Петинг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Петинг на сюнґа японського художника Хішікава Моронобу

Пе́тинг (від англ. petting — «ласкання тварин»; також секеляння) — любовні пестощі, що викликають збудження ерогенних зон за умови двостороннього контакту, що виключає безпосереднє зіткнення геніталій[1].

Опис[ред. | ред. код]

Розрізняють поверхневий і глибокий петинг. Під поверхневим петингом розуміється безпосереднє подразнення ерогенних зон, зазвичай голих у повсякденному житті (торкання до інших зон, зокрема генітальних, здійснюється тільки крізь одяг). Найчастіший випадок поверхневого петингу — свідоме форсування поцілунків і тісних обіймів до отримання оргастичної розрядки в одного або обох партнерів. Глибокий петинг припускає пряме ручне збудження ерогенних зон, іноді прикритих одягом. Елементи петингу присутні у прелюдії до статевого акту. До окремих випадків глибокого петингу можна віднести орогенітальні ласки — кунілінгус і мінет.

Некінг[ред. | ред. код]

Верхній петинг (некінг, від англ. neck — «шия») обмежується ласками обличчя, шиї, голови, грудей, сосків. При нижньому петингу виявляється дія на зони, безпосередньо прилеглі до статевих органів (сідниці, зона між ногами, внутрішня частина поверхні стегон), і на самі статеві органи. За деяких обставин (тривала розлука, висока особова оцінка партнера, висока чутливість ерогенних зон, уміння пестити та збуджувати партнера тощо) вже навіть при некінгу можливе досягнення оргазму.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Світ[ред. | ред. код]

Спочатку петинг був особливо поширений у тих країнах, де через моральні вимоги та звичаї високо цінувалась анатомічна цнота жінки; і навпаки, там, де суспільство терпиміше ставилося до дошлюбного статевого життя, петинг був поширений меншою мірою. Крім збереження невинності жінки до вступу в шлюб, петинг застосовується також з метою оберігання від вагітності, профілактики венеричних захворювань, для збагачення та урізноманітнення статевого життя, для відновлення статевої активності при її порушенні (рекреаційна функція).

Україна[ред. | ред. код]

У деяких місцевостях України взаємні пестощі були відомі як «секеляння» — від слова «сикель» («клітор»). Український етнограф Грушевський Марко Федорович писав про це явище у своєму дослідженні «Жінка і її статеве життє…»: «Секеляння або тьорка (занесений термін) стрічається і між парубоцтвом і дівоцтвом. Одначе про те не зібрано багато матеріалу, бо збирати його трудно. Коли оповідач хотів розказати якусь „казку“ про те, як секеляють ся великі, дівки з дівками або чоловіки з чоловіками, то не дали йому, бо казка занадто стидка»[2][3].

Поцілунок

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Дерягин Г. Б. Криминальная сексология. Курс лекций для юридических факультетов. М., 2008. С. 75. ISBN 978-5-93004-274-0. (рос.)
  2. Марія Маєрчик. Вторгнення гомосексуальності. Архів оригіналу за 9 жовтня 2016.
  3. Марія Українська. Теренові дослідження українського сексу. Архів оригіналу за 26 листопада 2016.

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Петинг