37-й окремий мотопіхотний батальйон «Запоріжжя»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
37-й БТрО
Емблема 37 батальйону територіальної оборони
На службі 3 вересня 2014 року
Країна Україна Україна
Належність ЗСУ Збройні сили
Вид Сухопутні війська
Тип Підрозділ територіальної оборони України
Роль Захист державного суверенітету і незалежності України
Чисельність Батальйон
Гарнізон/Штаб Запорізька область
Війни/битви Антитерористична операція на сході України (2014)
Командування
Поточний
командувач
підполковник Лобас Олександр

Медіафайли на Вікісховищі

37 батальйон територіальної оборони (37-й БТрО; повна назва: 37-й батальйон територіальної оборони Запорізької області Збройних сил України) — збройне формування, створене на території та з мешканців Запорізької області, офіційно підпорядковане Міністерству оборони України. Командир батальйону — підполковник Олександр Лобас.

Завдання

Відповідно до закону «Про оборону України» головними завданнями 37-го батальйону, котрий підпорядковується Міністерству оборони України, є:

  1. Захист державного суверенітету і незалежності держави;
  2. Підтримання безпеки і правопорядку;
  3. Забезпечення умов для оперативного розгортання військ у випадку необхідності;
  4. Забезпечення діяльності органів державного управління в регіонах;
  5. Охорона стратегічно важливих об'єктів і комунікацій;
  6. Боротьба з диверсійними та іншими незаконно створеними озброєними формуваннями;
  7. Допомога в охоронi державного кордону.

Створення

У квітні 2014 року в Запорізькій області був сформований 23 батальйон територіальної оборони «Хортиця». З огляду на те, що Запорізька область знаходиться на напрямку можливого удару з боку незаконно створених збройних формувань ДНР й ЛНР, на початку вересня 2014 року розпочалося створення додаткового, 37-го батальйону територіальної оборони. Як зауважив один із фундаторів нового батальйону територіальної оборони:

Якщо буде пробиватися дорога в Крим, як це планувалося спочатку Путіним, вона буде пробиватися саме через Запорізьку область. По дорозі в Маріуполь, Бердянськ, Херсон, Крим.[1]

Ініціаторами створення батальйону стали ГО «Самооборона Запоріжжя» та «Всеукраїнська громадська організіція „Ніхто крім нас“», яка об'єднує ветеранів-афганців[2]. Зрештою, 37-й БТрО одержав неофіційну назву — «Ніхто крім нас»[3].

3 вересня 2014 року була підписана директива Генерального штабу, яка офіційно затвердила 37-й БТрО у складі Сухопутних військ Збройних Сил України, що дозволило вїйськкоматам Запоріжжя розпочати комплектування нового підрозділу в добровільному порядку (за контрактом) та за призовом під час мобілізації. Формування батальйону проходило на основi Закону України від 25 березня 1992 року № 2232-ХІІ «Про військовий обов'язок і військову службу»[4], «Положення про проходження громадянами військової служби у Збройних Силах України»[5], наказу Міністра оборони України «Про затвердження Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України»[6].

Командиром батальйону був затверджений майор запасу Олександр Лобас, який приймав активну участь в забезпеченні громадського спокію на Запоріжжі весною-літом 2014 року; 17 жовтня за успішне проведення бойового злагодження 37-го БТрО йому присвоїли звання підполковника[7]. Особовий склад батальйону з допомогою Запорізької ОДА обладнав для себе військове містечко на території Українського центру льотної підготовки (УЦЛП) розташованому в селі Широке, Запорізька область. 7 жовтня заступник військового комісара Запорізької області по роботі з особовим складом полковник Михайло Логвінов повідомив громадскість, що 37-й БТрО наповнений на 50 відсотків добровольцями, які «відзначаються високим бойовим духом, готовністю до виконання завдань по забезпеченню незалежності та територіальної цілісності української держави»[8]. Наприкінці жовтня батальйон був повністю укомплектований, особовий склад пройшов належний вишкіл.

Склад

Штатна чисельність батальйонiв територіальної оборони мирного часу була визначена в 426 військовослужбовців[9]. Структурно, батальйони ТрО складалися з управління батальйону, трьох рот — однієї стрілецької (штурмової) та двух охоронних, а також спеціальних взводів та відділень — механізованих, саперних, розвідувальних, снайперських тощо, які формувалися при потребі. На 22 вересня в батальйон було зараховано 250 добровольців із яких 115 новобранців ще не служили у Збройних силах України. В урочистій обстановці вони склали Присягу на вірність народу України[10][11].

37-й БТрО складається із добровольців та мобілізованих запоріжчан, а також з представників інших регіонів країни; всі бійці зробили свідомий вибір служити саме у цьому підрозділі. В ньому представлені різні верстви суспільства: від професійних військових, таких як комбат Олександр Лобас чи керівник інженерної служби батальйону Володимир Константинів, до потомствених гірників, таких як гірничий майстер Олександр Сарака з ТОВ «Гірничодобувна компанія „Мінерал“» з міста Пологи, Запорізька область[12][13]. Командир штурмової роти 37-го БТрО Валерій Кірик так охарактеризував гірників-пологівців зі своєї роти:

Україна не готувалася до війни, тим паче з Росією. Ворогами виявилися наші друзі, брати. Якби хтось років п’ять тому припустив, що таке може трапитися, його б засміяли. Одне можу сказати, з такими хлопцями, як пологівці, у ворога нема шансів. Вони зможуть захистити рідний край, а тому перемога за нами[14].

Спорядження

Особовий склад батальйону отримав штатну легку стрілецьку зброю; на озброєння також поступили одноразові гранатомети. З засобів пасивного захисту — у вересні були наявні лише сталеві каски. По прибуттю у жовтні до зони проведення АТО особовий склад батальйону був доозброєний та одержав більш надійну захисну екіпіровку.

Діяльність

З перших днів існування батальйону розпочалася інтенсивна бойова підготовка особового складу на полігоні по місту його постійної дислокації. Вона включила заняття з рукопашного бою, тактико-спеціальної, інженерної, топографічної та розвідувальної підготовки, а також вогневу підготовку[8]. Військовослужбовці наполегливо вдосконалювали навики ведення вогню з автоматичної зброї та гранатометів[15].

Наприкінці жовтня 37-й БТрО вирушив в зону проведення АТО на сході України, де розпочав свою діяльність із забезпечення проведення виборів в Верховну Раду на звільнених територіях[16]. В листопаді, — бійці 37-й БТрО влилися в лави захисників донецького аеропорту[17]. Частину з них наприкінці листопада перекинули під Дебальцеве[18].

Шефська допомога

Трудові колективи та громадські організації Запорізької області взяли шефство над новоствореною військовою частиною[19]. Так, наприклад, ВАТ «Запорізький феросплавний завод» одразу ж перевів на рахунок батальйону п'ятсот тридцять тисяч гривень на обладанання військового містечка[20]. І після вiдправки батальйону в зону АТО волонтери та просто небайдужі запоріжчани не залишилися осторонь побутових проблем військовослужбовців.

Переформатування

У листопаді 37-й батальйон територіальної оборони був переформатований у 37-й окремий мотопіхотний батальйон 93-ї дніпропетровської механізованої бригади.

Втрати

  • Андрій Ломейко, рядовий солдат 37-го БТрО, отримав важкі поранення 10 листопада 2014 року під час мінометного обстрілу блокпосту в районі міста Авдіївка поблизу Донецького аеропорту; помер в Авдіївській районній лікарні[21].
  • Роман Швачко, рядовий солдат-доброволець 37-го БТрО, загинув 14 листопада 2014 року поблизу міста Авдіївка під час мінометного обстрілу[22].

Див. також

Примітки

  1. Запоріжжя формує ще один батальйон територіальної оборони
  2. 115 бійців 37-го батальону територіальної оборони присягнули на вірність Україні
  3. Батальйон « Ніхто крім нас»
  4. Закон України «Про військовий обов'язок і військову службу»
  5. «Положення про проходження громадянами військової служби у Збройних Силах України»
  6. Наказ Міністра оборони України «Про затвердження Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України» // Наказ Міністра оборони України від 10 квітня 2009 року
  7. Командир 37-ого батальйону отримав звання підполковника
  8. а б У Запоріжжі тривають заходи по формуванню батальйону територіальної оборони
  9. Добровольчі батальйони: структура, страхи, проблеми бойового застосування
  10. На Запоріжжі сформують новий батальйон територіальної оборони
  11. Крупним планом: 37 батальйон територіальної оборони, Відеоновини 24 канала, 3 жовтня 2014
  12. У Запоріжжі розпочав підготовку новостворений 37-й батальйон територіальної оборони
  13. В гостях у 37-о батальйону
  14. Мужні гірники та браві пологівці душею і серцем у 37 батальйоні територіальної оборони
  15. Бійці 37-го батальйону тероборони готуються в зону АТО
  16. Запорізький батальйон спостерігає за виборами в зоні АТО
  17. Боєць, якого вважали загиблим на блокпосту, виявився живий
  18. У Запорізьку область просять повернути територіальні батальйони
  19. 7 й батальйон територіальної оборони отримав допомогу від запорізьких промисловців
  20. 37-й батальйон територіальної оборони отримав значну партію допомоги
  21. Запорізький батальйон територіальної оборони в бою втратив солдата
  22. Сьогодні в Запоріжжі попрощаються з бійцем 37-о батальйону

Посилання

Шаблон:Батальйони територіальної оборони Шаблон:Російсько-українська війна 2014