Бабич Валерій Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Валерій Васильович Бабич
Народився27 січня 1941(1941-01-27) (83 роки)
Запоріжжя
Країна СРСР
 Україна
Діяльністьпрозаїк, есеїст
Мова творівросійська
Роки активностіз 2000 року
Magnum opus«Наші авіаносці» (рос.)
ДітиГліб Бабіч
Премії«Золоте перо» (2006)
Імені М. М. Аркаса (2012)
Сайт: 19701980 роках — корабел, конструктор радянських [[Авіаносний крейсер|авіаносців

CMNS: Бабич Валерій Васильович у Вікісховищі

Ба́бич Вале́рій Васи́льович — інженер-суднобудівник, до 1991 року начальник конструкторського бюро у відділі головного конструктора Чорноморського суднобудівного заводу в Миколаєві з авіаносних кораблів і наземного комплексу випробувань корабельної авіації «Нитка». Після виходу на пенсію — письменник, краєзнавець, журналіст. Член Національної спілки журналістів України (2002), Спілки письменників Росії (2008), лауреат миколаївського обласного конкурсу засобів масової інформації «ПроМедіа» (2002), премій «Золоте перо» (2006) та імені М. М. Аркаса (2012)[1].

Біографія

[ред. | ред. код]

Валерій Васильович народився 27 січня 1941 року в Запоріжжі в журналістській родині. В 1950 році разом з батьками переїхав до Миколаєва. В 1955 році поступив у миколаївський суднобудівний технікум, який закінчив у 1959 році.

Після закінчення технікуму з 1959 по 1962 рік працював електромонтажником на суднобудівному заводі імені 61 комунара. Брав участь у будівництві головного великого протичовнового корабля 61-го проекту «Комсомолець України», пошуково-рятувальних кораблів для Військово-морського флоту[2].

Інженер-конструктор

[ред. | ред. код]

В 1967 році Валерій Бабич закінчив Миколаївський кораблебудівний інститут. Після закінчення вишу направлений на роботу у відділ головного конструктора Чорноморського суднобудівного заводу конструктором з ракетно-артилерійського озброєння. Брав участь у роботах над комплексами озброєння протичовнових крейсерів-вертольотоносців проекту 1123 «Москва» і «Ленінград»[2].

З 1969 року — провідний конструктор відділу головного конструктора ЧСЗ з систем, що обслуговують космічний комплекс на будівництві судна космічної служби «Академік Сергій Корольов»[2].

«Я його будував». Валерій Бабич на борту авіаносного крейсера «Адмірал флоту Радянського Союзу Кузнєцов»

Після здачі Військово-морському флоту «Сергія Корольова» працював на будівництві авіаносних крейсерів — радянського аналога авіаносців[2]:

На цей період припали найбільш насичені роки в радянській програмі будівництва авіаносних кораблів. Наприклад, у 1981 році одночасно добудовувався і готувався до випробувань «Новоросійськ», «Баку» готувався до спуску на воду, а в Невському ПКБ в Ленінграді розроблявся технічний проект авіаносного корабля нового покоління проекту 1143.5, призначеного для базування палубних винищувачів Як-41М, Су-27К і МіГ-29К[3]. З 1977 року в Криму, на аеродромі Саки, Чорноморський суднобудівний завод розпочав роботи з будівництва унікального науково-випробувального навчального тренажера корабельної авіації НИТКА. На цьому береговому комплексі-тренажері відпрацьовувалися дослідні зразки злітно-посадкових механізмів і трамплінів, тренувались льотчики корабельної авіації[4].

В 1983 році Валерій Бабич здійснив похід з Севастополя на Північний флот, в Сєвєроморськ на авіаносному крейсері «Новоросійськ», а у 1988 — провів сім місяців на бойовій службі в Середземному морі на тавкр «Баку», після чого здійснив перехід на цьому кораблі на Північ, до місця його постійного базування в Сєвєроморську. Стаж наплаваності Бабича за цей період склав понад 60 місяців — п'ять років[2].

З 1991 до 1993 року Валерій Васильович працював начальником відділу зовнішньоекономічних зв'язків Чорноморського суднобудівного заводу. Потім — представником італійського суднобудівного заводу «Арсенале-Венеція» в Україні.

Творчий доробок

[ред. | ред. код]

З 2000 року Валерій Васильович активно займається літературною і журналістською діяльністю. Член Національної спілки журналістів України, Спілки письменників Росії, лауреат миколаївського обласного конкурсу засобів масової інформації «ПроМедіа» (2002), премій «Золоте перо» (2006) та імені М. М. Аркаса (2012)[1].

Книгам Валерія Бабича присвоєно номери:[5]:

«Наші авіаносці» – книга 1, 468 сторiнок.

«Місто святого Миколая та його авіаносці» – книга 2, 424 сторiнки.

«Володарі океанів» – книга 3, 496 сторiнок.

«Світовий авіаносний флот» – книга 4, 398 сторiнок.

«Протичовнове павутиння» – книга 5, 92 сторiнки.

«Південна корабельна столиця» – книга 6, 172 сторiнки.

«Журналіст Тетяна Трескунова» – книга 7, 332 сторiнки.

«Древо життя» – книга 8, 104 сторiнки.

«Коли змінюються епохи» – книга 9, 480 сторiнок.

«Південна правда. Історія та долі» – книга 10, 444 сторiнки.

«Володимир Костенко» (книга випущена у серії «Легендарні імена»), 31 сторiнка.

Перекладено на англійську мову та підготовлено до випуску:

«City of St. Nicholas and its aircraft carriers» («Місто святого Миколая та його авіаносці»).[6]

«Lords of the Oceans» («Володарі океанів»).

«World Aircraft Carrier Fleet» («Світовий авіаносний флот»).

«Tree of Life» («Древо життя»).

  • Книга-спогади «Наші авіаносці» (російською мовою)[7]. В книзі, написаній в формі щоденника, автор згадує про бойові походи на авіаносних крейсерах «Новоросійськ» і «Баку», в яких він брав участь. На фоні спогадів розкриваються подробиці проектування і будівництва найбільших і складних кораблів, з тих що створювалися нашою суднобудівною промисловістю, про розвиток класу авіаносців і палубної авіації в СРСР та за кордоном в кінці XX століття.
  • Науково-популярне видання «Місто Святого Миколи і його авіаносці» (російською мовою)[8]. Розповідається про розвиток Миколаєва як міста-верфі, осередку суднобудування, про побудовані миколаївськими корабелами унікальні кораблі від лінкорів-дредноутів типу «Імператриця Марія» до важких авіаносних крейсерів — авіаносців «Варяг» «Адмірал Кузнецов», «Ульяновськ». Окремі розділи книги присвячені творцям літаків вертикального злету та приземлення Як-38, Як-141, палубних винищувачів Су-27К, МіГ-29К, протичовнових вертольотів Ка-25 і Ка-27 тощо.
  • Науково-популярне видання «Володарі океанів». Половина книги присвячена авіаносним кораблям Чорноморського суднобудівного заводу, починаючи від вертольотоносців «Москва» і «Ленінград» і закінчуючи атомним авіаносцем «Ульяновськ». А друга половина книги — атомним авіаносцям США, починаючи з «Ентерпрайза» і закінчуючи останнім авіаносцем «Джеральд Форд». У книзі вперше зібрані воєдино фотографії авіаносців, побудованих на Чорноморському суднобудівному заводі в Миколаєві і авіаносців, побудованих на верфі «Newport News Shipbuilding» в США. У книзі представлені так само всі типи палубної авіації, включаючи новітні розробки.
  • Науково-популярне видання «Світовий авіаносний флот». У книзі дано огляд розвитку світового авіаносного флоту. Розповідається про авіаносці США, Китаю, Росії, Великобританії, Франції, Індії, Італії, Іспанії, Бразилії, Аргентини і Таїланду. Окремі глави присвячені десантним вертольотоносцям Японії, Південної Кореї, Австралії, Єгипту, Туреччини.
  • Науково-популярне видання «Протичовнове павутиння». У книзі розповідається про будівництво на Чорноморському суднобудівному заводі в Миколаєві протичовнових крейсерів-вертольотоносців «Москва» і «Ленінград». Окремі глави присвячені творцям протичовнових вертольотів Ка-25 i Ка-27, десантних вертольотів Ка-29 і вертольотів радіолокаційного дозору Ка-31 РЛД. Розповідається про створення в об'єднанні «Камів» нового покоління вертольотів Ка-50 «Чорна акула», Ка-52 «Алігатор» і корабельних вертольотів Ка-52К «Катран».
  • Краєзнавче видання «Південна Корабельна столиця». У книзі показано, яким історичним шляхом Миколаїв досяг технологічним вершин, що дозволили йому стати одним з найбільших світових суднобудівних центрів.
  • Краєзнавчий нарис «Журналіст Тетяна Трескунова» (російською мовою)[9]. В книзі розповідається про життя і творчій шлях миколаївської журналістки Тетяни Захарівни Трескунової - мами Валерія Бабича, яка працювала в газетах «Бузька зоря» і «Південна правда» в 19501987 роках, а напередодні війни і після її закінчення — в ​​запорізькій обласній газеті «Індустріальне Запоріжжя»; опубліковані її обрані нариси і репортажі, розповідається про подальшу долю деяких героїв цих статей.
  • Автобіографічний нарис Валерія Бабича. «Древо життя». У книзі вміщено спогади про юнацькі роки, про навчання в суднобудівному технікумі та Миколаївському кораблебудівному інституті, про роботу на Чорноморському суднобудівному заводі. Розповідається про те, як створювалися книги про авіаносців.
  • Краєзнавче видання «Коли змінюються епохи». У книзі вміщено матеріали, опубліковані автором у мережі Facebook з 2017 по 2021 роки разом з коментарями читачів. Гострі дискусії навколо тем, піднятим автором, передають дух того часу «зміни епох».
  • Краєзнавче видання «Південна правда. Історія та долі» (російською мовою)[10]. В багато ілюстрованій історичними світлинами книзі показане життя Миколаєва в другій половині XX століття через долі найвідоміших миколаївських журналістів, письменників, літераторів.
  • Історичний нарис «Володимир Костенко» (російською мовою)[11]. В брошурі серії «Легендарні імена» розкривається життєвий шлях російського і радянського інженера-кораблебудівника, учасник Цусимської битви, одного з організаторів суднобудування в СРСР, лауреата Сталінської премії Володимира Поліевктовича Костенка. Докладно висвітлений десятирічний період роботи Костенка на Миколаївському заводі «Наваль» в період будівництва лінкорів «Імператриця Катерина Велика», «Імператор Микола I» і есмінців типу «Новик» і «Дєрзкій».
  • Книги Валерія Бабича переведені на китайську мову і видані в Китаї:
  • Книга «Місто святого Миколая i його авіаносці» випущена під назвою «Велике морське протистояння», видавництво Ship Engineering Editorial & Publishing House, Шанхай, 2013 рік.瓦列里巴比奇 关于 航空 书籍 在 中国 的 翻译 及 出版: "伟大 的 海上 对抗", 出版社
  • Чотиритомник під загальною назвою «Наші авіаносці», випущений в Китаї, 2017 рік, видавництво Ship Engineering Editorial & Publishing House, Шанхай, 2017 рік.丛书 "我们 的 航母" 分为 四册 2017 年, 出版社:
  • «Щоденники далеких походів» - 1 том. "海上 远航 日记" - 第一 册
  • «Документальна повість про морські конфронтації» - 2 том "还 上 对抗 纪实" - 第二 册
  • «Тактика і техніка авіаносців» - 3 том "航母 战术 技术" - 第三 册
  • «Пошук атомних підводних човнів» - 4 том "猎捕 核潜艇" - 第四 册

Опублікував понад півсотні статей в «Південній правді», «Вечірньому Миколаєві», «Миколаївських Новинах», «Кримській правді», журналах «Миколаїв» і «Нове століття». Деякі з них:

Валерій Бабич (ліворуч) і «головний будівник миколаївських авіаносців» Герой Соціалістичної Праці Іван Йосипович Вінник

Валерій Васильович Бабич із сім'єю живе в Миколаєві.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б Новое издание книги Валерия Бабича. [Архівовано 4 вересня 2017 у Wayback Machine.] Вечірній Миколаїв. 14.06.2012 (рос.)
  2. а б в г д Біографія Валерія Бабича [Архівовано 2013-02-21 у Wayback Machine.] на сайті «Наші авіаносці» [Архівовано 21 лютого 2013 у Wayback Machine.] (рос.)
  3. История создания авианесущих крейсеров в СССР [Архівовано 14 грудня 2014 у Wayback Machine.] на сайті «Грани.Ру» 19.04.2005 (рос.)
  4. Зінур Ляпін.«Нитка» — Это … Наземный испытательный тренировочный комплекс авиационный. [Архівовано 15 лютого 2018 у Wayback Machine.] Моряк України. 21.09.2011 (рос.)
  5. Книги Валерія Бабича [Архівовано 21 лютого 2013 у Wayback Machine.] на сайті «Наші авіаносці» (рос.)
  6. РОЗМЕЖУВАННЯ ПОНЯТЬ «КОНФІДЕНЦІЙНА ІНФОРМАЦІЯ БІЗНЕСУ» І «КОНФІДЕНЦІЙНА ІНФОРМАЦІЯ ПРО ФІЗИЧНУ ОСОБУ». Naukovyy Visnyk Dnipropetrovs kogo Derzhavnogo Universytety Vnutrishnikh Sprav. Т. 6, № 127. 28 грудня 2023. doi:10.31733/2078-3566/2023-6-22-29. ISSN 2078-3566. Процитовано 18 липня 2024.
  7. Бабич В. В. Наши авианосцы на стапелях и в дальних походах. — Николаев : Атолл, 2003. — 544 с. — ISBN 966-7726-69-X.
  8. Бабич В. В. Город Святого Николая и его авианосцы. — Николаев : Атолл, 2009. — 763 с. — ISBN 966-8147-82-0.
  9. Бабич В. В. Журналист Татьяна Трескунова. — Симферополь : Таврия, 2002. — 124 с. — ISBN 966-572-304-9.
  10. Бабич В. В. Журналисты города святого Николая. История и судьбы. — Николаев : Возможности Киммерии, 2011. — 719 с. — ISBN 978-966-7676-57-5.
  11. Бабич В. В. Владимир Костенко. — Николаев : Издательство Ирины Гудым, 2009. — 32 с.
  12. Вечерний Николаев. № 86. 01.08.2002.
  13. Южная правда. № 31. 22.03.2003.
  14. Вечерний Николаев. № 85. 31.07.2003.
  15. Южная правда. № 95. 04.09.2003.
  16. Вечерний Николаев. № 100. 07.09.2004.
  17. Южная правда. № 54. 18.05.2006.
  18. Вечерний Николаев. № 115-116. 27.09.2007.
  19. Вечерний Николаев. № 133. 06.11.2007.
  20. Вечерний Николаев. № 140. 22.11.2007.
  21. Вечерний Николаев. № 151. 31.12.2009.
  22. Новый векъ. № 3-4. 2001.
  23. Новый векъ. № 1-2. 2002.
  24. Новый векъ. № 3-4. 2002.
  25. Новый векъ. № 7-8. 2011.
  26. Вечерний Николаев. № 101. 10.09.2011.
  27. Вечерний Николаев. № 124. 03.11.2011, Новая николаевская газета. № 46. 16.11.2011.
  28. Южная правда. № 119. 25.10.2012.

Джерела

[ред. | ред. код]
Зовнішні відеофайли
Інтерв'ю з Валерієм Бабичем на телеканалі «Миколаїв». Частина 1
Інтерв'ю з Валерієм Бабичем на телеканалі «Миколаїв». Частина 2