Пельплін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пельплін
Pelplin
Герб Прапор
Герб Прапор
Панорама
Панорама
Панорама
Основні дані
53°55′ пн. ш. 18°42′ сх. д. / 53.917° пн. ш. 18.700° сх. д. / 53.917; 18.700Координати: 53°55′ пн. ш. 18°42′ сх. д. / 53.917° пн. ш. 18.700° сх. д. / 53.917; 18.700
Країна Польща Польща
Регіон Поморське воєводство
Магдебурзьке право 1931
Площа 4,42 км²
Населення 8286 (2011)[1]
· густота 1902 (2008[2]) осіб/км²
Міста-побратими Коллеторто
Телефонний код (48) 58
Часовий пояс UTC+1 і UTC+2
Номери автомобілів GTC
GeoNames 3089282
OSM 2603565 ·R (Ґміна Пельплін)
SIMC 0934599
Поштові індекси 83-130
Міська влада
Вебсайт pelplin.pl
Мапа
Мапа


CMNS: Пельплін у Вікісховищі

Пельплін ( niem. Пельплін, kaszub. Pôłplëno ) — місто в Поморському воєводстві Тчевського повіту, осідок місько-сільської ґміни Пельплін і Пельплінського єпархії.

У 1975-1998 роках місто адміністративно належало до провінції. Гданськ . Пельплін — це місцева транспортна розв'язка, де перетинаються провінційні дороги № 229 і № 230, розв'язка Пельплін автостради А1 і провінційна дорога № 229 розташована поблизу міста. Через місто проходить магістральна залізнична лінія Хожув БаторійТчев . За даними на 1 січня 2018 року Пельплін мав 8065 жителів.

Розташування[ред. | ред. код]

Місто розташоване в південній частині Поморського воєводства, в Тчевському повіті, на річці Вєжиця . Географічно ґміна та Пельплін розташовані в межах двох фізико-географічних мезорегіонів — Старогардського поозер’я (центральна та західна частина) та Квідзинської долини (східна частина), що є частиною макрорегіону Нижня Віслинська долина. Етнографічно воно належить до регіону під назвою Kociewie, розташованого в Гданській Померанії.

Географічне положення, а також структура природного середовища (результат балтійського зледеніння та природних процесів після відступу льодовикового покриву) визначають більшість природних умов – це комуна з провідною сільськогосподарською функцією. Найбільшим пагорбом є гора Івана Павла ІІ (колишня Гора Біскупія), висота якої 92,3 м над рівнем моря. Пельплін розташований приблизно за 55 км на південь від Гданська, 12 км від Старогарда Гданського, 20 км від Тчева, 32 км від Мальборка, 39 км від Квідзина, 62 км від Грудзёндзя, 70 км від Ельблонга, 78 км від Гдині.

Міський план[ред. | ред. код]

Кам'яниця Теофіла Сікорського (колишній готель Sikorski) та Резиденція Рабала

У Пельпліні багато пам'яток архітектури в готичному стилі, через бароко до класицизму [3] . Міський розвиток Пельпліна був пов’язаний з об’єднанням цистерціанської церкви з промислово-комерційною зоною біля залізничної станції. Території між цими об’єктами почали об’єднувати з вулицями, уздовж яких будували громадські об’єкти, включаючи готелі, магазини, банки, готелі та офіси [4] . Сучасне містобудівне та ландшафтне планування Пельпліна являє собою просторовий комплекс великоміських багатоквартирних будинків комерційних рівнів, розташованих у центрі міста. Це розташування занесено до реєстру пам'яток [5].

Історична кам'яниця на Грюнвальдській площі


Історія[ред. | ред. код]

Катедральна базиліка в Пельпліні є другим за величиною храмом у Польщі.
Головний вівтар кафедральної базиліки - найвищий у Польщі і другий у світі.
Будівлі колишнього абатства

Середньовіччя[ред. | ред. код]

Точно невідомо, коли був заснований Пельплін, перша згадка в літописах — 1274 рік. Тоді поморський князь Мщуй II передав село Пельплін цистерціанцям [6] . Цистерціанці почали селитися в Пельпліні, побудували там монастир і проводили там свою релігійну діяльність. У 1433 році Пельплін став жертвою вторгнення чеських сиріт під проводом Яна Чапека з Сану, які знищили село, яке в наступні роки було відбудовано.

Сучасність[ред. | ред. код]

Башточки стін єпископського саду
Залізничний міст через Вєжицю

Пельплін відвідували багато відомих правителів, зокрема: Сигізмунд III Ваза у 1623 році, король Швеції Густав Адольф у 1626 році, Владислав IV Ваза у 1623 та 1635 роках, Ян III Собеський у 1668 та 1677 роках та вдова короля Михайла Корибута Вишневецького, королева Елеонора . У 1659 році під час Всесвітнього потопу шведи зруйнували місто.

Після другого поділу Пельпліна в 1793 році він переходить під владу Пруссії, тоді були введені обмеження на діяльність монастиря. Незважаючи на це, у 1821 році Пельплін стає столицею Хелмнської єпархії [7], а в 1836 році було засновано Маріанську колегію.

У 1852 році була відкрита залізнична лінія Бидгощ — Гданськ, що пролягала через Пельплін. Урочисте відкриття залізного шляху за участю прусського короля Фрідріха Вільгельма IV відбулося 5 серпня 1852 року. Єпископ Анастазій Седлаг, який супроводжував короля аж до Пельпліна, напередодні поїхав до Бидгоща, щоб привітати монарха. На мосту через Вержицю (навпроти сучасної вулиці Костюшка) зупинився спеціальний потяг із королівським двором. Тут король Фрідріх залишив потяг зі своєю свитою і помилувався новим мостом [8] . У 1869 році видавалася газета « Pielgrzym », а в 1878 році був відкритий цукровий завод [9].

З 1918 по 1939 рр[ред. | ред. код]

У 1920 році Пельплін, після майже 148 років прусського поділу, повернувся до Польщі. Війська Поморського фронту увійшли в місто і приєднали його до Польщі. Генерал Юзеф Галлер приїхав до Пельпліна, і його зустріли жителі на залізничній станції в Пельпліні [10] . У 1931 році місту надано міські права, а в 1937 році герб у вигляді архієрейської митри.

Друга світова війна[ред. | ред. код]

Початок Другої світової війни відкрив найтрагічнішу сторінку в історії Пельпліна. Семінарія стала в'язниця, де під тортурами проводилися допити в'язнів. У решті будівель семінарії німці створили поліцейську школу, яку пізніше класифікували як філію концтабору в Штутгофі . Вони осквернили саму базиліку. «Тут було просування офіцерів, назад до вівтаря, з нацистськими прапорами на органі. 20 жовтня 1939 року після процесії, що проходила містом, було вбито присутніх на місці професорів Пельпліну, каноніків і працівників курії. Кілька світських жителів Пельпліна також були вбиті. Під час бомбардування міста одна з бомб впала всередину собору, за пресвітерієм, але не вибухнула [11].

Новий час[ред. | ред. код]

У 1990 році було обрано першу самоврядну раду міста та ґміни . У 1992 році місто стало столицею нової Пельплінської єпархії, а першим єпископом став священик проф. доктор хаб. Ян Бернард Шлага . У 1993 році було створено видавництво Bernardinium, у 1994 році Radio Głos, а у 1989 році відновлено діяльність «Pielgrzyma».

Найважливішою подією цього періоду стало перебування Івана Павла ІІ 6 червня 1999 року. Це єдине в історії паломництво Папи до Коцевської землі. Під час візиту до Пельпліна Святіший Отець відслужив Святу Месу на горі неподалік від міста, в якій взяли участь понад 300 тис. осіб. вірний. Папа Римський зупинився на трапезу в резиденції єпископа Пельпліна Яна Бернарда Шлаги та помолився в кафедральній базиліці. У зв’язку з візитом Святішого Отця у 1998 році місто зазнало ґрунтовної модернізації [12], а у 2010 році була відкрита кільцева дорога [13].

Назва міста[ред. | ред. код]

У середньовічних текстах зустрічаються імена: Poplin (1274), Polplyn (1298), Poplin (1301), Polpelin (1306), а пізніше Paplin або Peplin (1583). Ця назва раніше походила від іменника « пло », що означає острів в озері. Сьогодні переважає думка, що воно по батькові і походить від прізвища Pepła.

Календар історії міста[ред. | ред. код]

Біблія Гутенберга XV століття з колекції Єпархіального музею в Пельпліні

Хронологічний список приналежності Пельпліна[ред. | ред. код]

Навколишнє середовище[ред. | ред. код]

Єпископський сад

Клімат[ред. | ред. код]

Середньорічна температура в місті 7,0 °C. У цьому районі середньорічна кількість опадів становить 547 мм. Найсухіший місяць - лютий (23 мм опадів). Найсильніша кількість опадів випадає в червні, в середньому 72 мм. Найжаркіший місяць року — липень із середньою температурою 16,8 °C, а найнижча середня температура року припадає на січень і становить близько -3,5 °C. Різниця між опадами між сухим і вологим місяцем становить 49 мм. Коливання температури протягом року становить 20,3 °C.

Ліси[ред. | ред. код]

Ліси Пельпліна входять до складу Старогардської лісової інспекції, яка є одним із п’ятнадцяти лісництв Регіональної дирекції державних лісів у Гданську.

  • Пельплін - лісова інспекція - ліс, розташований біля провінційної дороги № 229
  • Ліс біля Гіларова - знаходиться біля воєводської дороги № 230
  • т. зв Dębówka, південна частина міста (при дорозі на Орнасово), мішаний ліс.
  • т. зв Lasek – Pólko, на вулиці Słowackiego
Річка Вєжица в Пельпліні

Пам'ятки природи[ред. | ред. код]

У місті 4 пам'ятки природи [17].

Парки та сквери[ред. | ред. код]

  • Єпископський парк і сад
  • Family Park за адресою вул. Коперник
  • Сквер на Поштовій станції
  • Пристань для каное, площа біля річки Вєжиця
  • Площа на вулиці Костюшка (колишня Малпі Гай)
    Міська площа над Вержицею

Води (річки)[ред. | ред. код]

У Пельпліні є кілька водойм. Деякі з них мають досить високу природну та ландшафтну цінність. У єпископських садах є

парковий ставок, мальовниче розташований, оточений річкою Вєжицею, яка розділяється в кількох місцях, утворюючи рукави, що простягаються над містом. Є також гребля, яка закриває воду, оточена зеленню. Поруч з містом протікає друга річка Венгермуца, яка є правою притокою Вержиці . У гміні Пельплін є т. зв Валіхнівська низовина, через яку протікає Вісла.

Демографія[ред. | ред. код]

У місті Пельплін проживає 8065 жителів. Щільність населення в місті становить 1813 осіб/км2. В даний час жителі міста Пельплін становлять 48,5% усіх жителів ґміни. Загалом чисельність жителів міста, незважаючи на коливання, залишається на постійному рівні. Економічна структура вікових груп у місті Пельплін є відносно сприятливою. За даними міської та ґмінної канцелярії Пельпліна, найбільшу кількість мешканців ґміни становлять люди працездатного віку – їх 5222 особи, що становить 64,7% від загальної кількості населення міста. Наступною за чисельністю є жителі працездатного віку (17 років і менше) – 1580 осіб, що становить 19,6% від загальної чисельності населення. Найменшу, але значну групу становлять жителі непрацездатного віку – 1263 особи, що становить 15,7% від загальної кількості населення міста.

Економіка[ред. | ред. код]

ТРЦ Рітейл Парк
Галерея цукрового заводу

Основні галузі економіки:

Найбільші підприємства:

  • ТОВ «Бернардинум» z o. o
  • "Colmec" Sp. z o. o
  • М'ясний магазин "Rąbała"
  • Zakłady Mięsne "Michna" Sp. z o. o
  • Swisspor Polska Sp. z o. o
  • Pelkom Sp. z o. o
  • Булочно-кондитерський цех Мелер
Swisspor Polska Sp. z o.o

Торгівля[ред. | ред. код]

У Пельпліні є кілька великоформатних роздрібних магазинів, таких як Biedronka, PoloMarket, Rossmann, Pepco, Lidl, Sinsay [18], MediaExpert, ТРЦ «Cukrownia», а також невеликі супермаркети. У місті діє муніципальний ринок. Болеслав Кнаст.

Інвестиції[ред. | ред. код]

  • У 2019 році на місці колишнього цукрового заводу розпочато будівництво сучасного житлового масиву та бази відпочинку з готелем [19] .
  • У 2019 році розпочалася ревалорізація Ogrody Biskupie – історичного паркового комплексу, розташованого на місці колишнього цистерціанського абатства. Проект Пельплінської єпархії, який співфінансується Міністерством культури та національної спадщини з Європейського фонду регіонального розвитку, має на меті зробити Сади ще однією визначною пам'яткою міста [20] .
  • У містечку Райкови (гм. Pelplin) з 2012 року планувалося будівництво вугільної ТЕС «Північ». Спортзал з інфраструктурою мав займати площу бл. 90-200 га і спалює 4,5 млн. тонн вугілля щорічно. Вартість інвестиції мала становити 12 мільярдів злотих, а зацікавленим інвестором була Elektrownia Północ, що належить міжнародній групі Kulczyk Investments SA. З формально-юридичних причин будівництво так і не було розпочато [21] внаслідок оскаржень рішення про дозвіл на будівництво та екологічних рішень, поданих мешканцями області та екологічними організаціями. Дозвіл на будівництво був скасований у лютому 2013 року Воєводським адміністративним судом, а після повторної видачі старостою Тчева 30 грудня 2015 року він був знову скасований Поморським воєводою [22].

Туризм[ред. | ред. код]

Пам'ятники[ред. | ред. код]

Єпархіальний музей у Пельпліні
Катедральна базиліка Успіння Пресвятої Діви Марії

Пельплін, завдяки своїм пам'яткам, є одним із найвідоміших міст Поморського воєводства . Іноді його називають «Поморськими Афінами» [23] . Щороку місто відвідує багато туристів, і туристичний рейтинг поступово зростає. Найважливішим для туризму є пост-цистерціанський соборний комплекс, занесений до Списку історичних пам'яток [24], а також Біблія Гутенберга, занесена до Списку ЮНЕСКО [25] . У Пельпліні діє Єпархіальний туристично-інформаційний центр [26].

  • Готичний постцистерціанський монастирський комплекс
    • церква кінця ХІІІ – середини ХІV ст., склепіння ХІV, ХV та 1557 р. ( Антон Шультес із Ґданська ), реконструйована та частково реконструйована у 1894–1899 роках, велика тринавна кафедральна базиліка Успіння Пресвятої Діви Марії з плануванням центральної нави, що імітує планування залів, із просто закритими пресвітерієм і трансептом ; багате внутрішнє оздоблення - готичні лавки середини XV ст., одні з найцінніших у Польщі, з багатим декором; великий маньєристський головний вівтар 1623–1624 рр. з картинами Германа Хана ( Коронування Марії, Wizja św. Бернарда ) і багатим скульптурним оздобленням; Маньєристичні вівтарі в проходах і на колонах центральної нави з картинами Германа Хана (відоме «Поклоніння пастухів »), А. Стеха, Б. Штробеля .
    • З півдня до костелу примикає будівля колишнього монастиря XIV ст., трикрила з подвір’ям і прилеглими клуатрами, в яких готичні картини XV ст., а також картини кінця XVII ст., написані А. Стех і художники з його майстерні.
  • Церква Божого Тіла - готика близько 1417 р.; у другій половині XVII століття вона стала парафіяльною церквою сільського поселення, що розвивалося навколо монастиря.
  • Історичний цвинтар XIX століття при церкві Божого Тіла в Пельпліні [27] .
  • Єпархіальний музей - з багатою колекцією готичного мистецтва ( Біблія Гутенберга ) і табулатурою Пельпліна - однією з найцінніших і найбільших музичних пам'яток Європи 17 -го століття.
  • Класицистичний єпископський палац приблизно 1837 року.
  • Єпископські сади — бароковий парковий комплекс [28], клуатр.
  • Семінарські сади.
  • Кам'яниця з годинником (Колишня Пілігримська), що вирізняється багатим архітектурним рішенням фасаду, що відсилає до стилю модерн, занесена до Національного реєстру пам'яток.
  • Історичні кам'яниці на вул. Міцкевича та Самбора.
  • Особняки на вулиці Канонської.

Інші історичні об'єкти[ред. | ред. код]

Готель над Вєжицею
Гора Івана Павла ІІ
  • Гора Івана Павла ІІ (колишня Góra Biskupia) – місце, де Іван Павло ІІ у 1999 році відправив Святу Месу. Нині це оглядовий майданчик і місце паломництва для вірян і туристів [29] .
  • Цвинтар 1905 р., розташований на схилі річки Вєжиці, де, серед інших, поховані єпископи Хелмно: Костянтин Домінік, Олександр Карчинський, о. Януш Станіслав Пасерб, о. Францішек Савицький [30] .
  • Млин і готель на річці Вєжиці .
  • Історичний цегляний залізничний міст.
  • Млин, маршрут на каное
    Затона на річці Вєжиця .
  • Постцистерціанський шлюз.
  • Диявольський камінь.
  • Зерносховище
  • Руїни євангельського цвинтаря в Ліснику.
  • Хреста на Волі - вшанування пам'яті священиків, убитих на цьому місці.

Туристичні стежки[ред. | ред. код]

Pelplin має багатокілометрові велосипедні доріжки та дороги з розвиненою інфраструктурою. Звідси є велосипедна доріжка, яка веде до Старогарда Гданського. На річці Вєжиці є пристань для каное з причалом, навісами, стоянками для велосипедів і лавками, де можуть відпочити каноїсти.

До найважливіших туристичних маршрутів відносяться:

Проживання[ред. | ред. код]

Готель nad Wierzycą розташований в історичній будівлі водяного млина колишнього цистерціанського абатства в Пельпліні. Його інтер'єри мають автентичні елементи цистерціанської дерев'яної архітектури. Готель розрахований на 50 місць.

Освіта[ред. | ред. код]

Вища духовна семінарія
Collegium Marianum, католицька середня школа ім Івана Павла ІІ
  • Дитячий садок №1 м. Пельплін
  • Дитячий садок № 2 м. Пельплін
  • Колектив освіти та освіти No1 ім. Івана Павла ІІ
  • ДНЗ No2 ім Владика Костянтин Домінік
  • Спеціальна школа та освітній центр у Пельпліні
  • Комплекс професійно-технічних училищ у Пельпліні
  • Середня школа для них. О. Януш Ст. пасинок
    Середня школа для них. О. Януш Ст. пасинок
  • середня школа для дорослих
  • Комплекс вищих навчальних закладів "Майбутнє" - приватна школа
  • Collegium Marianum, Католицька середня школа ім Івана Павла ІІ
  • Вища духовна семінарія Пельплінської єпархії
  • Державна початкова музична школа в Тчеві Відділення Janina Garści у Пельпліні
  • Недержавна єпархіальна середня музична школа в Пельпліні, Органна школа єпархії Пельпліна

ЗМІ[ред. | ред. код]

Спорт[ред. | ред. код]

KS Wierzyca Pelplin - спортивний клуб, заснований у 1956 році в Пельпліні. У клубі є старша команда та кілька молодіжних груп. До найбільших досягнень клубу можна віднести:

  • футбол
Перемога в Кубку Польщі (2004/2005)
Підвищення до IV ліги (2004/2005)
Підвищення до третьої ліги (2006/2007)
Підвищення до третьої ліги (2016/2017) [9]
  • Карате - існує з 1991 року. У 1999–2003 роках належала до Польської федерації традиційного карате Фудокан. У ті роки секція брала участь у багатьох навчальних таборах та стажуваннях, як внутрішніх, так і міжнародних. На той час багато спортивних успіхів гравців клубу. З 1 червня 2003 року секція входила до складу міського спортивного клубу КС «Вєриця» Пельплін. Вона мала ліцензію, видану Польською асоціацією карате, і була членом підкомітету шотокан карате WSI PZK. З 2008 року не афілійована.

KS Centrum Pelplin - Спортивний клуб, заснований у 1998 році в Пельпліні. Найбільші успіхи клубу – вихід до IV ліги та вихід до чверті регіонального Кубка Польщі.

Академія футболу Rąbała Jedynka Pelplin - молодіжна футбольна академія з численними успіхами в юніорських змаганнях.

Decka Pelplin - Баскетбольний клуб, заснований у 2008 році. Клуб має старшу команду та вісім юнацьких груп, які грають під назвою KS Jedynka Pelplin. Клуб співпрацює з SKS Starogard Gdański та має контракт на навчання з клубом Polpharma Starogard Gdański . До найбільших успіхів клубу можна віднести: вихід до 2-ї чоловічої ліги та плей-офф за 1-шу лігу. Дека Пельплін має фан-клуб. У 2019 році до складу команди увійшли: представник Польщі (родом із США) бронзовий призер Чемпіонату світу 3х3 Майкл Хікс.

Block Team Pelplin - клуб боротьби з численними успіхами. У 2019 році в Таллінні учасниця Bloczek Team Pelplin Магдалена Глодек завоювала бронзову медаль юніорського чемпіонату світу, представляючи Польщу.

Спортивно-оздоровчі заклади[ред. | ред. код]

  • Міський стадіон у Пельпліні вул. Чарнецького 8
  • Сауна, вул. Чарнецького 8
  • Бічний спортмайданчик у Пельпліні вул. Спортивний
  • Спортивна зала ZKiW №1 м. Пельплін (трибуна 500 місць), вул. Самбора 5А
  • Спортивний майданчик на ZKiW №1, вул. Самбора 5А
  • Комплекс полів на ЗС №2 типу "Орлик" зі штучним покриттям, Костюшка 12А.
  • Спортивний зал ЗС №2 м. Пельплін, вул. Костюшко 12А
  • Спортивний зал, вул. Старогардська 4
  • Спортивний зал ЗОШ м. Пельплін, вул. Самбор
  • Скейт Парк, вул. Білявська
  • Сімейний парк розваг Nivea Park, вул. Коперник 1
  • Відкритий тренажерний зал Nivea Park, Osiedle Pólko, вул. Старогард

Культура[ред. | ред. код]

Єпархіальна бібліотека в Пельпліні Ян Бернард Шлага
Єпархіальний музей у Пельпліні

У Пельпліні проводяться національні заходи. Пельплін називають «Культурною столицею Кочеве».

  • Фестиваль поморської поезії ім О. Януш Ст. пасинок
  • Міжнародний фестиваль органної музики в кафедральній базиліці в Пельпліні
  • Цистерціанський ярмарок
  • Різдвяний концерт, організований Polpharma в кафедральній базиліці в Пельпліні, трансляція програми Telewizja Polska TVP2 .
  • Пельплінові дні
  • День Святого Бернара
  • Історична постановка: вступ Війська Польського та прибуття генерала Юзефа Галлера до Пельпліна.
  • Історична інсценізація: візит Юзефа Пілсудського до Пельпліна на День Незалежності
  • Процесія трьох королів
  • Музичні концерти
  • Театральні вистави
  • Ніч музеїв

Заклади:

  • Міський культурний центр у Пельпліні
  • Муніципальна публічна бібліотека в Пельпліні Б.Сихти
  • Єпархіальна бібліотека в Пельпліні Ян Бернард Шлага (з великими конференц-залами)
  • Єпархіальний музей у Пельпліні

Ансамблі та оркестри:

  • Духовий оркестр Pelplin
  • Фольклорний гурт "Модраки"
  • Фольклорний гурт "Гзуби з Пельплин два"
  • Команда євангелізації "All Voice".
  • Vocatus Domini Schola
  • Парафіяльний колектив "Quo Vadis".

Pelplin також є хоровим центром з кількома колективами. У Пельпліні діяв кінотеатр «Вєжица», будівлю якого передав Міський культурний центр.

Транспорт[ред. | ред. код]

Автомагістраль А1 у Пельпліні

Дороги[ред. | ред. код]

Пельплін є місцевим транспортним вузлом. Розташоване між автострадою А1 (розв'язка Pelplin) і національною дорогою № 91 . Вздовж об’їзної дороги проходять провінційні дороги № 229 і дорога № 230.

Залізнична лінія № 131 у Пельпліні

Залізниця[ред. | ред. код]

Важлива залізнична магістраль Хожув-БаторійТчев пролягає через Пельплін і далі до Триміста . Щодня станція Pelplin обслуговує сотні пасажирів. Є навантажувальна площадка, під'їзні колії, товарний склад і бічні колії. На залізничному вокзалі Пельплін є каса та зал очікування. У 2015 році його відремонтували, в ньому є амбулаторія та аптека. Модернізовано платформи, колії та тягу. Поруч з будинком знаходиться автостанція та стоянка таксі.Колись у Пельпліні була промислова вузькоколійна залізниця, яка вела від станції Цукровий завод через Малий Гарць до Валіхновської низовини. У 1978 році маршрут було остаточно ліквідовано, а локомотиви передано до Залізничного музею у Варшаві .

Автовокзал, вул. Dworcowa


Громадський транспорт[ред. | ред. код]

У Пельпліні ходить громадський транспорт по лінії Пельплін – Мале Валіхнови. Лінія громадського транспорту працює з понеділка по п'ятницю. Міський перевізник – Arriva Bus Transport Polska Sp. z o. o. [33] Крім того, в місті працюють перевізники PHU «Овсяк» та «Латоча». Є лінія на маршрутах Пельплін - Старогард Гданський - Пельплін і Пельплін - Тчев - Пельплін. У місті є автостанція з трьома платформами.

Аеропорти[ред. | ред. код]

Найближчі міжнародні аеропорти від Pelplin: Port Lotniczy Gdańsk im. Леха Валенси (приблизно 60 км) та аеропорт Бидгощ SA (приблизно 120 км). Під час папського візиту в 1999 році в околицях гори Іоанна Павла ІІ було збудовано кілька вертолітних майданчиків, у тому числі один головний, який існує досі.

Житлові масиви[ред. | ред. код]

Житлові масиви Пельпліна:

  • Житловий масив Дворцова
  • Житловий масив Вибіцький
  • Житловий масив Молодіжний
  • Житловий масив Лімановського
  • Житловий масив Коперник
  • Житловий масив Полко
  • Житловий масив Свєркова
  • Житловий масив Мрія

Релігійні громади[ред. | ред. код]

Пельплін є домом для єпархії Пельплін, яка налічує 760 000 вірних і складається з 290 парафій. Територія єпархії 12 890 км². Діоцезія Пельпліна історично відноситься до єпархії Хелмно, яка була заснована 29 липня 1243 року.

Почесні громадяни міста та ґміни Пельплін[ред. | ред. код]

Пов'язано з Пельплін[ред. | ред. код]

Будівлі, вулиці та місця, названі на честь Пельпліна[ред. | ред. код]

Найвідомішою будівлею є Будинок абатів Пельпліна - багатоквартирний будинок, розташований у Старому місті Гданська . Це одна з небагатьох збережених пам'яток у Гданську. З 1686 року належав цистерціанському абатству в Пельпліні. Сьогодні тут розташований Інститут історії мистецтв Гданського університету.

Вулиця Пельпінська є у 15 містах, у великих містах це:

У селі Малий Гарць (гм. Subkowy) є пересихає стариця Вісли, широко відома як озеро Пельплін.

Адміністрація[ред. | ред. код]

Управління міста та ґміни Пельплін
Будівля пошти, вул. Міцкевича

Пельплін має статус місько-сільської ґміни . Мешканці обирають 15 радників Пельплінської міської ради (включно з головою та його заступником).

За результатами виборів до місцевої влади, які відбулися 4 листопада 2018 року, Мірослав Хила був обраний мером міста та ґміни Пельплін 8-го терміну на 2018-2023 роки [34] .

19 листопада 2018 року під час першої сесії Пельплінської міської ради 8-го скликання Якуб Зелінський став головою Пельплінської міської ради [35].

Зона метрополітену[ред. | ред. код]

Пельплін є членом метрополії Гданськ-Сопот-Гдиня . Повсякденна робота OMG-GS здійснюється через засідання тематичних комітетів, які займаються обговоренням і реалізацією конкретних проектів, таких як спільні закупівлі товарів і послуг або підготовка планів розвитку та інвестицій, що охоплюють територію кількох органи місцевого самоврядування, в тому числі Pelplin.

Ключовим елементом співпраці також є обмін досвідом та хорошими практиками у сфері проектів, які здійснюють органи місцевого самоврядування, правила укладання державних контрактів, а також фінансова дисципліна.

Міста та ґміни-партнери[ред. | ред. код]

Місто Країна Дата підписання договору
Гнев ПольщаПольща 23 травня 2006 року
Скаршеви ПольщаПольща 7 лютого 2019 р
Стенжиця ПольщаПольща 21 квітня 2011 року
Жуково ПольщаПольща 21 квітня 2011 року
Субкови ПольщаПольща 21 листопада 2005 року
Заклічин ПольщаПольща 6 квітня 2016 року

Міжнародне співробітництво[ред. | ред. код]

Місто Країна Дата підписання договору
Коллеторто Італія Італія 28 жовтня 2013 року
Графлінг Німеччина Німеччина 17 листопада 2000 року
Тайснах Німеччина Німеччина 24 березня 1995 року
Ньюкасл Вест Республіка Ірландія Ірландія 5 червня 2007 року
Молодіжне Україна Україна 18 листопада 2008 року

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою nsp не вказано текст
  2. Населення, площа та густота за даними Центрального статистичного офісу Польщі. Powierzchnia i ludność w przekroju terytorialnym w 2007. [1].
  3. Położenie Pelplina - Diecezjalne Centrum Informacji Turystycznej
  4. Zarys dziejów Pelplina, Maciejewa i Pólka (pl-PL) , 6 листопада 2020
  5. układ urbanistyczno-krajobrazowy - Zabytek.pl (пол.)
  6. Historia Pelplina – Diecezjalne Centrum Informacji Turystycznej
  7. Historia ziemi pelplińskiej | pelplin.pl (пол.)
  8. http://informator.pelplin.pl/foto/106/pdf/17.pdf
  9. [2], Seweryn Brzeziński, "Informator Pelpliński" 
  10. [3], Krystyna Paszkowska, "Błękitna Armia w Pelplinie – gen. Józef Haller wypowiedział orędzie do mieszkańców [ZDJĘCIA]" 
  11. To NAJWIĘKSZA polska katedra z największym w tej części Europy barokowym ołtarzem (пол.)
  12. [4], Krystyna Paszkowska, "20 lat od pielgrzymki Jana Pawła II na Kociewie. W Pelplinie postać Ojca Świętego jest wciąż żywa [ZDJĘCIA]" 
  13. [5], Przemysław Zieliński, "Otwarcie obwodnicy Pelplina. Odetchną mieszkańcy, katedra – bez wstrząsów" 
  14. Wojciech Jankowski, Mały przewodnik po Polsce, Wydawnictwo Sport i Turystyk Warszawa 1983 ISBN 83-217-2329-2, s. 219.
  15. Prezydent Komorowski: dbanie o tradycję nie kłóci się z integracją z Europą (пол.)
  16. [6], Redakcja, "Andrzej Duda w Pelplinie o lokalnej historii, referendum konsultacyjnym i... cukrowni [WIDEO, ZDJĘCIA]" 
  17. Uchwała nr XVI/154/19 Rady Miejskiej w Pelplinie z dnia 20 grudnia 2019 r. w sprawie pomników przyrody (PDF).
  18. Sinsay
  19. [7], Krystyna Paszkowska, "Pelplinianie po 30 latach doczekają się nowych mieszkań – Osiedle Wierzyca Residence [ZDJĘCIA]" 
  20. [8], McB, mcb@tcz pl kontakt@redakcja.tcz.pl, "Tczew – Pelplin. Miliony z UE na park przy pałacu biskupim! – Wiadomości – Aktualności" 
  21. Maciej Sandecki Wojewoda z PiS blokuje elektrownię Kulczyka. Burmistrz z PiS rozczarowany [dostęp 2016-01-13].
  22. Ekolodzy zastopowali węglową elektrownię Północ. Wielka inwestycja Kulczyków nie powstanie
  23. Pelplin – Pomorskie Ateny (пол.), архів оригіналу за 15 лютого 2023, процитовано 15 лютого 2023
  24. Pelplin – zespół pocystersko-katedralny nowym Pomnikiem Historii!, архів оригіналу за 2 травня 2014, процитовано 15 лютого 2023
  25. Biblia Gutenberga – przełomowa księga w dziejach Europy
  26. DCIT – Diecezjalne Centrum Informacji Turystycznej
  27. Pelplin – Zabytkowy cmentarz przy "kościółku". Atrakcje turystyczne Pelplina. Ciekawe miejsca Pelplina
  28. O ogrodach (пол.)
  29. Gmina Pelplin
  30. Pelplin – Cmentarz – 1905 r.. Atrakcje turystyczne Pelplina. Ciekawe miejsca Pelplina
  31. PTTK – Znakowane Szlaki Turystyczne Województwa Pomorskiego – Start
  32. PTTK – Znakowane Szlaki Turystyczne Województwa Pomorskiego – Start
  33. Pierwsza publiczna linia komunikacyjna w Gminie Pelplin (пол.)
  34. Gmina Pelplin
  35. Biuletyn Informacji Publicznej

Примітки[ред. | ред. код]

Помилка цитування: Тег <ref> з назвою "nsp", визначений у <references>, не використовується в попередньому тексті.

Помилка цитування: Тег <ref> з назвою "age", визначений у <references>, не використовується в попередньому тексті.