Операція «Есеншал гарвест»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Операція «Есеншал харвест»)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Операція «Есеншал гарвест» (англ. Operation Essential Harvest або Task Force Harvest) — місія перегрупування в Македонії за участю НАТО, що офіційно почалась з 22 серпня 2001 року, а де-факто — 27 серпня[1].

«Незважаючи на те що Франція не була членом структури інтегрованого командування НАТО, то президент Жак Рене́ Шира́к почав реінтегруватися у військовій структурі Альянсу, для того щоб французи брали участь у операціях в Боснії під командуванням НАТО12 червня на саміті в Фрайбурзі, пропозиція Ширака для військової співпраці з німецькими частинами в рамках НАТО було одобрено Герхардом Шредером і введено в дію 5 липня. В рамках операції НАТО „Есеншал гарвест“ — дві німецькі, дві французькі і одна іспанська роти були під загальним командуванням зі сторони Франції[2]

Битва за Тетово[ред. | ред. код]

Битва за Тетово розпочалась на початку січня 2001 року, де брали участь НАТО і македонська армія, щоб дестабілізувати і роззброїти албанських повстанців під час їх набігів в певних містах і селах Республіки Македонії. Ця битва тривала до листопада 2001 р.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. NATO launches Macedonia mission. Daily Telegraph. 22 серпня 2001.(англ.)
  2. Gross, Eva (2009). The Europeanization of National Foreign Policy: Continuity and Change in European Crisis Management. Palgrave. с. 96. ISBN 978-0-230-21716-4.

Посилання[ред. | ред. код]