Карин

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марк Аврелій Карин
лат. Marcus Aurelius Carinus
Погруддя Карина в Чентрале Монтемартіні, Рим
Римський Імператор
Правління 283285
(спільно з Каром у 283;
спільно з Нумеріаном у 283—284)
Попередник Кар
Наступник Діоклетіан
Біографічні дані
Релігія давньоримська релігія
Народження невідомо
невідомо
Смерть 285(0285)
річка Марг, Мезія (сучасна Велика Морава, Сербія)
У шлюбі з невідомо[1], невідомо[1], невідомо[1], невідомо[1], невідомо[1], невідомо[1], невідомо[1], невідомо[1] і Магнія Урбіка
Діти Нігрініан
Батько Марк Аврелій Кар
Мати Магнія Урбіка
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Марк Авре́лій Кари́н (лат. Marcus Aurelius Carinus; ? — 285) — римський імператор, що правив у 283 — 285 роках. Був співправителем свого батька, Кара, у 283 році. Після смерті Кара того ж року правив разом зі своїм братом, Нумеріаном. Після смерті Нумеріана у 284 році правив одноосібно допоки не був убитий Діоклетіаном, який став наступним імператором.

Життєпис[ред. | ред. код]

Карин був старшим сином Марка Аврелія Кара, що здобув владу в 283 році після вбивства попереднього імператора, Проба. При вступі на трон Кар одразу проголосив обох своїх синів, Карина та Нумеріана, цезарями. Невдовзі Карину був наданий і титул августа. Разом із Каром у 283 році Карин обіймав посаду консула.

Кар разом зі своїм молодшим сином, Нумеріаном, вирушив на схід у похід проти Держави Сасанідів, залишивши Карина відповідальним за західну частину Імперії. За час відсутності батька Карин успішно боровся з варварами в Галлії, Британії та інших частинах держави. До того ж, Карин організував урочисті Римські ігри (лат. Ludi romani). Втім, за повідомленнями ненадійної «Історії Августів», Карин був поганим імператором: переслідував своїх опонентів, вів розпутне життя, одружився та розлучився з дев'ятьома різними жінками.

На той час Карин був уже дорослою людиною та одружений з 283 року (за одними даними, його дружиною була Магнія Урбіка, а за іншими даними, вона була його матір'ю). При народжені сина Нігрініана, Урбіка померла.

Ауреус Карина

Кар із самого початку кампанії завдав численних поразок персам, захопивши їхню столицю Ктесифон. Проте, посеред походу Кар несподівано помер (чи то від удару блискавки, чи то від сильної хвороби). Новим імператори одразу будо проголошено Нумеріана, його молодшого сина, що теж брав участь у поході, Незважаючи на воєнні успіхи римлян, під тиском своїх солдат, що перебували на чужій території, Нумеріан вирішив повернутися додому задля зустрічі з Карином.

Проте до Риму Нумеріан не доїхав: під час зупинки в Гераклеї Понтійській, що в Малій Азії, Нумеріан був знайдений мертвим у своїй палатці Таким чином, Карин став одноосібним імператором.

Проте війська Нумеріана, що залишилися без командирів, проголосили імператором Діоклетіана, командира охорони імператора. Діоклетіан одразу стратив префекта преторія Луція Флавія Аппера, якого звинуватив у смерті імператора. Задля затвердження своєї влади Діоклетіан мав усунути Карина який, зі свого боку, виступив з армією на схід, задля усунення Діоклетіана. На своєму шляху Карин знищив узурпатора Сабіна Юліана в Паннонії.

Обидва претенденти на трон зустрілися в битві при Марзі (сучасна Велика Морава в Сербії). З самого початку битви ініціатива була на боці Карина, проте незабаром військо покинуло імператора та перейшло на бік Діоклетаіна. Карин був убитий, а згодом проклятий Сенатом (Damnatio memoriae).

Разом зі смертю Карина та сходженням на престол Діоклетіана завершилась Криза III століття, що тривала більше 50 років.

Родовід[ред. | ред. код]

  • Кар, Римський Імператор
    • Карин, Римський Імператор
      • Нігрініан, Римський Імператор
    • Нумеріан, Римський Імператор
    • Аврелія Пауліна, Патриція

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и Scriptores Historiae Augustae Historia Augusta