Геза Гардоні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Гардоні Геза)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Геза Гардоні
Gárdonyi Géza
Ім'я при народженні Géza Ziegler
Псевдо Don Vigole, Göre Gábor, Mummery Róbert і Nemeskéry Sándor
Народився 3 серпня 1863(1863-08-03)
Agárdpusztad, Gárdonyd, Феєр, Угорське королівство, Австрійська імперія[1]
Помер 30 жовтня 1922(1922-10-30) (59 років)
Егер, Угорщина
Поховання Еґерська фортеця
Країна  Угорщина
Національність угорець
Місце проживання Егер
Діяльність Письменник і журналіст
Alma mater Sárospatak Reformed Colleged (1875), Q987962? (1882) і Університет імені Кароля Естергазі
Знання мов угорська
Членство Accademia scientifico-letteraria (Milan, Italy)d, Petőfi Societyd, Magyar Természettudományi Társulatd, Товариство Кішфалудіd, Q1463321? і Угорська академія наук
Жанр Історична проза
Magnum opus «Зірки Еґера» і «Невідомий чоловік»
Діти (4) József Gárdonyid[2]
IMDb ID 0350662
Сайт gardonyigeza.hu

Геза Гардоні (угор. Gárdonyi Géza; 3 серпня 1863, Австрійська імперія — 30 жовтня 1922, Еґер, Угорщина) — угорський письменник і журналіст. Написав велику кількість наукових і художніх праць. Відомий як автор історичних романів, таких як «Зірки Еґера» і «Невідомий чоловік».

Біографія[ред. | ред. код]

Геза Гардоні був сином слюсаря з маєтку аристократів у східній Угорщині. Він закінчив учительський коледж і деякий час працював учителем і католицьким кантором. Гардоні на Марії Молнар в 1885 році, але шлюб виявився нещасливим і був розірваний у 1892 році.

У середині 1880-х років Гардоні почав писати статті для журналів і газет. Його першим успіхом були сатиричні новели про сільське життя «Göre Gábor», від яких він пізніше відрікся. На переломі століть Гардоні став використовувати в своїх творах історичні теми, які послужили основою для серії популярних оповідань.

Гардоні переїхав в Еґер (сьогодні — північна Угорщина) в 1897 році зі своєю матір'ю і жив там до своєї смерті. Могила Гези Гардоні знаходиться в Еґерській фортеці; на ній написано: «Csak a teste» (Лише його тіло). Будинок, де Гардоні жив і де написав більшість своїх відомих робіт, зараз перетворений на музей.

Найвідоміші роботи[ред. | ред. код]

Один з найвідоміших творів Гардоні — «Egri csillagok» — було вперше опубліковано в 1899 році. Літературно назва перекладається, як «Зірки Еґер». У книзі розповідається про знамениту облогу угорського міста Еґер турецькими військами Османської імперії в 1552 році. У 2002 році «Зірки Еґера» були обрані «найпопулярнішим угорським романом» глядачами телепередачі «Big Read» (в Угорщині — «A Nagy Könyv»).

На думку деяких, найкращою роботою слід вважати книгу «A láthatatlan ember», опубліковану в 1901 році. Ця книга (на відміну від «Зірок Еґера») більш доступна не-угорським читачам. У творі розповідається про часи, коли жив вождь гунів Аттіла. Велика частина сюжету розповідає про візит візантійського дипломата Пріска Панійського до Аттіли. Герой роману — молодий візантійський раб на ім'я Зета, що закохався в гуннську дівчину. Зета втече і стане рабом гунів, що дає йому надію одружитися з коханою дівчиною. Також книга містить у собі драматичний опис битви між гунами і римлянами.

Обидва ці романи Гардоні добре відомі в Угорщині, але стали перекладатися на інші мови і широко видаватися за кордоном тільки в другій половині двадцятого століття.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Egri csillagok (Зірки Еґера)
  • A láthatatlan ember (Невідомий чоловік)
  • Isten rabjai (В'язень Бога)
  • A lámpás (Лампа)
  • A bor (Вино)
  • Ida regénye (Розповідь Іди)
  • Hosszúhajú veszedelem (Довговолоса небезпечна людина)

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]