Розширення групи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Група (математика)
Теорія груп
Див. також: Портал:Фізика

Розши́рення гру́пи — група, що містить задану групу як нормальну підгрупу. У задачі розширення зазвичай задано нормальну підгрупу і факторгрупу , і шукається розширення таке, що , або, що еквівалентно, така що існує коротка точна послідовність:

.

У цьому випадку кажуть, що є розширенням за допомогою [1] (іноді використовується інше формулювання: група є розширенням за допомогою [2][3]).

Розширення називають центральним розширенням, якщо підгрупа лежить у центрі групи .

Приклади[ред. | ред. код]

Групи так само як є розширеннями за допомогою .

Очевидне розширення — прямий добуток: якщо , то є як розширенням , так і . Якщо є напівпрямим добутком груп і (), то є розширенням за допомогою .

Вінкові добутки[en] дають інші приклади розширень.

Властивості[ред. | ред. код]

Якщо вимагати, щоб і були абелевими групами, то множина класів ізоморфізмів розширення групи за допомогою заданої (абелевої) групи , фактично, є групою, яка ізоморфна:

(функтор Ext). Деякі інші загальні класи розширень відомі, але немає теорії, яка розглядає всі можливі розширення одночасно, у цьому сенсі задача розширення групи зазвичай вважається складною.

Оскільки будь-яка скінченна група має максимальну нормальну підгрупу із простою фактор-групою , усі скінченні групи можна побудувати як композиційні ряди де кожна група є розширенням за допомогою деякої простої групи. Цей факт став одним із важливих стимулів для розв'язання задачі класифікації простих скінченних груп.

Класифікація розширень[ред. | ред. код]

Розв'язання задачі розширення означає класифікацію всіх розширень групи за допомогою , або, конкретніше, вираження всіх таких розширень у термінах математичних об'єктів, які в якомусь сенсі простіші (легко обчислювані або добре вивчені). У загальному випадку ця задача дуже складна, і всі найкорисніші результати класифікують розширення, які задовольняють деяким додатковим умовам.

Для задачі класифікації важливим поняттям є еквівалентність розширень; кажуть, що розширення:

і

еквівалентні (або конгруентні), якщо існує ізоморфізм групи , що робить комутативною діаграму:

Фактично, достатньо мати групу гомоморфізмів. Внаслідок передбачуваної комутативності діаграми відображення обов'язково буде ізоморфізмом за короткою лемою про п'ять гомоморфізмів[en].

Може статися, що розширення і не еквівалентні, але і ізоморфні як групи. Наприклад, є нееквівалентних розширень 4-групи Кляйна за допомогою [4] але існують, з точністю до ізоморфізму, тільки чотири групи порядку 8, що містять нормальну підгрупу порядку з фактор-групою, ізоморфною 4-групі Кляйна.

Тривіальні розширення[ред. | ред. код]

Тривіальне розширення — це розширення:

,

яке еквівалентне розширенню:

,

де ліва і права стрілки є відповідно включенням та проєкцією кожного множника .

Класифікації розщеплюваних розширень[ред. | ред. код]

Розщеплюване розширення — це розширення:

з гомоморфізмом , таким що перехід від до за допомогою , а потім назад до за фактор-відображенням короткої точної послідовності породжує тотожне відображення на , тобто . У цій ситуації зазвичай кажуть, що розщеплює згадану вище точну послідовність.

Розщеплювані розширення дуже легко класифікувати, оскільки розширення розщеплюване тоді й лише тоді, коли група є напівпрямим добутком і . Самі напівпрямі добутки легко класифікувати, оскільки вони взаємно однозначно відповідають гомоморфізмам , де є групою автоморфізмів .

Центральне розширення[ред. | ред. код]

Центральне розширення групи є короткою точною послідовністю груп

такою, що лежить у (центрі групи ). Множина класів ізоморфізмів центральних розширень групи за допомогою (де діє тривіально на ) є взаємно-однозначною відповідністю з групою когомологій .

Приклади центральних розширень можна побудувати, взявши будь-яку групу та будь-яку абелеву групу , вважаючи рівним . Цей вид розщеплюваного прикладу, (розщеплюване розширення в сенсі задачі розширення, оскільки є підгрупою ) не становить особливого інтересу, оскільки він відповідає елементу в згідно зі згаданою вище відповідністю. Серйозніші приклади знайдено в теорії проєктивних представлень[en] у випадках, коли проєктивні представлення неможливо підняти до звичайних лінійних представлень.

У разі скінченних досконалих груп є універсальне досконале центральне розширення[en].

Аналогічно, центральне розширення алгебри Лі є точною послідовністю

такою що міститься в центрі .

Існує загальна теорія центральних розширень у многовидах Мальцева [5].

Групи Лі[ред. | ред. код]

У теорії груп Лі центральні розширення виникають у зв'язку з алгебричною топологією. Грубо кажучи, центральні розширення груп Лі за допомогою дискретних груп це те саме, що накривні групи[en]. Точніше, зв'язний накривний простір зв'язної групи Лі є природним центральним розширенням групи , при цьому проєкція

є групою гомоморфізмів та сюр'єктивна. (Структура групи на залежить від вибору відображення тотожного елемента в тотожний елемент .) Наприклад, коли є універсальним накриттям групи , ядро є фундаментальною групою групи , яке, як відомо, абелеве (H-простір). І навпаки, якщо дано групу Лі та дискретну центральну підгрупу , факторгрупа є групою Лі, а є її накривним простором.

Загальніше, якщо групи , і в центральному розширенні є групами Лі та відображення між ними є гомоморфізмами групи Лі, то, якщо алгеброю Лі групи є , алгеброю є , а алгеброю є , то є центральним розширенням алгебри Лі[en] за допомогою . У термінології теоретичної фізики генератори алгебри називають центральними зарядами[en]. Ці генератори лежать у центрі алгебри . За теоремою Нетер генератори груп симетрії відповідають величинам, що зберігаються. Їх називають зарядами.

Основні приклади центральних розширень як накривних груп:

Випадок залучає фундаментальну групу, яка є нескінченною циклічною групою; тут центральне розширення добре відоме з теорії модулярних форм для випадку форм з вагою . Відповідне проєктивне представлення є представленням Вейля[en], побудованим з перетворення Фур'є, у цьому разі, на дійсній осі. Метаплектичні групи з'являються також у квантовій механіці.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У загальній алгебрі найчастіше під розширенням структури мають на увазі структуру , в якій є підструктурою, таким чином, зокрема, визначають розширення поля; але в теорії груп (можливо, через позначення ) склалася інша термінологія, і фокус зосереджено не на , а на фактор-групі , тому вважається, що розширюється саме за допомогою .
  2. Remark 2.2. Архів оригіналу за 26 травня 2019. Процитовано 15 березня 2019.
  3. Brown, Porter, 1996, с. 213–227.
  4. Dummit, Foote, 2004, с. 830.
  5. Janelidze, Kelly, 2000.

Література[ред. | ред. код]

  • David S. Dummit, Richard M. Foote. Abstract algebra. — third edition. — Hoboken, NJ : John Wiley & Sons, Inc, 2004. — ISBN 0-471-43334-9.
  • Маклейн С. Гомология. — М. : Мир, 1966.
  • Taylor R.L. Covering groups of non connected topological groups // Proceedings of the American Mathematical Society. — 1954. — Т. 5. — С. 753–768.
  • Brown R., Mucuk O. Covering groups of non-connected topological groups revisited // Mathematical Proceedings of the Cambridge Philosophical Society. — 1994. — Т. 115. — С. 97–110.
  • Brown R., Porter T. On the Schreier theory of non-abelian extensions: generalisations and computations // Proceedings of the Royal Irish Academy. — 1996. — Т. 96A. — С. 213–227.
  • Janelidze G., Kelly G. M. Central extensions in Malt'sev varieties // Theory and Applications of Categories. — 2000. — Т. 7. — С. 219–226.
  • Morandi P. J. Group Extensions and .
  • Group extensions. Group​Names. Процитовано 14 червня 2019.