Crysis (серія ігор)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Crysis
Логотип Crysis
Логотип Crysis
Жанршутер від першої особи
РозробникCrytek
ВидавціElectronic Arts (роздрібний продаж)
Valve (Steam)
ПлатформиПК (Microsoft Windows)
Xbox 360
PlayStation 3
Перша граCrysis
13 листопада 2007 року
Остання граCrysis 3
19 лютого 2013 року
Спін-оффиCrysis Warhead
Офіційний сайт

Crysis — серія відеоігор, розроблена німецькою компанією Crytek і видавана американським видавцем Electronic Arts. Серія ігор Crysis є воєнно науково-фантастичною трилогією у жанрі шутеру від першої особи[1]. Перша гра серії, «Crysis», була випущена в листопаді 2007 року, заснувала однойменну медіафраншизу, що складається з відеоігор-продовжень, спінофа Crysis Warhead, настільної гри, романів та коміксів.

Сюжети творів за франшизою «Crysis» зосереджуються на солдатах, які носять фантастичні костюми та борються з інопланетянами, що загрожують Землі в недалекому майбутньому.

Етимологія слова «Crysis»

[ред. | ред. код]

Слова «crysis» у англійській мові не існує. Однак воно асоціюється із словом «crisis» — «криза» та «cry» — «крик».

Виконавчий директор і засновник Crytek Джеват Єрлі (англ. Cevat Yerli) в інтерв'ю з журналістами «Відеоманії», відеододатком журналу «Ігроманія», на запитання про походження назви гри відповів наступне[2][3][4]:

Ліві лапки Ми з братами вирішили, що в назві нашої другої гри обов'язково повинно міститися «cry». Обов'язково. Це наче як наша торгова марка. Можливо, комусь це видасться смішним, але гру Crytek завжди можна буде впізнати за назвою. Ну й взагалі, до чого призводить вторгнення прибульців: до страху, жаху, руйнуванням. Як це назвати одним словом — криза, звідси — Crysis. Взагалі ж назва прийшла в голову й нам, і працівникам маркетингового відділу Electronic Arts, через це ми навіть хотіли відмовитись від назви, як від надто очевидної, але потім подумали і вирішили, що кращого саме нам для нового проекту не знайти. Взагалі, ідеальна назва, інакше як кризою, те що твориться в грі, не назвеш. Праві лапки

Ігри серії

[ред. | ред. код]
  • Crysis (2007) — події відбуваються в 2020 році на острові в Тихому океані. Група американських військових, оснащена нанокостюмами, вирушає туди на пошуки зниклих археологів і стикається з солдатами Північної Кореї. Згодом американці розкривають присутність на острові інопланетян, які витягують енергію з довкілля, заморожуючи все навколо. Головний герой з позивним Номад змушений протистояти загрозі як з боку корейців, так і прибульців із космосу.
    • Crysis Warhead (2008) — події відбуваються паралельно до оригінальної гри. Головним героєм є солдат США з позивним Псих, мета якого — захопити ув'язненого інопланетянина, на якого полюють як корейці, так і амбітний генерал Лі.
  • Crysis 2 (2011) — сюжет стартує за 3 роки після подій на острові та його знищення атомним вибухом. У Нью-Йорку поширюється смертельний вірус, що виявляється підготовкою до нового вторгнення. Солдат Пророк, заражений вірусом, передає свій костюм звичайному бійцеві Алькатрасу, щоби той завершив його завдання — зупинити поширення хвороби та врятувати вченого Нейтана Гулда, що розробив нанокостюми на основі технологій прибульців.
  • Crysis 3 (2013) — сюжет продовжується в 2047 році, коли владу на Землі захопила корпорація CELL, яка використовує технології прибульців. Пророк, який відновив свою особистість у тілі Алькатраса, веде партизанську боротьбу проти CELL і розкриває, що планета перебуває під загрозою повномасштабного нападу з космосу.
  • Crysis Remastered (2020) — ремастер оригінальної Crysis з оновленою графікою та спрощеною структурою місій[5].
  • Crysis Remastered Trilogy (2021) — збірка ремастерів трьох основних ігор серії[6].
  • Crysis 4 — анонсоване продовження серії[7].

Загальні геймплейні характеристики серії

[ред. | ред. код]

Усі ігри серії є шутерами від першої особи. Ігри серії, а особливо перша частина — Crysis, виконані в стилі «пісочниці», тобто, пропонують гравцям самими обирати як вирішити поставлене завдання. Разом з тим ігри серії Crysis не є класичними пісочницями, тому що сюжет в іграх повністю лінійний. Нелінійні також ігрові рівні, які являють собою відкриті простори й не обмежують рух гравця. Наприклад, гравець може атакувати базу ворогів, щоб дістатися до цілі, а може непомітно пройти повз.

Ігри серії Crysis мають кілька істотних геймплейних відмінностей від стандартних шутерів. Головним геймплейним елементом даних ігор є нанокостюм — вигаданий екзоскелет, що використовує нанотехнології й дає різні переваги при атаці ворогів, такі як тимчасова невидимість, захист від прямого влучення куль, прискорення тощо.

Також в іграх серії Crysis детально пророблена ручна стрілецька зброя. Гравець має можливість модифікувати зброю в реальному часі, додаючи на неї різні «насадки» — приціли, цілевказівки, підствольний гранатомет, ліхтарик тощо. Таким чином, є можливість адаптувати зброю до поточної ситуації.

В іграх серії «Crysis» гравцеві доступна стандартна гама зброї, властива більшості шутерів від першої особи. Сюди входить як звичайне озброєння (пістолети, автоматичні гвинтівки, дробовики й інші), так і науково-фантастичне земного (гвинтівка Гауса) і інопланетного (англ. MAOC — Molecular Accelerator — Молекулярний Прискорювач прибульців) походження.

Одночасно гравець може носити максимум два екземпляри стандартної зброї, один гранатомет і максимум дві малі одноручні зброї. Пропонується можливість близького бою: якщо протагоніст без зброї в руках, то він застосовує кулачний бій; якщо ж у руках є зброя, то застосовує удар прикладом або магазином[8]

Уся зброя може бути змінена за допомогою відповідних «насадок» (ґаджетів, пристроїв); ці пристрої можуть бути дані гравцеві за замовчуванням, отримані з підібраної зброї або куплені в мультиплеєрі. Одного разу придбані, вони можуть бути видалені тільки з причини смерті чи втрачені за сценарієм у синглплеєрі. Якщо під час нормальної гри гравець причіплює ліхтарик до своєї гвинтівки, яку потім викидає, то це не вважається за втрату, і такий пристрій буде доступний у майбутньому.[9]

Модифікація зброї різними насадками можлива завдячує рельсовій системі напрямних (англ. RIS — Rail Interface System), яка вмонтована в кожний екземпляр використовуваної зброї. Зокрема, використовуються планки Пікатінні (англ. Picatinny Rail), які в дійсності присутні в багатьох сучасних зразках зброї[10]. У зброї є 4 точки кріплення, куди можуть бути прикріплені насадки: верхня (надствольна) напрямна, нижня (підствольна) напрямна, дуло й кріплення зліва від ствола. Таким чином, деякі пристрої не можуть бути сполучені; наприклад, неможливо використовувати одночасно підствольний гранатомет і транквілізатор, або ліхтар і лазерну цілевказівку. Декотрі види зброї не мають деяких напрямних зважаючи на конструктивні особливості; наприклад, дробовик не має підствольної напрямної; відповідно, на нього неможливо встановити підствольний гранатомет. Опції пристроїв дають більшу кількість варіантів модифікації основної зброї, навіть якщо результат цієї зміни може здаватися дивним. Наприклад, оптичний приціл змінної кратності 4x/10x може бути прикріплений до дробовика, що стріляє картеччю на ближні дистанції[9].

Конкурси і заходи щодо ігор серії «Crysis»

[ред. | ред. код]
Оцінки
На На 9 червня 2012.
Гра Середня оцінка Metacritic
Crysis (PC) 91[11]
(X360) 81[12]
(PS3) 81[13]
Crysis 2 (PC) 86[14]
(PS3) 85[15]
(X360) 84[16]
Crysis 3 (PS3) 77[17]
(X360) 76[18]
(PC) 76[19]

Intel Crysis Mapping Contest

[ред. | ред. код]

Чемпіонати і турніри з Crysis Wars

[ред. | ред. код]

Конкурс «Криза сержанта Сайкса»

[ред. | ред. код]

Найбільший і найстарший російський ігровий сайт Absolute Games і компанія Electronic Arts за участі корпорації Microsoft організували вікторину «Криза сержанта Сайкса».[20]

Вікторина почалася 30 жовтня й була закінчено 5 листопада 2008 року включно. Учасникам було необхідно правильно відповідати на поставлені запитання. Було представлено 16 питань, кожне з яких оцінювався від 10 до 40 балів, залежно від складності питання. Після питання надавалося кілька (від 6 до 8) варіантів відповідей, з яких тільки один є правильним. Теми питань стосувалися гри «Crysis Warhead» і історії компанії Crytek. Переможці й правильні відповіді на всі питання були оголошені 6 листопада. Для участі необхідно було зареєструватися на сайті Absolute Games.[21][22]

Приз за перше місце — відеокарта ASUS ENGTX280, що базується на чипсеті nVidia GeForce GTX280, а також ігрова миша Microsoft SideWinder X5 і клавіатура Microsoft SideWinder X6. Приз за місця з 2-го по 10-е включно — ігрова миша Microsoft SideWinder X5 і клавіатура Microsoft SideWinder X6.[23]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Chat with Cevat Yerli & Roy Taylor + transcript (англійською) . incrysis. 15 листопада 2007 року. Архів оригіналу за 27 січня 2011. Процитовано 16 липня 2008.
  2. XRUSHT.NET (30 грудня 2006 року). Ігроманія бесідує с Джеватом Єрлі (англійською) . російський фан-сайт Crysis_Warhead_Wars Russian Portal. Архів оригіналу за 27 січня 2011. Процитовано 11 жовтня 2009.
  3. Інтерв'ю з Джеватом Єрлі. Ігроманія (журнал). 4 листопада 2007 року. Архів оригіналу за 19 серпня 2011. Процитовано 19 жовтня 2008.
  4. Інтерв'ю з Джеватом Єрлі. crysis-game.ru. 12 серпня 2006 року. Архів оригіналу за 27 січня 2011. Процитовано 6 жовтня 2009.
  5. Crysis Remastered | FPS, Video Games | Crytek. www.crysis.com. Архів оригіналу за 27 січня 2022. Процитовано 27 січня 2022.
  6. Crysis Remastered | FPS, Video Games | Crytek. www.crysis.com. Архів оригіналу за 27 січня 2022. Процитовано 27 січня 2022.
  7. Crytek reveals a new teaser trailer for Crysis 4. Windows Central. 26 січня 2022. Архів оригіналу за 27 січня 2022. Процитовано 27 січня 2022.
  8. XRUSHT.Net (29 грудня 2006). Зброя в Crysis. російський фан-сайт гри Crysis_Warhead_Wars_2 Russian Portal. Архів оригіналу за 19 серпня 2011. Процитовано 11 листопада 2009.
  9. а б Weapon Customisation (англійською) . incrysis Wiki. 24 квітня 2008 року (останнє виправлення). Архів оригіналу за 1 квітня 2012. Процитовано 11 листопада 2009.
  10. Як приклад можна привести Steyr AUG, M16
  11. Crysis Reviews. Metacritic. Архів оригіналу за 26 червня 2012. Процитовано 9 червня 2012.
  12. Crysis Reviews. Metacritic. Архів оригіналу за 23 червня 2012. Процитовано 9 червня 2012.
  13. Crysis Reviews. Metacritic. Архів оригіналу за 26 червня 2012. Процитовано 9 червня 2012.
  14. Crysis 2 Reviews. Metacritic. Архів оригіналу за 26 червня 2012. Процитовано 9 червня 2012.
  15. Crysis 2 Reviews. Metacritic. Архів оригіналу за 25 червня 2012. Процитовано 9 червня 2012.
  16. Crysis 2 Reviews. Metacritic. Архів оригіналу за 25 червня 2012. Процитовано 9 червня 2012.
  17. Crysis 3 Reviews. Metacritic. Архів оригіналу за 8 березня 2013. Процитовано 9 червня 2012.
  18. Crysis 3 Reviews. Metacritic. Архів оригіналу за 2 березня 2013. Процитовано 9 червня 2012.
  19. Crysis 3 Reviews. Metacritic. Архів оригіналу за 24 лютого 2013. Процитовано 9 червня 2012.
  20. Nomad (29 жовтня 2008 року). Конкурс на AG: «Криза сержанта Сайкса». Absolute Games. Архів оригіналу за 15-04-2009. Процитовано 1 грудня 2008.
  21. Криза сержанта Сайкса. Учасники й переможці вікторини. Absolute Games. Архів оригіналу за 2 листопада 2008. Процитовано 11 листопада 2008.
  22. Криза сержанта Сайкса. Питання вікторини із правильними відповідями. Absolute Games. Архів оригіналу за 1 липня 2012. Процитовано 11 листопада 2008.
  23. XRUSHT.NET (30 жовтня 2008 року). Конкус 'Криза сержанта Сайкса'. російський фан-сайт Crysis_Warhead_Wars Russian Portal. Архів оригіналу за 1 квітня 2012. Процитовано 1 листопада 2008.