Сліпстрим (жанр)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сліпстрим — термін, що позначає форми фантастики, яка поєднує воєдино наукову фантастику, фентезі та літературну фантастику[1] або не залишається в традиційних межах жанру та оповідання, безпосередньо поширюючись на експериментальний рух наукової фантастики Нової хвилі, в той час як також запозичення з фентезі, психологічної фантастики, філософської фантастики та інших жанрів чи стилів літератури.

Походження[ред. | ред. код]

Цей термін винайшов Річард Дорсетт згідно з інтерв'ю з відомим автором кіберпанку Брюсом Стерлінгом у Mythaxis Review.[2] Він сказав:

Його придумав мій друг, покійний Річард Дорсетт, коли ми обговорювали категорію нежанрових фентезійних книжок, для яких не було назви. «Вони точно не мейнстрім», — сказав я. «Чому б не сліпстрім?» — запропонував він, і я подумав, що це досить вдале словосполучення.

Пізніше Стерлінг описав це в статті, опублікованій у журналі SF Eye № 5 у липні 1989 року, як «своєрідний текст, який просто змушує вас почуватися дуже дивно; те, як ви відчуваєте життя у ХХ столітті, якщо ви людина. певної чутливості».[3] Енциклопедія наукової фантастики приписує Стерлінгу винайдення пов'язаного терміну «slipstream sf» для творів, які «використовують науково-фантастичні пристрої, але не належать до жанру наукової фантастики».[4]

Концепція[ред. | ред. код]

Фантастику сліпстриму описували як «фантастику незвичайності»[5] або форму письма, яка робить «звике дивним або дивне знайомим» через скептицизм щодо елементів реальності.[6] Ілюстрацією цього є те, що прототипи стилю сліпстрім існують в оповіданнях Франца Кафки та Хорхе Луїса Борхеса.[7]

Автори наукової фантастики Джеймс Патрік Келлі та Джон Кессел, редактори «Дуже дивне відчуття: Антологія сліпстріму», стверджували, що в основі сліпстріму лежить когнітивний дисонанс, і це не стільки жанр, скільки літературний ефект, як-от жахи чи комедія.[8] Подібним чином Крістофер Пріст у своєму передмові до роману Анни Каван, який не відповідає жанру, але, можливо, лід, пише: «найкращий спосіб зрозуміти сліпстрим — це думати про нього як про стан душі або особливий підхід, який перебуває поза будь-якою категоризацією. …сліп-стрім викликає у глядачів відчуття „інакшості“, як погляд у криве дзеркало».[9]

Характеристики[ред. | ред. код]

У сліпстримі характеристики художніх творів, які розглядаються під цим терміном, включають порушення принципу реалізму, уникнення традиційної фантастичної історії та постмодерністського оповідання.[6] Як новий жанр, сліпстрім описується як нереалістична фантастика з постмодерністським відчуттям, яка досліджує усвідомлення суспільних і технологічних змін і психологічного зриву, які раніше демонстрували автори наукової фантастики за часів постмодернізму, а також поети та автори-експериментатори модернізму.[10]

У своєму томі 2012 року «Прогулянка хмарами: Антологія вітчизняної наукової фантастики» Ґрейс Діллон визначила течію індіанського сліпстріму, яка передує та передбачає часові рамки сліпстріму, зокрема включно з оповіданням Джеральда Візенора 1978 року «Кастер на сліпстрімі».

Інші автори та шанувальники наукової фантастики стверджують, що «сліпстрим» — це термін, який об'єднує метафантастику, магічний реалізм, сюрреалізм, експериментальну фантастику [,] контрреалізм і постмодерністське письмо та/або застосовується до історії з темами, що походять від одного чи кількох цих літературних впливів.[1]

Див. також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. а б Butler, Andrew M.; Daley, Christopher; Duncan, Roby; Filtness, Emma; Higgins, David M.; Hubble, Nick; Langer, Jessica; Mousoutzanis, Aris; Norman, Joseph (2013). Hubble, Nick (ред.). The Science Fiction Handbook. Literature and Culture Handbooks. New York: Bloomsbury. с. 132. ISBN 978-1-4411-7096-5.
  2. Sterling, Bruce (September 2020). Artist Spotlight on Bruce Sterling. Mythaxis Review. Процитовано 30 December 2021.
  3. Sterling, Bruce (July 1989). CATSCAN 5: Slipstream. SF Eye. № 5. Процитовано 13 вересня 2014.
  4. SFE: Slipstream SF. sf-encyclopedia.com. Процитовано 31 серпня 2022.
  5. Martinsen, Axel (15 вересня 2015). Idaho Powwow and Other Tales from the Slipstream (англ.). Lulu Press, Inc. ISBN 9781329182059.
  6. а б Ganteau, Jean-Michel; Onega, Susana (2017). Victimhood and Vulnerability in 21st Century Fiction. Oxon: Routledge. с. 64. ISBN 9780415788298.
  7. A Working Canon of Slipstream Writings (PDF). Readercon. 2007.
  8. Adams, John Joseph (12 June 2006). James Patrick Kelly, John Kessel. SciFi.com. Архів оригіналу за 15 June 2006. Процитовано 13 вересня 2014.
  9. Kavan, Anna. Foreword. Ice. By Christopher Priest. Peter Owen Publishers.
  10. Latham, Rob (2014). The Oxford Handbook of Science Fiction. Oxford: Oxford University Press. с. 119. ISBN 9780199838844.

Зовнішні ресурси[ред. | ред. код]