Терапія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Терапія
Зображення
CMNS: Терапія у Вікісховищі

Терапі́я — процес, бажаною (але не завжди досяжною) метою якого є полегшення, зняття чи усунення симптомів (компенсація, купірування) і проявів того чи іншого захворювання, патологічного стану чи іншого порушення життєдіяльності, нормалізація порушених процесів життєдіяльності та одужання, відновлення здоров'я (санація). Часто під поняттям «терапія» розуміють застосування не хірургічних лікувальних засобів. У медичному жаргоні також «терапія» — все те, що стосується внутрішніх хвороб.[1]

Як правило процес лікування стосовно хворого проводить кваліфікований лікар певної спеціалізації залежно від конкретного захворювання.

Терапевтичні підходи[ред. | ред. код]

Консервативне (нехірургічне) лікування (власне, терапія) здійснюють хімічними, фізичними та біологічними методами.

До хімічних та біологічних методів належать фармакотерапію, хімієтерапію, фітотерапію, імунотерапію та фаготерапію.

До фізичних консервативних методів лікування належать фізіотерапію, масаж та лікувальну фізкультуру, гідротерапію. Фізіотерапевтичні методи містять у собі вплив на організм за допомогою електромагнітного та звукового випромінювання (УВЧ-терапія, магнітотерапія, електрофорез, лазеротерапія, рентгенотерапія та ін.).

Консервативне лікування[ред. | ред. код]

Консервативне (нехірургічне) лікування (власне, терапія) здійснюється хімічними, фізичними та біологічними методами.

Хімічні та біологічні методи[ред. | ред. код]

Хімічні та біологічні методи є основними консервативними способами впливу на хворий організм. До їх числа належать фармакотерапія і хімієтерапія, фітотерапія, імунотерапія і фаготерапія.

Фізичні методи[ред. | ред. код]

До фізичних консервативних методів лікування належать фізіотерапію, масаж та лікувальну фізкультуру, гідротерапію. У більшості випадків ці методи є допоміжними. Фізіотерапевтичні методи охоплюють вплив на організм за допомогою електромагнітних та звукових випромінювань (УВЧ-терапія, магнітотерапія, електрофорез, лазеротерапія, рентгенотерапія тощо)

Хірургічне лікування[ред. | ред. код]

Детальніші відомості з цієї теми ви можете знайти в статті Хірургічна операція.

Хірургічне лікування формально виходить за рамки внутрішньої медицини (терапії)[джерело?]. Застосовується в разі неможливості або низької ефективності консервативного лікування.

Однак, терапію не можна логічно протиставляти хірургії, оскільки хірургічне втручання це окремий випадок лікування (терапії), який повинен застосовуватися тоді, коли це необхідно з точки зору терапевтичної програми.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Внутрішня медицина: терапія: підручник / Н. М. Середюк, О. С. Стасишин, І. П. Вакалюк [та ін.]. — 4-те вид., виправлене. — К. : Медицина, 2013. — 686 с. ISBN 978-617-505-249-5
  • Факультетська терапія: Друге вид.: Підручник / В. М. Хворостінка, Т. А. Моїсеєнко, Л. В. Журавльова. За ред. В. М. Хворостінки.– Х.: Факт, 2003. — 888 с.
  • М. С. Расін. Внутрішні хвороби. — Полтава: Форміка, 2002. — 345 с. ISBN 966-95815-7-5

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ТЕРАПІЯ. Фармацевтична енциклопедія (укр.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2020. Процитовано 28 жовтня 2020. 
  2. Наказ «Про організацію паліативної допомоги в Україні» від 21.01.2013 № 41
  3. Арт-терапія: лікування мистецтвом. Освіта.UA (укр.). Архів оригіналу за 25 листопада 2020. Процитовано 28 жовтня 2020. 
  4. У США затвердили найдорожчі ліки у світі вартістю понад 2 мільйони доларів. www.unian.ua (укр.). Архів оригіналу за 21 лютого 2022. Процитовано 28 жовтня 2020.