Парк замків та оборонних споруд давньої України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Парк замків та оборонних споруд давньої України

Парк «Замків та оборонних споруд давньої України» — парк мініатюр просто неба. Розташований у Львові, на вулиці Коперника, 15, на території Львівської галереї мистецтв, що біля Палацу Потоцьких і Музею мистецтва давньої української книги. В парку виставлено 14 моделей оборонних споруд, виконаних з бетону в масштабі 1:50. Навпроти кожного експонату є таблиця, на якій відображена стисла історична довідка про об'єкт. Макети представляють найдавніші замки та оборонні храми Галичини, Волині, Закарпаття, Поділля, Буджаку, Наддніпрянщини, Таврії.

На першому етапі планується довести чисельність макетів до 15, з подальшим збільшенням експозиції до 25—30 макетів. Парк відкрито для відвідувачів з 9:00 до 17:00 щоденно. Вхід безкоштовний.

Опис[ред. | ред. код]

Макети виставлені на відкритому повітрі для огляду у період з середини березня до середини жовтня. У зимовий період макети консервуються. Впорядковано простір навколо макетів, зроблений ландшафтний дизайн. За два місяці 2010 року в парку побувало декілька тисяч відвідувачів, зокрема туристичні групи, як з різних регіонів України, так і закордонних.

Історія[ред. | ред. код]

Засновники Парку на відкритті (зліва направо: Гнатковський Ю. О., Качор І. В., Возницький Б. Г.)

Презентацію перших експонатів Парку було здійснено 8 жовтня 2010 року. Ідею створення парку ще з 1990-х років виношував директор Львівської галереї мистецтв, Герой України Борис Григорович Возницький. До реалізації проекту згодом частково долучився директор Палацу Мистецтв Гнатковський Юрій Олександрович. Роботи над виготовленням макетів було розпочато у серпні 2009 року, і до жовтня 2010 року було встановлено перші вісім, виготовлених колективом під керівництвом та за реконструкціями Качора Ігора Володимировича.

Мініатюри[ред. | ред. код]

Станом на сьогодні виставлено макети:

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]