Луцій Юлій Юл (військовий трибун з консульською владою 401 року до н. е.)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луцій Юлій Юл
Ім'я при народженні Lucius Iulius Iullus
Народився близько 435 до н. е.
Стародавній Рим
Помер після 397 до н. е.
невідомо
Громадянство Римська республіка
Діяльність політик, військовий очільник
Суспільний стан патрицій
Посада військовий трибун з консульською владою
Термін 401 та 397 роки до н. е.
Рід Юлії
Батько Луцій Юлій Юл
Мати невідомо

Лу́цій Ю́лій Юл (лат. Lucius Iulius Iullus, близько 435 до н. е. — після 397 до н. е.) — політичний та військовий діяч Римської республіки, дворазовий військовий трибун з консульською владою (консулярний трибун) 401 та 397 років до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Юліїв. Син Луція Юлія Юлла, консула 430 року до н. е.

У 401 році до н. е. його було обрано військовим трибуном з консульською владою разом з Луцієм Валерієм Потітом, Цезоном Фабієм Амбустом, Манієм Емілієм Мамерціном, Гнеєм Корнелієм Коссом, Марком Фурієм Каміллом.

Вдруге його було обрано на цю посаду у 397 році до н. е. разом з Авлом Постумієм Альбіном Регілленом, Луцієм Фурієм Медулліном, Публієм Корнелієм Малугіненом, Луцієм Сергієм Фіденатом, Авлом Манлієм Вульсоном Капітоліном. Під час своєї каденції відмовився від примусового набору. Раазом з колегою Авлом Постумієм Альбіном Регілленом зібрав загін з добровольців і завдав поразки тарквінійцам. Разом з усією колегією достроково склав повноваження через виявлену похибку при обранні колегії військових трибунів з консульською владою. Подальша доля його не відома.

Джерела[ред. | ред. код]