10-та повітряна армія (США)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
10-та повітряна армія (США)
Tenth Air Force
Емблема 10-ї повітряної армії
На службі 4 лютого 1942 — 6 січня 1946
24 травня 1946 — 1 вересня 1960
20 січня 1966 — 31 грудня 1969
8 жовтня 1976 — по т.ч.
Країна США США
Вид ПС армії США (1944—1947)
ПС США (з 1947)
Тип повітряні сили
Роль підготовка боєготового та навченого льотного персоналу та авіаційної техніки для головних командувань Повітряних сил: Бойового, глобальних ударів, Тихоокеанського, Космічного, спеціальних операцій, освіти та тренувань
Чисельність повітряна армія
14 000 о/с
У складі Резерв Повітряних сил США
Гарнізон/Штаб військово-повітряна база Форт Ворт, Техас
Війни/битви Друга світова війна
Китайсько-бірмансько-індійський театр воєнних дій
* Перша Бірманська операція
* Четверта Бірманська операція
* Битва за Західну Хунань
Холодна війна
Війна проти тероризму
Нагороди Почесна стрічка за Тихоокеанську кампанію
Почесна стрічка Відзнаки прославленій частині (США)
Командування
Визначні
командувачі
Луїс Бреретон

10-та повітряна армія (США) (англ. Tenth Air Force) — повітряна армія у складі резерву ПС США. Штаб-квартира повітряної армії розташована на військово-повітряній базі Форт Ворт у штаті Техас. Основним призначенням армії є підготовка боєготового та навченого льотного персоналу та авіаційної техніки для головних командувань Повітряних сил: Бойового, глобальних ударів, Тихоокеанського, Космічного, спеціальних операцій, освіти та тренувань.

До складу повітряної армії організаційно входить 30 військових інсталяцій (баз, постів, штабів тощо) на території Сполучених Штатів, де проходять службу в резерві понад 14 000 військовозобов'язаних і 950 цивільних службовців.

Армія була сформована 4 лютого 1942 року для проведення спільних дій з іншими видами і родами збройних сил союзників і вирішення самостійних оперативних і стратегічних завдань в Індії, Бірмі та Індокитаї. Основним театром дій був так званий Китайсько-бірмансько-індійський театр (англ. China Burma India Theater (CBI). Штаб-квартира 10-ї повітряної армії розгорталась у Нью-Делі, в Британській Індії. Її першим командувачем став генерал-майор Луїс Бреретон.

У післявоєнний час повітряна армія неодноразово створювалась знову, її основною функцією була участь у протиповітряному захисті континентальних США у складі Командування аерокосмічної оборони США.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Maurer, Maurer (1983). Air Force Combat Units of World War II. Maxwell AFB, Alabama: Office of Air Force History. ISBN 0-89201-092-4.

Примітки[ред. | ред. код]