Передекспозиційна профілактика ВІЛ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Таблетки Truvada
Тенофовір/емтрицитабін — препарат, відомий під торговельною маркою Truvada

Передекспозиційна або доконтактна профілактика ВІЛ, ПрЕП або ДКП (англ. Pre-exposure prophylaxis, PrEP) — профілактичний прийом препаратів високоактивної антиретровірусної терапії людьми, які не мають ВІЛ, з метою зниження ризику можливого зараження цим вірусом[1][2]. Проведені клінічні дослідження показали, що використання препаратів високоактивної антиретровірусної терапії для профілактики ВІЛ хоча і значно знижує ризик зараження, але не дають повної гарантії захисту від ВІЛ. Єдиним препаратом, дозволеним для предекспозиційної профілактики ВІЛ, в даний час є Truvada.

Поширення в світі[ред. | ред. код]

Методи ПрЕП ще не отримали широкого поширення в світі. Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує їх лише як допоміжний засіб для представників груп ризику, ВІЛ-негативних партнерів ВІЛ-позитивних людей (так звані серодискордантні пари), чоловіків, які практикують секс з чоловіками (ЧСЧ) та працівників секс-індустрії, особливо в тих випадках, коли презервативи не використовуються систематично[3]. Відзначається, що препарати ПрЕП можуть стати єдиним засобом захисту від ВІЛ для чоловіків, які не можуть використовувати презервативи, наприклад, через проблеми з ерекцією.

З 22 серпня 2016 року препарат Truvada був офіційно допущений Європейським агентством лікарських засобів для використання в Європейському союзі в цілях профілактики ВІЛ для пацієнтів групи ризику, зокрема — чоловіків, які практикують секс з чоловіками і ВІЛ-негативних партнерів ВІЛ-позитивних людей. Цей медикамент раніше з 2005 року вже офіційно був дозволений в ЄС для терапії ВІЛ[4][5].

У США використання Truvada в профілактичних цілях дозволено з літа 2012 року. Американський Центр з контролю і профілактики захворювань рекомендує використання препаратів ПрЕП для гомосексуальних і бісексуальних чоловіків, які не мають постійного партнера і практикують секс без презерватива; для партнерів ВІЛ-позитивних людей; для людей, які мають незахищені статеві контакти з особами, що споживають ін'єкційні наркотики; а також для самих осіб, які споживають ін'єкційні наркотики. Згідно з New York Times, близько 500 тисяч американців потрапляють під одну із зазначених категорій. Вартість застосування препарату Truvada становить близько 13 тисяч доларів (близько 9500 євро) на рік[6][7]. Близько 60 % пацієнтів, що використовують препарати ПрЕП в США, складають чоловіки і близько 40 % — жінки[8].

У ПАР з 2016 року препарати ПрЕП надаються працівникам секс-індустрії. Крім того, передекспозиційна профілактика ВІЛ використовується в Австралії, Канаді, Кенії і Перу. В інших країнах препарати для профілактики ВІЛ можуть також поширюватися нелегально.

Клінічні дослідження[ред. | ред. код]

Проведені клінічні дослідження показали, що щоденне використання ВІЛ-негативними людьми препаратів ПрЕП знижує ризик зараження ВІЛ, є безпечним для пацієнтів і ефективно в цілях профілактики поширення ВІЛ. Як показало дослідження, наприклад, iPrEX, число заражень ВІЛ серед ЧСЧ після прийому препаратів ПрЕП може зменшитися, як мінімум на 40 % — аж до 73 % серед пацієнтів, які приймають ці препарати регулярно. Проведене в Кенії та Уганді дослідження Partners PrEP показало, що ефективність предекспозиційної профілактики серед серодискордантних пар також становить 75 %.

Всесвітня організація охорони здоров'я, визнаючи потенційне значення ПрЕП, вказує на важливість суворого дотримання схеми регулярного застосування препаратів і поєднання ПрЕП з постійним використанням презервативів і частим тестуванням на ВІЛ. У разі позитивного ВІЛ-тесту необхідно негайне припинення прийому препаратів. У той же час, наявні клінічні дослідження вивчали, в першу чергу, вплив препарату на чоловіків. Ефективність і наслідки профілактичного прийому препаратів антиретровірусної терапії жінками ще слабо вивчені[9].

Дослідження Препарати Досліджувана група Результати
CAPRISA 004 тенофовір (гель) жінки з ПАР скорочення інфекцій на 39 %[10]
iPrEx тенофовір/емтрицитабин (таблетки) МСМ скорочення інфекцій на 42 %[11]
Partners PrEP тенофовір/емтрицитабин (таблетки); тенофовір (таблетки) гетеросексуальні пари з Африки скорочення інфекцій на 73 % і 62 % відповідно[12]
TDF2 тенофовір/емтрицитабин (таблетки) гетеросексуальні пари в Ботсвані скорочення інфекцій на 63 %[13]
FEM-PrEP тенофовір/емтрицитабин (таблетки) жінки з Африки дослідження було перервано у зв'язку з несумлінним співпрацею досліджуваної групи
VOICE 003 тенофовір/емтрицитабин (таблетки); тенофовір (таблетки); тенофовір (гель) жінки з ПАР, Зімбабве та Уганди немає достовірних результатів у зв'язку з несумлінним співпрацею досліджуваної групи[13][14]
Bangkok Tenofovir Study тенофовір (таблетки) наркозалежні чоловіки з Таїланду скорочення інфекцій на 48,9 %[15]
iPrEX OLE тенофовір/емтрицитабин (таблетки) МСМ, MtF скорочення інфекцій на 84 %[16][17]
PROUD тенофовір/емтрицитабин (таблетки) МСМ з Великої Британії скорочення інфекцій на 86 %[18]
IPERGAY тенофовір/емтрицитабин (таблетки) МСМ з Франції та Канади скорочення інфекцій на 86 %[19]

Критика[ред. | ред. код]

Ефективність і побічні ефекти[ред. | ред. код]

Використання препаратів високоактивної антиретровірусної терапії для профілактики ВІЛ не дає повного захисту від зараження. Зокрема, деякі варіації ВІЛ можуть бути резистентними проти препаратів, що використовуються в ПрЕП. Крім того, ці медикаменти взагалі не дають ніякого захисту проти інших статевих інфекцій[20].

Клінічні дослідження також показали, що велика кількості пацієнтів, що використовують препарати ПрЕП, не вдається слідувати строгим приписам прийому ліків, що зводить нанівець їх ефективність. При цьому навіть ті з них, які в точності виконують приписи, отримують захист, що не перевищує трохи більше 70 %. Крім того, у деяких пацієнтів внаслідок довготривалого прийому ліків може розвинутися резистентність до препарату. Не слід також забувати і про можливі побічні ефекти — відсутності апетиту, втомі, шлунково-кишкові розлади, а також шкідливого впливу на печінку і нирки у деяких пацієнтів. Крім того, на думку скептиків, прийняття препаратів ПрЕП може сприяти більш ризикованої сексуальної поведінки людини (наприклад, повна відмова від презервативів), що в підсумку може призвести до збільшення ризику зараження ВІЛ, не кажучи вже про інші хвороби, що передаються статевим шляхом, від яких дані препарати не захищають зовсім.

Висока вартість препарату[ред. | ред. код]

У більшості країн, в яких препарати на зразок Truvada допущені для профілактичного застосування, їх використання з цією метою не входить в програму медичного страхування. Тому зацікавлені особи повинні самостійно здобувати ці медикаменти на свої кошти. Одна упаковка Truvada з 30 таблетками, розрахована на один місяць, коштує в Європі близько 800 євро, тому лише невелика кількість людей може дозволити собі придбання цього препарату самостійно[21]. Сьогодні Норвегія є єдиною країною в світі, в якій використання препаратів високоактивної антиретровірусної терапії в цілях предекспозиційної профілактики ВІЛ входить в пакет обов'язкового медичного страхування і, відповідно, оплачується страховкою пацієнта[22].

Дослідження, проведені в Австралії, показують, що широке застосування препаратів ПрЕП для такої групи ризику як ЧСЧ економічно не виправдано, так як створює значний фінансовий тягар для системи охорони здоров'я, непорівнянне з ефективністю цих препаратів. У той же час, була показана економічна ефективність ПрЕП щодо серодискордантних пар[23]. У той же час, розрахунки, проведені в Нідерландах і Великій Британії, стверджують, що профілактичне використання препарату Truvada чоловіками, що практикують секс з чоловіками і мають ризиковану сексуальну поведінку, економічно вигідно, так як річний комплект препарату становить близько 11 тисяч євро, а терапія одного ВІЛ-інфікованого пацієнта становить у середньому близько 500 тисяч євро[24].

Висока вартість офіційно дозволених препаратів антиретровірусної терапії для профілактики ВІЛ призводить до появи на ринку нелегальних дженериків. Наприклад, вартість індійських еквівалентів препарату Truvada становить всього близько 60 євро. Однак використання нелегальних медикаментів пов'язане з небезпекою відсутність постійного медичного контролю, який необхідний при вживанні препаратів ПрЕП[25].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Доконтактна профілактика (ДКП/PrEP)(ЦГЗ МОЗУ)
  2. ВОЗ выпускает первое руководство по использованию антиретровирусных препаратов ВИЧ-негативными людьми. ВОЗ. 20 липня 2012. Процитовано 24 жовтня 2016.
  3. ЮНФПА, ВОЗ и ЮНЭЙДС: Заявление о позиции по вопросу презервативов, профилактики ВИЧ, других ИППП и предотвращения нежелательной беременности. ЮНЭЙДС. 7 липня 2015. Процитовано 24 жовтня 2016.
  4. Apotheke adhoc. 2016-08-24. Процитовано 24 жовтня 2016.
  5. Truvada: Medikament zur HIV-Prophylaxe in EU zugelassen. Spiegel Online. 1 вересня 2016. Процитовано 24 жовтня 2016.
  6. USA empfiehlt HIV-Medikamente für fast 500.000 Gesunde. Spiegel Online. 15 травня 2014. Процитовано 24 жовтня 2016.
  7. PrEP for HIV Prevention. Centers for Disease Control and Prevention. 14 травня 2014. Процитовано 24 жовтня 2016.
  8. Bald in Deutschland erlaubt: Diese Pille schützt vor HIV. BILD der Frau. 29 вересня 2016. Процитовано 24 жовтня 2016.
  9. EU gibt Anti-HIV-Pille zur Prophylaxe frei. Die Welt. 1 вересня 2016. Процитовано 24 жовтня 2016.
  10. Andrei G, Lisco A, Vanpouille C та ін. (October 2011). Topical tenofovir, a microbicide effective against HIV, inhibits herpes simplex virus-2 replication. Cell Host Microbe. 10 (4): 379—89. doi:10.1016/j.chom.2011.08.015. PMID 22018238. {{cite journal}}: Явне використання «та ін.» у: |author= (довідка)
  11. Grant RM, Lama JR, Anderson PL та ін. (December 2010). Preexposure chemoprophylaxis for HIV prevention in men who have sex with men. N. Engl. J. Med. 363 (27): 2587—99. doi:10.1056/NEJMoa1011205. PMC 3079639. PMID 21091279. {{cite journal}}: Явне використання «та ін.» у: |author= (довідка)
  12. Celum C, Baeten JM (February 2012). Tenofovir-based pre-exposure prophylaxis for HIV prevention: evolving evidence. Curr. Opin. Infect. Dis. 25 (1): 51—7. doi:10.1097/QCO.0b013e32834ef5ef. PMC 3266126. PMID 22156901.
  13. а б Celum, CL (December 2011). HIV preexposure prophylaxis: new data and potential use. Topics in antiviral medicine. 19 (5): 181—5. PMID 22298887.
  14. Afrika: HIV-Präventionsstudie scheitert am Desinteresse junger Frauen [Архівовано 2013-03-12 у Wayback Machine.]. Deutsches Ärzteblatt. Abgerufen am 30. Januar 2014.
  15. Choopanya K, Martin M та ін. (June 2013). Antiretroviral prophylaxis for HIV infection in injecting drug users in Bangkok, Thailand (the Bangkok Tenofovir Study): a randomised, double-blind, placebo-controlled phase 3 trial. The Lancet. 381 (9883): 2083—2090. doi:10.1016/S0140-6736(13)61127-7. PMID 23769234. {{cite journal}}: Явне використання «та ін.» у: |author= (довідка)
  16. Pre-Exposure Prophylaxis (PrEP) Initiative: Open Label Extension (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 4 березня 2016. Процитовано 27 жовтня 2017.
  17. Uptake of pre-exposure prophylaxis, sexual practices, and HIV incidence in men and transgender women who have sex with men: a cohort study - The Lancet Infectious Diseases
  18. Dolling DI, Desai M, McOwan A, Gilson R, Clarke A, Fisher M, Schembri G, Sullivan AK, Mackie N, Reeves I, Portman M, Saunders J, Fox J, Bayley J, Brady M, Bowman C, Lacey CJ, Taylor S, White D, Antonucci S, Gafos M, McCormack S, Gill ON, Dunn DT, Nardone A (March 2016). An analysis of baseline data from the PROUD study: an open-label randomised trial of pre-exposure prophylaxis. Trials. 17: 163. doi:10.1186/s13063-016-1286-4. PMC 4806447. PMID 27013513. {{cite journal}}: Недійсний |display-authors=6 (довідка)Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  19. Risk of HIV infection reduced by 86% in ANRS Ipergay trial (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 7 березня 2016. Процитовано 27 жовтня 2017.
  20. Rund um die HIV-PrEP. Deutsche AIDS-Hilfe. Архів оригіналу за 21 жовтня 2016. Процитовано 24 жовтня 2016.
  21. Zugang zur HIV-PrEP. Deutsche AIDS-Hilfe. Архів оригіналу за 21 жовтня 2016. Процитовано 24 жовтня 2016.
  22. We should follow Norway's lead on PrEP. The Independent. 24 жовтня 2016. Архів оригіналу за 25 жовтня 2016. Процитовано 24 жовтня 2016.
  23. A Cost-effectiveness Analysis of HIV Preexposure Prophylaxis for Men Who Have Sex With Men in Australia. Clinical Infectious Diseases, Volume 58 Issue 7. 1 квітня 2014. Процитовано 24 жовтня 2016.
  24. Prophylaxe mit Truvada rechnet sich. DAZ online. 27 вересня 2016. Архів оригіналу за 25 жовтня 2016. Процитовано 24 жовтня 2016.
  25. "Truvada" in der EU zugelassen: Tablette soll HIV-Infektion vorbeugen. n-tv. 1 вересня 2016. Архів оригіналу за 25 жовтня 2016. Процитовано 24 жовтня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]