Квінт Цецилій Метелл Македонський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Квінт Цецилій Метелл Македонський
Народився 2 століття до н. е. або 190 до н. е.[1]
Стародавній Рим
Помер 115 до н. е.[1]
Рим, Римська республіка
Країна Стародавній Рим
Діяльність давньоримський політик, давньоримський військовий
Знання мов латина[2]
Суспільний стан шляхтич[d][1]
Посада цензор Стародавнього Риму, римський губернаторd, претор, давньоримський сенатор[d][3] і консул[3]
Військове звання легат
Рід Цецилії Метелли
Батько Квінт Цецилій Метелл[1][1]
Мати невідомо
Родичі Metellusd[1][1]
Брати, сестри Луцій Цецилій Метелл Кальв[1][1]
У шлюбі з невідомо
Діти Луцій Цецилій Метелл Діадемат[1][1], Гай Цецилій Метелл Капрарій[1][1], Квінт Цецилії Метелл Балеарік[4][1][1], Марк Цецилій Метелл[1][1], Caecilia Metellad[1][1], Caecilia Metellad[1][1] і Caecilia Metellad

Квінт Цецилій Метелл Македонський (188–115 роки до н. е.) — політичний, державний та військовий діяч Римської республіки, консул 143 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду нобілів Цециліїв. Син Квінта Цецилія Метелла, консула 206 року до н. е.

У 168 році до н. е. був легатом в армії Луція Емілія Павла під час Третьої Македонської війни. Був одним з посланців до сенату із звісткою про перемогу під Підною. У 148 році до н. е. Квінт Цецилій став претором і як провінцію отримав Македонію. Тоді вибухнуло повстання Андріска в Македонії, але Метелл незабаром розбив ворогів й захопив самого керівника повстання. Під приводом образи посольства Метелл розпочав війну проти Ахейського союзу. На початку 146 року до н. е. розбив стратега Критолая при Фермопілах, армію аркадіян при Херонеї, захопив Фіви та Мегари. Надалі продовжив війну консул Луцій Муммій. По поверненню до Риму справив тріумф над Македонією й Андріском, отримавши агномен Македонський.

У Римі відновив храми Юпітера Статора, Юнони Регіни. Двічі програв консульські вибори, а отримав цю посаду у 143 році до н. е., коли його було обрано разом з Аппієм Клавдієм Пульхром. Отримав у проконсульство Ближню Іспанію, де воював з кельтіберами, захопив місто Контребію. У 139 році до н. е. обрано до колегії авгурів. У 136 році до н. е. знову вирушив до Іспанії як легат консула Луція Фурія Філа.

У 133 році до н. е. разом з Гнеєм Сервілієм Цепіоном придушив повстання рабів у Мінтурнах та Сінуесі. У 131 році до н. е. обрано цензором разом з Квінтом Помпеєм. Намагався призупинити зростання безшлюбності у римському суспільстві. Надалі виступив проти реформ Тіберія Гракха, а згодом взяв участь у придушенні руху Гая Гракха.

Родина[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Тит Лівій, XLIV, 45, 3; XLV, 1, 1—2, 5; ep. L; LII, LIII, LIX. (лат.)
  • Manuel Dejante Pinto de Magalhães Arnao Metello and João Carlos Metello de Nápoles, «Metellos de Portugal, Brasil e Roma», Torres Novas, 1998. (порт.)