Марк К'юбан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Magnolia Pictures)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марк К'юбан
Народився 31 липня 1958(1958-07-31)[1] (65 років)
Піттсбург, Пенсільванія, США
Країна  США
Місце проживання Даллас
Діяльність кінопродюсер, актор озвучування, блогер, підприємець, венчурний капіталіст, підприємець, дитячий письменник, політик, кіноактор, фінансист, телепродюсер
Alma mater Індіанський університет в Блумінгтоніd, Університет Індіани, The Jean and Samuel Frankel Jewish Academy of Metropolitan Detroitd і Indiana University Kelley School of Businessd
Знання мов іврит
Конфесія юдаїзм
Діти 3
IMDb ID 1171860
Сайт blogmaverick.com

Марк К'юбан (нар. 31 липня 1958(1958липня31)[2]) — американський підприємець-мільярдер, телеведучий і медіавласник, у 2020 році посів 177 місце у рейтингу Forbes 400[3]. Він є власником професійної баскетбольної команди «Даллас Маверікс» Національної баскетбольної асоціації та співвласником 2929 Entertainment. Він також є одним із головних «акул» реаліті-шоу ABC «Shark Tank»[4].

Молодість й освіта[ред. | ред. код]

К'юбан народився у Пітсбурзі, штат Пенсільванія[5][6]. Його батько, Нортон К'юбан, був оббивником салону автомобілів[7][8]. Свою матір, Ширлі, К'юбан описав як людину, у якої «щотижня змінюється робота або кар'єрні цілі»[9].

К'юбан — єврей[10]. Він виріс у Маунт-Лебанон, передмісті Піттсбурга, у єврейській робітничій сім'ї[11][12]. Його дід по батьківській лінії змінив прізвище з «Чабеніський» на «К'юбан» після еміграції з Росії через острів Елліс[13][14]. Його дідусь і бабуся по материнській лінії були румунськими єврейськими іммігрантами, за словами Браяна, брата Марка[15], хоча Марк стверджував, що їхня бабуся по материнській лінії була литовкою[16].

К'юбан вперше почав займатися бізнесом у віці 12 років. Він продав мішки для сміття, щоб заплатити за пару дорогого баскетбольного взуття[5][17]. Через кілька років він заробляв на продажі марок і монет[18]. У 16 років К'юбан скористався страйком «Пітсбург пост-газетт», розповсюдивши газети з Клівленда до Піттсбурга[19].

Замість того, щоб відвідувати останній клас школи, він вступив на денну форму до Університету Піттсбурга, де приєднався до братства ΠΛΦ. Він був фанатом «Піттсбург Стілерс» Національної футбольної ліги[20]. Після першого курсу К'юбан перевівся до Індіанського університету в Блумінгтоні, штат Індіана, де у 1981 році закінчив Школу бізнесу Келлі зі ступенем бакалавра наук з менеджменту[21][22][23]. Він обрав Школу бізнесу Келлі в Індіані, навіть не відвідавши кампус, оскільки там «було найдешевше навчання з усіх бізнес-шкіл у першій десятці». Під час навчання в коледжі у нього були різні бізнес-підприємства, зокрема бар, уроки дискотеки та магічний лист[5][24].

Після закінчення навчання К'юбан повернувся до Піттсбурга та влаштувався на роботу у Mellon Bank. Він занурився у вивчення машин і мереж[25].

Ділова кар'єра[ред. | ред. код]

7 липня 1982 року К'юбан переїхав до Далласа, штат Техас, де спочатку влаштувався барменом у бар Elan на Грінвілл-авеню[26][27], а потім — продавцем у Your Business Software, один з найперших магазинів з роздрібного продажу програмного забезпечення для ПК у Далласі[28]. Його звільнили менш ніж через рік через зустріч з клієнтом, на якій він обговорював новий бізнес замість відкриття магазину[29][18].

К'юбан заснував власну компанію MicroSolutions за допомогою своїх попередніх клієнтів із Your Business Software. MicroSolutions спочатку була фірмою з системного інтегрування та торговим посередником програмного забезпечення. Компанія одна з перших почала пропонувати Carbon Copy, Lotus Notes і CompuServe[30]. Одним з найбільших клієнтів компанії була Perot Systems[31].

Дохід компанії зріс до понад 30 мільйонів доларів США, у 1990 році К'юбан продав MicroSolutions CompuServe, тодішній дочірній компанії H&R Block, за 6 мільйонів доларів[22]. Він заробив близько 2 мільйонів доларів після сплати податків за угоду[32][33].

Audionet і Broadcast.com[ред. | ред. код]

У 1995 році К'юбан і його колега, випускник Університету Індіани, Тодд Вагнер, приєдналися до Audionet (заснованого у 1989 році Крісом Джаебом, якому належали 10 % компанії), поєднавши загальний інтерес до виступів «Індіани Гузер», студентської баскетбольної команди, та вебтрансляції[34]. З одним сервером і лінією ISDN[35] Audionet став Broadcast.com у 1998 році[33]. До 1999 року кількість співробітників Broadcast.com зросла до 330, а прибуток до 13,5 млн доларів за другий квартал[36]. У 1999 році Broadcast.com допоміг запустити перший показ мод Victoria's Secret, що транслювався у прямому ефірі[37]. Того року, під час бульбашки доткомів, Yahoo! придбав Broadcast.com за $5,7 мільярда в акціях Yahoo![38].

Після продажу Broadcast.com К'юбан застрахувався від ризику зниження вартості акцій Yahoo!, які він отримав в результаті угоди[39]. К'юбана зарахували до «Книги рекордів Гіннеса» за «найбільшу одноразову транзакцію електронної комерції» після покупки реактивного літака Gulfstream V за 40 мільйон доларів через Інтернет у жовтні 1999 року[40].

Придбання Yahoo! Broadcast.com зараз вважається одним із найгірших інтернет-покупок усіх часів. Broadcast.com та інші служби радіомовлення Yahoo! закрилися протягом кількох років після угоди[41]. К'юбан неодноразово казав, що йому дуже пощастило продати компанію до того, як лопнула бульбашка доткомів. Однак він також підкреслив, що геджування акцій Yahoo!, які він отримав від продажу, допомогло уникнути втрати частини статку[42].

К'юбан продовжує співпрацювати з Wagner в іншому підприємстві, 2929 Entertainment, яке забезпечує вертикальне інтегроване виробництво та розповсюдження фільмів і відео[43].

24 вересня 2003 року фірма придбала Landmark Theaters, мережу з 58 артгаусних кінотеатрів[44]. Компанія також відповідала за оновлену версію телевізійного шоу «Star Search», яке транслювалося на CBS[45]. У 2006 році 2929 Entertainment випустила фільм режисера Стівена Содерберга «Пузир».

К'юбан з'явився на обкладинці прем'єрного випуску журналу «Бест» у листопаді 2003 року[46], який оголосив появу телебачення з високою роздільною здатністю. К'юбан став співзасновником (разом з Філіпом Гарвіном) AXS TV (раніше HDNet), першої мережі супутникового телебачення з високою роздільною здатністю[47].

У лютому 2004 року К'юбан оголосив, що співпрацюватиме з телекомпанією ABC над створенням реаліті-шоу «Benefactor»[33]. Планувалось створити шість епізодів з 16 учасниками, які намагалися виграти 1 мільйон доларів, беручи участь у різноманітних змаганнях, а їхні виступи оцінював К'юбан. Прем'єра відбулася 13 вересня 2004 року, але шоу скасували до виходу повного сезону через низькі рейтинги[48].

У 2018 році К'юбан посів 190 місце у списку найбагатших людей світу «Форбс» зі статком 3,9 мільярда доларів[49].

К'юбан фінансово підтримав Grokster у справі Верховного суду MGM v. Grokster[50][51]. Він також — партнер Synergy Sports Technology, вебінструменту баскетбольного скаутингу та доставлення відео, який використовується багатьма командами НБА[52].

Інвестиції у стартапи[ред. | ред. код]

К'юбан також допомагав підприємствам у галузі соціального програмного забезпечення та розподілених мереж. Він був власником IceRocket, системи, яка здійснює пошук контенту у блогосфері[53]. К'юбан був партнером RedSwoosh[54] — компанія, яка використовує технологію P2P для надання інтерактивних медіа, зокрема відео та програмного забезпечення, на ПК користувача, пізніше придбаної Akamai. Він також був інвестором компанії Weblogs, Inc., яку придбала AOL[55].

К'юбан на конференції Web 2.0 у 2005 році

У 2005 році К'юбан інвестував у Brondell Inc., стартап із Сан-Франциско, який виготовляє високотехнологічне сидіння під назвою Swash, яке працює як біде, але кріпиться на стандартний унітаз. «Люди схильні однаково підходити до технологій, незалежно від того, чи вони перед ними, чи позаду», — пожартував К'юбан[56]. Він також інвестував у Goowy Media Inc., стартап із розробки інтернет-програмного забезпечення з Сан-Дієго. У квітні 2006 року супутникове радіо «Сіріус» оголосило, що К'юбан вестиме власне щотижневе ток-шоу «Радіо Маверік Марка К'юбана»[57]. Однак шоу так і не запустили.

У липні 2006 року запустили вебсайт Sharesleuth.com[58], який фінансувався К'юбаном, створений колишнім журналістом «Сейнт-Луїс діспатч» Крістофером Кері для виявлення шахрайства та дезінформації у публічних компаніях. Це експеремент з новою-бізнес моделлю, щоб зробити онлайн-журналістику фінансово життєздатною, К'юбан заявив, що придбає акції компаній, згаданих на Sharesleuth.com, на передодні публікації. Бізнес-аналітики та юристи засумнівалися у доцільності короткого продажу до публічних заяв, які можуть призвести до зниження вартості цих акцій. К'юбан наполягов у законності операції, оскільки є повне розкриття інформації[59][59][60].

У квітні 2007 року К'юбан у партнерстві з Mascot Books опублікував свою першу дитячу книгу «Поїхали, Мавсе!». У листопаді 2011 року він написав електронну книгу, об'ємом 30 000 слів «Як перемогти в бізнесі: Якщо я можу це зробити, Ви можете це зробити», як «спосіб отримати мотивацію»[61].

У жовтні 2008 року К'юбан запустив Bailoutsleuth.com[62] як ініціативу знизу, онлайн-портал для нагляду за 700 мільярд доларів «допомоги» для фінустанов.

У вересні 2010 року К'юбан надав нерозкриту суму венчурного капіталу компанії Motionloft. За словами генерального директора компанії Джона Міллса, він з натхненням надіслав К'юбану лист з діловою пропозицією та заявив, що адресат швидко відповів з бажанням дізнатися більше[63]. У листопада 2013 року кілька інвесторів запитали К'юбана про придбання Motionloft. К'юбан заперечував факт придбання[64]. Акціонери звільнили Міллса з посади генерального директора 1 грудня 2013 року, у лютому 2014 року його заарештувало ФБР через введення в оману з приводу покупки Motionloft компанією Cisco[65]. К'юбан офіційно заявив, що технологія, яка принаймні частково, призначена для обслуговування комерційної нерухомості, «змінює правила гри» для орендаторів[66].

У 2019 році Ештон Кутчер, Стів Воттс та його дружина Анджела вклали 50 % акцій у новий американський бізнес Veldskoen shoes[67]. У 2021 році придбав місто Мустанг (Техас), площею 77 акрів в окрузі Наварро. Він сказав «Dallas Morning News», що приятелю треба було його продати, а «я не знаю, що з ним буду робити, якщо взагалі щось зроблю»[68].

«Shark Tank»[ред. | ред. код]

З другого сезону 2011 року К'юбан був «акулячим» інвестором реаліті-шоу ABC «Shark Tank».

Станом на травень 2015 року він інвестував у 85 угод з 111 епізодах телешоу на загальну суму 19,9 мільйона доларів[69]. Фактичні цифри відрізняються, оскільки інвестування відбувається після перевірки точності інформації, представленої в кімнаті для презентацій[4]. Наприклад, після попередньої угоди на 1,25 мільйона доларів США з Hy-Conn, виробником знімних пожежних шлангів, К'юбан відмовився від інвестування[70].

Три найпопулярніші угоди, укладені К'юбаном з інвестиціями щонайменше на 1 мільйон доларів — Ten Thirty One Productions, Rugged Maniac Obstacle Race та BeatBox Beverages[69].

Після приєднання К'юбана до шоу у 2011 році, рейтинги «Shark Tank» зросли, а також під час його участі шоу виграло чотири нагороди Прайм-тайм «Еммі». Станом на 2022 рік К'юбан є другим найбагатшим серед усіх акул, які з'являлися в шоу, після сера Річарда Бренсона[71][72][73].

Magnolia Pictures[ред. | ред. код]

К'юбан володіє кінодистриб'юторською компанією Magnolia Pictures. Через Magnolia він фінансував стрічку «Без цензури», сюжет якої, заснований на вбивствах у Махмудії у 2006 році, режисера та сценариста Браяна Де Пальми[74]. У вересні 2007 року К'юбан, як власник Magnolia Pictures, видалив тривожні фотографії з останніх кадрів «Без цензури», посилаючись на проблеми з авторськими правами/дозволами[75].

Крім того, у 2007 році К'юбан, як повідомляється, зацікавився розповсюдженням через Magnolia стрічки «Розмінна монета», яка висуває теорію змови щодо подій 11 вересня 2001 року з оповідачем Чарлі Шином. К'юбан сказав «Нью-Йорк пост»: «Ми обговорюємо розповсюдження цього відео із залученням Чарлі як оповідача, а не щодо створення нового фільму. Ми також у пошуку стрічок з протилежною точкою зору. Нам подобаються суперечливі теми, але ми не знаємо з якого боку виходить суперечка»[76].

У квітні 2011 року К'юбан виставив на продаж Magnolia Pictures і Landmark Theaters, але зауважив: «Якщо ми не отримаємо бажану ціну та премію, ми будемо раді продовжувати заробляти гроші на власності»[77].

Dogecoin[ред. | ред. код]

К'юбан інвестував у криптовалюту Dogecoin, а також приймав певну криптовалюту як спосіб оплати за покупки та квитки Dallas Mavericks принаймні з початку 2021 року[78]. Після того, як CNBC поцікавився його думкою про спосіб оплати, К'юбан відповів: «Це засіб, який можна використовувати для придбання товарів і послуг. Спільнота дожів є найсильнішою, коли справа доходить до використання його як засіб розрахунку»[79].

Компанія Cost Plus Drug[ред. | ред. код]

У січні 2022 року Марк К'юбан запустив компанію Mark Cuban Cost Plus Drug з метою зниження цін на дженерики для кінцевих споживачів у США[80][81][82].

Звинувачення в інсайдерській торгівлі SEC[ред. | ред. код]

17 листопада 2008 року було повідомлено, що Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) подала цивільний позов проти К'юбана щодо ймовірної інсайдерської торгівлі акціями Mamma.com, тепер відомої як Copernic[83]. Операції з акціями у червні 2004 року дають підстави вважати на володіння інсайдерською інформацією, що нібито врятувало 750 000 доларів К'юбана[84]. SEC стверджувала, що К'юбан наказав продати свої пакети акцій Mamma.com після того, як компанія конфіденційно звернулася до нього з проханням взяти участь в угоді, яка, ймовірно, призведе до зменшення вартості акцій поточних акціонерів. К'юбан заперечив звинувачення, заявивши, що не погоджувався зберігати інформацію в таємниці[85]. У своєму блозі К'юбан стверджував, що звинувачення неправдиві, а розслідування — «продукт грубого зловживання прокурорськими повноваженнями»[86]. У розділі DealBook «Нью-Йорк таймс» повідомлялося на умовах анонімності, на думку К'юбана, розслідування було мотивовано працівником SEC, який образився на його зацікавленість у можливому розповсюдженні фільму «Розмінна монета»[87]

У липні 2009 року окружний суд США відхилив звинувачення проти К'юбана, SEC подала апеляцію. У вересні 2010 року апеляційний суд заявив, що окружний суд припустився помилки, для розгляду справи по суті необхідний подальший судовий розгляд[88].

16 жовтня 2013 року федеральне журі Техасу ухвалило рішення на користь К'юбана[89]. 9 присяжних винесли вердикт після 3 годин і 35 хвилин обговорень[90].

У березні 2014 року К'юбан виступив в ефірі CNBC, критикуючи високочастотний трейдинг (HFT)[91]. Ті, хто проти HFT, як-от К'юбан, вважають, що ця технологія еквівалентна автоматизованій інсайдерській торгівлі[92].

Спортивний бізнес[ред. | ред. код]

«Даллас Маверікс»[ред. | ред. код]

4 січня 2000 року К'юбан придбав контрольний пакет акцій клуба НБА «Даллас Маверікс» за 285 мільйонів доларів США у Росса Перо-молодшого[93][94][95].

За 20 років, які К'юбан володіє командою, «Маверікс» здобували перемогу у 40 % матчей, а результати плей-офф 21-32[96][97]. Наступні 10 років показник склав 69 % перемог у матчах регулярного сезону з виходом у плей-офф у кожному сезоні. Рекорд «Маверікс» в плей-офф з К'юбаном 49-57, включно з першою участю в фіналі НБА у 2006 році, де вони програли «Маямі Гіт»[98].

Історисно склалося, що власники команд НБА публічно виконують більш пасивну роль і дивляться баскетбольні матчі з скайбоксів. К'юбан сидить поряд з вболівальниками, в одязі з символами команди. К'юбан подорожує на своєму приватному літаку, Gulfstream V, у разі ігор на виїзді[99].

У травні 2010 року Росс Перо-молодший, який володів 5 % акціями команди, подав позов проти К'юбана. У 2010 році К'юбан відповів у судовому позові, що Перо шукає гроші, щоб компенсувати близько 100 мільйонів збитків від девелопменту Victory Park[100][101]. Позов відхилили у 2011 році частково через твердження К'юбаном про належне керування, оскільки команда перемогла в одній з фінальній грі НБА 2011 року[102]. У 2014 році 5-й окружний суд підтвердив це рішення в апеляції. Після своєї першої поразки Перо спробував заборонити вболівальникам «Маверікс» користуватися паркуванням поряд з «Американ-Ейрлайнс-центр», яке він контролював[103][103].

У січні 2018 року К'юбан оголосив, що «Маверікс» прийматиме біткойни як оплату за квитки у наступному сезоні[104]. 4 березня 2021 року К'юбан оголосив, що «Маверікс» почнуть приймати Dogecoin як оплату за товари та квитки на ігри[78][105].

На початку 2021 року він вирішив припинити виконання національного гімну на іграх «Даллас Маверікс», щоб «поважати тих, кого, цей гімн не представляє». Він також підтримував цей рух ще у кінці 2020 року[106][107]. У відповідь НБА вимагала виконання гімну, з посиланням на свою «давню політику». К'юбан виконав вимоги[108].

Штрафи НБА[ред. | ред. код]

Власність К'юбана привертала увагу ЗМІ та викликала суперечки, пов'язані з політикою ліги[109].

НБА штрафувала К'юбана переважно за критичні висловлювання щодо ліги та суддів, щонайменше на 1,665 мільйона доларів за 13 випадків[110]. В інтерв'ю від 30 червня 2006 року гравець «Маверікс» Дірк Новіцкі сказав про нього[111]:

Він має навчитися контролювати себе так само добре, як це роблять гравці. Ми не можемо постійно втрачати самоконтроль ні на майданчику, ні за його межами, і я думаю, що він має теж цього навчитися. Він має вдосконалюватись у цій галузі, а не кричати протягом усієї гри. Я не вважаю, що це нам допомагає. Він сидить прямо біля нас. Мені здається, це занадто. Ми говорили йому про це раніше. Це не нове. Гра починається, а він вже кричить на них. Тому йому потрібно, як контролювати себе хоч трохи.

В інтерв'ю Associated Press К'юбан сказав, що порівнює штрафи НБА з благодійним внеском[112]. У загальнонаціональному розголосі у 2002 році він розкритикував керівника ліги Еда Т. Раша, сказавши, що він «не зміг би керувати Dairy Queen». Керівництво Dairy Queen образили коментарі К'юбана та запросило його на один день керувати рестораном мережі. К'юбан прийняв запрошення та пропрацював один день у філії у Коппеллі, штат Техас, де вболівальники вишикувалися у чергу на вулиці, щоб отримати Blizzard від власника «Маверікс»[113].

Під час сезону НБА 2005—2006 К'юбан розпочав бурхливу кампанію, коли колишній гравець «Маверікс» Майкл Фінлі став виступати у складі «Сан-Антоніо Сперс» проти «Маверікс»[114]. У серії плей-офф у матчах між «Маверікс» і «Сперс» К'юбан вилаяв форварда «Сперс» Брюса Боуена[115], він отримав штраф від НБА у 25 000 доларів США за появу на корті з критикою офіційних осіб НБА[116]. Після фіналу НБА 2006 року К'юбана оштрафувала НБА на 250 000 доларів США за неодноразову неналежну поведінку після поразки «Маверікс» від «Маямі Гіт» у п'ятій грі фіналу НБА 2006 року.

У лютому 2007 року К'юбан публічно розкритикував Найціннішого гравця фіналу НБА Двейна Вейда та заявив, що його оштрафують, якщо він висловить думку про те, що насправді сталося під час фіналу НБА 2006 року[117][118].

16 січня 2009 року ліга оштрафувала К'юбана на 25 000 доларів США за те, що він накричав на гравця «Денвер Наггетс» Джей Ар Сміта В кінці першого тайму матчу між «Маверікс» і «Наггетс», який проходив 13 січня[119][120]. К'юбана, напевно, розлютив удар Сміта ліктем, від якого ледве ухилився гравець «Маверікс» Антуан Райт[121]. К'юбан запропонував компенсувати штраф благодійним внеском у будь-яку організацію на вибір Сміта, а у разі мовчання Сміта, ці гроші віддасть у фонд Асоціації гравців НХЛ[122]. У травні 2009 року К'юбан згадав «Денвер Наггетс» як «головорізів» після поразки від них у 3-му матчі півфіналу Західної конференції. Заява була адресована команді та її фанатам. Проходячи повз матері Кеньйона Мартіна, яка сиділа поряд з ним, він вказав на неї та сказав: «Це стосується і вашого сина». Цей суперечливий коментар знову привернув увагу ЗМІ. Наступного дня К'юбан перепросив за це. Ліга опублікувала заяву, у якій говорилося, що його не будуть штрафувати[123].

22 травня 2010 року К'юбана оштрафували на 100 000 доларів за коментарі на інтерв'ю про спробу підписати контракт з Леброном Джеймсом[124].

Попри свою поведінку він був особливо мовчазним під час чемпіонського плей-офф «Маверікс» у 2011 році[125].

Попри історію К'юбана з Девідом Стерном, що комісар НБА залишить міцну спадщину «у вигляді зосередженості на зрості та визнанні того, що НБА знаходиться у галузі розваг та те, що це глобальний продукт, а не лише місцевий»[126].

18 січня 2014 року К'юбан знову отримав штраф у розмірі 100 000 доларів США за протистояння з суддями та використання нецензурної лексики на їхню адресу. Як і у випадку з попередніми штрафами, К'юбан підтвердив, що пожертвує суму штрафу на благодійність, однак за умови, що він досягне двох мільйонів підписників у своєму акаунті в Twitter. К'юбан також жартома прокоментував, що не міг відпустити Стерна без належного прощання[127].

21 лютого 2018 року К'юбан отримав штраф від НБА на 600 000 доларів США за заяву про те, що «Даллас Маверікс» повинні «іти пробоєм до кінця сезону». Комісар Адам Сілвер заявив, що штраф було накладено «за публічні заяви, які завдають шкоди НБА»[128].

6 березня 2020 року НБА оштрафувала К'юбана на 500 000 доларів США, як зазначалося, за «публічну критику та шкідливу поведінку щодо суддівства НБА»[129].

Major League Baseball[ред. | ред. код]

К'юбан неодноразово висловлював інтерес до володіння франшизою Major League Baseball та марно намагався придбати щонайменше три франшизи. У 2008 році він запропонував 1,3 мільярда доларів за «Чикаго Кабс», його запросили взяти участь у другому раунді торгів разом з кількома іншими потенційними групами власників[130]. К'юбана не обрали в остаточному процесі торгів у січні 2009 року. У серпні 2010 року К'юбан разом з Джеффрі Л. Беком активно намагався купити «Техас Рейнджерс». К'юбан запропонував 600 мільйонів доларів, перевершивши конкуруючу групу власників на чолі з колишнім пітчером і виконавчим директором «Рейнджерс» Ноланом Раяном, але програв угоду до того, як «Рейнджерс» зіграли з «Сан-Франциско Джаєнтс» на Світовій серії 2010 року.

У січні 2012 року К'юбан зробив початкову заявку на «Лос-Анджелес Доджерс», але його виключили з другого раунду торгів. К'юбан вважав, що вартість угоди про телевізійні права «Доджерс» надто завищила ціну франшизи[131]. Раніше він заявляв, що не зацікавлений у купівлі франшизи за 1 мільярд доларів[132], сказавши «Лос-Анджелес таймс» у листопаді 2011 року: «Я не думаю, що франшиза „Доджерс“ коштує вдвічі більше, ніж „Рейнджерс“»[133]. Оскільки процес торгів наближався, багато хто припускав, що продаж перевищить 1,5 мільярда доларів, а Джон Гейман з CBS Sports повідомив у Twitter, що принаймні одна ставка у діапазоні від 1 до 1,5 мільярда доларів була зроблена у початковому раунді процесу торгів. Зрештою, «Доджерс» продали за 2,15 мільярда доларів Guggenheim Baseball Management[134].

К'юбан також раніше висловлював зацікавленість у міноритарному володінні «Нью-Йорк Метс» після оголошення власника Фреда Вілпона у 2011 році, про бажання продати до 25 % акцій команди[135].

К'юбан хотів придбати «Піттсбург Пайретс», але тодішній власник Кевін Мак-Клатчі відмовив у 2005 році[136].

Інші спортивні підприємства[ред. | ред. код]

У 2005 році К'юбан висловив зацікавленість у покупці «Піттсбург Пінгвінз» НХЛ[137]. У 2006 році К'юбан приєднався до інвестиційної групи разом з Деном Маріно, Кевіном Міллевоєм, Енді Мерштейном і директорами Walnut Capital Беном Довером і Тоддом Рейдбордом для придбання команди[138]. Зрештою, франшиза відхилила їхню пропозицію, а власники команди Маріо Лем'є та Рональд Беркл забрали команду з ринку.

У Survivor Series від WWE у 2003 році К'юбан брав участь у кейфебі з генеральним менеджером Raw Еріком Бішоффом і борцем Raw Ренді Ортоном[139]. 7 грудня 2009 року К'юбан був запрошеним ведучим Raw, як помста Ортону, коли він був запрошеним арбітром у матчі Ортона проти Кофі Кінгстона, принісши Кінгстону швидку перемогу. Потім він оголосив, що Ортон зустрінеться з Кінгстоном на TLC: Tables, Ladders & Chairs. Наприкінці шоу Шеймус, претендент номер один на звання чемпіона WWE, вдарив Кьюбана об стіл[140].

12 вересня 2007 року К'юбан заявив, що веде переговори з головою WWE Вінсом Макменом про створення компанії змішаних бойових мистецтв, яка буде конкурувати з UFC[141]. Зараз він є власником облігацій Zuffa, яка раніше була материнською компанією UFC[142][143].

К'юбан здійснив свої наміри, організувавши «HDNet Fights» для просування змішаних бойових мистецтв, ексклюзивна трансляція відбувалась на HDNet з 13 жовтня 2007 року, з головним сюжетом бій між Еріком Полсоном і Джеффом Фордом, а також бої за участю ветеранів Дрю Фікета та Джастіна Ейлерса[144].

З 2009 року К'юбан є учасником щорічної конференції спортивної аналітики MIT Sloan[145].

У квітні 2010 року К'юбан позичив новоствореній Об'єднаній футбольній лізі (UFL) 5 мільйонів доларів. Він не володів франшизою і не брав участь у повсякденній діяльності ліги чи будь-якої з її команд[146]. У січні 2011 року він подав федеральний позов проти UFL за те, що вони не повернули позику до 6 жовтня 2010 року[147].

У червні 2015 року К'юбан інвестував у платформу для ставок на кіберспорт Unikrn[148].

У лютому 2016 року К'юбан придбав основний пакет акцій Професійної футзальної ліги[149].

Політична діяльність[ред. | ред. код]

К'юбан на TechCrunch Disrupt (2014)

К'юбан — шанувальник письменниці та філософа Айн Ренд[150]. Її роман «Джерело» став для нього «неймовірною мотивацією. Він спонукав мене мислити як особистість, ризикувати для досягнення своїх цілей і нести відповідальність за свої успіхи та невдачі. Мені це сподобалося»[151]. Його політичні погляди схилялися до лібертаріанства[152]. Він обіймав посаду в дорадчій раді центристської політичної організації Unity08[153]. Попри схильність до лібертаріанства, К'юбан стверджував у своєму блозі, що сплата більших податків є найбільш патріотичним вчинком, який хтось може зробити[154].

У 2012 році К'юбан пожертвував 7000 доларів на політичні кампанії, з яких 6000 доларів пішли сенатору-республіканцю від Юти Орріну Гетчу, а 1000 доларів — члену Конгресу від Каліфорнії від Демократичної партії Зої Лофгрен[155].

8 лютого 2008 року К'юбан у своєму блозі висловив свою підтримку руху Блумберга, спрямованого на те, щоб переконати мера Нью-Йорка Майкла Блумберга балотуватися на президентських виборах у США 2008 року. К'юбан написав пост, у якому нарікав на поточний стан політики США: «Ви слухаєте, мере Блумберг? За меншу вартість, ніж відкриття фільм-опорка, ви можете змінити статус-кво»[156]. Зрештою він проголосував за Барака Обаму на виборах 2008 року[157].

У листопаді 2012 року у відповідь на те, що Дональд Трамп запропонував президенту Обамі 5 мільйонів доларів як благодійний внесок для організації на вибір Обами, якщо він оприлюднить заявки на отримання паспорта та виписки з коледжів, К'юбан запропонував Трампу 1 мільйон доларів для благодійної організації на вибір Трампа, якщо Трамп поголить голову[158].

19 грудня 2012 року К'юбан пожертвував 250 000 доларів фонду Electronic Frontier Foundation на підтримку роботи з патентної реформи. Частина коштів профінансувала нову посаду для штатного юриста EFF Джулі Семюелс: Голова Марка К'юбана для ліквідації дурних патентів[159].

На конференції Code/Media у лютому 2015 року К'юбан сказав про мережевий нейтралітет: «Те що [FCC] контролює інтернет, сильно мене лякає».

К'юбан офіційно підтримав Гілларі Клінтон як кандидата на пост президента 30 липня 2016 року у Пітсбурзі, штат Пенсільванія. Під час зупинки передвиборчої кампанії К'юбан сказав про кандидата від Республіканської партії Дональда Трампа: «Знаєте, як ми називаємо таку людину в Піттсбурзі? Мудак… Чи є у світі більший дурень, ніж Дональд Трамп?»[160].

Згідно з повідомленнями, 22 листопада 2016 року К'юбан зустрівся зі Стівом Бенноном, головним радником тодішнього обраного президента Трампа[161].

На ток-шоу «Hannity» у травні 2020 року К'юбан підтримав Джо Байдена на президентських виборах у США 2020 року[162].

2 лютого 2021 року К'юбан приєднався до форуму Reddit WallStreetBets «Запитай мене про що завгодно» з мільйонами учасників спільноти та відповів на питання користувачів, пов'язаними з широко оприлюдненою битвою між роздрібними трейдерами та продавцями, які грають на пониження, з Волл-стріт за акції GameStop[163]. У попередні дні акції GameStop різко зросли до 489 доларів США 28 січня 2021 року порівняно з 17,15 доларів США 4 січня 2021 року[164]. Це зростання відбулося головним чином завдяки організованій групі користувачів Reddit під назвою «WallStreetBets», які помітили, що акції GameStop були сильно скорочені гедж-фірмами Волл-стріт, і запустили наступну кампанію з купівлі достатньої кількості акцій, щоб підвищити їхню вартість і створити стрибок цін на акції GameStop[165]. Згодом акції стали дуже нестабільними, оскільки гедж-фірми змінили своє положення на ринку. Такі фірми, як Melvin Capital, вимагали фінансової допомоги на суму понад 2 мільярди доларів[166], а роздрібні трейдери відчули надмірні, але тимчасові прибутки, тоді як вартість акцій GameStop впала нижче 100 доларів за кілька днів після закриття на рівні понад 300 доларів[164]. Послідовне падіння у лютому викликало багато запитань щодо наступних кроків для роздрібних торговців і спонукало К'юбана втрутитися та надати поради спільноті Reddit. В умовах нестабільності К'юбан був відвертим прихильником спільноти WallStreetBets разом з іншими багатими фінансовими діячами, як-от Чамат Паліхапітія, Кемерон Вінклвосс і Тайлер Вінклвосс[163]. На сесії AMA К'юбан публічно поставив під сумнів довіру Комісії з цінних паперів і бірж США, а також можливості брокерських фірм із нульовою комісією, як-от Robinhood, які забороняли роздрібним трейдерам купувати акції GameStop та інші короткострокові акції, що, за його словами, підірвало попит[163]. К'юбан порадив користувачам Reddit тримати акції GameStop, якщо вони можуть собі це дозволити, в очікуванні додаткових коротких продажів фірмами Волл-стріт, але зрештою визнав, що шанси були проти них, і використав це як корисний урок[163]. Він розповів про свою техніку торгівлі, припускаючи, що трейдери знають, чому вони щось купують, і «HODL» (тримайтеся за дороге життя), доки не дізнаються, що щось змінилося[167]. К'юбан відзначив необхідність зміни політики для кращої підтримки роздрібних трейдерів, віддав належне спільноті WallStreetBets за лідерство у цьому та висловив оптимізм щодо торгівлі блокчейном як більш ефективної, прозорої та надійної форми торгівлі для роздрібних торговців у майбутньому[167].

У жовтні 2021 року К'юбан заявив, що підтримує встановлення мінімальної зарплати прожиткового мінімуму[168].

Фонд загиблих патріотів[ред. | ред. код]

К'юбан створив Фонд загиблих патріотів, щоб допомогти сім'ям американських військовослужбовців, загиблих або поранених під час війни в Іраку, особисто зробивши перший внесок у розмірі 1 мільйон доларів США з Фонду Марка К'юбана, яким керує його брат Браян К'юбан[169][170].

Спекуляції щодо президентських виборів[ред. | ред. код]

У вересні 2015 року К'юбан заявив в інтерв'ю, що балотуватися у президенти — «кумедна ідея, яку можна було б обговорити», і що, якби він балотувався на президентських виборах у США 2016 року, він «міг би перемогти і Трампа, і Клінтон»[171][172]. Багато засобів масової інформації сприйняли це як ознаку того, що К'юбан розглядає можливість балотуватися, але невдовзі після цього він пояснив, що не має наміру цього робити[173].

У жовтні 2015 року К'юбан написав у Twitter: «Можливо, я балотуватимусь на спікера Палати представників»[174]. У той час не було кандидата на заміну, Джона Бонера, який залишав посаду. Спікер палати не обов'язково повинен бути членом Конгресу[175].

У травні 2016 року К'юбан сказав «Meet the Press», що він відкритий для того, щоб стати напарником Клінтон на виборах, хоча він намагатиметься змінити деякі з її позицій[176]. У тому ж інтерв'ю К'юбан, який назвав себе «відчайдушно незалежним», також сказав, що він розгляне можливість балотуватися як кандидат від республіканців після зустрічі з Трампом для розуміння проблем, позиції Трампа щодо них і пошуку рішень. К'юбан також описав Трампа: «Він з тих хлопців, які весь час напиваються та падають, або весь час мелять дурниці, але він твій друг»[177]. 21 липня 2016 року К'юбан з'явився в прямому ефірі «Пізнього шоу зі Стівеном Кольбертом», у якому він висміював Трампа, зокрема згадуючи численні банкрутства його компаній та невдалу програму Університету Трампа, і ставив під сумнів розмір його фактичного капіталу[178].

У вересні 2016 року в інтерв'ю журналісту NPR Скотту Саймону К'юбан фактично позиціював себе на підтримку Клінтон. Він стверджував, що найкраща стратегія перемоги над Трампом — це напад на його невпевненість, особливо на його інтелект. Він також додав, що Трамп є найменш кваліфікованим для посади президента, і не поінформованим про політику[179].

Пізніше у вересні 2016 року, на інтерв'ю після президентських дебатів, К'юбан розкритикував слова Трампа, що сплата мінімально необхідні податки «це розумно», і розкритикував його за те, що він не повернув гроші в систему, яка дозволила йому накопичити такі багатства[180].

У жовтні 2017 року К'юбан заявив, що «однозначно» балотувався б у президенти, якби був самотнім[181]. Пізніше того ж місяця К'юбан заявив, що якщо буде балотуватися у президенти у 2020 році, то тільки як республіканець, описавши себе як «соціального центриста… але дуже консервативного у фінансовому плані»[182]. Також припускали, що він міг кинути виклик Дональду Трампу у 2020 році як демократ[183]. Однак у березні 2019 року в інтерв'ю газеті «Нью-Йорк дейлі ньюз» К'юбан заявив, що «рішуче розглядає можливість балотуватися» на пост президента як незалежний кандидат[184][185]. У травні 2019 року К'юбан сказав: «Мені знадобився б ідеальний шторм, щоб це зробити. Є деякі речі, які можуть відкрити двері, але я зараз це не проєктую та не прогнозую»[186].

У червні 2020 року в інтерв'ю CNN і колишньому раднику Обами Девіду Аксельроду К'юбан розповів, що серйозно розглядав можливість балотуватися в президенти як незалежний кандидат. Він навіть замовив національне опитування, яке, за словами К'юбана, показало, що він отримає лише 25 відсотків голосів у гіпотетичних перегонах з президентом Дональдом Трампом і колишнім віцепрезидентом Джо Байденом. К'юбан також сказав, що опитування показало, що його кандидатура відібрала б голоси як у Трампа, так і у Байдена[187].

Особисте життя[ред. | ред. код]

У К'юбана є два брати Браян і Джефф[188].

У вересні 2002 року К'юбан одружився з Тіффані Стюарт на приватній церемонії на Барбадосі[189]. У них дві доньки 2003 і 2006 років народження[190][191] і син 2009 року народження[192]. Вони живуть в особняку на території 24 000 м² в районі Престон Голлоу у Далласі, штат Техас[193].

У квітні 2019 року, пропустивши участь у ток-шоу, К'юбан пояснив, що йому зробили процедуру для лікування миготіння передсердь. Його діагноз вперше оприлюднили у 2017 році у Twitter[194].

К'юбан — вегетаріанець[195].

Філантропія[ред. | ред. код]

У 2003 році К'юбан заснував Фонд загиблих патріотів для допомоги сім'ям американських військовослужбовців, які загинули або були поранені під час війни в Іраку[196].

У червні 2015 року К'юбан зробив пожертву в розмірі 5 мільйонів доларів Університету Індіани в Блумінгтоні для «Центру спортивних медіа та технологій Марка К'юбана», який побудували в шкільній баскетбольній арені[197][198].

У березні 2020 року, під час пандемії COVID-19, К'юбан опублікував пропозицію на LinkedIn для власників малого бізнесу, які мали запитання щодо того, що робити, щоб пережити економічний спад, спричинений пандемією. Він заявив, що люди можуть запитати його про що завгодно, але він надавав перевагу «допомозі малому бізнесу, намагаючись уникнути звільнень і скорочень годин роботи». Ця пропозиція отримала понад 10 тисяч коментарів[199].

У 2020 році К'юбан підібрав бездомного колишнього гравця НБА Делонте Веста на заправці в Далласі. Він оплатив готельний номер для Веста разом з його лікуванням від наркоманії у реабілітаційному центрі[200].

У 2022 році створили компанію Mark Cuban Cost Plus Drug Company для різкого зниження вартості ліків, що відпускаються за рецептом у США, та запровадження прозорості ціноутворення на ліки.

Звинувачення у сексуальному насильстві[ред. | ред. код]

У статті від 6 березня 2018 року у «Willamette Week» повідомлялося про ймовірний інцидент у квітні 2011 року між К'юбаном і відвідувачкою бару Barrel Room у Портленді, штат Орегон[201]. Жінка розповіла поліції Портленда, що К'юбан сексуально обмацував її, коли вона намагалася сфотографуватися з ним[201]. Вона надала сім фотографій, дві з яких детектив поліції Портленда Брендан Макгвайр назвав «важливими»[201]. К'юбан заперечував звинувачення[202], а його адвокат надав результати тесту на поліграфі, проведеного К'юбаном, і письмові заяви двох лікарів, які стверджували, що описані дії були малоймовірними[203]. Офіс окружного прокурора Портленда відмовився порушити кримінальне провадження через відсутність конкретних доказів на підтримку позову та на відсутність бажання жінки висувати звинувачення[203]. 8 березня 2018 року НБА оголосила, що розглядає це звинувачення[204].

Нагороди та відзнаки[ред. | ред. код]

НБА

Бізнес

  • Нагорода випускників Школи бізнесу Келлі 1998 року як видатний підприємець: 1998[206]
  • 2011: «D Magazine» CEO року[207]

ЗМІ

  • 2011 Нагорода ESPY за видатну команду (як власник «Даллас Маверікс»)[208]

Фільмографія[ред. | ред. код]

Фільми[ред. | ред. код]

Поява і ролі в кіно
Рік Назва Роль Примітки
1994 Розмова про секс Мачо Марк
1995 Загублений у морі Лиходій
2004 The Cookout себе
2006 Поставити все зразу себе
2006 Як Майк 2: Стрітбол Тренер
2008 Один, два, багато Шеймус
2015 Акулячий торнадо 3: Ой, біса, ні! Президент США [209]
2015 Антураж себе
2017 Клаппер себе
2018 Гра закінчена, чоловіче! себе
2019 Чого хочуть чоловіки себе
2022 Дорога до НБА себе

Телебачення[ред. | ред. код]

Появи та ролі на телебаченні
Рік Назва Роль Примітки
2000 Вокер, техаський рейнджер себе
2003 WWE Survivor Series Crowd member RKO'd by WWE Superstar Ренді Ортон.
2005 Colbert Report себе Episode: 1.32
2004 The Benefactor себе ведучий протягом 7 епізодів.
2007 The Loop себе Episode: Fatty
2007 Dancing with the Stars себе Він з Кім Джонсон стали п'ятою парою, яка вибула.[210]
2008–2015 Real Time with Bill Maher себе Episodes: 115, 220,[211] 255,[212] 364
2008 Сімпсони себе (озвучення) Episode: «The Burns and the Bees»
2009 WWE Raw себе гостьовий ведучий.
2010 NBA All-Star Weekend Celebrity Game себе грав за західну команду.
2010–2011 Антураж себе Episodes: «Sniff Sniff Gang Bang», «One Last Shot»
2010–дотепер Shark Tank себе
2012 Sketchers Super Bowl XLVI Commercial Mr. Quiggly's manager
2012 Trust Us With Your Life себе Episode: 1.03
2012 The Men Who Built America себе
2012 Кік Бутовський: Розбишака з передмістя Mr. Gibble (озвучення) Episode: «Goodbye Gully»
2013 Даллас себе Episode: «J.R.'s Masterpiece»
2013 The Neighbors себе Episode: «We Jumped The Shark (Tank)»
2013 Fast N' Loud себе Episode: «Cool Customline»
2013 Necessary Roughness себе Episode: «There's The Door»
2014 Американський тато! себе (озвучення) Episode: «Introducing The Naughty Stewardesses»
2014 Bad Teacher себе Episode: «Fieldtrippers»
2014 The League себе Episode: «The Height Supremacist»
2014 Cristela себе Episode: «Super Fan»
2016 Girl Meets World себе Episode: «Girl Meets Money»
2017 Fast N' Loud себе Episode: «100 Monkeys»
2017 Мільярди себе Episode: «The Oath»
2018 Bar Rescue себе Episode: «Operation: Puerto Rico»
2019 Мільярди себе Episode: «Extreme Sandbox»
2019 Новобранець себе Episode: «Impact»
2019 Grace and Frankie себе Episode: «The Tank»
2020 Бруклін 9-9 себе Episode: «The Takeback»
2020 Brain Games себе Episode: «Power and Money»
2020 Trailer Park Boys: The Animated Series себе
2022 Beat Bobby Flay себе; гостьовий ведучий Episode: «A Deal to Beat Bobby»
2022 Home Economics себе Episode: «Poker Game, $800 Buy-In»

Бібліографія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. GeneaStar
  2. Altman, Alex; Pickert, Kate; Stephey, M. J. (18 листопада 2008). Dallas Mavericks owner Mark Cuban. Time. Процитовано 12 травня 2010.
  3. Walton, Justin. The Net Worth of the Shark Tank Cast (англ.). Investopedia. Процитовано 25 березня 2020.
  4. а б Filoni, Alex (26 жовтня 2015). Mark Cuban explains what happens after a deal is made on 'Shark Tank'. Процитовано 13 січня 2016.
  5. а б в Biertempfel, Rob (22 жовтня 2006). Cuban hoping to work his magic here someday. Pittsburgh Tribune-Review. Pittsburgh, Pennsylvania: Tribune-Review Publishing Company. Процитовано 20 березня 2018.
  6. Leonard, Devin (4 жовтня 2007). Mark Cuban: Web 1.0's Richie Rich needs some respect. CNN. Процитовано 29 червня 2012.
  7. D'Angelo, Tom (8 червня 2006). Cuban a unique NBA owner. The Palm Beach Post. Palm Beach, Florida: Palm Beach Newspapers. Процитовано 20 березня 2018.
  8. Parks, Scott K. (5 жовтня 2010). Mark Cuban's brother Brian is sober voice in favor of medical marijuana. The Dallas Morning News. Dallas, Texas: A. H. Belo Corporation. Процитовано 30 листопада 2021.
  9. Q&A Interview. C-SPAN. 26 березня 2006. Процитовано 22 вересня 2015.
  10. Mark Cuban: Being Jewish 'allowed me to be more empathetic'. forward.com. 9 червня 2020. Процитовано 13 липня 2022.
  11. Reporting From ... Mark Cuban's Business Lecture. ESPN. 19 вересня 2008. Процитовано 30 листопада 2021.
  12. Miller, Gerri (22 вересня 2016). Hollywood Now: Interfaith Stars of the New TV Season & Kate Hudson's Newest Movie. InterfaithFamily. Процитовано 15 січня 2019.
  13. Clifford, Catherine (20 грудня 2016). How Mark Cuban went from a working-class family in Pittsburgh to a self-made billionaire. Englewood Cliffs, New Jersey: CNBC. Процитовано 20 березня 2018.
  14. Mark Cuban: Brains and Effort Are Needed for Business, But Don't Be a Jerk. Jewish Business News. 7 вересня 2014. Процитовано 20 лютого 2016.
  15. I Will Never Forget Frida and Menashe Sterenberg. BrianCuban.com. Архів оригіналу за 1 листопада 2014. Процитовано 21 березня 2014.
  16. What's Jewish About ... Mark Cuban. Atlanta Jewish Times (амер.). 26 січня 2022. Процитовано 20 червня 2022.
  17. Garcia, Chris (22 травня 2006). The Maverick. Austin360.com. Austin, Texas: Cox Media Group. Процитовано 29 червня 2012.
  18. а б Snyder, Benjamin (17 травня 2017). What self-made billionaire Mark Cuban was doing at age 22. CNBC (англ.). Процитовано 2 листопада 2019.
  19. Beyond The Glory. YouTube. 10 травня 2007. Архів оригіналу за 8 жовтня 2022. Процитовано 22 вересня 2015.
  20. Interested in who Mark Cuban will be rooting for at the Super Bowl? Look at his steel roots. SportsDay. New York City: SportsDay Publishing LLC. 25 січня 2011. Архів оригіналу за 24 жовтня 2017. Процитовано 20 липня 2017.
  21. Alumni Awards: Mark Cuban (BS '81). Indiana University Kelley School of Business Alumni Awards. Indiana University Kelley School of Business. Архів оригіналу за 12 листопада 2016. Процитовано 20 березня 2017. Mr. Cuban received a BS in management from Indiana University in 1981.
  22. а б Swartz, Jon (26 квітня 2004). Losing's not an option for Cuban. USA Today. Tysons Corner, Virginia: Gannett Company. College: Indiana University, a B.S. in management.
  23. IU Athletics receives $5M gift to establish the Mark Cuban Center for Sports Media and Technology. Indiana University Bloomington Newsroom. Bloomington, Indiana: Indiana University. 5 червня 2015. Originally from Pittsburgh, Cuban earned a Bachelor of Science in management and administration from the Kelley School of Business in 1981.
  24. The Cuban Report. Kelley School of Business. Архів оригіналу за 28 вересня 2012. Процитовано 18 квітня 2012.
  25. Mark Cuban. Biography (en-us) . Процитовано 25 березня 2020.
  26. Cuban, Mark (23 квітня 2004). Success and Motivation, Part 1. Blog Maverick. Процитовано 12 серпня 2015.
  27. Cuban, Mark (30 травня 2005). Success and Motivation – You only have to be right once!. Blog Maverick. Процитовано 12 серпня 2015.
  28. Burke, Monte (15 квітня 2013). At Age 25 Mark Cuban Learned Lessons About Leadership That Changed His Life. Forbes (англ.). Процитовано 2 листопада 2019.
  29. Cuban, Mark (25 квітня 2004). Success and Motivation, Part 2. Blog Maverick. Процитовано 29 червня 2012.
  30. Technology News For Solution Providers And The IT Channel | CRN. Varbusiness.com. Архів оригіналу за 2 листопада 2006. Процитовано 20 лютого 2016.
  31. Cuban, Mark (14 грудня 2004). A little bit of history. ... Lotus Notes. Процитовано 22 вересня 2015.
  32. A 'must read' by Maverick owner Mark Cuban. Архів оригіналу за 5 травня 2007. Процитовано 26 січня 2007.
  33. а б в Fiorillo, Steve (22 січня 2019). What Is Mark Cuban's Net Worth?. TheStreet (англ.). Процитовано 2 листопада 2019.
  34. The Unknown Founder Who Got 10% of Broadcast.com. Mixergy. 28 вересня 2012.
  35. Q&A with Mark Cuban. 2002. Архів оригіналу за 12 травня 2004. Процитовано 24 серпня 2006.
  36. Gale Group Newsletter Database. Library.dialog.com. Архів оригіналу за 24 лютого 2012. Процитовано 29 червня 2012.
  37. Executive Viewpoints with Mark Cuban. Thought Audio. 2000. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 22 вересня 2015.
  38. Yahoo! completes acquisition of Broadcast.com. CNET. San Francisco, California: CBS Interactive. 2 січня 2002. Процитовано 29 червня 2012.
  39. McCauley, Lucy (30 вересня 2002). What Mark Cuban is doing with his $1 billion. Fast Company. New York City: Fast Company Inc. Процитовано 29 червня 2012.
  40. Largest single e-commerce transaction. Guinness World Records. Процитовано 23 серпня 2022.
  41. 5 worst internet acquisitions of all time. Fortune Magazine. Процитовано 16 листопада 2020.
  42. GmbH, finanzen net. Mark Cuban compared the day-trading boom to the dot-com bubble. Here's how he saved his $1.4 billion Yahoo windfall from the crash. markets.businessinsider.com.
  43. Holdings. 2929 Entertainment. Архів оригіналу за 24 лютого 2009. Процитовано 22 вересня 2015.
  44. Jardin, Xeni (25 вересня 2003). Mark Cuban buys Landmark Theatres. Boingboing.net. Архів оригіналу за 27 травня 2011. Процитовано 29 червня 2012.
  45. 2929 Productions at IMDb. Internet Movie Database. 1 травня 2009. Процитовано 29 червня 2012.
  46. Best Stuff and Primedia Launch Best. Beststuff.com. Архів оригіналу за 20 лютого 2012. Процитовано 29 червня 2012.
  47. HDNet, Only All-High Definition National Television Network, Launches on DIRECTV. 5 вересня 2001. Архів оригіналу за 10 січня 2009. Процитовано 22 вересня 2015.
  48. The Benefactor. Internet Movie Database. Архів оригіналу за 27 серпня 2011. Процитовано 20 лютого 2015.
  49. Mark Cuban. Forbes (англ.). New York City. Процитовано 26 листопада 2018.
  50. Williams, Martyn (2 лютого 2009). Mark Cuban to Finance Grokster's Fight. Pcworld.about.com. San Francisco, California: International Data Group. Архів оригіналу за 17 грудня 2007. Процитовано 29 червня 2012.
  51. Bialik, Carl (29 березня 2005). Mark Cuban on Grokster. Gelf Magazine. New York City. Процитовано 22 вересня 2015.
  52. McClusky, Mark (May 2016). Techies Are Trying to Turn the NBA Into the World's Biggest Sports League. Wired. San Francisco, California: Condé Nast. Процитовано 5 січня 2018.
  53. Singer, Michael (20 липня 2005). Mark Cuban to relaunch IceRocket. ZDNet. San Francisco, California: CBS Interactive. Процитовано 12 квітня 2018.
  54. RedSwoosh latest video file-sharing entrant, to raise $5M. Siliconbeat.com. Архів оригіналу за 10 жовтня 2010. Процитовано 29 червня 2012.
  55. Arrington, Michael (5 жовтня 2005). AOL Acquires Weblogs, Inc. Techcrunch.com. San Francisco, California: AOL. Процитовано 29 червня 2012.
  56. Shallit, Bob (19 грудня 2005). Clean living. Tmcnet.com. Процитовано 29 червня 2012.
  57. Dallas Mavericks Owner Mark Cuban to Host Talk Show Exclusively on SIRIUS Satellite Radio. Sys-con.com. Процитовано 29 червня 2012.
  58. Kramer, Staci D. (13 червня 2006). Mark Cuban invests in new investigative journalism site. Paidcontent.org. Архів оригіналу за 23 вересня 2006. Процитовано 29 червня 2012.
  59. а б Steffy, Loren (11 серпня 2006). Cuban's made his agenda crystal clear. Houston Chronicle. Houston, Texas: Hearst Corporation. Процитовано 29 червня 2012.
  60. Money is Good. Moneyisgood.wordpress.com. 11 серпня 2006. Процитовано 29 червня 2012.
  61. Trachtenberg, Jeffrey A. (21 листопада 2011). In E-Books, a New Player. The Wall Street Journal. New York City: Dow Jones & Company. Процитовано 29 червня 2012.
  62. Mark Cuban's online resource for the U.S. government bailout of financial institutions. Bailoutsleuth.com. 22 листопада 2010. Архів оригіналу за 4 серпня 2020. Процитовано 29 червня 2012.
  63. Who's Watching You Shop?. Crain's Chicago. 17 жовтня 2012.
  64. Lawler, Ryan (20 лютого 2014). Former Motionloft CEO Jon Mills Arrested By The FBI. TechCrunch. San Francisco, California: AOL. Процитовано 20 березня 2018.
  65. Former CEO Of Technology Start-Up Charged In Investment Scheme. Department of Justice, U.S. Attorney's Office, Northern District of California. 18 листопада 2014.
  66. Jones, David (3 серпня 2012). Cushman Test Drives Pedestrian Driving Sensors. The Real Deal. New York City: Real Estate Media. Процитовано 12 квітня 2018.
  67. Hedley, Nick (19 квітня 2019). Ashton Kutcher and Mark Cuban take veldskoen to US. Business Day. Процитовано 19 квітня 2019.
  68. Morrow, Allison (3 грудня 2021). Mark Cuban buys a small town in Texas, just because. CNN. Процитовано 3 грудня 2021.
  69. а б Mark Cuban $19,850,000 invested on air. Процитовано 13 січня 2016.
  70. Mark Cuban Dumped HyConn. Shark Tank Blog. 26 березня 2012. Процитовано 13 січня 2016.
  71. Malankar, Nikhil (27 березня 2017). Shark Tank: Net Worth Of All Sharks On The Show Till Date. Tell Me Nothing. Архів оригіналу за 12 серпня 2017. Процитовано 25 лютого 2022.
  72. Mark Cuban. Forbes.
  73. Richard Branson. Forbes.
  74. Redacted. Rotten Tomatoes. Los Angeles, California: Fandango Media. Процитовано 12 вересня 2007.
  75. Carlson, Jen (11 жовтня 2007). De Palma defends redacted. Gothamist. New York City: Gothamist LLC. Архів оригіналу за 11 січня 2008. Процитовано 13 грудня 2007.
  76. H'wood's 9/11 Idiot Brigade. New York Post. New York City: News Corp. 22 березня 2007. Процитовано 22 вересня 2015.
  77. Verrier, Richard (19 квітня 2011). Mark Cuban puts Landmark Theatres and Magnolia Pictures up for sale. Los Angeles Times. Los Angeles, California. Процитовано 18 липня 2013.
  78. а б Locke, Taylor (13 серпня 2021). Mark Cuban says dogecoin is the 'strongest' cryptocurrency as a medium of exchange. www.cnbc.com. CNBC. Процитовано 24 березня 2022.
  79. Locke, Taylor. Mark Cuban says dogecoin is the 'strongest' cryptocurrency as a medium of exchange. CNBC. Процитовано 4 жовтня 2022.
  80. Hernandez, Joe (24 січня 2022). Billionaire Mark Cuban launches online pharmacy aimed at lowering generic drug prices. NPR (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  81. Mission of Mark Cuban Cost Plus Drugs. costplusdrugs.com. Процитовано 19 червня 2022.
  82. Foster, Tom (9 травня 2022). Mark Cuban's Cost Plus Drugs, an Audacious Cure for High-Priced Pharmaceuticals. Inc.com (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  83. SEC civil suit against Cuban (PDF). Процитовано 29 червня 2012.
  84. Scannell, Kara (18 листопада 2008). Wall Street Journal report on insider trading accusations. The Wall Street Journal. Dow Jones & Co. Процитовано 29 червня 2012.
  85. MacMillan, Robert (18 листопада 2008). Reuters report on insider trading accusations. Reuters. Процитовано 29 червня 2012.
  86. Mark Cuban's personal weblog. Blogmaverick.com. 17 листопада 2008. Процитовано 29 червня 2012.
  87. A War of Words Between Cuban and the SEC. The New York Times. New York City. 17 листопада 2008.
  88. Lattman, Peter (21 вересня 2010). Mark Cuban to Face SEC Insider Case Again. The New York Times. New York City. Процитовано 11 квітня 2018.
  89. Cohn, Emily (16 жовтня 2013). Mark Cuban Found Not Guilty Of Insider Trading. The Huffington Post.
  90. Mark Cuban Found Not Guilty Of Insider Trading. Huffington Post (амер.). New York City. Reuters. 16 жовтня 2013. Процитовано 4 січня 2018.
  91. Navarro, Bruno J. (31 березня 2014). Mark Cuban rips high-frequency trading. CNBC.
  92. Curtis, Glenn (4 січня 2018). Insider Selling Isn't Always A Bad Sign. Investopedia. New York City: Dotdash. Процитовано 2 серпня 2019.
  93. Mark Cuban's decade as Dallas Mavericks owner has been anything but boring. ESPN. 3 січня 2010. Процитовано 29 листопада 2021.
  94. Perot Hands Baton to Cuban Dallas. National Basketball Association. Процитовано 29 червня 2012.
  95. Dodds, Tracy. Cuban, unembargoed. Alumni.indiana.edu. Архів оригіналу за 10 березня 2009. Процитовано 29 червня 2012.
  96. Dallas Mavericks 1980–. Databasebasketball.com. Архів оригіналу за 17 червня 2012. Процитовано 29 червня 2012.
  97. Dallas Mavericks – Team Directory 2006. The Sports Network. Архів оригіналу за 12 січня 2006. Процитовано 24 серпня 2006.
  98. NBA.com: Finals 2006. NBA.com. Архів оригіналу за 22 лютого 2012. Процитовано 12 серпня 2015.
  99. Ding, Kevin (14 лютого 2006). All fun and games for Cuban. Ocregister.com. Архів оригіналу за 11 грудня 2007. Процитовано 29 червня 2012.
  100. McLaughlin, Eliott (23 червня 2011). Cuban's legal defense to Perot allegations: Mavs are NBA champs. CNN. Архів оригіналу за 27 березня 2019. Процитовано 27 березня 2019.
  101. Case, Brendan (22 червня 2010). Dallas Mavericks owner Mark Cuban says Ross Perot Jr. is suing him to offset Victory Park losses. Dallas News. Архів оригіналу за 28 березня 2019. Процитовано 27 березня 2019.
  102. Jeff Caplan (4 листопада 2011). Judge denies suit against Mark Cuban. ESPN. Процитовано 30 листопада 2021.
  103. а б MacMahon, Tim (20 квітня 2012). Mark Cuban's problems with Ross Perot Jr. continue. ESPN. Процитовано 27 листопада 2016.
  104. Mark Cuban Says Mavs to Accept Bitcoin Next Season: CNBC. NBC 5 Dallas-Fort Worth (англ.). Процитовано 20 січня 2018.
  105. FINEGOLD, ERIN (4 березня 2021). MAVS TO ACCEPT DOGECOIN CRYPTOCURRENCY FOR TICKETS AND MERCH. www.mavs.com. National Basketball Association. Процитовано 24 березня 2022.
  106. Mark Cuban stops playing of national anthem before Dallas Mavericks home games. www.cbsnews.com (амер.). Процитовано 26 грудня 2021.
  107. Rader, Doyle. Mark Cuban Says Mavericks Not Playing National Anthem Is About Respecting All Voices. Forbes (англ.). Архів оригіналу за 10 лютого 2021. Процитовано 26 грудня 2021.
  108. NBA declares all teams will play national anthem and Mark Cuban says Mavericks will comply. Los Angeles Times (амер.). 10 лютого 2021. Процитовано 26 грудня 2021.
  109. Lee, Michael (8 червня 2006). The NBA's True Maverick. The Washington Post. Процитовано 29 червня 2012.
  110. ABCnews: Cuban Slammed with $250,000 Fine. ABC News. 20 червня 2006. Процитовано 29 червня 2012.
  111. Sefko, Eddie (1 липня 2006). Dirk to Cuban: Chill out. The Dallas Morning News. Архів оригіналу за 19 жовтня 2006. Процитовано 4 липня 2006.
  112. Cuban fined $250,000 for tirade. The Associated Press. June 21, 2006
  113. Aron, Jaime (17 січня 2002). Sweet revenge: billionaire Mavericks owner dishes ice cream. The Cincinnati Enquirer. Associated Press. Архів оригіналу за 22 січня 2013. Процитовано 16 червня 2011.
  114. Price, Dwain (20 травня 2006). Finley's 'act' turns off Cuban. Архів оригіналу за 1 липня 2006. Процитовано 25 травня 2006.
  115. Monroe, Mike (22 травня 2006). Spurs' Bowen adds to Dallas' frustration. Архів оригіналу за 11 жовтня 2007. Процитовано 22 вересня 2015.
  116. NBA fines Cuban $25,000 for actions in Denver. Yahoo Sports. 16 січня 2006. Архів оригіналу за 21 січня 2009. Процитовано 22 вересня 2015.
  117. MacMahon, Tim (10 лютого 2007). Nowitzki won't comment on Wade's criticism. Dallas News. Архів оригіналу за 1 грудня 2010. Процитовано 22 вересня 2015.
  118. I know you are, but what am I ... Blogmaverick.com. 22 червня 2006. Процитовано 20 лютого 2016.
  119. NBA fines Mavs owner Cuban $25,000. ESPN. 17 січня 2009. Процитовано 29 червня 2012.
  120. NBA Fines Mark Cuban $25K. NBC 5 Dallas-Fort Worth. 16 січня 2009.
  121. Cuban may still face punishment for spat. ESPN. 15 січня 2009. Процитовано 30 листопада 2021.
  122. Suggest removal (20 січня 2009). Nuggets report: Inauguration buzz. The Rocky Mountain News. Архів оригіналу за 1 лютого 2013. Процитовано 29 червня 2012.
  123. Cuban posts donation plans on blog. ESPN. 18 січня 2009. Процитовано 30 листопада 2021.
  124. Jeff Caplan (24 травня 2010). Cuban fined for LeBron James comments. ESPN. Процитовано 30 листопада 2021.
  125. Marc Stein (5 червня 2011). Cuban stifles self to great effect. ESPN. Процитовано 30 листопада 2021.
  126. MacMahon, Tim (26 жовтня 2012). Mark Cuban teases David Stern. ESPN. Процитовано 30 листопада 2021.
  127. New York AP (18 січня 2013). Mavs' Cuban fined $100K for confronting officials after game. National Basketball Association.
  128. Mark Cuban fined $600,000 by league for tanking talk. ESPN. 21 лютого 2018. Процитовано 21 лютого 2018.
  129. NBA denies Mavericks' protest, fines Mark Cuban $500K. ESPN.com (англ.). 6 березня 2020. Процитовано 7 березня 2020.
  130. Report: Cubs cut number of bids to at least three, including Cuban. ESPN. 24 липня 2008. Процитовано 30 листопада 2021.
  131. Cuban explains losing out on Dodgers. CBSSports.com. Архів оригіналу за 13 березня 2012. Процитовано 29 червня 2012.
  132. Mark Cuban won't pay $1 billion for Dodgers. Sporting News. 1 листопада 2011. Архів оригіналу за 7 травня 2012. Процитовано 29 червня 2012.
  133. Shaikin, Bill (2 листопада 2011). Cuban offered to buy Dodgers but price was too high. Los Angeles Times. Процитовано 29 листопада 2021.
  134. Bill Shaikin; David Wharton (27 березня 2012). Magic Johnson-led group is picked as Dodgers' next owner. Los Angeles Times. Процитовано 1 травня 2012.
  135. Weber, Matt. Mark Cuban would be open to talking about buying share of Mets if approached by the club. Major League Baseball. Процитовано 20 лютого 2016.
  136. No thanks: Pirates tell Mavs' Cuban team not for sale. ESPN.com. 7 листопада 2005. Процитовано 2 лютого 2018.
  137. Cuban, Marino to buy Pens?. Pittsburghlive.com. 28 червня 2006. Архів оригіналу за 5 квітня 2011. Процитовано 29 червня 2012.
  138. Anderson, Shelly (28 червня 2006). Cuban, Marino join N.Y. group in bid for the Penguins. Pittsburgh Post-Gazette. Процитовано 29 листопада 2021.
  139. Tremley, Matthew (17 листопада 2003). Superstars upset over Mark Cuban segment, SD treated differently, more. Архів оригіналу за 28 жовтня 2006. Процитовано 24 серпня 2006.
  140. Every NBA ref's dream comes true: Mark Cuban gets put through a table on WWE Monday Night Raw. Los Angeles Times. 7 грудня 2009. Процитовано 7 грудня 2009.
  141. Cuban sees bright future for MMA. ESPN/Sherdog. 2007. Процитовано 14 вересня 2007.
  142. Endeavor to buy UFC outright ahead of IPO. SportsPro (брит.). 1 квітня 2021. Процитовано 25 листопада 2021.
  143. Cuban Now a Zuffa Bondholder. Mmapayout.com. 9 липня 2009. Архів оригіналу за 22 червня 2012. Процитовано 29 червня 2012.
  144. Savage, Greg (14 жовтня 2007). Paulson scratches seven-year itch with victory. Sherdog.com. Процитовано 29 листопада 2021.
  145. MIT Sloan Sports Analytics Conference. MIT Sloan Sports Analytics Conference. Процитовано 29 червня 2012.
  146. Dallas Mavericks owner Mark Cuban joins ownership group of UFL. ESPN. 23 квітня 2010. Процитовано 20 лютого 2016.
  147. Wilonsky, Robert (13 січня 2011). Mark Cuban Files Federal Suit to Get Back His $5 Million Loan to the United Football League. Dallas Observer. Процитовано 30 листопада 2021.
  148. Samuel Lingle (30 червня 2015). Mark Cuban invests in esports. Dot Esports. Процитовано 25 квітня 2019.
  149. MARK CUBAN JOINS OWNERSHIP GROUP IN NEW AMERICAN PRO FUTSAL LEAGUE. Professional Futsal League. 3 лютого 2016. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 27 березня 2019.
  150. Contact Leitch: Comment (15 листопада 2005). Mark Cuban's Crush On Ayn Rand. Deadspin.com. Процитовано 29 червня 2012.
  151. What book mesmerized you in college?. Slate. 15 листопада 2005. Процитовано 12 серпня 2015.
  152. Mark Cuban – Libertarian. Theadvocates.org. Архів оригіналу за 13 січня 2013. Процитовано 29 червня 2012.
  153. Advisory Council. Архів оригіналу за 2 травня 2007. Процитовано 4 травня 2007.
  154. The Most Patriotic Thing You Can Do « blog maverick. Blogmaverick.com. 19 вересня 2011. Процитовано 29 червня 2012.
  155. Cuban's political contributions. Newsmeat.com. Архів оригіналу за 12 травня 2012. Процитовано 29 червня 2012.
  156. Cuban's political endorsements. Blogmaverick.com. 8 лютого 2008. Процитовано 29 червня 2012.
  157. Are Better Off Today Than We Were 4 Years Ago ... Part 1 – blog maverick. Процитовано 12 серпня 2015.
  158. Dolan, Kerry (5 листопада 2012). Donald Trump And Mark Cuban Duke It Out On Twitter. Forbes.
  159. EFF Patent Project Gets Half-Million-Dollar Boost from Mark Cuban and 'Notch'. Electronic Frontier Foundation. 19 грудня 2012. Процитовано 12 серпня 2015.
  160. Morin, Rebecca (30 липня 2016). Endorsing Clinton, Mark Cuban calls Trump a 'jagoff'. Politico. Архів оригіналу за 31 липня 2016.
  161. Pramuk, Jacob (23 листопада 2016). Trump critic Mark Cuban stays mum on sitdown with Steve Bannon. NBC Universal. CNBC. Процитовано 7 квітня 2017.
  162. Hannity gets into fiery political debate with Mark Cuban (англ.), архів оригіналу за 30 липня 2021, процитовано 30 липня 2021
  163. а б в г McGrath, Luke (2 лютого 2021). Mark Cuban Thanks WallStreetBets for 'Taking On Wall Street'. Bloomberg.com (англ.). Bloomberg. Процитовано 3 лютого 2021.
  164. а б GameStop Corporation (GME) Stock Historical Prices & Data – Yahoo Finance. finance.yahoo.com. Процитовано 3 лютого 2021.
  165. Goldsmith, Jill (2 лютого 2021). Mark Cuban Tutors Reddit Traders On Next Move As AMC Entertainment, GameStop Fall; "If You Can Afford To Hold The Stock, You Hold". www.yahoo.com. Yahoo. Процитовано 3 лютого 2021.
  166. Akhtar, Allana (31 січня 2021). GameStop short-seller Melvin Capital lost 53% this month after the Reddit-fueled frenzy sent shares soaring. Business Insider. Business Insider. Процитовано 3 лютого 2021.
  167. а б Williams, Annabelle (2 лютого 2021). Mark Cuban shares a peek into his investing philosophy: Hold, hold, hold. Business Insider. Business Insider. Процитовано 3 лютого 2021.
  168. Mark Cuban on Twitter.
  169. Fallen Patriot Fund website. Fallenpatriotfund.org. Архів оригіналу за 19 квітня 2012. Процитовано 29 червня 2012.
  170. Brian Cuban Profile. The Dallas Morning News. 5 жовтня 2010. Процитовано 29 червня 2012.
  171. Javers, Eamon (September 14, 2015) «Mark Cuban: I could beat Trump AND Clinton», MSNBC.
  172. Severa, Kenny (September 14, 2015) «2016 Presidential Election: Mark Cuban Says He Can Beat Donald Trump, Hillary Clinton», Latin Post.
  173. Fox, Michelle (September 14, 2015) «Mark Cuban: I'm not running for president», CNBC.
  174. Mark Cuban running for speaker? It's possible. CNBC. 9 жовтня 2015. Процитовано 11 жовтня 2015.
  175. Grier, Peter (25 вересня 2015). John Boehner exit: Anyone can run for House speaker, even you. The Christian Science Monitor. Boston, Massachusetts: Christian Science Publishing Society. Процитовано 5 грудня 2015.
  176. Highkin, Sean (29 травня 2016). Mark Cuban "absolutely" open to being Hillary Clinton's running mate. NBCSports.com. Процитовано 21 травня 2016.
  177. Garofalo, Michael (13 травня 2016). Mark Cuban dunks Donald Trump: "You're a goddamn airhead". Salon.com. San Francisco, California: Salon Media Group Inc. Процитовано 6 березня 2018.
  178. Holub, Christian (21 липня 2016). Mark Cuban and Stephen Colbert sling insults at Donald Trump. Entertainment Weekly. New York City: Meredith Corporation. Процитовано 6 березня 2018.
  179. Now In Hillary's Corner, Businessman Mark Cuban Offers Up Debate Tips. NPR. 10 вересня 2016. Процитовано 7 березня 2018.
  180. Wilder, Charlotte (27 вересня 2016). Mark Cuban rips into Donald Trump after the debate for saying not paying taxes is smart. USA Today. Tyson's Corner, Virginia: Gannett Media. Процитовано 7 березня 2018.
  181. Smith, Allan (13 жовтня 2017). Mark Cuban says if he 'was single' he'd 'definitely be running' for president. Business Insider UK. San Francisco, California: Business Insider Inc. Процитовано 6 березня 2018.
  182. Brennan, Christopher (23 жовтня 2017). Mark Cuban would run for president as a Republican in 2020. New York Daily News. New York City: Tronc. Процитовано 21 листопада 2017.
  183. Markay, Asawin Suebsaengn (10 листопада 2017). Steve Bannon Advised Mark Cuban to Run in 2020 as a Democrat. The Daily Beast. Процитовано 14 квітня 2019.
  184. Chris, Sheridan (4 березня 2019). EXCLUSIVE: Mark Cuban opens up to the Daily News about his thoughts on running for president. New York Daily News. New York City: Tronc. Процитовано 6 березня 2019.
  185. Bogage, Jacob (6 березня 2019). Will Mark Cuban run for president? 'We'll see what happens,' he says. Chicago Tribune. Chicago. Процитовано 6 березня 2019.
  186. Clifford, Catherine (15 травня 2019). Billionaire Mark Cuban: One of 'the most patriotic things' you can do is get 'obnoxiously rich'. CNBC.
  187. Lahut, Jake. Mark Cuban commissioned a 3-way poll last month as he considered running as an independent against Biden and Trump in the 2020 presidential election. Business Insider.
  188. Parks, Scott (5 жовтня 2010). Mark Cuban's brother Brian is sober voice in favor of medical marijuana. Dallas News. Процитовано 22 березня 2019.
  189. Marriage to Tiffany Stewart. Архів оригіналу за 27 травня 2012. Процитовано 29 червня 2012.
  190. Cuban's family. Dallaschild.com. Архів оригіналу за 20 січня 2009. Процитовано 29 червня 2012.
  191. Clifford, Catherine (18 червня 2017). How billionaire 'Shark Tank' star Mark Cuban regulates his kids' use of technology: 'I'm sneaky as can be'. cnbc.com. Процитовано 25 травня 2018.
  192. Zillgitt, Jeff (12 лютого 2010). Maverick owner Cuban gains in stature among NBA owners. USA Today. Процитовано 12 травня 2010.
  193. Inside Mark Cuban's Dallas Mansion. People. Архів оригіналу за 15 листопада 2015. Процитовано 29 квітня 2014.
  194. Kupfer, Lindsey (12 квітня 2019). Mark Cuban gives health update after 'View' absence. PageSix.com. Процитовано 14 квітня 2019.
  195. Locke, Taylor (18 листопада 2019). Mark Cuban 'Went Vegetarian' and Invested $250,000 in Plant-Based Corned Beef on 'Shark Tank'. CNBC.com. Процитовано 29 січня 2021.
  196. Mark Cuban. Inside Philanthropy. Процитовано 15 грудня 2015.
  197. Beer, Kara (8 червня 2015). Mark Cuban's IU boost. Philanthropy Daily. American Philanthropic, LLC. Процитовано 6 листопада 2015.
  198. Smith, Travis. An Inside Tour of the Mark Cuban Center For Sports Media And Technology at Indiana University. blogs.iu.edu. University of Indiana. Процитовано 21 травня 2021.
  199. Daniel Roth (25 квітня 2020). Mark Cuban's advice on how to fight through the crisis. MSN Money (англ.).
  200. Bella, Timothy. A viral photo showed former NBA star Delonte West homeless. The Washington Post (амер.). ISSN 0190-8286. Процитовано 10 лютого 2021.
  201. а б в Jaquiss, Nigel (6 березня 2018). In 2011, Portland Police Investigated a Sexual Assault Complaint Against Billionaire Mark Cuban. He Wasn't Charged. Here's What Happened. Willamette Week. Portland, Oregon: City of Roses Newspapers. Процитовано 7 березня 2018.
  202. Mavericks owner Mark Cuban denies 2011 sexual assault allegation. USA Today. McLean, Virginia: Gannett Company. Associated Press. 7 березня 2018. Процитовано 9 березня 2018.
  203. а б No evidence meant no Mark Cuban sexual assault prosecution, DA memo shows. The Oregonian. Portland, Oregon: Advance Publications. 7 березня 2018. Процитовано 24 жовтня 2021.
  204. CBS/AP (8 березня 2018). Mark Cuban sexual assault allegations being reviewed by NBA. CBS News. Процитовано 9 березня 2018.
  205. Mark Cuban wins his first NBA Title — Forbes.com
  206. Alumni Awards: Distinguished Entrepreneur 1998. Office of Development & Alumni Relations, Kelley School of Business. Indiana University – Bloomington. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 6 листопада 2015.
  207. CEO of the Year: Mark Cuban. Процитовано 12 серпня 2015.
  208. Nowitzki-led Mavericks big winners at ESPYs. ESPN.com. Процитовано 5 січня 2018.
  209. More Crazy Casting for Sharknado 3. Dread Central. 2 березня 2015. Процитовано 12 серпня 2015.
  210. Dancing With The Stars. American Broadcasting Company. 17 травня 2012. Процитовано 29 червня 2012.
  211. Real Time with Bill Maher (Ep. 220). HBO. Архів оригіналу за 14 січня 2011. Процитовано 2 грудня 2022.
  212. Real Time with Bill Maher (Ep. 255). HBO. Архів оригіналу за 14 січня 2011. Процитовано 2 грудня 2022.
  213. Cuban, Mark (2007). Let's go, Mavs! Starring Champ and Cort the Sport. Herndon, Va.: Mascot Books. ISBN 9781932888720. OCLC 840122016.

Посилання[ред. | ред. код]