Портал:Мистецтво/Вибраний список

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Інструкція[ред. код]

  1. Використовуйте лише даний макет дизайну для підсторінок архіву.
  2. Список архіву повинен містити лише списки, які входять до переліку вибраних списків.
  3. Інформація про список має бути приблизно 10 ліній, для належного форматування в головній сторінці порталу.

Архів вибраних списків з мистецтва[ред. код]

Портал:Мистецтво/Вибраний список/12

Оранта 50

Спи́сок ювіле́йних та па́м'ятних моне́т Украї́ни — це список пам'ятних та ювілейних монет, випущених Національним банком України. Всього таких монет за час незалежності України станом на 14 липня 2012 року було випущено 525. З них: 261 з недорогоцінних металів, 211 срібних, 47 золотих та 6 біметалевих з срібла й золота. Ювілейні і пам'ятні монети почали випускатися Національним банком з 1995 року, з 525 монет — 21 монета номінована в карбованцях і 504 у гривнях. Нижче наведена класифікація цих монет за датою випуску, металом та за тематикою.



Портал:Мистецтво/Вибраний список/11

Покровський собор в Москві на Рву

У списку мурованих храмів шатрової архітектури XVI - XVIII століть у Росії — представлені архітектурні споруди, що належитать до особливого типу храмового будівництва, поширеного на російських теренах у XVIXVII ст. Тип шатрового храму зародився на початку XVI ст. Перші храми такого типу були побудовані іноземцями, і несуть в собі елементи тогочасної західноєвропейської архітектури, поєднані з рисами місцевого стилю давньоруської архітектури. Храмова шатрова архітектура була поширена майже виключно лише на великоросійських землях. На теренах тодішньої Гетьманщини цей стиль практично невідомий (окрім Варваринської церкви «під дзвони» у Китайгороді). Малочисельні також і шатрові дзвінниці, типові на великоросійських теренах…



Портал:Мистецтво/Вибраний список/10

Муза Скульптури

Нижче подано перелік відомих робіт Мікеланджело Буонарроті — скульптора, художника, архітектора та поета епохи Відродження. Тут зібрано також інформацію про втрачені роботи майстра, а також про ті з них, автентичність яких є сумнівною. Із творчого спадку Мікеланджело збереглося майже 300 поезій, близько 600 малюнків, орієнтовно 1400 листів написаних ним чи йому, а також більше 300 сторінок його особистих та професійних записів (італ. ricordi).

Поезія Мікеланджело не публікувалася за життя, тому у списку роботи розділено за такими видами мистецтв як скульптура, живопис та архітектура у хронологічному порядку. На гробниці скульптора у церкві Санта Кроче зображено три алегоричні статуї муз цих видів мистецтв, які оплакують смерть генія, твори якого вважалися найвищими досягненнями мистецтва Відродження ще за життя самого майстра.



Портал:Мистецтво/Вибраний список/9

План села Луганського

Істори́чний центр Луга́нська (або Старе місто) — найдавніша частина міста, навколо якої наприкінці XVIII — на початку XX століть виріс Луганськ.

Старе місто сформувалось на території між закрутом річки Лугань на півночі, вул. Лісовою (Коцюбинського) на півдні, вул. Петербурзькою і 1-ою лінією на заході та 16-ою лінією на сході.



Портал:Мистецтво/Вибраний список/8

Мапа князівств Київської Русі в 1237 році

Список давньоруських архітектурних споруд домонгольського періоду включає перелік пам'яток архітектури, які були створені на теренах усіх давньоруських земель та князівств до Батиєвого нашестя 12371240 років.

Список складається як зі збережених (повністю або частково) пам'яток, так і деяких втрачених або перебудованих споруд, по яких є хоч якась інформація.

Список побудований за географічним принципом.



Портал:Мистецтво/Вибраний список/7

Церква Іллі Пророка

Украї́нське (коза́цьке) баро́ко — особливий архітектурний стиль, поширений у XVIIXVIII ст. головним чином у межах Гетьманщини[джерело?]. Він поєднав риси пізньоренесансного та барокового будівництва суміжних країн з виключно українськими формами народної храмової дерев'яної архітектури. Наприкінці XVII — у XVIII ст. місцева українська архітектура відчула значний вплив тодішнього російського бароко — спочатку наришкінського, а потім єлизаветинського.

Храми стилю «українського бароко» будувались різноманітних форм та розмірів. Переважали типові будівлі багатодільної багатобанної композиції (три- , п'яти-, семи- і дев'ятидільні, у формах дерев'яних церков), що відрізнялись лише декором. Відомі також великі чотирьох- та шестистовпні зальні багатобанні собори, маленькі безстовпні церкви та храми оригінальної, унікальної композиції. Дуже часто древніші споруди отримували розкішне оздоблення в стилі пишного «козацького» бароко.

У списку наведено всі відомі муровані храми в стилі українського бароко, як збережені, так і втрачені. Знищені споруди виділені сірим кольором. Перелік побудований за алфавітним порядком.



Портал:Мистецтво/Вибраний список/6

Донський монастир

У цьому переліку наведено муровані твердині, що розташовані на теренах Росії — кам'яні фортеці, кремлі, замки, укріплені монастирі. Список побудовано за географічним принципом. У ньому наведено як збережені до нашого часу (повністю або частково), так і втрачені споруди. Споруди, що вціліли більш або менш фрагментарно, позначено рожевим коліром. Об'єкти, що не збереглись повністю або не зберегли мурованих частин виділено сірим кольором. Для кожного об'єкта дається назва, місце розташування, дата спорудження мурів, примітки, фото.



Портал:Мистецтво/Вибраний список/5

Золотий глобус (67-ма церемонія вручення)

67-ма церемонія вручення нагород премії «Золотий глобус» за заслуги в галузі кінематографу за 2009 рік відбулася увечері в Беверлі-Хіллз 17 січня 2010 року, церемонію транслювала американська телекомпанія NBC. Ведучим церемонії був відомий британський комік Ріккі Жерве. Номінанти, в 25 категоріях, були оголошені 15 грудня 2009 року.

По дві нагороди були визнані гідними фільми: «Аватар», «Божевільне серце» та «Вперед і вгору». Фільм «Біла стрічка», переможець премії «Європейської кіноакадемії», завоював також нагороду «Золотий глобус» в категорії найкращий фільм іноземною мовою. Актриси Сандра Буллок та Меріл Стріп, які були номіновані відразу в двох категоріях, отримали по одній нагороді. Також у двох категоріях були номіновані актриса Анна Пакуін і актор Метт Деймон, але вони залишилися без нагороди. Телефільм «Сірі сади» і телевізійний серіал «Декстер» отримали призи відразу в двох категоріях. Фільм «Дев'ять» і телевізійний серіал «Пісня», які були лідерами за кількістю номінацій, не були удостоєні нагородoю. Премію Сесіля Б. Де Мілля (нагороду за внесок у кінематограф) отримав Мартін Скорсезе.

 



Портал:Мистецтво/Вибраний список/4

Обкладинка

82-га церемонія вручення премії «Оскар» за заслуги в області кінематографа за 2009 рік відбулася 7 березня 2010 року в театрі Кодак в Лос-Анджелесі. Церемонія відбулася не як зазвичай в кінці лютого, а на початку березня, оскільки з 12 по 28 лютого 2010 року в канадському місті Ванкувері проходили Зимові Олімпійські ігри. Номінанти, у 24-х категоріях, були оголошені 2 лютого 2010. Церемонію вели відомі актори Алек Болдвін та Стів Мартін.

 



Портал:Мистецтво/Вибраний список/3

Обкладинка

У 1988 році Міура Кентаро представив першу версію манґи «Берсерк». Ця чернетка носила назву «Берсерк Прототип» і сталадася з 48 сторінок. У цьому ж році вона була відзначена призом журналу «Comi Manga School».

26 листопада 1990 року перший том манґи був опублікований видавництвом «Hakusensha» в журналі «Jets Comics». Наступні три томи з'явились у журналі «Young Animal» (також видавництво Hakusensha) у 1992 році. Всі наступні епізоди також виходять у журналі «Young Animal» кожну другу та четверту п'ятницю місяця. Раз на півроку (хоча останнім часом ці інтервали значно збільшилися) видавництво «Hakusensha» публікує нові епізоди в форматі танкобону (від 8 до 10 епізодів у томі). У Японії опубліковано 293 розділи манґи. Окреме видання становить 32 танкобонів.


В Європі манґа вперше з'явилась у Франції, де в 1996 році її ліцензувало видавництво «Samourai Editions», потім в Італії (спочатку видавництво «Panini Comics», потім — «Planet Manga»). У 2001 році манґа була видана в Німеччині (Panini Comics/Planet Manga). У Франції манґа, після банкрутства видавництва «Samourai Editions» у 2002 році, перейшла до «Dynamic Visions» та з 2004 року — «Glénat».

З 1999 року манґа «Берсерк» публікується в Кореї компанією «Dai Won».

Українською манґа не перекладалася і в Україні не видавалася.



Портал:Мистецтво/Вибраний список/2

Обкладинка журналу Rolling Stone зі списком 500 найкращих пісень

«Список 500 найкращих пісень всіх часів» опубліковано журналом «Rolling Stone» у листопаді 2004 року та складено на основі опитування 172 відомих музикантів і музичних критиків.

Критерієм відбору — не стільки якість пісень чи їхніх текстів, скільки успіх і світове визнання. Існує і думка, що в деяких випадках пісні потрапляли до списку більшою мірою завдяки своїм виконавцям.


Портал:Мистецтво/Вибраний список/1

Обкладинка журналу

Список 500 найкращих альбомів усіх часів було опубліковано журналом Rolling Stone у листопаді 2003 року. Список складено за результатами голосування, в якому взяли участь 273 рок-музиканти, музичні критики та продюсери, кожний з яких представив свій список у 50 альбомів. Список включив альбоми, що представляють різні музичні напрямки, зокрема поп, рок, метал, панк, соул, блюз, фолк, джаз, хіп-хоп та їх комбінації.

2005 року список вийшов у вигляді книги. Вступне слово написав критик Стівен Ван Зандт (Steven Van Zandt). Список, представлений у книзі, дещо відрізнявся від оригіналу, оскільки редактор вилучив деякі компіляційні альбоми та включив два LP-альбоми Роберта Джонсона King of the Delta Blues Singers в The Complete Recordings, звільнивши таким чином 8 додаткових місць у списку.