонтанка знесли пам'ятник чекістам, -ФОТО. 048.ua - Сайт міста Одеси (укр.). Процитовано 28 грудня 2022.
  38. Петиція за демонтаж пам'ятника російському полководцю Суворову в Одесі. Електронні петиції — Офіційне інтернет-представництво Президента України. petition.president.gov.ua. Процитовано 28 грудня 2022.
  39. Якимюк, Ілона. В Одесі демонтували пам'ятник Суворову.
  40. В Одессе демонтировали памятник Суворову. dumskaya.net. Процитовано 29 грудня 2022.
  41. Одеський активіст, з гранатометом в руках, закликав мерію демонтувати пам'ятник Катерині. izbirkom.org.ua (укр.). 15 вересня 2022. Процитовано 28 грудня 2022.
  42. В Одесі демонтували пам’ятник Катерині ІІ: відео. Новини України - #Букви. 28 грудня 2022. Процитовано 29 грудня 2022.
  43. Томін, Віталій. Під російське консульство в Одесі принесли труну: подарунок агресорам на "День народної єдності".
  44. До консульства Росії в Одесі принесли домовину з "вантажем 200" (фото). www.unian.ua (укр.). Процитовано 28 грудня 2022.
  45. "Подарунок" за війну на Донбасі. Під Генконсульство Росії в Одесі принесли труну (фото). ukraine.segodnya.ua (англ.). Процитовано 28 грудня 2022.
  46. Чорна, Ірина. Біля консульства Росії в Одесі з’явилися проукраїнські графіті.
  47. Російське консульство в Одесі розмалювали патріотичними надписами, - ФОТО. 048.ua - Сайт міста Одеси (укр.). Процитовано 28 грудня 2022.
  48. Лагідна українізація✊🏻🇺🇦 Крім патріотичних графіті на російському консульстві росії щойно було демонтовано табличку з куркою☝🏻 Підписуйся 👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻... | By Дем'ян Ганул | Facebook. ne-np.facebook.com (неп.). Процитовано 28 грудня 2022.
  49. Возле цирка в Одессе полиция после конфликта задержала трех зоозащитников. gordonua.com. Процитовано 28 грудня 2022.
  50. В Одессе продолжают эксплуатировать изможденных лошадей. Деловая Одесса (ru-RU) . 6 січня 2019. Процитовано 28 грудня 2022.
  51. "Концлагерь" для животных на Слободке: в грязной кладовке заперли 45 котят, 4 уже мертвы (фото). УСІ Online (ru-RU) . 29 травня 2017. Процитовано 30 грудня 2022.
  52. У овець, які два тижні були заблоковані у Чорноморському порту, немає інфекційних захворювань, повідомили в UAnimals. Громадське радіо (укр.). Процитовано 29 грудня 2022.
  53. В порту Чорноморська гинуть вівці: подробиці спасіння тварин (укр.), процитовано 29 грудня 2022
  54. Повернутих з Туреччини овець розмістять на фермі поблизу Одеси. www.ukrinform.ua (укр.). Процитовано 29 грудня 2022.
  55. Zaxid.net. Через загибель овець у порту Чорноморська поліція відкрила дві кримінальні справи. ZAXID.NET (укр.). Процитовано 29 грудня 2022.
  56. У Нерубайському зоозахисники забрали з приватного домоволодіння собаку, яку морили голодом. Біляївка.City (укр.). Процитовано 29 грудня 2022.
  57. На Фонтанской дороге разгромили фасад тату-салона Tattoo Lamarch Studio (фото) - Одесса Vgorode.ua. od.vgorode.ua. Процитовано 29 грудня 2022.
  58. Кримінальний кодекс України Стаття 299. Жорстоке поводження з тваринами. kodeksy.com.ua. Процитовано 29 грудня 2022.
  59. Концерт скандального Басты в Одессе отменили активисты. ТСН.ua (рос.). 2 лютого 2022. Процитовано 29 грудня 2022.
  60. В Одесі скасували концерт російського репера Басти. nv.ua (укр.). Процитовано 29 грудня 2022.
  61. Активісти домоглися скасування концерту Басти в Одесі. LB.ua. Процитовано 29 грудня 2022.
  62. Міліція в Одесі побила активістів, які хотіли зірвати концерт Ані Лорак. hromadske.ua (укр.). 3 серпня 2014. Процитовано 29 грудня 2022.
  63. Активісти зірвали концерт Райкіна в Одесі. ipress.ua (укр.). Процитовано 29 грудня 2022.
  64. Пожежа в коледжі Одеси: репер Моргенштерн вибачився за висміювання трауру, але не взяв слова назад.
  65. "Три "звіра" накинулися на мене": в Одесі люди у військовій формі скоїли напад на громадського діяча Ганула. // Автор: Олександра Пономаренко. 04.05.2023, 12:01
  66. В Одесі напали на громадського активіста Дем'яна Ганула. // Автор: Ярослава Прадід, 04.05.2023, 13:35
  67. У ЗСУ визнали, що військові побили одеського громадського активіста. 09.05.2023
  68. Командир 59 окрема мотопіхотна бригада імені Якова Гандзюка Герой України Вадим Сухаревський (укр.), процитовано 30 грудня 2022

Посилання[ред. | ред. код]