Вікіпедія:Об'єднання статей: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 12: Рядок 12:
#:: <code><nowiki>Приєднано вміст [[</nowiki>''<сторінки&nbsp;джерела>''<nowiki>]]. Див [[Обговорення:</nowiki>''<сторінка обговорення об’єднання>''<nowiki>]].</nowiki></code>
#:: <code><nowiki>Приєднано вміст [[</nowiki>''<сторінки&nbsp;джерела>''<nowiki>]]. Див [[Обговорення:</nowiki>''<сторінка обговорення об’єднання>''<nowiki>]].</nowiki></code>
#: В ідеалі проводьте всі необхідні виправлення та оформлення в іншому редагуванні, а не в тому першому, коли ви скопіювали текст. Такий двокроковий підхід спрощує ліцензування, бо ваш внесок відокремлюється від скопійованого зі старої сторінки чужого внеску.
#: В ідеалі проводьте всі необхідні виправлення та оформлення в іншому редагуванні, а не в тому першому, коли ви скопіювали текст. Такий двокроковий підхід спрощує ліцензування, бо ваш внесок відокремлюється від скопійованого зі старої сторінки чужого внеску.
# '''[[Вікіпедія:Перенаправлення|Перенаправте]]''' сторінку, з якої перенесли вміст, замінивши ввесь вміст наступним:
# '''[[Вікіпедія:Перенаправлення|Перенаправте]]''' сторінку, з якої перенесли вміст, замінивши увесь вміст наступним:
#:: <code><nowiki>#ПЕРЕНАПРАВЛЕННЯ [[</nowiki>''<сторінка, куди перенесли>''<nowiki>]]</nowiki></code>
#:: <code><nowiki>#ПЕРЕНАПРАВЛЕННЯ [[</nowiki>''<сторінка, куди перенесли>''<nowiki>]]</nowiki></code>
#: Якщо вміст було об’єднано в єдину секцію в основній статті, рекомендується перенаправляти прямо на ту секцію. В такому випадку замініть все наступним:
#: Якщо вміст було об’єднано в єдину секцію в основній статті, рекомендується перенаправляти прямо на ту секцію. В такому випадку замініть все наступним:

Версія за 04:48, 26 жовтня 2020

Об'єднання статей

На цій сторінці користувачі пропонують (номінують) сторінки і обговорюють доцільність їх об'єднання. Зверніть увагу, дублікати слід не вилучати, а об'єднувати. Заявки на об'єднання статті мають бути аргументовані, підтвердженими фактами. Статті вимагають об'єднання лише в ситуаціях, коли дві або більше статей є ідентичними, чи стосуються однакової теми. Якщо назва якоїсь статті була написана її першим автором з граматичною, синтаксичною чи друкавською (одрук) помилкою, варто просто змінити назву на правильну шляхом перейменування, при цьому залишивши перенаправлення з помилкою, особливо, якщо така помилка є доволі розповсюдженою. Це може допомогти іншому користувачеві, який помилився у написанні слова, знайти потрібну йому статтю у Вікіпедії.

Крім того, для уникнення дублікатів при створенні статті необхідно створити перенаправлення на всі можливі варіанти написання. Наприклад, основна стаття, що була створена згідно правил іменування статей, має назву Шевченко Тарас Григорович, тому на сторінках Тарас Григорович Шевченко, Тарас Шевченко та Шевченко Тарас має бути встановлений тег «#ПЕРЕНАПРАВЛЕННЯ».

Користувачі можуть і самостійно об'єднувати статті та сторінки Вікіпедії, не вдаючись до допомоги адміністраторів чи інших користувачів за допомогою цієї сторінки. Для цього необхідно перенести відповідну частину вмісту однієї статті (або всю статтю) в нову статтю, відредагувавши при необхідності основну статтю, як для усунення дублювання інформації, так і задля збереження плавності вмісту. Але при цьому необхідно пам'ятати про правила використання текстів всередині Вікіпедії, які вимагають певним чином вказати звідки був перенесений текст на сторінці обговорення або в описі редагувань. В ідеалі проводьте всі необхідні виправлення та оформлення в іншому редагуванні, а не в тому першому, коли ви скопіювали текст. Такий двокроковий підхід спрощує ліцензування, бо ваш внесок відокремлюється від скопійованого зі старої сторінки чужого внеску. Якщо ж є сумніви в доцільності або правильності пропонованого об'єднання статті, або якщо проти таких дій аргументовано виступають інші користувачі — краще перейти до номінації статті на цій сторінці, де пояснити причину і доцільність (необхідність) об'єднання.

Обговорення об'єднання триває два тижні (14 днів), по завершенні цього терміну будь-який користувач може підбити підсумок, при необхідності об'єднати статті і закрити обговорення.

Будь ласка, не забувайте прибирати шаблони зі сторінок, обговорення яких закінчилося, а також ставити на сторінки обговорення відповідні шаблони: {{Приєднано до}}, {{Приєднано з}} або {{Не об'єднано}}.

Номінувати сторінку на об'єднання

Довідка · Пісочниця · Кнайпа · Портали · Проєкти · Запити · Портал спільноти

До адміністраторів · До адміністраторів інтерфейсу · До бюрократів · До патрульних · До ботовласників | На права адміністратора · … адміністратора інтерфейсу · … бюрократа · … бота · … патрульного · … відкочувача | На перевірку користувачів · На арбітраж · На захист сторінок · На третю сторону · На оцінку поведінки користувачів · На рецензію · На оцінку джерел · На створення статей · На створення шаблонів · На переклад · На зображення · На поліпшення · На перейменування · На об'єднання · На розділення · На вилучення · На відновлення · На перейменування користувачів | Порушення авторських прав | VRT · Запити, пов'язані з VRT


Поточні обговорення

Як об’єднувати?

В той час як деякі об’єднання можна робити рішуче, більшість інших потребують консенсусу.

Також пам’ятайте, що майже всі сторінки статей мають сторінки обговорення. Щоб уникнути втрати швидкого доступу до історії обговорень, на сторінку обговорення статті, до якої додається вміст, ставиться посилання на сторінку обговорення статті, яку приєднують, наприклад:

Стаття об’єднана: Дивіться стару сторінку обговорення [[Обговорення:Назва статті|тут]]

Для об'єднання статей виконайте наступні кроки (або зверніться до адміністраторів):

  1. Скопіюйте весь або деякий вміст зі сторінки джерела і вставте його в відповідні місця сторінки призначення. Збережіть редагування з наступним описом (так вимагається ліцензією Creative Commons Share-Alike 3.0):
    Приєднано вміст [[<сторінки джерела>]]. Див [[Обговорення:<сторінка обговорення об’єднання>]].
    В ідеалі проводьте всі необхідні виправлення та оформлення в іншому редагуванні, а не в тому першому, коли ви скопіювали текст. Такий двокроковий підхід спрощує ліцензування, бо ваш внесок відокремлюється від скопійованого зі старої сторінки чужого внеску.
  2. Перенаправте сторінку, з якої перенесли вміст, замінивши увесь вміст наступним:
    #ПЕРЕНАПРАВЛЕННЯ [[<сторінка, куди перенесли>]]
    Якщо вміст було об’єднано в єдину секцію в основній статті, рекомендується перенаправляти прямо на ту секцію. В такому випадку замініть все наступним:
    #REDIRECT [[<сторінка, куди перенесли>#<секція, в яку перенесли>]]
    Збережіть редагування з наступним описом: (також вимагається ліцензією CC-BY-SA):
    Приєднано вміст до [[<основна сторінка>#<секція, якщо потрібно>]]. Див. [[Обговорення:<сторінка з обговоренням об’єднання>]].
  3. Позначте сторінку обговорення статті, до якої приєднали текст, шаблоном {{приєднано з|сторінка-джерело|дата}}, а сторінку обговорення статті, яку приєднали, — шаблоном {{приєднано до|сторінка, до якої приєднали|дата}}. Помістіть ці теги на початку сторінок обговорення.
  4. Перевірте сторінку «Спеціальна:Посилання сюди» для сторінки джерела, і виправте подвійні перенаправлення. Хоча через кілька днів їх може автоматично виправити бот.
  5. Перевірте об’єднаний вміст на невільні файли. Якщо в ньому є такий файл — відредагуйте обґрунтування добропорядного користування і вкажіть в ньому нову сторінку, на якій використовується файл.

Як об'єднувати категорії?

Для адміністраторів

  1. Скопіюйте текст зі сторінки призначення і вставте його вгорі сторінки джерела.
  2. Видаліть сторінку призначення, з поміткою «об'єднання історій».
  3. Перейменуйте сторінку джерела на сторінку призначення зі створенням перенаправлення.
  4. Перейдіть на сторінку історії сторінки призначення і відновіть вилучені редагування.
  5. Тепер об'єднайте сконкатеновані тексти двох статей, прибравши шаблони про об'єднання і посортувавши вміст по розділах, або додавши {{Об'єднано}}.
  6. Якщо підкатегорія категорії Статті до об'єднання в якій містилась стаття до об'єднання спорожніла — вилучіть порожню категорію.
  7. Варто перевірити наявність інтервік. Об'єднати елементи вікіданих.

Статті, що запропоновані до об'єднання

Дата Статті до об'єднання