Спортивний симулятор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Спортивний симулятор (англ. sports game) — це жанр відеоігор, основою ігрового процесу якого є правила реального або вигаданого виду спорту. Ігри жанру можуть робити акцент на різних аспектах спорту, від самого процесу гри і до його планування та менеджменту учасників.

Історія[ред. | ред. код]

Зародження[ред. | ред. код]

Першим спортивним симулятором є американська Tennis for Two 1958 року, яка також була однією з перших відеоігор взагалі, і ніколи не була в комерційному продажі[1]. У 1972 році вийшла гра Pong — симулятор настільного тенісу. Гра отримала велику популярність і багато інших компаній отримали бажання повторити успіх гри, створюючи власні аналоги.

1990—2008: Популярність футбольних симуляторів[ред. | ред. код]

У 1993 році була випущена перша частина футбольного симулятора FIFA — FIFA International Soccer. У 1996 році відбувся реліз першої частини футбольного симулятора Pro Evolution Soccer — Goal Storm. І нова гра перехопила популярність свого конкурента. З того часу ігри цих серій є гігантами спортивних відеоігор і не припиняють суперництво[2][3]. Домінація Pro Evolution Soccer продовжувалася до 2009 року. На етапі становлення футбольних симуляторів також були перспективні проекти: Football Glory від Croteam, FIFA Manager від DICE Computer Games

Окрім футбольних симуляторів свою популярність отримала гра Tony Hawk — симулятор скейтбордингу. Перша частина серії вийшла у 1999 році. Після цього отримувала продовження щороку.

2008-сучасність[ред. | ред. код]

У 2008 році вийшла перша частина головної серії хокейних симуляторів — NHL 08. Також велику популярність отримав симулятор паркуру Mirror's Edge. Кількість спортивних симуляторів дедалі зростала і розширювалася у підрозділах. З пануванням 2K & EA Sports на ринку спортивних симуляторів стає все менш конкурентів. Конкуруючі ігри в будь-якому з спортивних жанрів, за винятком гоночних, зазвичай невдалі. Це призвело до різкого падіння кількості ігор на спортивну тематику за останні роки. Одним з найбільш помітних винятків є серія Konami Pro Evolution Soccer, яка часто називається альтернативою серії FIFA, але не містить стільки ліцензованих команд, гравців та змагань. Ще один виняток - серія Sony MLB The Show, яка тепер має монополію на жанр бейсболу після припинення серії ігор MLB від 2K[4].

Найвизначніші ігри[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Reimer, Jeremy (11 жовтня 2005). The evolution of gaming: computers, consoles, and arcade. Ars Technica (en-us) . Архів оригіналу за 9 квітня 2019. Процитовано 22 серпня 2021.
  • Fifa: the video game that changed football | Simon Parkin. the Guardian (англ.). 21 грудня 2016. Архів оригіналу за 22 серпня 2021. Процитовано 22 серпня 2021.
  • Fifa v PES: the history of gaming's greatest rivalry. the Guardian (англ.). 26 червня 2020. Архів оригіналу за 8 серпня 2021. Процитовано 22 серпня 2021.
  • MLB 2K14 Release Date: 2K Cancels Series, No Baseball Games Available For Xbox 360 And Xbox One - International Digital Times. web.archive.org. 11 лютого 2014. Архів оригіналу за 11 лютого 2014. Процитовано 22 серпня 2021.