Група держав проти корупції: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Рядок 22: Рядок 22:


== Учасники ==
== Учасники ==
[[Австрія]], [[Азербайджан]], [[Албанія]], [[Андорра]], [[Вірменія]], [[Білорусь]], [[Бельгія]], [[Болгарія]], [[Боснія і Герцеговина]], [[Македонія]], [[Великобританія]], [[Угорщина]], [[Німеччина]], [[Греція]], [[Грузія]], [[Данія]], [[Ірландія]], [[Ісландія]], [[Іспанія]], [[Італія]], [[Казахстан]], [[Кіпр]], [[Латвія]], [[Нідерланди]], [[Норвегія]], [[Польща]], [[Португалія]], [[Російська Федерація]], [[Румунія]], [[Сан-Марино]], [[Сербія]], [[Словаччина]], [[Словенія]], [[США]], [[Туреччина]], [[Україна]], [[Фінляндія]], [[Франція]], [[Хорватія]], [[Чорногорія]], [[Чехія]], [[Швейцарія]], [[Швеція]], [[Естонія]].
[[Австрія]], [[Азербайджан]], [[Албанія]], [[Андорра]], [[Вірменія]], [[Білорусь]], [[Бельгія]], [[Болгарія]], [[Боснія і Герцеговина]], [[Македонія]], [[Велика Британія]], [[Угорщина]], [[Німеччина]], [[Греція]], [[Грузія]], [[Данія]], [[Ірландія]], [[Ісландія]], [[Іспанія]], [[Італія]], [[Казахстан]], [[Кіпр]], [[Латвія]], [[Нідерланди]], [[Норвегія]], [[Польща]], [[Португалія]], [[Російська Федерація]], [[Румунія]], [[Сан-Марино]], [[Сербія]], [[Словаччина]], [[Словенія]], [[США]], [[Туреччина]], [[Україна]], [[Фінляндія]], [[Франція]], [[Хорватія]], [[Чорногорія]], [[Чехія]], [[Швейцарія]], [[Швеція]], [[Естонія]].


Група ГРЕКО співпрацює з ООН, з Організацією Економічного Співробітництва та Розвитку (ОЕСР), а також з іншими міжнародними і неурядовими організаціями.
Група ГРЕКО співпрацює з ООН, з Організацією Економічного Співробітництва та Розвитку (ОЕСР), а також з іншими міжнародними і неурядовими організаціями.

Версія за 17:47, 21 травня 2021

Група держав проти корупції

GRECO (англ. The Group of States against Corruption — «Група держав проти корупції») — орган Ради Європи з антикорупційного моніторингу.

Утворений 1 травня 1999 року як об'єднання 17 держав — членів Ради Європи. Нині об'єднує 49 держав-учасниць (крім членів РЄ, також США та Білорусь). Починаючи зі серпня 2010 р. всі члени РЄ є також членами GRECO.

Штаб-квартираСтрасбург (Франція).

Голова GRECO — Драго Кос (станом на 2010).

Завдання

Головна мета — допомога країнам-учасницям у боротьбі з корупцією.

ГРЕКО встановлює антикорупційні стандарти до діяльності держави та контролює відповідність практики цим стандартам. Допомагає виявити недоліки в національній антикорупційній та пропонує необхідні законодавчі, інституційні чи оперативні заходи, надає майданчик для обміну найкращими рішеннями в галузі викриття й запобігання корупції.

Принцип діяльності

Робота ГРЕКО ведеться відповідно до статуту і схваленим процедурним правилам. Кожна з країн призначає до двох представників для роботи в групі, які беруть участь в пленарних засіданнях і мають право голосу. Кожна країна також пропонує ГРЕКО список експертів, які допускаються до роботи з оцінки ситуації. Інші структури Ради Європи, як, наприклад, ПАРЄ, також можуть призначати своїх представників. Статус спостерігача при ГРЕКО отримали Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) і Організація Об'єднаних Націй, яку в ГРЕКО представляє Управління ООН з наркотиків і злочинності (УНЗ ООН). ГРЕКО обирає Президента, віце-президента і членів Бюро, які беруть безпосередню участь в розробці робочої програми групи і нагляді за виконанням процедур оцінки.

В Статутний комітет ГРЕКО входять представники Рад Міністрів кожної з країн в складі групи, а також спец. представники від інших держав. Цей комітет відповідає за прийняття робочого бюджету групи і уповноважений робити публічні заяви, якщо знаходить, що одна з країн-учасниць недостатньо серйозно ставиться до рекомендацій ГРЕКО.

Статут ГРЕКО визначає типову процедуру для роботи, яка може бути застосована в зміненому вигляді до різних правових інструментів, підлягаючим перегляду. Секретаріат групи ГРЕКО розташований в Страсбурзі, ним керує Виконавчий секретар, якого призначає Генсек Ради Європи.

Учасники

Австрія, Азербайджан, Албанія, Андорра, Вірменія, Білорусь, Бельгія, Болгарія, Боснія і Герцеговина, Македонія, Велика Британія, Угорщина, Німеччина, Греція, Грузія, Данія, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Італія, Казахстан, Кіпр, Латвія, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Російська Федерація, Румунія, Сан-Марино, Сербія, Словаччина, Словенія, США, Туреччина, Україна, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чорногорія, Чехія, Швейцарія, Швеція, Естонія.

Група ГРЕКО співпрацює з ООН, з Організацією Економічного Співробітництва та Розвитку (ОЕСР), а також з іншими міжнародними і неурядовими організаціями.

Досягнення

За час існування ГРЕКО підготувала більше 150 доповідей[1] по країнам з широкого спектру складних політичних питань, а також з загальних технічних аспектів, таких як:

  • проведення політики, спрямованої проти корупції, в державних органах
  • виділення коштів для політичних партій
  • незалежність судової влади від держави
  • створення і розвиток анти-корупційних інститутів
  • імунітет від судового переслідування
  • взаємозв'язок корумпованих представників влади з організованою злочинністю і відмиванням грошей.

Див. також

Посилання

Примітки

  1. Greco basic documents