Панцанела

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Панцанела
Походження Італія
Необхідні компоненти хліб і помідор
Зазвичай використовувані компоненти хліб, помідори, цибуля, базилік, оливкова олія, оцет

Панцанела або панмолле (іт. panzanella, panmolle)— популярний тосканський літній салат з хліба та помідорів. До його складу входять шматки вимоченого черствого хліба та томатів, деколи також цибуля та базилік, заправлені оливковою олією та оцтом. Салат ще популярний в інших регіонах центральної Італії.

Історія[ред. | ред. код]

Аньйоло Бронзіно, митець та поет 16 століття, співав похвалу цибулі з олією та оцтом, подані з тостовим хлібом[1], та, на наступній сторінці, говорить про салат з цибулі, портулаку та огірків[2][3]. Це часто інтерпретують як опис панцанели[4].

Інгредієнти[ред. | ред. код]

До 20 століття, в панцанелу замість помідорів додавали цибулю.

Сучасну панцанелу зазвичай готують з черствого хліба, вимоченого у воді та вичавленого насухо, помідорів, оливкової олії, оцту, солі та перцю. Часто додають цибулю та базилік.

Хоча флорентинські традиціоналісти й не схвалюють додавання інших інгредієнтів, до салату деколи додають салат латук, маслини, моцарелу, біле вино, каперси, анчоуси, стебло селери, моркву, червоне вино, червону цибулю, огірок, тунець, петрушку, варені яйця, м'яту, солодкий перець, лимонний сік та часник.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. «In lode delle cipolle», Capitoli faceti editi ed inediti di Mess. Agnolo Allori detto il Bronzino…, Venice, 1822 text
  2. passage
  3. Zeldes, Leah A. (2 вересня 2009). Eat this! Panzanella: Ripe tomatoes turn stale bread into manna. Dining Chicago. Chicago's Restaurant & Entertainment Guide, Inc. Архів оригіналу за 6 березня 2012. Процитовано 3 серпня 2010.
  4. Marco Bazzichi, «Panzanella, tra tradizione e le varianti „immigrate“», Corriere Fiorentino 18 agosto 2010 text