Ліра (сузір'я)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ліра
Ліра
Ліра
Латинська назва Lyra
Род. відмінок Lyrae
Скорочення Lyr
Пряме піднесення 19год хв
межі від 18год 10хв до 19год 24хв
Схилення 40° '
межі від 25° 30' до 47° 30'
Площа 286 кв.град.(52)
Зорі 1 яскравіших від 3m
23 яскравіших від 5,5m
Найяскравіша зоря Вега 0,03m
Метеорні потоки Ліріди, Червневі Ліріди, Альфа-Ліріди
Суміжні сузір'я
Спостерігається в широтах між +90° i −42°
Увечері найкраще спостерігати протягом липня
Існує з античності. Запропоноване
Ліра неозброєним оком

Лі́ра (лат. Lyra) — невелике сузір'я північної півкулі неба, розташоване між Геркулесом і Лебедем.

Історія[ред. | ред. код]

Сузір'я Ліра, Лебідь, Ящірка та Лисиця з Гускою з «Дзеркала Уранії», набору тематичних карток, опублікованого в Лондоні близько 1825 року

Стародавнє сузір'я. Включене в каталог зоряного неба Клавдія Птолемея «Альмагест». Ліра — улюблений музичний інструмент у Стародавній Греції, і, очевидно, тому міфи називають цілий ряд власників його прототипу: Аріон, Орфей і Аполлон, що одержав її від Гермеса.

Цікаві об'єкти[ред. | ред. код]

Зорі[ред. | ред. код]

Найяскравіша зоря — Вега (α Ліри) — має видиму зоряну величину +0,03m і є другою за яскравістю (після Арктура) зіркою північної півкулі. Вега є одним з кутів Літнього трикутника.

Одна з цікавих зірок — Шеліак (β Ліри), що є затемнюваною подвійною зорею і прототипом класу змінних зір типу β Ліри. Пульсуюча змінна зоря RR Ліри дала назву іншому класу змінних зірок.

Об'єкти далекого космосу[ред. | ред. код]

У Лірі розташовані такі об'єкти далекого космосу:

Екзопланети[ред. | ред. код]

У сузір'ї відкрито декілька екзопланет, серед яких: WASP-3b, HAT-P-5b, GJ 758 b і c, HD 178911 Bb, HD 177830 b, TrES-1, і HD 173416 b. 2010 року місія Кеплер відкрила в Лірі дві додаткові планети — Kepler-7b і Kepler-8b і дві планети в системі зорі Kepler-9. 2013 року відкрито ще кілька планет, серед них 5 планет зорі Kepler-62 — Kepler-62e і Kepler-62f у зоні, де можливе життя.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

88 сучасних сузір'їв
АндромедаБлизнятаВелика ВедмедицяВеликий ПесВізничийВітрилаВовкВодолійВолопасВолосся ВеронікиВоронГеркулесГідраГодинникГолубГончі ПсиДельфінДіваДраконЕріданЄдинорігЖертовникЖивописецьЖирафЖуравельЗаєцьЗмієносецьЗміяЗолота РибаІндіанецьКассіопеяКитКільКозорігКомпасКормаКосинецьЛебідьЛевЛетюча РибаЛисичкаЛіраМала ВедмедицяМалий КіньМалий ЛевМалий ПесМікроскопМухаНасосОвенОктантОрелОріонПавичПегасПерсейПівденна ГідраПівденна КоронаПівденна РибаПівденний ТрикутникПівденний ХрестПівнічна КоронаПічРайський ПтахРакРибиРисьРізецьСекстантСіткаСкорпіонСкульпторСтолова ГораСтрілаСтрілецьТелескопТелецьТерезиТрикутникТуканФеніксХамелеонЦентаврЦефейЦиркульЧашаЩитЯщірка