Ґарет Білоручка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Гарет Оркнейський)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ґарет Білоручка
Батько King Lotd
Мати Морґауза
Брати, сестри Agravaind, Ґавейн і Gaherisd
У шлюбі з Lyonessed
Сер Ґарет у поданні Обрі Бердслі

Сер Ґарет (англ. Gareth, давньофр. Guerrehet), також відомий як Ґарет Білоручка (Ґарет Бомейн)[1] або Лицар Кухні, — персонаж легенд про короля Артура, лицар Круглого столу. Ґарет — племінник Артура, син оркнейського короля Лота і сестри Артура Морґаузи, молодший брат Ґавейна, Ґахеріса, Аґравейна; брат Мордреда по матері.

Легенда про Лицаря Кухні[ред. | ред. код]

Юний Ґарет у Камелоті з'явився інкогніто, не хизувався походженням,  намагався всього досягти сам, без впливових і відомих братів, тому не розкрив ані свого імені, ані високого походження, і погодився на роботу кухарчука, кухонного хлопчака. Сер Кей, королівський сенешаль, відомий своєю грубістю і брутальністю, якому юнак був доручений, заздрив тому, які у нікому невідомого хлопця гарні аристократичні руки, і надав йому прізвисько «Білоручка» (фр. Beaumains — букв. «прекрасні руки»).

Через рік у Камелоті з'явилася леді Лінетт, сестру якої (Ліонессу) захопив у полон Червоний Лицар. Вона просить послати лицаря (сподіваючись, що першим запропонує свою допомогу Ланселот), але на подвиг першим викликається юний кухарчук. Узявши в зброєносці карлика на ім'я Мелот, він вирушає за Лінетт. Дама розчарована: вона вважає, що їй виділили простого кухарчука, і весь час виливає на нього своє роздратування. Сер Кей атакує Білоручку, збираючись принизити і перемогти його, але юний герой легко і елегантно перемагає свого кривдника. Після перемоги його посвяту у лицарі іменем короля Артура здійснив сам Ланселот, якому юний Ґарет відкрив своє ім'я. Сер Ланселот благословив Ґарета на подвиг замість себе.

По дорозі Ґарет стикається з Чорним Лицарем на ім'я Перард, який атакує юнака. Лицар Кухні у чесному поєдинку перемагає і отримує як трофей чорні обладунки. Продовжуючи шлях, він зустрічає по черзі Зеленого, Коричневого та Синього лицарів. Усі вони приймають Ґарета за Перарда, а Лінетт викриває його і дражнить свого захисника, підбурюючи кольорових лицарів нападати на нього. Юний Ґарет з честю витримує випробування і перемагає всіх зустрічних лицарів, беручи з переможених присягу вірності йому і королю Артуру. Ставлення Лінетт, яка переконалася в доблесті свого захисника, поліпшується.

Сцена поєдинку Ґарета з Айронсайдом у поданні Артура Рекхема

Прибувши до замку Ліонесси, Ґарет викликає на бій сера Айронсайда, Червоного Лицаря, який тримає даму в полоні. Айронсайд вважався сильним, як семеро чоловіків, і вже перебив дюжини лицарів, які намагалися врятувати Ліонессу. Поєдинок триває весь день і ледь не закінчується обопільною загибеллю лицарів. Спритний Білоручка в підсумку бере гору і збирається добити лиходія. Айронсайд просить зберегти йому життя, так як пішов на вбивства лише тому, що його кохана зажадала від нього клятви вбити самого Ланселота. Ґарет пощадив Червоного Лицаря, взявши з нього обітницю вірності престолу Камелоту.

Одружився з леді Лінетт, яка вилікувала його від підступно нанесеної рани і почала поважати за непохитне благородство (за іншою версією міфу — з її сестрою Ліонессою).

Загибель[ред. | ред. код]

Під час громадянської війни Артура і Ланселота Ґарет та його брат Ґахеріс займали бік короля, проте відмовилися брати участь у кровопролитті. Брати намагалися утихомирити Ланселота і з'явилися до нього беззбройними, але богатир у гніві вбив обох, про що потім шкодував. Ґавейн, старший з братів, присягнувся мстити за їхнє вбивство і простив Ланселота лише незадовго до своєї смерті.

Лицар Кухні як знакова особистість[ред. | ред. код]

Сер Ґарет сприймався як зразок благородства і справжніх лицарських чеснот, як ідеальний лицар: у будь-яких обставинах умів триматися з гідністю, прихований гнів виявляв лише під час бою з іншими лицарями чи магічними створіннями, був здатен мовчки витримувати несправедливі звинувачення леді й ніколи не залишав їх одних у біді. Він легко і елегантно переміг грубого і брутального Кея, багато разів здобував перемогу в лицарських турнірах.

Сімейне дерево (за Мелорі)[ред. | ред. код]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
г. Ґорлуа
 
 
 
 
 
 
Іґрейна
 
 
 
 
 
к. Утер Пендраґон
 
к. Лодеґранс
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
к. Уріенс
 
Фея Морґана
 
к. Нантрес
 
Елейна
 
к. Лот Оркнейський
 
Морґауза
 
Король Артур
 
 
 
Ґвіневра
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Івейна
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
г. Санам
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ґавейн
 
Ґахеріс
 
Аґравейн
 
Ґарет Білоручка
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ліонора
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Мордред
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Борс
 
 
 
 
  • г. - герцог
  • к. - король

У масовій культурі[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

У 1982 році Міжнародний Астрономічний Союз присвоїв кратеру на супутнику Сатурна Мімасі найменування Ґарет.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Beaumains — прізвисько, отримане Ґаретом від сера Кея; «Білоручка».

Література[ред. | ред. код]