Simutrans

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Simutrans
Розробник Hansjörg Malthanerd і Markus Pristovsekd
Дистриб'ютор Steam
Жанр(и) симулятор містобудування і симулятор будівництва і управлінняd
Платформа Mac OS, macOS[1], Linux, Windows і BeOS
Ліцензія Artistic Licensed[2] і безкоштовне програмне забезпечення
Дата випуску 6 березня 1999 і 24 травня 2016[3]
Режим гри однокористувацька гра і багатокористувацька гра[1]
Мова англійська[1], французька[1], німецька[1], іспанська[1], чеська[1], угорська[1], японська[1], корейська[1], португальська[1], спрощена китайська[d][1], традиційна китайська[d][1], італійська[1], нідерландська[1], фінська[1], польська[1], бразильський варіант португальської мови[1], російська[1], шведська[1] і українська[1]
Технічні деталі
Носій цифрова дистрибуція
Офіційний сайт
CMNS: Simutrans у Вікісховищі
Карта Simutrans 101

Simutrans — кросплатформна гра з відкритим сирцевим кодом, у якій головним завданням гравця є побудова успішної системи для транспортування вантажів, пошти та пасажирів між різними пунктами. Як і OpenTTD, Simutrans є ремейком Transport Tycoon[4]. Початкову версію гри написав Ханьорг Малтанер (нім. Hansjörg Malthaner), а зараз гру підтримує і розвиває невелика спільнота, яка виправляє помилки та додає в гру нові можливості[5].

Гра Simutrans безкоштовно доступна для операційних систем Microsoft Windows, Linux, BeOS, Mac OS, Android. Гру перекладено багатьма мовами, включно з українською.

Огляд і функції[ред. | ред. код]

Основною метою гри Simutrans є забезпечення ефективної транспортної системи для перевезення пасажирів, вантажів та пошти з пункту відправлення до пункту призначення якнайшвидше та з мінімальною кількістю транспорту в ланцюжку. Необхідно постійно розвивати свою компанію і не допустити її банкрутства.

У Simutrans є ряд виробничих ланцюжків, які з'єднані з іншими ланцюжками. Наприклад, вугільна шахта виробляє вугілля для вугільних електростанцій, а нафтова вежа виробляє нафту для нафтових електростанцій. Постачання електроенергії дозволяє збільшити виробництво. Пасажири можуть подорожувати між різними містами та туристичними пам'ятками, пересідаючи при цьому з одного виду транспорту на інший.

Нині[коли?] в Simutrans може бути до 6 комп'ютерних суперників. Місцевість у грі вільно змінюється. У грі відбуваються зміни дня та ночі, а також пір року. У Simutrans існують практично всі види транспорту: автобуси, вантажівки, поїзди, кораблі, літаки, монорейкові дороги, трамваї.

Види транспорту[ред. | ред. код]

  • Вантажівка. Переміщається дорогами, перевозить невелику кількість вантажу (крім пасажирів), дешева, прибутку приносить небагато, кінцевими точками маршруту є зупинки для вантажівок.
  • Автобус. Переміщається дорогами, перевозить невелику кількість пасажирів, дешевий, прибутку приносить небагато, кінцевими точками маршруту є автобусні зупинки.
  • Трамвай. Переміщається рейками, перевозить невелику кількість пасажирів, дешевий, прибутку приносить небагато, кінцевими точками маршруту є трамвайні зупинки.
  • Поїзд. Переміщається по рейках, може перевозити найбільшу кількість вантажу та пасажирів, має середню ціну, приносить найбільший прибуток, як кінцевими точками маршруту є вокзали.
  • Літак. Переміщається повітрям; місткість залежить від моделі; найдорожчий, приносить середній прибуток, кінцевими точками маршруту є аеропорти.
  • Корабель. Переміщається по воді, перевозить багато вантажу, не дуже дорогий, приносить середній прибуток, кінцевими точками маршруту є доки.
  • Монорейка. Переміщається магнітними рейками, має швидкість до 160 км/год, а маглев — до 400 км/год.

Види вантажів[ред. | ред. код]

У грі є кілька видів вантажів (найвигіднішим є перевезення пасажирів). На відміну від Transport Tycoon, для різних типів вантажів використовуються різні транспортні засоби. Вантажі поділяються на кілька груп (сипкі вантажі, поштучні товари тощо). Ось деякі види вантажів:

Налаштування[ред. | ред. код]

Для запуску гри потрібні виконуваний файл Simutrans і пакунок графіки, який містить об'єкти гри. Протягом кількох років створено багато наборів графіки[6].

Гру Simutrans можна легко розширити та змінити. Прості зміни можна зробити відредагувавши конфігураційний файл. Оскільки об'єкти в грі складаються з простого зображення та файлу з коротким описом, дуже легко додавати в гру будинки, поїзди та інші об'єкти. Гравець також може додати карту або список міст.

Критика[ред. | ред. код]

Американський сайт GameDaily вважає Simutrans однією з найкращих безкоштовних ігор, підкреслюючи логічну систему маршрутизації пасажирів і вантажів до місця призначення, гідних противників, підтримку набору правил. Проте, гру критикували за не завжди правильний пошук шляхів для транспортних засобів, особливо коли є альтернативні маршрути[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и к л м н п р с т у ф х ц ш Steam — 2003.
  2. The simutrans Open Source Project on Open Hub: Licenses Page — 2006.
  3. Internet Game Database — 2012.
  4. а б James Murff (21 листопада 2008). Freeware Friday: Simutrans. Big Download. GameDaily. Архів оригіналу за 9 квітня 2012.
  5. History of development. Архів оригіналу за 17 лютого 2010. Процитовано 26 січня 2010.
  6. United Faces of Simutrans. Архів оригіналу за 18 березня 2009. Процитовано 26 січня 2010.

Посилання[ред. | ред. код]