Хека

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хека
Частина від єгипетська міфологія
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі
Хека в короні Хемхемет

Хека — у давньоєгипетській міфології вважався богом магії. Єгипетське слово «Хека» означає магія.

Опис[ред. | ред. код]

У Текстах саркофагів (в заклинанні 261), говориться, що Хека існував «ще до настання подвійності». Термін «Хека» так само використовувався при вчиненні магічних ритуалів, а коптское слово «Хик» бере свій початок у давньоєгипетському говіркою.

Слово «Хека» в дослівному перекладі означає «посилення діяльності Ка». Єгиптяни вважали, що збільшення сили душі — це принцип, за яким працює магія. Слово «Хека» також має на увазі під собою велику силу і вплив, який практикуючий може надати на Ка богів. Хека взаємодіє з «Ху», принципом божественного вислови, і «Сіа», концепцією божественного всезнання, для створення основи допомогою якої можливо буде творити в двох світах (у світі мертвих і світі богів).

Бог Хека оживляють Ка, так само був відомий як син Атума, творця всього сущого, іноді його називали сином Хнума, того хто створив Ба. У Хека сина Хнума матір'ю була богиня Менх.

Його ім'я складається з двох ієрогліфів — закрученої лляної мотузки і пари рук піднятих до неба; ім'я також нагадує пару закручених одна навколо іншої змій у чиїхось руках. За легендами, Хека в битві здобув перемогу над двома зміями; також він зображувався у вигляді людини з двома зміями, що звиваються навколо нього. В давнину медицина і лікування вважалися своєрідною формою магії, тому цими видами діяльності в Єгипті займалися священослужителі бога Хека.

Стародавні єгиптяни вірили, що ожививши Ка за допомогою бога Хека, вони зможуть надати вплив на інших богів, з метою отримання захисту, зцілення і преображення. Здоров'я і цілісність буття були священні для Хека. У давньоєгипетській мові не існувало релігійних слів, бо земний і релігійний світи не мали істотних відмінностей; тому Хека в основному згадувався не в мирських, а в релігійних обрядах. У Стародавньому Єгипті кожна сторона життя, кожне слово, рослина, тварина і ритуал були взаємопов'язані з силою міццю і владою богів.

Первісна сила, якою були наділені боги-творці ототожнювалася з богом Хека, якого супроводжували магічні ритуали відомі як «Сешау», записані у священних текстах «Rw» (ер дабл-ю). Для лікування хворих, єгиптяни використовували лікарські рецепти «Пехрет», які зазвичай приносили полегшення. Ця магія використовувалася для проведення ритуалів у єгипетських храмах; жерці користувалися нею і в повсякденному житті. Ці магічні ритуали спільно з традиційною медициною сформувалися в комплекс заходів, спрямованих на зцілення не тільки тіла, а й душі. Магія також використовувалася для захисту від злих божеств, привидів, демонів і чаклунів, які як вважали єгиптяни, були причиною хвороб, нещасть, бідності та безпліддя.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Mary Barnett: Götter und Mythen des alten Ägypten. Verlag Gondrom 1998, ISBN 3-8112-1646-5
  • Hans Bonnet: Lexikon der ägyptischen Religionsgeschichte. Nikol-Verlag, Hamburg 2000, ISBN 3-937872-08-6
  • Erik Hornung: Der eine und die Vielen, Ägyptische Gottesvorstellungen, Darmstadt 1971 ISBN 0-3-534-05051 S. 67f., 166, 204, 274
  • David Rankine: Heka: The Practices of Ancient Egyptian Ritual and Magic, ISBN 1-905297-07-6
  • Herman te Velde: The God Heka in Egyptian Theology, in: Jaarbericht van het Vooraziatisch-Egyptisch Genootschap Ex Oriente Lux, Nr. 21, Leiden 1970, S. 175–186