Військове транспортне судно

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тренування американського десанту по пересадці на десантно-висадочні засоби. Червень 1943
Океанський лайнер RMS «Аквітанія» в ролі транспортного корабля
Транспортний корабель «Левіафан» під конвоєм. Атлантика. 1917
Голландські військові на борту військового транспортного судна. 1946

Військовий транспорт або військове транспортне судно — військове судно, призначене для перевезення особового складу, зброї, військової техніки та інших матеріальних засобів. Для військових перевезень використовуються як спеціально побудовані транспортні судна, так й ті, що застосовуються для перевезень в цивільному торговельному флоті на всіх видах морського та річкового транспорту.

Зміст[ред. | ред. код]

Морські транспорти є суднами допоміжного флоту ВМС (ВМФ). Для перевезення генеральних вантажів, у тому числі устаткування, а також контейнерів, пакетованих та навалювальних вантажів використовуються універсальні суховантажні судна. Деякі теплоходи можуть мати диптанки (ємкості для рослинної олії, риб'ячого жиру тощо), зрошувані трюми (для легкозаймистих і вибухонебезпечних вантажів), трюми з системою підсушування повітря. Перевезення фруктів, м'яса, тваринних жирів й інших вантажів, що вимагають охолодження, здійснюється рефрижераторними суднами, нафтопродуктів — танкерами (дедвейт — до 150 000—300 000 т).

Для перевезення пасажирів (військ) призначаються пасажирські та вантажо-пасажирські судна. Для проводки суден у важких льодових умовах використовуються криголами, у тому числі з атомними силовими установками.

Річкові транспортні судна є універсальними суховантажними самохідними суднами вантажопідйомністю до 5000 т, судна змішаного плавання вантажопідйомністю до 3000 т для перевезення вантажів по річках і морях без перевалки в гирлових портах, самохідні і несамохідні суховантажні і наливні баржі, баржі-цементовози, баржі-автомобілевози тощо. Вони також забезпечені підіймальним устаткуванням, засобами комплексної механізації і автоматизації. Транспортні судна, використовувані у великовантажному складі, можуть включати теплоходи-штовхачі і різні баржі. Перевезення людей на малих річках з обмеженими глибинами здійснюється напівглісерами-теплоходами з малою осадкою (місткість 60 чол. і більш, швидкість до 45 км/год), теплоходами на повітряній подушці (місткість до 80 чол., швидкість до 120 км/год).

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Самойлов К. И. Морской словарь. — М.-Л.: Государственное Военно-морское Издательство НКВМФ Союза ССР, 1941

Джерела[ред. | ред. код]

  • Радянська військова енциклопедія. «ТАШКЕНТ» — ЯЧЕЙКА» // = (Советская военная энциклопедия) / Маршал Советского Союза Н. В. ОГАРКОВ — председатель. — М. : Воениздат, 1981. — Т. 8. — С. 94-95. — ISBN 00101-150. (рос.)