Кльоц Олександр Миколайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олександр Миколайович Кльоц
Народився 10 листопада 1954(1954-11-10) (69 років)
Чорниводи, Городоцький район, Хмельницька область, Українська РСР, СРСР
Місце проживання Городоцька міська територіальна громада, Хмельницький район, Хмельницька область
Країна Україна Україна
Діяльність еколог, ботанік, краєзнавець
Alma mater Кам'янець-Подільський сільськогосподарський інститут нині ЗВО «ПДУ»
Галузь природознавець, ботанік, еколог, краєзнавець, журналіст

CMNS: Кльоц Олександр Миколайович у Вікісховищі

Олександр Миколайович Кльоц (10 листопада 1954, село Чорниводи, Городоцький район, (нині Городоцька міська територіальна громада Хмельницького району) Хмельницька область, Україна — український природознавець, ботанік, еколог, краєзнавець, журналіст, громадський діяч. Член Національної спілки краєзнавців України[1] з 2006 року.  Лауреат Хмельницької обласної премії імені Петра Бучинського[2][3][4][5] (1994).

Біографія[ред. | ред. код]

Народився у робітничій сім'ї. Батько — Кльоц Микола Іванович, коваль, мати — Кльоц Антоніна Семенівна, будівельниця .Обоє працювали на Городоцькому дослідно-експериментальному заводі.

1962 ―1970 рр.― навчався до 8 класу у Городоцької середньої школи № 2 (тепер Городоцький ліцей № 2 Городоцької міської територіальної громади), Хмельницька область.

У вересні 1970 р. став учнем Лісоводського сільського професійно ― технічного училища № 10 (нині державний  професійно ―технічний навчальний заклад  «Лісоводський професійний аграрний ліцей», Городоцька міська територіальна громада), яке закінчив  у грудні 1971 року.      

З 1972 по 1974 рр.― слюсар складальник  Городоцького дослідно–експериментального заводу механізованого інструменту . Водночас навчався у Городоцькій вечірній школі № 2 (тепер Городоцький ліцей № 2), де  у 1974 р. отримав атестат про середню освіту.

1974―1976 рр. — служба у ракетних військах стратегічного призначення (РВСП) Збройних Сил СРСР .

Після армійської служби декілька років (1976 ― 1978 р.) трудився робітником на промислових підприємствах м. Городок: на дослідно ― експериментальному та  верстатобудівному заводах.

З 1978 по 1983 роки ― студент агрономічного факультету Кам'янець–Подільського сільськогосподарського інституту (нині Подільський державний аграрно-технічний університет, ПДАТУ). Активний учасник студентських наукових конференцій[6]. Захистив диплому роботу «Сучасний стан і динаміка рослинного покриву Хмельницького Придністров'я» і отримав диплом з відзнакою за фахом вчений агроном. Державна екзаменаційна комісія вузу рекомендувала її автору направлення на навчання в аспірантурі Інституту ботаніки ім. М. Г. Холодного АН УРСР.

1983 ―1989 рр. ―  на журналістській роботі  у редакції Городоцької районної газети «Прапор Ілліча» (нині «Городоцький вісник», Городоцька міська територіальна громада). Спочатку кореспондентом сільськогосподарського відділу, а з 1986 р.― завідувачем відділом листів і масової роботи цієї газети.  З 1989 р. ― голова Городоцького районного комітету охорони природи[7], згодом (з 1995 р.) ― старший державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища ― начальник Городоцької районної державної інспекції екологічної безпеки Хмельницького обласного управління екології та природних ресурсів (нині Департамент екології та природних ресурсів Хмельницької обласної військової адміністрації) Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України, з якої остаточно звільнився  у 2003 році.

З осені 2003 р. ― до весни 2005 р.― старший науковий співробітник наукового відділу[8], а з 2008 по 2010 рр. науковий співробітник (за сумісництвом)  Національного природного парку «Подільські Товтри»[9].

У 2005 ― 2010 рр. обіймав посаду заступника голови ― керівника апарату Городоцької районної державної адміністрації[10].

До виходу на пенсію (2015 р.) певний період був безробітним, або тимчасово працевлаштовувався на різні роботи.  

Все свідоме життя пов′язане з  містом Городок  (тепер Городоцька міська територіальна громада в Хмельницького району)  Хмельницької області .

Творча діяльність[ред. | ред. код]

Учасник громадсько-політичного життя  краю[11] в складі національно-демократичних сил  України початку 2000-х років.Активіст екологічного руху України.

Учасник VІІ з'їзду Українського ботанічного товариства (1981). В складі делегації Хмельницької обласної організації брав участь у роботі  VIII з'їзду Українського товариства охорони природи (Київ, 26―30  квітня 1986 року) ― в перші дні Чорнобильської атомної катастрофи. Долучався до багатьох всеукраїнських та регіональних науково–краєзнавчих та природоохоронних (екологічних) конференцій.

Автор   близько 300 наукових, науково–популярних і публіцистичних статей, заміток у журналах і газетах: «Рідна природа», «Хлібороб України», «Радянське Поділля» (тепер «Подільські вісті»), «Прапор Ілліча»(нині «Городоцький вісник»— газета Городоцької міської територіальної громади), «Прапор Жовтня» (нині «Край Кам'янецький» — газета Кам'янець–Подільського району), трансукраїнської газети дитячої творчості «Долоньки».  Інколи у газетних статтях послуговувався псевдонімами: О. Флоров, О.Придністровський, О.Крайовий, З. Чикинда, М.Маслянко та інші. Нерідко власні статті у районній газеті підписував прізвищами інших осіб за узгодженням.

Багаторічний учасник  круглих столів, виступів на Городоцькому районному та  Хмельницькому обласному радіо і телебаченні.

Нині періодично публікується  у науково–краєзнавчому збірнику «Хмельницькі краєзнавчі студії»[12][13][14].

Редактор і укладач  низки книг, автор і редактор фотоматеріалів. Допомагає у підготовці і виданні краєзнавчої літератури краю.

Громадська   діяльність[ред. | ред. код]

  • Позаштатний старший інспектор з охорони природи  Хмельницької обласної інспекції Державного комітету Ради Міністрів України з охорони природи (1979)[15].
  • Член Українського ботанічного товариства при Національній Академії Наук України, Кам'янець-Подільське відділення (1980).
  • Член Українського товариства охорони природи (1979).
  • Член Ради при Городоцькому краєзнавчому музеї (1984).
  • Член Хмельницької обласної координаційної Ради по вирішенню питань організації Подільського національного парку (1993)[16].
  • Депутат Городоцької районної ради (2006 ― 2011)[11].
  • Член Українського товариства охорони птахів (2006)[15].
  • Член Хмельницької міської організації Національної спілки краєзнавців України (2020).
  • Член Клубу імені С. М. Виноградського, м. Городок  (2021)[17].
  • Учасник Міжнародної палеонтологічної програми наукових досліджень українського сегмента Центрального Паратетісу (Національний науково-природничий музей НАН України (2022).

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Коло наукових інтересів:[ред. | ред. код]

Цвіте Sempervivum ruthenicum в Івахновецькому заказнику, 2015 р.

Доробок:[ред. | ред. код]

Колекція отолітів і зубів риб Сарматського моря О. М. Кльоца,2022 р.

Природоохоронна та краєзнавча діяльність[ред. | ред. код]

Тематика природознавчих і краєзнавчих зацікавлень:[ред. | ред. код]

• Впродовж 1900—2005 років як державний службовець активно займався природоохоронною діяльністю[37], контролем за дотриманням екологічного законодавства[38] юридичними та фізичними особами підпорядкованого регіону, а саме: питаннями раціонального використання природних ресурсів — атмосферного повітря, надр, земельних, водних, лісових ресурсів, об'єктів рослинного і тваринного світу; поводження з відходами[39]; формуванням і контролем за виконанням комплексних заходів з охорони довкілля та природокористування[40]; боротьбою з різними видами браконьєрства; притягнення до відповідальності порушників екологічного законодавства і відшкодування збитків, заподіяних природним ресурсам і довкіллю.

• Проводить зоогеографічні дослідження: вивчає видовий склад та особливості розподілу тваринного світу краю у природно–територіальних комплексах[41], населених пунктах  та інше, з акцентами  на созології  раритетних видів фауни .

Загальна фенологія. Веде багаторічні фенологічні спостереження за періодичними (сезонними) метеорологічними, кліматичним змінами, за об'єктами живої[42] і неживої природи протягом року на конкретно визначеній місцевості. Матеріали спостережень лягали в основу Літопису природи НПП „Подільські Товтри“[30], публікувалися у різних періодичних виданнях.

• Вивчає ерозійні процеси рельєфу Середньої Наддністрянщини Хмельницької області, вплив різних способів і засобів боротьби з ерозією ґрунтів на ефективність їх збереження, а також проблемами різних видів меліорації.

Фахівці за роботою, Городоцький краєзнавчий музей, 2021 р.

Музейна справа . Цікавитися питаннями музеєзнавства та бере участь в роботі музеїв[43], поповнював їх фонди музейними предметами природи (гербарії, зрізи порід дерев, геологічні і палеонтологічні об'єкти та інше), фотоматеріалами, створенні конкретних експозицій[34][33][35].

Під час презентація Генерального плану розвитку м. Городок, 2016 р

• Досліджує історико-культурну спадщину, драматичні події  краю і країни (голодоморрепресії, війни) через  долі і біографії відомих людей з різних галузей науки, культури, економіки та інше[44][43].

Доробок:[ред. | ред. код]

•  Музейна справа. Розробив та реалізував спільно з самодіяльними художниками Городка Леоном Радюком, Петром Войталюком і керівником закладу, краєзнавцем І. П. Лахою тематико — експозиційний план[33]   створення відділу „Природа рідного краю“Городоцького районного краєзнавчого музею та заснування на його базі Центру екологічної освіти населення[45]. Допомагав у формування експозицій промислових (цінні музейні предмети) сільськогосподарських підприємств, установ і закладів району, поповненні фондів музею[33].

• Співорганізатор та учасник низки щорічних природоохоронних акцій та природоохоронної (екологічної) пропаганди у Городоцькому районі (тепер Городоцька міська територіальна громада Хмельницького району) Хмельницької області, як то: Збережи ялинку, Первоцвіт, День довкілля, Посади дерево, Марш парків, Нерест, Місячник тиші, До чистих джерел, Зелена весна, Зустріч птахів, День Землі, Врятуй свою річку та інші[46].

  • Автор тематичних сторінок „Природа і ми“ (1983―1989 рр.)  у Городоцькій районній газеті „Прапор Ілліча“[47] (тепер „Городоцький вісник“»). Активний публікатор статей під рубриками―"Занесені до «Червоної книги» на шпальтах обласної газета «Радянське Поділля» (тепер «Подільські вісті»)  та "По сторінках «Червоної книги» ― Кам'янець-Подільської міськрайонної газети «Прапор Жовтня» (нині «Край Кам'янецький»), «Мала енциклопедія. Пори року» і «Мала енциклопедія. Безпека життєдіяльності», окремих статей і заміток для маленьких читачів трансукраїнської газети дитячої творчості «Долоньки».  

Презентація книги Городоччина- час, події, люди, м. Городок,, 2018 р.

  • Учасник фотоконкурсів[48] на природоохорону тематику, зокрема — збереження рідкісних і червонокнижних видів  флори краю .

Редактор і укладач текстів, фотоматеріалів власних та інших авторів  у різних виданнях:[ред. | ред. код]

Співпраця[ред. | ред. код]

з науковими установами та громадськими організаціями:[ред. | ред. код]

Національним науково-природничим музеєм НАН України (відділ"Палеонтологія"), Національним природним парком «Подільські Товтри», Хмельницькою обласною газетою «Радянське Поділля» (нині «Подільські вісті»), Городоцьким телерадіопресцентром, Хмельницьким обласним краєзнавчим музеєм, Городоцьким краєзнавчим музеєм, Городоцькою районною ветеранською організацією.

О.Кльоц з науковцями ННПМ НАН України О. М. Ковальчуком та З. Л. Баркасі, кар‘єр піску, с. Матвійківці,2021 р

вченими (ботаніками, зоологами, істориками…):[ред. | ред. код]

Ковальчуком С. І., Заверухою Б.В., Баженовим Л. В., Прокопчуком В. С., Шеляг-Сосонком Ю. Р., Єрмоленком В. М., Мосякіним С.Л., Андрієнко Т.Л, Любінською Л.Г., Матвеєвим М. Д., Ковальчуком О. М., Рябоконь Т. С.

краєзнавцями, журналістами, фахівцями з охорони довкілля, музейної справи, громадськими і державними діячами:[ред. | ред. код]

Задорожним М. А.Сохою В. І. , Яремою С. А., Нечипорук Н. В., Кривошиєю В. С., Куфльовським В. І., Олійником І. В., Олійниковою С. О., Пажимським О. М., Братчиковою Ю. В., Григор'євою О. О., Антонцем О. І., Верещагіним В. Л., Скальським В. В., Омельчуком К. М., Воротною Л. В., Ямборком П. П., Войталюком П. Б., Гуменюком С. Т.

закордонна наукова співпраця і спільні публікації:[ред. | ред. код]

Шварцгансом Вернером .

Основні публікації[ред. | ред. код]

Наукові праці[ред. | ред. код]

  1. Сучасний стан дикорослої лікарської і плодоягідної флори Хмельницького Придністров′я. Продуктивні сили і природа Хмельницької області: тези доп. наук.– геогр. конф., Кам′янець–Подільський, 26 — 27 трав.1981/ редкол. Л. В. Баженов та ін. Кам′янець–Подільський, 1981. С. 54―56.
  2. Охрана ботанических объектов в Хмельницкой области (спільно із С. І. Ковальчуком).VІІ съезд Украинского ботанического общества. Тезисы докладов. Киев: Наукова думка, 1982.С.271-272.
  3. Знахідки Euonymus nana Bieb. на Поділлі /Хмельницька обл./ (спільно із С. І. Ковальчуком). Український ботанічний журнал. 1984.  Т.41, № 4. С. 69 ―71.
  4. Нові знахідки Cypripedium calceolus L. на Подільській височині (спільно із С. І. Ковальчуком).1987. Український ботанічний журнал.1987.  Т.44,  № 2. С. 81―82.
  5. Scopolia carniolica Jacq. у Придністров′ї  / Хмельницька обл. (спільно із С. І. Ковальчуком).  Український ботанічний журнал. 1989. Т.46,  № 5.С. 88―93.
  6. Проблеми та завдання аутфітосозології Товтрового кряжу Хмельниччини. Подільський національний природний парк: доцільність та проблеми створення: матеріали Всеукр.  наук. — практ.  конф., 23-24 верес. 1993, Кам′янець — Подільський держ. педагог. ун-т / редкол. Л. В. Баженов, та ін. Кам′янець — Подільський ,1993. С. 153 ― 156.
  7. Рослинність заказника  «Городоцька дача»  /Хмельницька обл., Україна/ (спільно із С. І. Ковальчуком). Український ботанічний журнал. 1994. Т. 51, № 4.С. 137 ―140.  
  8. Стан використання та охорони земельних багатств Городоччини наприкінці XX століття. Городоччина: минуле та сучасність у контексті історії Поділля: наук. збір. наук–практ.конф. «500─річчя міста Городка Хмельницької області» , 17 кві. 1993 р., Городок / редкол. Л. В. Баженов, та ін. Городок.1994. С.  75―80.
  9. Про знахідки адвентивних видів рослин у Хмельницькій області. Український ботанічний журнал.1997. Т. 54,  № 1. С. 77―79.
  10. Нові відомості  про флористичні знахідки на Хмельниччині. Менеджмент екосистем природно–заповідних територій: матеріали Всеукр. наук–практ. конф., присв′яч. 10―річчю створ. Національного природного парку «Подільські Товтри»,15-17 тра. 2006 р., Кам′янець-Подільський / редкол.: С. І. Ковальчук  та ін. Кам′янець-Подільський: «Аксіома», 2006.  С. 141―144.
  11. Нові місцезнаходження деяких рідкісних видів рослин на Хмельниччині. Менеджмент екосистем природно-заповідних територій: матеріали Всеукр. наук–практ. конф., присв′яч. 10―річчю створ. Національного природного парку «Подільські Товтри»,15-17 трав.2006 р. Кам′янець–Подільський / редкол.: С. І. Ковальчук  та ін. Кам′янець–Подільський: «Аксіома», 2006.  С. 144 ―150.
  12. Сатанівська бучина―перлина Поділля. Молодіжний екологічний форум: наук.статті, присв′яч. 70―річчю утворення Хмельницької області/ уклад.: Т. М. Таньчук, В. Б. Тарчевська. Хмельницький: ПП Пришляк, 2007. Вип.1. С. 38―41.
    Районна комісія в старовинному Новопорічанському парку, с. Нове Поріччя, 2017 р.
  13. Дослідження старовинних парків Хмельниччини: реальність і потреби. Матеріали. науково — краєзнавчої  конференції: «Палацо — паркове мистецтво Хмельниччини: історія, проблеми вивчення, збереження і використання». Самчики, 2007.  С.  58―63.
  14. Великі люди малої батьківщини. Маєток. Наук. — краєзн. збір. Державного істор.-культур. заповід. «Самчики». Самчики, 2009.  Вип. ІІ. С. 143 ―149.
  15. Заповідні куточки природи Городоччини . Городоччина туристична. Путівник. Хмельницький: ПП «Ковальський В.В»,2010. С.64 ―76.
  16. Дитинство і юність: вплив батьків на формування особистості С. М. Виноградського. Хмельницькі краєзнавчі студії. Хмельницький, 2020. Вип. 29. С. 119 ―128.
  17. Дитинство і юність: вплив батьків на формування особистості С. М. Виноградського. Матеріали XVΙ Подільської наукової історико ‒ краєзнавчої конференції (27―28 листопада 2020 року),  присв′яч. 55― річчю діяльн. Центру дослідження історії Поділля Інституту історії України НАН України при К–ПНУ ім. Івана Огієнка / редкол.: С. А. Копилов та ін. Кам"янець–Подільський: ТОВ "Друкарня"Рута", 2020. С.424―429.
  18. Сатанівська дача ―Всесвітня спадщина ЮНЕСКО (спільно із Л. Г. Любінською та ін.). У житті переплелися часи і покоління… / Гуменюк А. М. та ін.. Науково-популярне видання. Хмельницький: ПП «Манускрипт» , 2022. С. 158 ―227.
  19. Народна фітоніміка деяких видів рослин на Хмельницькому Придністров′ї. Хмельницькі краєзнавчі студії. Хмельницький, 2021. Вип.32. С. 108―116.
  20. Підстави та мотиватори поведінки українців. Рецензія. Хмельницькі краєзнавчі студії. Хмельницький, 2022. Вип. 37. С. 263 ―271.
  21. Schwarzhans, W., Klots, O., Ryabokon, T. Kovalchuk, O. A rare window into a back-reef fish community from the middle Miocene (late Badenian) Medobory Hills barrier reef in western Ukraine, reconstructed mostly by means of otoliths. Swiss Journal of Palaeontology, 2022. 141: Pages 18- 35. [Шварцганс В., Кльоц О., Рябоконь Т., Ковальчук О. Рідкісне вікно в пририфове рибне співтовариство з Середнього Міоцену (Пізній Баденій) бар'єрного рифу Медобори у Західній Україні, реконструйоване переважно за допомогою отолітів . Швейцарський журнал палеонтології, 2022. 141. С. 18-35].

Вибрані науково-популярні публікації    [ред. | ред. код]

Кошарнинський заказник, районний семінар вчителів за участю О.М Кльоца, 1990 р.
40 років потому…О. М. Кльоц біля Залучанської печери, Кам′янець–Подільський район, 2016 р.
  1. Незвичайна «Городоцька дача». Радянське Поділля. 1979. 20 бер.
  2. Рослини у Червоній книзі (спільно із С. І. Ковальчуком, М. А. Задорожним). Радянське Поділля. 1979. 13 сер.
  3. Красу берегти (спільно із С. І. Ковальчуком). Прапор Жовтня. 1979. 29 гру.
  4. Скополія карніолійська. По сторінках Червоної книги (спільно із С. І. Ковальчуком). Прапор Жовтня.1980. 11кві.
  5. До землі ― по — господарськи (спільно із С. І. Ковальчуком). Радянське Поділля.1980. 25 чер.
  6. Схилила коси ковила. Занесені до Червоної книги (у спільно із С. І. Ковальчуком). Радянське Поділля.1980. 23 лис.
  7. Шиверекія подільська. Занесені до Червоної книги (спільно із С. І. Ковальчуком). Радянське Поділля. 1981. 3 бер.
  8. Шафран Гейфелів ― провісник весни. Занесені до Червоної книги (спільно із С. І. Ковальчуком). Радянське Поділля. 1981 . 3 кві.
  9. Півники угорські. Занесені у Червону книгу (спільно із С. І. Ковальчуком). Радянське Поділля. 1981. 9 жов.
  10. Венерині черевички звичайні. Занесені у Червону книгу (спільно із С. І. Ковальчуком). Радянське Поділля. 1981.1 гру.
  11. Бруслина карликова . Занесені до Червоної книги. Радянське Поділля.1982.12 бер.
  12. Сон — трава велика. Занесені до Червоної книги (спільно із С. І. Ковальчуком, І. П. Зилем). Радянське Поділля.1982.30 кві.
  13. Клокичка периста. Занесені до Червоної книги . Радянське Поділля. 1982.  14 вер.
  14. Орхідея булатка. Занесені до Червоної книги (спільно із С. І. Ковальчуком, та І. П. Зилем). Радянське Поділля. 1983. 11 лис.
  15. На кручах Смотрича . Рідна природа. 1984. № 2. С.44 ―45.
  16. За чистоту міста. Прапор Ілліча .1984. 18 бер.
  17. Городоцький державний заказник. Прапор Ілліча . 1984. 12 кві.
  18. Любка дволиста. Занесені до Червоної книги (спільно із С. І. Ковальчуком). Радянське Поділля. 1984. 28 кві.
  19. Ясенець білий. Занесені до Червоної книги (спільно із С. І. Ковальчуком). Радянське Поділля.1984. 14 сер.
  20. У заказнику.Радянське Поділля. 1984, 23 вер.
  21. Підприємство — сад. Прапор Ілліча. 1984. 15 жов.
  22. Про Червону книгу Хмельниччини. Прапор Ілліча.1984. 15 жов.     
  23. Щоб ростити ліс. Прапор Ілліча. 1984. 29 лис.
  24. В урочищі Кошарна .   1985. 25 тра.
  25. Ерозії — заслін. Радянське Поділля. 1985. 11 вер.
  26. Хто врятує фортецю? Прапор Ілліча. 1985. 16 лис.
  27. Совиний яр . (спільно із С.І . Ковальчуком) . Рідна природа. 1985. № 4. С.44 — 46.
  28. Панівецька дача. Радянське Поділля.1986.
  29. Порушується режим. Прапор Ілліча.1987, 11 гру.
  30. Не всі крапки над «і». Прапор Ілліча. 1988, 24 січ.
  31. Ласкаво просимо, пернаті! Прапор Ілліча .1988, 10 бер.
  32. По-споживацьки до краси. Прапор Ілліча.1988,23 кві.
  33. Для повноводдя Шиянки. Прапор Ілліча. 1988, 23 кві.
  34. Дерево–їжак. Хлібороб України. 1988.№ 7.С.31.
  35. Щоб жили лелеки… Прапор Ілліча.1988, 18 сер.
  36. Новопорічанський парк.Прапор Ілліча.1988, 27 вер.
  37. Передзим"я.Корчагінець.1988, 20-26 лис.
  38. Шкода навколишньому середовищу-збитки господарству. Прапор Ілліча, 1989, 31 січ.
  39. Браконьєрські знаряддя…Прапор Ілліча.1991, 6 чер.
  40. День Довкілля… Городоцький вісник .1999, 17 кві.
  41. Підсумки зеленої весни. Городоцький вісник .1999, 22 тра.
  42. Весняні новини серед тварин і рослин. Трансукраїнська газета дитячої творчості «Долоньки». 2002. № 9–10.
  43. На курорті не курортні умови. Городоцький вісник. 2003, 15 лют.
  44. Від весни світла…. Трансукраїнська газета дитячої творчості «Долоньки».2003,№ 3-4.
  45. Городок: історія, культура, туризм (спільно із Н. Семківим, В. Куфльовським, І. Лахою). Путівник . Буклет. Тернопіль: «Наш Світ».2004.
  46. Українець — керівник імператорської Академії наук. Долоньки .ТУГДТ.2004, № 5
  47. Свято краси. Трансукраїнська газета дитячої творчості «Долоньки».2004. № 10.
  48. Зелені чужинці. Негідне дерево… Трансукраїнська газета дитячої творчості «Долоньки». 2006,№ 3-4.
  49. Зозулині маневри. Вікно в природу. Трансукраїнська газета дитячої творчості «Долоньки». 2006, № 5–6.
  50. Місто під містом (спільно із  О. М. Федоровим, О. О. Загуровським, І. В. Олійником / Буклет. Городок, 2006.
  51. Городок: історія, культура, туризм (спільно із Н.Семківим, В. Куфльовським, І. Лахою). Путівник. / Буклет. Тернопіль: «Наш Світ», 2007 . Вид. 2-ге.
  52. Древній Сатанів (спільно із О. М. Федоровим, І. В. Олійником). Городоччина туристична. Буклет. Городок, 2007.
  53. Туристичні маршрути Городоччини (спільно із Федоровим О. М., Олійником І. В.). Путівник. /Буклет . Городок, 2007.
  54. Пташині мотиви жовтня. Птах. Часопис УТОП.2007. С.17-18.
  55. Купинський «шум». Городоцький вісник.  2015, 3 лип. С.4.
  56. Ровесник Лісовод. Городоцький вісник.  2015, 10 лип. С.4.
  57. Збручанська  жива водиця. Городоцький вісник. 2015,  17  і 24 лип.  С.4.
  58. Веселецьке озеро-примара: легенди і реальність. Городоцький вісник.  2015, 31 лип., 7 , 14 і 21 сер. С.4.
  59. Бар′єрний риф Сарматського моря. Городоцький вісник.  2016, 8  і 15 лип. С.6.
  60. Сатанівська бучина. Городоцький вісник.  2016. 28 жов., 4 і 11 лис. С.6.
  61. Скарби Новопорічанського парку. Городоцький вісник. 2016, 25 лис.,2 і 9 груд. С.6.
  62. Районній організації ветеранів війни і праці —30 років! Городоцький вісник. 2017, 24 лют., 3, 10 і  17 бер. С.6.
  63. Дивосвіт природи Городоцького краю. Городоччина: час, події, люди: наук.–популяр. вид. / редкол.:  О. О. Григор′єва та ін. Кам′янець–Подільський: «Друкарня Рута». 2018. С.6 — 23.
  64. 7 чудес природи Городоччини. Городоччина: час, події, люди: наук.–популяр. вид. / редкол.:  О. О. Григор′єва та ін. Кам′янець–Подільський: «Друкарня Рута». 2018. С.24 ―29.
  65. За покликом долі. Городоччина: час, події, люди: наук.–популяр. вид. / редкол.: О. О. Григор′єва та ін. Кам′янець–Подільський: «Друкарня Рута». 2018. С.442 ― 443.
  66. Фізкультура і спорт Городоччини: минуле і сучасне. Городоччина: час, події, люди: наук.–популяр. вид. / редкол.: О. О. Григор′єва та ін. Кам′янець–Подільський: «Друкарня Рута». 2018.С.416-427.
  67. Повернення з небуття. Історія родини—історія краю. Городоцький вісник.   2019. 12 кві. С.8.

Звання та відзнаки[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Посвідка НСКУ.2006.
  2. Баженов Л. В. Поділля в працях дослідників і краєзнавців XIX—XX ст.ст.: Історіографія. Біобібліографія. Матеріали.  Кам'янець-Подільський.1993.С. 232.
  3. Аванесова Л. Кому дістануться лаври? Подільські вісті. 1994. 23 сер.
  4. Світленко В. Україна відзначила третю річницю своєї незалежності. Присуджено обласні премії…Подільські вісті .1994. 27 сер.
  5. Лауреати обласних премій Хмельниччини . Біобібліографічний покажчик. Управління культури Хмельницької облдержадміністрації. Хмельницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. М. Островського. Хмельницький.2004.
  6. Програма ХХІV науково-теоретичної студентської конференції … Кам'янець-Подільський сільгоспінститут. Кам'янець-Подільський. 1981.С.60-61.
  7. Кулініч В.В ім'я нинішнього і прийдешнього поколінь. Прапор Ілліча. 1989, 13 кві.
  8. Посвідка НПП Подільські Товтри, 2003.
  9. Олександр Кльоц. Природознавець, ботанік… URL:https://www.npptovtry.org.ua/klots-o-m// (дата звернення 14.09.2023).
  10. Білецька Т. Врятувати кажана. Експрес.2008, 24-30 кві.
  11. а б Посвідка депутата районної ради.2005.
  12. Наші автори. Хмельницькі краєзнавчі студії. Хмельницький. 2020. Вип. 29. С.205.
  13. Наші автори. Хмельницькі краєзнавчі студії. 2021. Вип.32. С.226.
  14. Наші автори. Хмельницькі краєзнавчі студії. 2022.  Вип.37. С.273.
  15. а б Громадська діяльність. Посвідки.1979, 2006.
  16. Програма Всеукраїнської науково-практичної конференції «Подільський національний природний парк: доцільність  і проблеми створення». Кам′янець─Подільський,1993. С.5
  17. Команда  G―klub. Родина видатного мікробіолога. Вісник G―CLUB. Альманах. Вип.1.2021.  С.8.
  18. Кагало О., Любінська Л. Національний природний парк «Подільські Товтри». Рідна природа.2003. № 4. С. 38.
  19. Заповідні перлини Хмельниччини /за ред. Т. Л. Андрієнко. Хмельницький: ПАВФ «Інтрада», 2006. С. 9,10,16.  
  20. Казимірова Л. П., Юглічек Л. С., Білик Р. Г. Екологічна освіта на Хмельниччині. Навч.─метод. посіб., вид. 2-е, випр. і допов. Кам'янець-Подільський: Абетка, 2001. С. 163.
  21. Мельник В. І.,  Корінько О. М. Букові ліси Подільської височини. Монографія. Київ: Наукова думка. Фітосоціоцентр. 2005 . С. 9,128.
  22. Бакаєв Д. Природно–заповідна мережа Хмельниччини. Радянське Поділля.1982. 29 вер.
  23. Ярема С.Нові заказники. Радянське Поділля. 1984. 10 січ.
  24. Ковальчук О., Черевченко О. Співпраця з краєзнавцями у контексті формування палеонтологічних колекцій ННПМ НАН України. Природнича музеологія. Київ. 2019. Вип. 5. С. 58.
  25. Schwarzhans, W., & Kovalchuk, 0. New data on fish otoliths from the late Badenian (Langhian, Middle Miocene) back reef environment in the Carpathian Foredeep (Horodok, western Ukraine). Neues Jahrbuch für Geologie und Paläontologie Abhandlungen, 303(3). р.317―326. [Шварцганс В.,  Ковальчук 0. (2022). Нові дані про отоліти риб із Пізнього Баденія (Лангій, Середній Міоцен) пририфового середовища Карпатського передового прогину (Городок, Західна Україна). Новий щорічник трактатів з геології та палеонтології. 2022. 303(3). С.317―326] (Данія).
  26. Червона книга України. Рослинний світ /  за заг. ред. Ю. Р. Шеляг–Сосонко. Київ: «Українська енциклопедія» ім. М. П. Бажана, 1996. С. 191.
  27. «Про заснування „Книги рідкісних, і таких що знаходяться під загрозою зникнення видів тварин і рослин Хмельницької області“. Рішення виконавчого комітету Хмельницької обласної ради від 6 червня 1983 року, № 140.
  28. а б Бакаєв Д. Природно–заповідна мережа Хмельниччини. Радянське Поділля.1982. 29 вер.
  29. а б Ярема С.Нові заказники. Радянське Поділля. 1984. 10 січ.
  30. а б Олександр Кльоц. Природознавець, ботанік… URL:https://www.npptovtry.org.ua/klots-o-m// (дата звернення 14.09.2023).
  31. Програма Всеукраїнської науково-практичної конференції „Подільський національний природний парк: доцільність  і проблеми створення“. Кам′янець─Подільський,1993. С.5
  32. Гербарії України. URL:http://www.herbarium.org.ua/uk/herb_1show.php?id=74 (дата звернення: 14.02.2024).
  33. а б в г д Олійникова С. Городоцький районний краєзнавчий музей. Городоччина: час, події, люди: наук.–популяр. вид. / редкол.:  О. О. Григор′єва та ін. Кам′янець — Подільський: „Друкарня Рута“. 2018. С.554-560.
  34. а б Ковальчук О., Черевченко О. Співпраця з краєзнавцями у контексті формування палеонтологічних колекцій ННПМ НАН України. Природнича музеологія. Київ. 2019. Вип. 5. С. 58.
  35. а б Створення та відкриття експозиції „G-Museum“ .URL: http://www.museumdesign.com.ua/news (дата звернення: 14.02.2024).
  36. Schwarzhans, W., & Kovalchuk, 0. New data on fish otoliths from the late Badenian (Langhian, Middle Miocene) back reef environment in the Carpathian Foredeep (Horodok, western Ukraine). Neues Jahrbuch für Geologie und Paläontologie Abhandlungen, 303(3). р.317―326. [Шварцганс В.,  Ковальчук 0. (2022). Нові дані про отоліти риб із Пізнього Баденія (Лангій, Середній Міоцен) пририфового середовища Карпатського передового прогину (Городок, Західна Україна). Новий щорічник трактатів з геології та палеонтології. 2022. 303(3). С.317―326] (Данія).
  37. Слободянюк П. Я. Культура Хмельниччини: наукове історичне видання. Хмельницький: „Поділля“. 1995. С. 89.
  38. Кулініч В.В ім'я нинішнього і прийдешнього поколінь. Прапор Ілліча. 1989, 13 кві.
  39. Об′єднати засоби і зусилля. Прапор Ілліча.1990. 3 бер.
  40. Про хід виконання Комплексної програми охорони навколишнього природного середовища району на 1991—1995 роки в частині будівництва (реконструкції) природоохоронних об'єктів на території м. Городка. Городоцький вісник. 1994. 5 бер.
  41. Любінська Л., Матвеєв М., Дребет М., Оптасюк О.,  Рагуліна М. Біотичне різноманіття урочища „Сатанівська дача“ — об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (Україна). GEO & BIO, Національний науково — природничий музей НАН України.2022.  Т. 23. С. 128.
  42. Зимовий облік птахів. Птах. Інформаційний бюлетень Товариства охорони птахів України. 2007 . № 1 Весна. С. 13—15.
  43. а б Кулініч В. Примножувати духовний потенціал. З IX звітно — виборної районної конференції товариства охорони пам'яток історії і культури. Прапор Ілліча .1986, 7 чер.
  44. Баженов Л. В. Поділля в працях дослідників і краєзнавців XIX—XX ст.ст.: Історіографія. Біобібліографія. Матеріали.  Кам'янець-Подільський.1993.С. 232.
  45. Лаха І. Осередок екологічної освіти. Городоцький вісник. 2003, 15 лют.
  46. Усі — на екологічний двомісячник! Прапор Ілліча.1990, 29 бер.
  47. Перше місце.Прапор Ілліча.1987.25 тра.
  48. Переможці відомі (фотоконкурс).Радянське Поділля.1984.10 січ.
  49. Ковальчук С. І., Задорожний М. А. Пам'ятки природи Хмельниччини. Ілюстрований нарис. Львів: Каменяр. 1985. 55 с.
  50. Максимов Л.Берегти природу-берегти життя. Серед книжок. Прапор Ілліча.1986.29 бер.
  51. Соха В. І. Сатанів. Історичний нарис. Хмельницький редакційно-видавничий відділ. 1991. 173 с.
  52. Войталюк  П. Б. Норні мисливські собаки. Довідник. Хмельницький редакційно-видавничий відділ. 1992 . 119 с.
  53. Соха В. І. Від літа 1493-го …Сторінки історії міста Городка. Городок: «Бедрихів край». 1999. 64 с.
  54. Скальський  В. В. На зламі епох. Спогади про творців життя Городоччини на переломі. Городок: «Бедрихів край»,2016. 239 с.
  55. Краєзнавці підвели підсумки роботи над створенням книги «Городоччина: час, події, люди». «Городоччина: час, події, люди»: наук.–популяр. вид. / редкол.:  О. О. Григор'єва та ін. Кам'янець–Подільський: «Друкарня Рута». 2018. С.562-563.
  56. Ямборко П. П. Бедриківці і Новосілка в дзеркалах минувшини і сьогодення. Літературно-краєзнавче видання. Городок.2021. «Бедрихів край». 399 с.

Посилання[ред. | ред. код]