Користувач:Uthvfyv/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ГУ "Інститут отоларингології ім. проф. О.С. Коломийченко НАМН України"
Основні дані
Засновано 5 липня 1960 р.
Приналежність НАМН України
Сфера направлення у медицині: отоларингологія
Кількість співробітників 600
Контакт
Ключові особи

Директор Інституту доктор медичних наук, професор, академік НАМН України, ВіцепрезидентВіце-президент Національної академії медичних наук України,

Заслужений діяч науки і техніки України, Заслужений лікар України, Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Заболотний Д.І.[1]
Розташування Україна Україна м. Київ
Адреса м. Київ вул. Зоологічна, 3
Вебсторінка iol.com.ua

Інститут отоларингології ім. проф. О.С. Коломийченко НАМН України - головний науковий заклад з оториноларингології в Україні. [2]

Наряду з науковою діяльністю інститут надає медичну допомогу [[Пацієнт|пацієнтам}} із захворюваннями верхніх дихальних шляхів та вуха.

Має консультативну поліклініку для дорослих та дітей. При інституті є аспірантура, функціонує Спеціалізована Вчена Рада по захисту докторських та кандидатських дисертацій за спеціальністю "Оториноларингологія".

В інституті 566 співробітників, серед яких 72 лікарів, 73 науковців, 2 академіка НАМН України, 1 член-кореспондент НАМН України, 19 докторів медичних наук, 35 кандидатів медичних наук, 9 професорів, 4 заслужених діячів науки і техніки, 1 лауреат Премії ім. О.В. Палладіна.

Ліжковий фонд становить 260 ліжок, з них: відділення запальних — 60 ліжок, відділення реконструктивно-відновлюваної хірургії ЛОР-органів — 30 ліжок, відділення онкопатології ЛОР-органів — 60 ліжок, відділення слуховідновлювальної хірургії — 40 ліжок, відділення реконструктивно-­відновлюваної хірургії вуха та отонейрохірургії — 30 ліжок, дитяче відділення — 40 ліжок. Станом на 11.23.2011 проліковано 36 406 хворих, 35 601 хірургічних втручаннь, 395 848 прийомів у консультативній поліклініці.

Співробітники інституту члени Європейської федерації оториноларингологів, Європейської асоціації з ангіоневротичного набряку, Європейської ринологічної спілки, Європейської асоціації целіакії, Європейської асоціації отологів.

Інститут має тісні наукові стосунки з Інститутом Ж. Портмана (Бордо, Франція), з Університетською клінікою Фрайбурга (Німеччина), з Університетською клінікою Каролінського університету (Швеція), Університетською клінікою м. Гера (Німеччина), Семмельвейським університетом (Угорщина).

Впроваджується в практику результати наукових розробок через друковані видання. За останні 5 років опубліковано більше 1000 робіт: 9 монографій (в т.ч. 2 за кордоном), 10 посібників і підручників. За цей період зареєстровано більше 45 патентів, 50 заявок на винаходи.

Наукові розробки інституту удостоєні Державних премій та нагород України, СРСР, зарубіжних країн в галузі науки та техніки[3].

На базі інституту функціонують редакції двох фахових журналів з оториноларингології, журнал "Оториноларингологія" та «Ринологія»[4].

Інститут є членом Європейської Федерації оториноларингологів.

Проводяться щорічні весняні та осінні наукові конференції з актуальних проблем оториноларингології, з’їзди оториноларингологів України[5].

Основні наукові напрямки як головної установи: • Експериментальне та клінічне вивчення ґенезу, удосконалення методів діагностики та лікування захворювань та пошкоджень верхніх дихальних шляхів. • Вивчення етіології та патогенезу глухоти, приглухуватості та вестибулярних порушень, удосконалення методів їх профілактики, діагностики, лікування та реабілітації. • Удосконалення методів ранньої діагностики та лікування злоякісних новоутворень ЛОР-органів, їх рецидивів та метастазів. • Науково-методичне керівництво оториноларингологічною службою в Україні.

Перспективи подальших досліджень.
  • На основі фундаментальних досліджень в галузі [[Патологічна фізіологія}патофізіології]] та імунології розробити ефективні методи профілактики запальних, вірусних та передракових захворювань верхніх дихальних шляхів для масового застосування в первинній ланці охорони здоров’я.
  • Продовження досліджень, спрямованих на розробку схем та методів комплексного і комбінованого лікування пацієнтів із онкологічними захворюваннями ЛОР-органів.
  • Розробка підходів до перспективного застосування досягнень генної інженерії для профілактики та реабілітації генетично зумовлених порушень слуху.
  • Розробка підходів до можливого використання стовбурових клітин для відновлення функції Кортієвого органа.
  • Продовження комплексних досліджень щодо розроблення матеріалів для реконструктивно-пластичних втручань в оториноларингології на основі нанотехнологій.
  • Продовження міжнародних досліджень з вивчення ролі естрогенових рецепторів носової порожнини в розвитку поліпозного риносинуситу та алергічного риніту (спільно з Університетською клінікою Каролінського університету (Швеція)).
  • Продовження міжнародних досліджень щодо розроблення нейропротезів гортані для лікування пацієнтів із парезом та паралічем гортані (спільно з Університетською клінікою м. Гера (Німеччина)).
  • Спільно з Міністерством охорони здоров’я України впровадити розроблену Інститутом програму скринінгу слуху в новонароджених у роботу всіх пологових будинків та пологових відділень, обласних та міських сурдологічних кабінетів, дитячих поліклінік; сприяти створенню загальнодержавного реєстру дітей із вадами слуху.
  • З метою реабілітації дітей після проведення кохлеарної імплантації впровадити розроблені методики в роботу обласних та міських сурдологічних кабінетів. Інститут отоларингології ім. О.С. Коломійченка: здобутки, сьогодення, перспективи розвитку
  • Вийти з ініціативою до Міністерства охорони здоров’я України; Міністерства науки і освіти, молоді та спорту; Міністерства юстиції; Міністерства праці про визначення соціального статусу дітей та дорослих — інвалідів по слуху після проведення кохлеарної імплантації.
  • Спільно з Міністерством охорони здоров’я України впровадити в практику охорони здоров’я генетичну діагностику вроджених вад слуху.
  • Спільно з Міністерством охорони здоров’я України впровадити в практику охорони здоров’я розроблені методи діагностики та лікування хворих зі спадковим ангіоневротичним набряком.
  • Спільно з Міністерством охорони здоров’я України впровадити розроб­лені в Інституті методи лікування пацієнтів із алергічними захворюваннями верхніх дихальних шляхів із застосуванням драже алергенів у первинну ланку надання медичної допомоги.

Історія інституту

[ред. | ред. код]

На виконання постанови Ради Міністрів УРСР від 7 червня 1960 р. інститут організован Наказом Міністра охорони здоров’я УРСР за № 420 від 5 липня 1960 р. з метою розробки наукових проблем для запобігання та зниження захворювань населення на хвороби вуха, горла та носа, надання практичної допомоги оториноларингологічним закладам і підготовка кваліфікованих кадрів.

Засновник та ініціатор інституту доктор медичних наук, професор, завідуючий кафедрою оториноларингології Київського інституту удосконалення лікарів, лауреат Ленінської премії за особисті заслуги перед країною, розробку та широке впровадження методів відновлення слуху при отосклерозі, член-кореспондент Академії наук України, Олекса Сидорович Коломийченко (1898-1974 р.р.). Його було призначено першим директором інституту.

1961 р. - відкрився відділ онкопатології ЛОР-органів під керівництвом О.С. Коломийченко. Створена лабораторія біохімії за ініціативою засновника інституту професора О.І. Коломійченко. Лабораторію очолює професор К.М. Веремієнко.

У 1974 р. О.С. Коломійченко передав керівництво інститутом доктору медичних наук, професору, лауреату Державної премії УРСР О.І. Циганову. 1974-1985 р.р. - О.І. Циганов директор інституту.

Основні науково-практичні напрямки діяльності О.І. Циганова - діагностика і терапія пухлин та запальних захворювань вуха, горла і носа, способи ранньої діагностики, консервативного й оперативного лікування хворих з пухлинами вуха, горла і носа з використанням рентгенотерапії та глибокого охолодження.

В 1977 р. за впровадження кріохірургії в клінічну практику, О.І. Циганову було присуджено Державну премію УРСР.

1980-1985 рр. у відділі проведені ґрунтовні дослідження і доведена висока доцільність терапії із застосуванням вілозену, левамізолу та інших імуномоделюючих засобів.

1985 р. - директор інституту доктор медичних наук, професор, академік НАМН України, Заслужений діяч науки і техніки України, Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Д.І. Заболотний. Відділ запальних захворювань ЛОР-органів очолює академік НАМН України, професор Д.І. Заболотний.

Основні науково-практичні напрямки діяльності Д.І. Заболотного пов’язані з проблемами оториноларингології, онкології, імунології, алергології. Ініціатор і координатор, один з провідних авторів розробки та впровадження технології кохлеарної імплантації для реабілітації хворих з глухотою, методів ендоскопічної хірургії на ЛОР-органах, впровадження І удосконалення складних краніофаціальних хірургічних втручань у хворих з ЛОР-онкопатологією та патологією основи черепа.

У лабораторії біохімії інституту вперше в країні було отримано препарати кристалічного альфа-хімотрипсину і [[[Трипсин|трипсину]], які знайшли широке застосування в оториноларингології, офтальмології, ортопедії, стоматології, хірургії і травматології. Препарати виявилися ефективними при гайморитах, слухополіпшуючих операціях, адгезивних та гнійних отитах, при лікуванні післяопераційних ран.

З 1983 року по теперішній час завідуюч лабораторією біофізики кандидат біологічних наук А.Ф. Карась.

У 1983-1990 р.р. в інституті проведені роботи по підвищенню ефективності променевої терапії при використанні радіомодифікуючих факторів: локальної електромагнітної гіпертермії, штучної короткочасної гіперглікемії, лікарських засобів, внутрішньовенного опромінення крові. Вперше в Україні при діагностиці захворювань ЛОР-органів застосовано термографію.

1986 рік - засновано дитяче консультативне поліклінічне відділення.

1988 рік - на базі центра слуховідновлюючої хірургії інституту створення відділу мікрохірургії та отонейрохірургії (на той час відділ тимпанопластики).

З 1990 року у лабораторії клінічної аудіології та вестибулології проводять доопераційне обстеження дорослих і дітей, післяопераційне тестування пацієнтів із кохлеарним імплантатом.

З 1992 року керівником відділення онкопатології ЛОР-органів стає доктор медичних наук, професор, Е.В. Лукач.

В 2001 р. створен центр алергічних захворювань верхніх дихальних шляхів та вуха.

З 2000 р. інститут отоларингології підпорядковано Національній Академії медичних наук України.

З 2004 р. функціонує кабінет ультразвукової діагностики.

2004 р. - назву "Дитяче відділення" змінено на "Віділення ЛОР-патології дитячого віку".

2007 р. - керівником лабораторія біохімії призначено доктора біологічних наук Верьовку С.В.

З 2021 року керівник віділення ЛОР-патології дитячого віку головний науковий співробітник, д.м.н. В.М.Писанко.

Підрозділи

[ред. | ред. код]

Консультативно-поліклінічні підрозділиm

[ред. | ред. код]

Консультативне поліклінічне відділення

[ред. | ред. код]

Відділення очолює лікар вищої кваліфікації Ю.В. Драгомирик.

При поліклініці функціонує кабінет фізичних методів лікування ЛОР-органів.

В кабінеті проводяться амбулаторні операції II-III категорій складності: • Розтин синехій порожнини носа ультразвуковим скальпелем; • Ультразвукова дезінтеграція нижніх і середніх носових раковин; • Видалення пухлин ЛОР-органів УЗ скальпелем з наступною кріодеструкцією залишків пухлини; • Кріовпливи на гіпертрофовану {{Лімфатична система|лімфоїдну]] частину глотки, на нижні носові раковини; • УЗ-кріотонзилотомія; • Лазерне біостимулювання слизових оболонок при запальних, субатрофічних процесах; • Кріодеструкція новоутворень ЛОР-органів, кровоточивих судин порожнини носа; • Магніто-лазеротерапія гострих, хронічних запальних захворювань ЛОР-органів.

При необхідності амбулаторно виконуються діагностичні оперативні втручання II і III категорій складності: • катетеризація слухових труб; • тимпанопункція; • пункція верхньощелепних пазух; • біопсія новоутворень; • видалення доброякісних новоутворень ЛОР-органів; • не хірургічне закриття дефектів барабанних перетинок.

З метою діагностики використовуються діагностичні методи: • тимпанометрія; • суб'єктивна та об'єктивна аудіометрія; • рентгенодіагностика, комп’ютерна томографія, МРТ; • реєстрація коротколатентних слухових викликаних потенціалів; • ендоскопія порожнини носу; • імунологічні, бактеріологічні, ультразвукові дослідження.

Дитяче консультативне поліклінічне відділення

[ред. | ред. код]

Завідувач поліклініки Заслужений лікар України, лікар вищої категорії Сребняк І.Ф.

На базі відділення відкрит Республіканський слуховідновувальний центр з поліклінікою. Засновником доктор медичних наук, професор, член-кореспондент НАМН України, Заслужений діяч науки і техніки, лауреат Державної премії України Г.Е.Тімен.

У підрозділі надається консультативна та реабілітаційна допомога дітям з сенсоневральною приглухуватістю та глухотою, кондуктивною приглухуватістю, змішаними формами зниження слуху, та з іншими ЛОР-патологіями, включаючи онкологічні захворювання.

Проводиться обстеження, відбір пацієнтів та підготовка для лікування в умовах дитячої клініки інституту.

З метою діагностики використовуються сучасні методи: • суб'єктивна (рефлекторна, ігрова, тональна та мовна) аудіометрія; • об'єктивні методи дослідження слуху (реєстрація КСВП, ОАЕ, динамічна імпедансометрія) • рентгенодіагностика, комп'ютерна томографія, МРТ; • імунологічні, бактеріологічні, ультразвукові дослідження; • ендоскопія порожнини носу.

у відділенні сурдопедагоги проводять: педагогічне обстеження дітей; диференційна діагностика вад мови та слуху; заняття з інтелектуального розвитку дітей; заняття з розвитку слуху та мови; підбір слухових апаратів; реабілітаційно-адаптаційні методи.

Центр алергічних захворювань верхніх дихальних шляхів

[ред. | ред. код]

Директор центра академік НАМН, професор, заслужений діяч науки и техніки України, директор ГУ "Інститут отоларингології ім. професора О.С. Коломийченко НАМН України" Заболотний Д.І. - Консультант Центра, д.м.н., професор, завідувач лабораторії патофізиології і іммунології Мельников О.Ф.

Направления центру

[ред. | ред. код]

- атопічний дерматит; - сезонний алергічний риніт ( поліноз) (поллиноз); - спадковий ангіоневротичний набряк; - цілорічний алергічний риніт; - крапив'янка, набряк Квінке; - харчова алегія, харчова непереносимість; - целіакія; - специфічна імунотерапія; - синдром низької толерантності до гістаміну[6][7].

Група кохлеарної імплантації

[ред. | ред. код]

Науково-дослідні та клінічні підрозділи

[ред. | ред. код]

Відділ запальних захворювань ЛОР-органів

[ред. | ред. код]

Був організован як відділ загальної ЛОР-патології. Являє собою осередок наукового та професійного становлення співробітників інституту, ЛОР-спеціалістів інших медичних закладів України та інших країн. Відділ є базовим підрозділом інституту.

Основні напрямки
[ред. | ред. код]

Впровадження в Україні методів ендоскопічної хірургії на ЛОР-органах. Удосконалення та впровадження складних краніофаціальних хірургічних втручань у хворих з патологією основи черепа та ЛОР-онкопатологією.

Головне завдання роботи відділу підвищення ефективності діагностики та лікування запальних захворювань верхніх дихальних шляхів та доброякісних новоутворень ЛОР-органів. У відділі вперше в Україні було впроваджено методику ендоларингеальної мікрохірургії та мікроларингоскопії.

З 1980-1985 р.р. проведені дослідження і доведена висока доцільність терапії із застосуванням левамізолу, вілозену, та інших імуномоделюючих засобів. Вперше в СРСР запропонована методика лікування хворих з рецидивуючими продуктивними гаймороетмоїдитами шляхом перетину відієвого нерва. В хірургічній практиці на ЛОР-органах вперше застосовано лазерний ніж «Каштан». Використання пробіотичних препаратів для лікування запальних захворювань верхніх дихальних шляхів.

Вивчення проблеми діагностики та лікування алергічних захворювань верхніх дихальних шляхів. Одне з головних завдань Центру клінічна апробація вітчизняних алергенів, їх технологія застосування, підготовка оториноларингологів та алергологів України з питань застосування алергенів. Доведена ефективність парентеральної та пероральної алерген-специфічної імунотерапії. у 2012 р. колектив авторів за цю роботу удостоєний Державної Премії України в галузі науки і техніки.

Клінічна база відділу є відділення запальних захворювань ЛОР-органів з групою ендоскопії ЛОР-органів (завідуючий кандидат медичних наук В.І. Нестерчук), розраховане на стаціонарне лікування 60 пацієнтів, та відділення реконструктивно-відновлювальної хірургії ЛОР-органів (завідуючий кандидат медичних наук Д.І. Безбах), розраховане на стаціонарне розміщення 30 пацієнтів.

Основний напрямок наукової роботи відділу – розробка методів профілактики, діагностики та лікування доброякісних новоутворень ЛОР-органів та запальних захворювань верхніх дихальних шляхів.

Досліджєння впливу різноманітних факторів на перебіг та розвиток захворювань лімфоглоткового кільця. Вивчення ефективності використання імуномодуляторів для профілактики та лікування запальних захворювань ЛОР-органів, зокрема фарингіту і хронічного тонзиліту, хронічного риносинуситу, розроблені нові ефективні методи лікування.

В результаті дослідження зразків з осередків запалення та певних біохімічних показників сироватки крові були застосувані антикінинові ферменти та інгібітори протеолізу при лікуванні хронічного синуситу.

Методи лікування патології верхніх дихальних шляхів на основі використання нових видів інертних синтетичних матеріалів та біоімплантатів.

Дослідження по вивченню значення грибкової флори клінічному перебігу хронічних запальних захворювань верхніх дихальних шляхів і вуха та в патогенезі.

В період с 2014 р. по останній час виконуються науково-дослідні роботи.

2014-2016 р.р. - підвищення механізмів антиінфекційної резистентності слизової оболонки в лікувнні верхніх дихальних шляхів.

2017-2019 р.р. - клініко-імунологічне дослідження стану в умовах норми противірусних чинників системного та локального імунітету. Дослідження інфекційно-запальних захворювань верхніх дихальних шляхів при різних станах структур лімфоглоткового кільця, застосуванні нових імунокоректорів.

2020-2022 р.р. - клініко-імунологічна оцінка та експериментальне обгрунтування нових підходів до застосування мукозальної вакцинації вірусними антигенами та вакцинації при інфекційно-запальних захворюваннях верхніх дихальних шляхів.

Розробка та впровадження нових методів ендоскопічної хірургії на ЛОР-органах. Складні краніофаціальні оперативні втручання при пухлинах основ черепа. Участь у розробці нових медичних стандартів (протоколів) та технологій лікування верхніх дихальних шляхів та вуха. Клінічні дослідження нових лікарських засобів, апробація нової медичної техніки.

Лікування ЛОР-патологіЇ на світовому рівні.

Співробітники проходять стажування в передових клініках Європи та США. Виконуються хірургічні втручання вищої категорії складності при різних ускладненнях захворювань ЛОР-органів (внутрішньочерепні та внутрішньоорбітальні ускладнення, флегмони шиї), найскладніші сучасні реконструктивно-відновлювальні операції ЛОР-органів.

Здійснюється планова та ургентна допомога жителям України та інших країн.

==== Відділ онкопатології ==== ЛОР-органів[8].

До 1971 року керівник відділення засновник науково-дослідного Інституту отоларингології член - кореспондент Академії наук УРСР, професор лауреат Ленінської премії О.С. Коломийченко. З 1992 року керівник доктор медичних наук, професор, Е.В. Лукач[9].

Керівник відділення онкопатології-ЛОР органів - к.м.н., лікар вищої категорії В.В.Паламарчук.

У відділі проводяться операції: • при пухлинах гортані ларингектомія з шунтуванням; протезування голосовими протезами «Provox»; • при пухлинах носа та приносових синусів та таких, що поширюються інтракраніально; • при пухлинах вуха з поширенням в середню черепну ямку; • при пухлинах різних частин глотки; • при метастатичних новоутвореннях шиї.

Відділення налічує 60 ліжок. За рік стаціонарно лікується біля 700-800 хворих з різними злоякісними захворюваннями ЛОР-локалізації. У відділі застосовуються методи дослідження та лікування хворих на злоякісні пухлини верхніх дихальних шляхів та глотки.

Приоритетний напрямок проведення органозберігаючих оперативних втручань. Впроваджуються в практику хірургічні методики резекцій гортані, пластичні та реконструктивні операції.

Впроваджен метод кріодеструкції пухлин, які розташовані в доступних зонах, використовується видалення новоутворень за допомогою СО2 лазера. Хворі отримують комплексне чи комбіноване лікування (хіміо- імуно- терапію, хірургічне, променеву терапію). Застосовується метод регіонарної хіміотерапії при пухлинах розташованих у басейні зовнішньої сонної артерії.

Відділ променевої терапії

[ред. | ред. код]

Відділ слухополіпшуючої хірургії

[ред. | ред. код]

Відділ ЛОР-патології дитячого віку

[ред. | ред. код]

Відділ мікрохірургії та отонейрохірургії

[ред. | ред. код]
Направлення
[ред. | ред. код]

Керівник відділу, професор, консультант, старший науковий співробітник. доктор медичних наук, професор Ю.О. Сушко. Ю.О. Сушко Президент Української асоціації отіатрів, отоневрологів і отонейрохірургів, офіційний представник Інституту Ж.Портманна в Україні. Керівник клінічного відділення, к.м.н. Полищук Г.С. Завідуючий вітділенням мікрохірургії вуха та отонейрохірургії, професор Борисенко О.Н.

Відділення отонейрохірургії та реконструктивно-відновлювальної хірургії вуха налічує 30 ліжок.

Спеціалісти відділу проходять навчання і стажування з отонейрохірургії та отіатрії в Інституті Ж.Портманна (Франція), Інституті вуха Х.Хауза (США),ЛОР клініці госпіталю Геліос (Німеччина), Отологічній клініці проф. М.Санна (Італія), ЛОР клініці проф. Б.Шмельцера (Бельгія).

У 1991 р. професор Ю.О.Сушко вперше в країні виконав серію операцій кохлеарної імплантації у глухих пацієнтів, що втратили слух у дорослому віці. Проведено понад 200 кохлеарних імплантацій у пацієнтів з нейросенсорною глухотою.

Основні напрямки.

Дослідження з вивчення клініко-діагностичних характеристик кохлео-вестибулярної дисфункції при гострих сенсеневральних порушеннях органу слуха до і в динаміці лікування. Удосконалення екстрадуральних доступів при хірургічному лікуванні акустичної невриноми. Етіопатогенетичні аспекти холестеатоми середнього вуха.

Лікування пухлини яремного гломусу з інтракраніальним та екстра розповсюдженням. Обгрунтування методів комплексного лікування хронічного гнійного середнього отиту з холестеатомою. Розробка тактики лікування пухлини яремного гломусу з інтракраніальним та екстра розповсюдженням. Доведена ефективність відновлення функції лицевого нерва, травмованого під час хірургічних втручань на скроневій кістці, за допомогою різних способів нейропластики.

Наукові дослідження останніх років з отонейрохірургії дозволили вдосконалити методи функціональної реабілітації хворих з пухлинами основи черепа при їх хірургічному і комплексному лікуванні

Основні напрямками практичної діяльності відділу пов’язані з наступними патологіями: • хронічний гнійний середній отит і його наслідки; • хронічний середній отит з холестеатомою; • гостра і хронічна сенсоневральна приглухуватість; • отосклероз; • патологія слухової труби; • секреторний середній отит; • запаморочення; • патологія лицевого нерва; • стеноз і атрезія зовнішнього слухового проходу; • преаурикулярна нориця; • акустична невринома; • кохлеарна імплантація; • пухлини тимпанального і яремного гломусу; • пухлини скроневої кістки.

Відділ оснащений сучасним обладнанням: мікроскопами фірми Carl Zeiss і Kaps (Німеччина), хірургічними борами фірми Medtronic (США), Bien Air (Швейцария) і MicroFrance (Франція), монітором лицевого нерва Neurosign 100 фірми Magstim (Великобританія) і усім необхідним для проведення мікрохірургічних втручань.

На базі інституту під егідою Українського наукового товариства отоларингологів та отоневрологів та Української асоціації отіатрів, отонейрохірургів та отоларингологів співробітники відділу проводять міжнародні семінари та конференції з мікрохірургії вуха за участю провідних вітчизняних та світових вчених та курси з мікрохірургії вуха і отонейрохірургії, за програмою затвердженою Європейською академією отології і отоневрології.

  • Хронічний гнійний середній отит та його наслідки.
  • Хронічний середній отит з холетомою.
  • Гостра та хронічна сенсоневральна туговухість.
  • Отосклероз.
  • Патологія слухової труби.
  • Секреторний середній отит.
  • Запаморочення.
  • Патологія лицьового нерва.
  • Лицевий нерв.
  • Стеноз та атрезія зовнішнього слухового проходу.
  • Преаурикулярний свищ.
  • Акустична невринома.
  • Кохлеарна імплантація.
  • Пухлини тимпанального і яремного гломуса.
  • Пухлини скроневої кістки.
  • Шум у вухах.

Відділ клінічної алергології

[ред. | ред. код]

Лабораторія клінічної аудіології та вестибулології

[ред. | ред. код]

Єдиний в Україні діагностичний центр.

Завідувач лабораторії – лікар вищої категорії, доктор медичних наук Луценко Віктор Іванович.

Головний науковий напрямок лабораторії - диференціально-топічна діагностика порушень вестибулярного аналізатора та слухової системи, реабілітація хворих із кохлео-вестибулярними порушеннями. Проводиться діагностика хвороби Меньєра. Проводиться клініко-неврологічне обстеження хворих. Діє клінічна апробація препаратів для лікування вестибулярної дисфункції.

На базі лабораторії функціонують курси інформації та стажування, де проходе підготовка інженерно-технічного персоналу з аудіології, слухопротезування, вестибулології, медсестер, лаборантів-аудіометрістів України.

Лабораторія голосу та слуху

[ред. | ред. код]

Відділ слухопротезування та функціональної діагностики дорослих

[ред. | ред. код]

Група кохлеарної імплантації

[ред. | ред. код]
Направлення
[ред. | ред. код]

• Передопераційна діагностика. • Оперативне вживлення імплантанта. • Реабілітаційна підтримка. • Медичний супровід. • Психологічна допомога. • Навчання фахівців. • Нормативно-правова підтримка пацієнтів. • Інформаційна підтримка пацієнтів та фахівців.

Вперше в Украіні проведені операції кохлеарної імплантації глухим пацієнтам. У 2012 році виконано 277 хірургічних втручань з приводу кохлеарної імплантації.

Обстеження пацієнтів. • Імпедансометрія. • Дослідження отоакустичної еміссії. • Комп'ютерна аудіометрія (КСВП та ASSR). • Тональна аудіометрія. • Аудіометрія мови. • Психологічне тестування. • Сурудопедагогічне тестування. При необхідності відправлення до КТ та МРТ.

Реабілітаційна підтримка. • Передопераційна функціональна діагностика стану слуху зі слуховими апаратами та без них на апараті СУВАГ-2 (Загреб, Хорватія). • Розвиток навичок слуху зі слуховими апаратами. • Діагностика стану прослуховування та розвиток комунікативно-мовних навичок за допомогою кохлеарного імплантату. • Визначення напрямку програми реабілітації. • Корекція мовної терапії • Логопедична корекція мовленнєвих розладів. • Психологічна підтримка

Фізіотерапевтичне відділення

[ред. | ред. код]

В відділенні надається допомога дорослим та дітям з гострими та хронічними (загостренними) хворобами вуха, горла та носа.

Завідувач відділення лікар-фізіотерапевт вищої категорії Запорощенко Наталія Павлівна.

===== Основні напрямки =====-

• Профілактика та лікування хронічного тонзиліту та хронічного аденоїдиту. • Лікування секреторного середнього отиту. • Фізіотерапія при хронічних полипозних етмоїдитах до- та після хірургічного лікування. • Лікування хронічних алергічних риносинусопатій. • Профілактика та лікування гострих та хронічних ринітів та синуситів. • Лікування хворих на сенсоневральну приглухуватість, в тому числі при порушенні розбірливості мови. • Фізіотерапія захворювань гортані. • Лікування гострих та хронічних захворювань зовнішнього та середнього вуха. • Реабілітація функції голосового апарату. • Лікування змішаної приглухуватості. • Лікування периферичних парезів мімічної мускулатури. • Лікування вестибулопатій різної етіології.

Основні методи лікування
[ред. | ред. код]

• Гальванізація та лікувальний електрофорез. • Електричні струми високої частоти та високої напруги (д'арсонвалізація, флюктуоризація). • Імпульсний струм, синусоїдальні модульовані струми (диадинамотерапія, ампліпульстерапія, електростимуляція). • Електричні та магнітні поля (франклінізація, індуктотермія, магнітотерапія). • Мікрохвильова терапія та МХ-форез лікарських речовин (сантиметровий та дециметровий діапазон хвиль, КВЧ-терапія, УВЧ-терапія). • Ультразвукова терапія, ультрафонофорез лікарських речовин. • Лазеротерапія. • Аерозольтерапія (тепловологі інгаляції, інгаляції лікарських сумішей та масляних розчинів, ультразвукові інгаляції). • Світлолікування (лікування інфрачервоним та ультрафіолетовим випромінюванням, фототерапія). • Оксигенотерапія (інгаляції киснево-карбогенної суміші та киснево-трав’яного коктейлю, інгаляції синглетного кисню). • Масаж. • Лікувальна фізкультура.

Клініко-діагностичні підрозділи

[ред. | ред. код]

Клініко-діагностична лабораторія (КДЛ)

[ред. | ред. код]

Керівник підрозділу лікар вищої категорії Добріді Маріна Георгіївна.

Всі лікарі та фельдшери лаборанти мають вищу кваліфікаційну категорію.

Головна мета лабораторії - забезпечення підрозділів клініки лабораторною діагностикою. Обслуговує 6 стаціонарних відділень інституту.

Основні дослідження
[ред. | ред. код]

Біохімічне. Гематологічне. Загальнодоклінічні дослідження: ниркові, печінкові проби. Визначення реології крові. Коагулограма. Ревмопроби та частково імунологічні дослідження біологічного матеріалу. Міжнародний нормалізований час. Протромбіновий індекс.

Бактеріологічна лабораторія

[ред. | ред. код]

Патогістологічна лабораторія

[ред. | ред. код]

Підрозділи лабораторно-експеріментальних досліджень

[ред. | ред. код]

Лабораторія біофізики

[ред. | ред. код]

Головний напрямок лабораторії на даний час пов’язаний з фундаментальними - експериментальними дослідженнями по вивченню впливу на різні біотканини, відбору найбільш перспективних нових наноструктурних композитних матеріалів для ефективного використання в реконструктивно-відновлювальній хірургії та ремоделюванні тканин в отоларингологічній практиці.

Одним із важливих етапів наукової діяльності лабораторії є вивчення метаболічних та структурних особливостей стану ЛОР-органів при різних патологічних змінах, в умові дії на них різних фізичних факторів – ультразвуку, низьких температур, електромагнітного, магнітного, лазерного випромінювання й фармакологічних чинників. Завдяки дослідженням були розроблені нові ефективні методи лікування та сприяло розробці принципово нових кріоультразвукових і ультразвукових апаратів медичного призначення.

Лабораторія патофізіології та імунології

[ред. | ред. код]

Керівник лабораторії доктор медичних наук, професор, лікар-клінічний імунолог вищої категорії, Мельников О.Ф.

Напрямки діяльності
[ред. | ред. код]

Найважливіший напрямк є моделювання патологічних процесів не тільки для теоретичних узагальнень з патогенезу захворювань, а також для апробації нових лікарських засобів і терапевтичних підходів на етапі клінічних випробувань. Було створено 12 моделей різних патологічних процесів як системного локального і характеру.

Дослідження з імунології хронічного запалення в лімфоїдній тканини. Імунодіагностичні підходи при запальних та алергічних захворюваннях верхніх дихальних шляхів (10 патентів України). Нові методи консервативної терапії хронічних захворювань лімфоглоткового кільця (4 патенти).

Дослідження механізма імунітету слизуватих оболонок. Висунута концепція діагностики вторинних імунодефіцитів на основі вивчення факторів імунітету в секретах слизуватих оболонок і залоз, що виключає можливості інвазивного інфікування.

Вивчення імуномоделюючих властивостей нових вітчизняних пробітичних препаратів, які могли б використовуваться в якості природних імуномодуляторів.

Дослідження дії радіації, особливо малих доз, на імунну систему.

За час існування лабораторії було захищено 7 докторських дисертацій і більше 40 кандидатських, 28 авторських посвідчень і патентів, 7 монографій, більше 600 наукових праць.

Лабораторія біохімії

[ред. | ред. код]
Напрямки
[ред. | ред. код]

Основний напрямок діяльності - дослідження ферментів, з’ясування їх ролі в патогенезі ЛОР-захворювань, застосування їх в якості лікарських засобів.

Методи отримання нових лікувальних препаратів високоочищених протеолітичних ферментів підшлункової залози. Ефективність їх застосування не тільки в отоларингологіЇ, але й в іншіх галузях медицини.

Методи визначення протеїназ, їх білків-інгібіторів в біологічних тканинах і рідинах.

Дослідження ферментативних систем при захворюваннях органу слуху. Новий метод лікування гострого кохлеарного невриту судинного ґенезу, на основі виявлення феномену зниження фібрінолітичної активності крові.

Вивчення ферментів для діагностики алергічних захворюваннях верхніх дихальних шляхів, зокрема алергічних ринітів.

Патогенетичний метод консервативного лікування хронічних тонзилітів, на основі вивчення механізмів активації протеолізу, фібринолізу та кініногенезу. Результати узагальнені у 4 монографіях, відзначені Державною премією України та премією НАН України ім. О.В. Палладіна,

Дослідження в галузі ЛОР-онкології. Активація цистеїнових протеїназ в тканинах ракових пухлин гортані. Розробка ензимологічних маркерів метастазування. Нові сучасні підходи до противопухлинної терапії з застосуванням інгібіторів протеїназ.

Дослідження з медичної генетики, поліморфізм сироваткових білків при ЛОР-захворюваннях. Значення деяких фенотипових варіантів d1-інгібітора протеїназ, як факторів ризику онкологічних та запальних захворювань ЛОР-органів.

Пошук нових біологічних полімерів з метою їх застосування в клініці. Метод отримання біополімеру на основі фібриногену плазми крові, названого "Біоадгезив", який сприяє загоєнню ран при оперативних втручаннях на ЛОР-органах. Його ефективність для безшовного з’єднування тканин.

Дослідження активаційно-інгібіторного дисбалансу компонентів системи гемостазу. Щляхи утворення протеолітично деградованих похідних білків крові, з’ясування їх діагностично-прогностичної цінності при запальних та онкологічних захворювань верхніх дихальних шляхів.

Результати досліджень лабораторії біохімії включені в монографію "Молекулярная патология белка" (Ред. Д.И. Заболотный, Киев: Логос, 2008), перевидану наступного року в США (видавництво Nova Science Publishers).

Захищено 50 кандидатських та докторських дисертацій, опубліковано 10 монографій, 12 винаходів, 12 методичних рекомендацій, понад 320 статей.

Група вірусології

[ред. | ред. код]

Науково-інформаційні підрозділи

[ред. | ред. код]

Відділ науково-медичної інформації та патентно-ліцензійної роботи

[ред. | ред. код]

Наукова бібліотека

[ред. | ред. код]

[10]

Посилання

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Академіку Дмитру Іллічу Заболотному — 70 років!.
  2. 60-річний ювілей ДУ «Інститут отоларингології ім. проф. О.С. Коломійченка НАМН України».
  3. Золота медаль Товариства [[:ru:Политцер, Адам|Адама Політцера]] в номінації «Краща робота в галузі фундаментальних досліджень — 2015» — у доробку вчених ДУ «Інститут отоларингології ім. проф. О.С. Коломійченка НАМН України». {{cite web}}: Назва URL містить вбудоване вікіпосилання (довідка)
  4. Організація: Інститут отоларингології ім. О.С. Коломийченко".
  5. 19–22 вересня 2021 р. ХІІІ З’ЇЗД ОТОРИНОЛАРИНГОЛОГІВ УКРАЇНИ.
  6. Доповідь «Застосування системних деконгестантів у комплексному лікуванні алергічних ринітів», доктор медичних наук, заслужений лікар України, заступник директора Центру алергічних захворювань верхніх дихальних шляхів ДУ «Інститут отоларингології імені О.С. Коломійченка НАМН України» Інна Гогунська.
  7. Проблематику алергічної патології протягом своєї доповіді на тему «Алергічний риніт: ефективні стратегії лікування» висвітлила доктор медичних наук, заслужений лікар України, заступник директора Центру алергічних захворювань верхніх дихальних шляхів ДУ «Інститут отоларингології імені О.С. Коломійченка НАМН України» Інна Гогунська.
  8. Сьогодні для ЛОР-онкологів є можливість підвищення кваліфікації шляхом стажування на базі відділу онкопатології-ЛОР органів Інституту отоларингології ім. професора О.С. Коломійченка.
  9. Лукач Ервін Венцельович.
  10. ЛОР-заболевания: профилактика, диагностика, лечение.