Козаки: Європейські війни

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Козаки: Європейські війни
Розробник Україна GSC Game World
Видавець Strategy First
Дистриб'ютор Steam
Жанр(и) Стратегія в реальному часі
Платформа Microsoft Windows
Дата випуску УкраїнаРосія Березень, 2001
США 24 квітня, 2001
Режим гри багатокористувацька гра і одноосібна відеогра
Мова Велика Британія англійська
Німеччина німецька
Іспанія іспанська
Італія італійська
Польща польська
Португалія португальська
Бразилія бразильська португальська
Росія російська
Туреччина турецька
Україна українська
Франція французька
Чехія чеська
Українська так
Вік. обмеження ESRB: Teend
USK: 18USK 18
Технічні деталі
Носій компакт-диск і цифрова дистрибуція
Козаки
Офіційний сайт
CMNS: Козаки: Європейські війни у Вікісховищі

Козаки: Європейські війни (англ. Cossacks: European Wars) — відеогра, історична стратегія в реальному часі, створена українською студією GSC Game World. Присвячена темі війн XVII— сторіч на території Європи. Одна з перших українських відеоігор, широко відомих за кордоном. Випущена в березні 2001 року, вона має рімейк Козаки 3, що вийшов у 2016.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Атака на ворога

Основи[ред. | ред. код]

Козаки: Європейські війни — це історична стратегія в реальному часі, заснована на подіях XVII—XVIII століть у Європі. Гравець керує військами і поселенням для їх підтримки задля знищення ворога чи виконання поставленого сюжетного завдання. На вибір даються 16 націй: Алжир, Австрія, Англія, Венеція, Нідерланди, Туреччина (Османська імперія), П'ємонт, Польща (Річ Посполита), Португалія, Пруссія, Росія, Саксонія, Іспанія, Україна, Швеція, Франція. Також можливо зустріти інші нації в одиночній грі; наприклад, в англійській кампанії слід знищити піратські республіки. Кожна з них має свої риси, особливості економічного й технологічного розвитку, військові переваги й недоліки, унікальні типи ігрових одиниць і технологій, що надає широкий вибір тактичних і стратегічних рішень у війні проти будь-якого ворога. Наприклад, Венеція вирізняється сильним флотом, Австрія має потужну легку й важку кавалерію, українські козаки — найшвидші в грі вершники, а їхні робітники не здаються ворогу і т. д.

Гра орієнтована на мінімальний контроль над кожною окремою бойовою одиницею й локальними ресурсами, натомість більша увага приділена групам бійців. Початковий етап кожної битви полягає в розбудові селища робітниками. В цей час будується міський центр, поля, шахти, казарми, конюшні, артилерійські депо, порт і оборонні вежі. Ліміт військ збільшується побудовою «жител». Для ключових вдосконалень необхідна наявність кузні чи академії. Після цього наймаються основні війська, вирушають в атаку на вороже поселення чи оборону свого. Між тим відбуваються вивчення вдосконалень армії у відповідних спорудах, а також кузні чи академії, та посилення інфраструктури. Основні цілі — формування здорової економіки, розвиток науки, захоплення нових земель, захист кордонів, і війна проти ворога. Гра дозволяє відтворювати битви за участю до 8000 бойових одиниць. Гравець може використати облогу міст, партизанську війну, захоплення командних висот і влаштовувати засідки, висаджувати сухопутні сили на ворожому березі й проводити морські битви.

Морський бій

Економіка заснована на використанні шести ресурсів: їжа, дерево, камінь, золото, залізо й вугілля. Дерево добувається вирубкою лісу; їжа збирається на полях чи добувається з моря риболовлею. Камінь добувається з каменоломень, а золото, залізо й вугілля — в шахтах. Золото, залізо й вугілля в шахтах є у необмеженій кількості, і кількість ресурсу, що добувається, пропорційна кількості робітників на шахті. Це дозволяє зменшити час на керування ресурсами й підвищує стратегічну роль родовищ. Гравець може продавати, купувати й обмінювати ресурси на ринку, але ціни можуть змінюватися залежно від попиту і пропозиції. Всі персонажі в Козаках споживають ресурси, деяким військовим силам треба платити золотом, артилерія й стрільці використають залізо й вугілля. Тому недостатньо просто витрачати ресурси на купівлю солдатів, артилерійських систем або кораблів. Необхідно також мати певний економічний потенціал для підтримки боєздатності своєї армії. Недостача ресурсів призведе до голоду й бунтів. Багато споруд і бойових одиниць стають дорожчими в міру зростання їхньої кількості — це дозволяє уникнути ситуації, коли наприклад вся карта захаращена оборонними вежами.

В Козаки: Європейські війни є такі сили: піхота (пікінери, стрільці, гринадери тощо), кавалерія (кінні вершники), артилерія (гармати, гаубиці, мортири) й військово-морський флот (човни і кораблі). Видобуток ресурсів і будівництво здійснюється робітниками, а священики[1] або мулли[2] лікують бійців. Різні нації послуговуються як стандартними військами, так і унікальними власними. Таким чином, кожний гравець у рамках однієї нації має всі можливості для ведення сухопутної або морської війни. У той же час бойові сили кожної країни унікальні в деяких особливостях, здатностях і спорядженні. Бойові одиниці можуть існувати в таких військових формуваннях: колона, шеренга або каре. Формування включає офіцера й барабанщика, і можливості солдатів у групі зростають.

Однією з особливостей гри є вибіркова вразливість одних одиниць до інших. Так, кам'яна стіна може бути зруйнована тільки артилерією або гренадерами. Ще одна особливість — можливість захоплювати незахищених селян, артилерію й деякі споруди. Це дає широкі можливості для ведення партизанської війни, враховуючи, що, захопивши селян ворога, гравець може побудувати споруди (а потім і замовити бойові одиниці) ворожого типу.

Система вдосконалень у грі, що складається з 300 винаходів, розділяється на два часових періоди — XVII століття й XVIII століття. Винаходи дозволяють переходити від кількісних характеристик до якісних і отримувати нові унікальні можливості, бойові одиниці й споруди. Розвиток науки дозволяє підвищити ефективність добування ресурсів, покращити характеристики ігрових одиниць, збільшити потужність стрілянини й дальність вогню, поліпшити радіус обстрілу для сторожових веж і міцність будов. Також винаходи дозволяють будувати бойові кораблі, багатостволові гармати і т. д. Одним з незвичайних винаходів є аеронавтика. Після її відкриття дається можливість запустити повітряну кулю й побачити всю карту.

Нації[ред. | ред. код]

Україна в грі
  • Австрія — має у війську мечника рундашира і кавалериста кроата. Рундашир швидко замовляється і володіє значним захистом від картечі й вогню багатоствольних гармат. Кроат — сильний легкий кавалерист. У XVIII столітті Австрія відкриває пандура — сильного стрільця без багнета.
  • Алжир — вирізняється лучником і легким піхотинцем, що дешеві в наймі, але мають малий запас здоров'я. Лучник крім того наділений великою силою пострілу. У стайні доступний мамлюк — вершник, що має великий запас здоров'я. Нація не має переходу в XVIII століття.
  • Англія — має сильних шотландських стрільців, однак не здатних до ближнього бою. Також у Англії наявний аналог барабанщика XVIII століття — волинкар, який відрізняється дешевизною та своєю музикою.
  • Венеція — у порту може будувати галеас — поліпшену версію галери. Також у Венеції найдешевший перехід у XVIII століття.
  • Нідерланди — голландський мушкетер XVII століття дещо слабший за інших стрільців, що компенсується найвищою скорострільністю.
  • Іспанія — мушкетери XVII століття захищені кірасами, що робить їх стійкими проти багатоствольних гармат.
  • Польща — польські пікінери наймаються швидше, ніж у решти країн, хоча вони — найслабші у грі. У стайні в XVII столітті наймається легкий рейтар, який швидко замовляється, але має малий запас здоров'я. Також у стайні доступний крилатий гусар, який поєднує захист у вигляді кіраси, і в той же час зберігає швидкість гусара.
  • Португалія — португальський порт може стріляти ядрами, як бойова вежа, і його можна вдосконалювати для підвищення скрострільності.
  • Пруссія — володіє сильними мушкетерами і швидкими в наймі гусарами.
Англія в грі
  • П'ємонт — у цієї нації найдієвіші священики.
  • Росія — вирізняється дешевими казармами XVII століття, для побудови яких не потрібне золото. Російський барак, утім, надає найменше житла. Російський пікінер XVII століття — найсильніший у грі. У стайні доступний донський козак, один з найдешевіших юнітів зі значною силою удару. Російський витязь — найсильніший кінний юніт XVII століття після українського гетьмана.
  • Саксонія — саксонський мушкетер XVII століття має велику силу пострілу, проте довго наймається. Гренадер Саксонії володіє найвищою скорострільністю. Також у Саксонії є гвардійський кавалерист — важка кавалерія з дуже високим захистом.
  • Туреччина — не має лучників, проте є стрілець — яничар. Туркам доступний дешевий татарин — єдиний у грі лучник на коні. У середній грі Туреччина за рахунок великої чисельності татар має перевагу. Туреччина не має броньованих юнітів, зате вдосконалення коштують менше, аніж у інших націй. Туреччині замість фрегатів доступні шебеки. Нація не має переходу в XVIII століття.
  • Україна — українські селяни здатні атакувати ворогів і не можуть бути захоплені, якщо тільки не перебувають у шахті. Українці не можуть будувати кам'яні стіни, а з військового флоту мають тільки галери. Ця нація не має пікінерів і броньованих воїнів, тому вразлива до кавалерії. Але стрілець — сердюк — має найбільшу силу пострілу серед усіх юнітів XVII століття. Січовий козак — один з найшвидших кавалерійських юнітів у грі. Також доступний реєстровий козак. Найсильніший і найдорожчий юніт — гетьман, який додатково суттєво вдосконалює силу і стійкість. Нація не має переходу в XVIII століття, але їй відразу ж доступна повітряна куля, що відкриває огляд на карту.
  • Швеція — шведський рейтар дорогий і порівняно слабкий, але це компенсується сильними пікінерами XVIII століття.
  • Франція — королівський мушкетер довго наймається, зате має велику силу пострілу та здатний стріляти з близьких дистанцій. У XVIII столітті французи можуть найняти сильного стрільця єгеря. Також є оригінальний драгун XVIII століття: у нього мала сила пострілу і дороге утримання, зате швидке виробництво.

Режими[ред. | ред. код]

  • Одиночна гра — містить у собі кампанії, одиночні місії й режим битви на випадковій карті. Кампанії поєднують низку битв за обрану націю, поєднаних єдиною історією. Одиночні місії пропонують єдину битву за наперед визначеними умовами. В битві на випадковій карті гравець сам обирає націю, противника, керованого комп'ютером, і стартові умови (ландшафт, початкові ресурси тощо). Мета може варіюватися від звичайного розвитку (побудова свого міста, захист і зміцнення, добування природних ресурсів, розширення території, формування армії й ліній фронту й т. д.) до виконання місії з обмеженими силами.
  • Режим змагання кількох гравців підтримує до 8 гравців через модем, локальну мережу або Інтернет, доступні режими випадкової карти й історичних битв. Серед пропонованих сценаріїв є історичні битви. Вони відтворені до дрібних деталей, таких як ландшафт і карта; розташування загонів ворогів, їхній склад, структура й навіть кількість точно відповідають історичним даним. У цьому режимі гравець повинен дотримуватись обраної стратегії, провести битву й підтвердити або спростувати її історичний результат.

Історичні підґрунтя[ред. | ред. код]

У грі представлено понад 85 широкомасштабних воєн і боїв XVIXVIII століть для одного й кількох гравців. Найбільше заслуговують на увагу: Тридцятирічна війна (1618—1648), Англійська Революція, Англійські й Голландські Війни, війна за престол Іспанії, Північна Війна, війна за престол Австрії, Семирічна війна, війна за незалежність України (1648—1657), морські війни проти піратів і т. д.

Козаки: Європейські війни містить багато історичної інформації, повна ліцензійна версія включає всеосяжну енциклопедію, присвячену війнам, боям, націям, технологіям, арміям і типам бойових одиниць, які використовувалися в Європі в XVIIXVIII століттях[3].

Технічні особливості[ред. | ред. код]

Ландшафт у Козаки: Європейські війни є повністю тривимірним, що є важливим елементом стратегічного планування. Наприклад, захоплення командної висоти надає переваги в стрільбі, а в ущелинах можна влаштовувати засідки. Люди піднімаються в гору повільніше, з висоти бачать і стріляють далі. На гористій місцевості стрілянина з гармати ефективніша через віддачу, чого немає на рівнині. Артилерійська й вогнепальна зброя мають такі характеристики, як розкид дробу, імовірність поразки ворога з одного пострілу й т. д. Туман війни згущається після проходу людини.

У той же час гра використовує спрайтову графіку військ і споруд, що дозволяє одержувати картинки з безліччю деталей. Загальновизнані недоліки такої графіки (тремтіння при анімації й нереальний ландшафт) вдалося перебороти за допомогою нового алгоритму графічного стиснення. Цей алгоритм дозволяє використовувати безліч заздалегідь розрахованих анімованих рухів для кожного персонажа в 64 напрямках (256 для кораблів), тому рухи й повороти виглядають плавними. Елементи тла також анімовані: на спорудах колихається прапор, пшениця гойдається під вітром, крила вітряного млина обертаються, по морській поверхні йдуть хвилі, потоки обмивають берега.

У цій грі використаються такі спеціальні ефекти як дим, вибухи, туман, горіння споруд, хмари пилу, хвилі й блискавки, кола на воді від кораблів, бризи й брижі у воді від гармат і осколків і т. д.

Історія створення[ред. | ред. код]

Задум створити гру Козаки з'явився в 1997 році, коли вийшла Age of Empires, розробляти гру почали в 1998 році. 17-18 століття були вибрані тому, що найімовірніше для продовження Age of Empires було б вибране середньовіччя і Козаки вийшли б її логічним продовженням, а не конкурентом. Спочатку в Козаках мало бути протистояння України і Росії, а всього націй мало бути 4: українці, росіяни, європейці і османи. Продаватись гра мала на вітчизняному ринку. Після виставки MILIA в Канах, де демоверсія Козаків отримала хороші відгуки від авторитетних людей, пов'язаних з створенням і видавництвом відеоігор, було ухвалено рішення збільшити кількість націй до 16 і видавати гру по всьому світі. Для того, щоб можна було відтворювати на карті тисячі юнітів, був вибраний 2D варіант графіки.

Кількість людей, які розробляли гру збільшилася з 4 - Григорович, Шпагін, Зенін, та людини що консультувала історичні моменти [4] у 1998 році до 12 у 2000 році, коли проєкт вийшов на фінішну пряму. На різних етапах до роботи підключались автори карт і тестери. В березні 2001 року Козаки: Європейські війни з'явились на полицях магазинів.

Оцінки й відгуки[ред. | ред. код]

Cossacks: European Wars зібрала середньо-високі оцінки, отримавши на агрегаторі Metacritic 74 бали зі 100[6] і на GameRankings 77,17 %[5].

Сайт IGN відзначили приємний продуманий дизайн гри, велику кількість довідкового матеріалу, якісне навчання у грі, графіку та сам ігровий процес. Зауважувалася більша цікавість битв, аніж економічної складової. Підсумкова оцінка склала 7,5/10 з висновком, що Cossacks: European Wars має високі шанси стати класичною історичною RTS.

Від Eurogamer гра отримала 8/10, високо було оцінено масштабність боїв, можливість шикувань військ, вагомий вплив ландшафту, відмінність різних протиборчих сторін. Критикувалися ж складність кампаній, проблеми зі стабільністю Інтернет-з'єднання при багатокористувацькій грі[7].

Gamespy дали грі 78/100, похваливши якісну графіку, стабільність роботи, вдале застосування принципів класичних RTS. Негативними аспектами визначалася відсутність інновацій, заскриптованість подій у кампаніях, необхідність високої (на той час) роздільності екрана[10].

Польський ресурс Gry-online назвав Cossacks: European Wars оригінальною грою зі свіжими ідеями, що вирізняється своєю графікою і фабулою[11].

Cossacks: European Wars у 2001 році здобула «Срібло» за кількістю продажів від ELSPA (Entertainment and Leisure Software Publishers Association), продавшись накладом у понад 100000 копій у Великій Британії[12]. Від German VUD (Verband der Unterhaltungssoftware Deutschland — Entertainment Software Association Germany) вона отримала за таку ж кількість проданих копій «Золото»[13]. Станом на 2005 рік, коли вийшло продовження, було продано понад 2,5 млн копій Cossacks: European Wars, враховуючи доповнення[13].

Доповнення[ред. | ред. код]

Продовження[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У християнських націй
  2. У мусульманських націй
  3. Cossacks: European Wars manual. CDV Software Entertainment AG and GSC Game World. 2000. с. 6–154. 
  4. 800 000 $ ЗАДОНАТИВ В ПЕРШІ ДНІ BIЙHU / 100 МОТОЦИКЛІВ НА ПЕРЕДОВУ / ГРИГОРОВИЧ у @VolodymyrZolkin (uk-UA). Процитовано 7 лютого 2024. 
  5. а б Cossacks: European Wars - PC. CNET Networks. Архів оригіналу за 6 Травня 2018. Процитовано 06.01.2017. 
  6. а б Cossacks: European Wars (pc 2001):Reviews. Архів оригіналу за 22 Лютого 2010. Процитовано 06.01.2017. 
  7. а б Cossacks: European Wars. Eurogamer. Архів оригіналу за 14 Квітня 2020. Процитовано 06.01.2017. 
  8. Cossacks: European Wars for PC Review. CNET Networks. Архів оригіналу за 1 September 2012. Процитовано 06.01.2017. 
  9. Cossacks: European Wars - PC. IGN. Архів оригіналу за 10 Лютого 2018. Процитовано 06.01.2017. 
  10. GameSpy.com - Reviews: Cossacks: European Wars. 23 лютого 2002. Архів оригіналу за 23 лютого 2002. Процитовано 6 січня 2018. 
  11. Kozacy: Europejskie Boje - recenzja gry | GRYOnline.pl. GRY-Online.pl (pl-PL). Архів оригіналу за 3 Липня 2002. Процитовано 6 січня 2018. 
  12. ELSPA Sales Awards: Silver. Entertainment and Leisure Software Publishers Association. Архів оригіналу за лютий 21, 2009. Процитовано квітень 16, 2019. 
  13. а б Cossacks: European Wars. Metacritic. Архів оригіналу за 22 Серпня 2015. Процитовано 6 січня 2018. 

Посилання[ред. | ред. код]