Качуко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Каччукко)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Качуко
Каччукко нагадує гуляш
Походження  Італія
Необхідні компоненти бульйон

Каччукко (українською також зустрічаються варіанти качукко, каччуко, качуко; італ. cacciucco) — суп з морепродуктів, популярний в Ліворно (Тоскана)[1]. Як і усі тосканські супи, по консистенції нагадує гуляш.

Спочатку каччукко готували з будь-якої риби та морепродуктів — залежно від улову (характерного для портового міста Ліворно). Є кілька легенд про походження цієї страви: за однією з них, її вперше зварила вдова загиблого рибалки, товариші якого поділилися з нею тим, чого було не шкода; за іншою — суп винайшов наглядач маяка, якому забороняли смажити рибу, оскільки олія була паливом для світильника.

Зараз найпопулярніший варіант супу готується на суміші рибного бульйону, червоного вина та томатного соусу, в яку додаються морепродукти (лангустини, мідії, невеликі восьминоги, кальмари, каракатиці) та риба (наприклад, скорпена, морський гребінець, морський півень, морський чорт, дорада, зубатка, мурена, акула, морський вугор), причому традиційно вважається, що в супі має бути як мінімум стільки сортів риби, скільки букв «с» є в назві супу, а саме — не менше п'яти[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Meyer, Danny (2005). The Union Square Cafe Cookbook: 160 Favorite Recipes from New York's Acclaimed Restaurant. HarperCollins.
  2. Wright, Clifford. The Best Stews in the World. с. 235.

Посилання[ред. | ред. код]