Рота поліції «Свята Марія»: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Nabak (обговорення | внесок)
оформлення
Nabak (обговорення | внесок)
уточнення
Рядок 37: Рядок 37:
}}
}}
[[Файл:Комбат Олексій Середюк.jpg|міні|250пкс|Чинний комбат Олексій Середюк]]
[[Файл:Комбат Олексій Середюк.jpg|міні|250пкс|Чинний комбат Олексій Середюк]]
'''Свята Марія'''&nbsp;— перший християнський добровольчий батальйон (ротного складу) в структурi [[Міністерство внутрішніх справ України|МВС України]], створений [[21 вересня]] [[2014]] року. Чинний командир підрозділу&nbsp;— Олексій Середюк, позивний «Боргезе»<ref name="Олексій Середюк"/>.
'''Свята Марія'''&nbsp;— перший християнський добровольчий батальйон (ротного складу) в структурi [[Міністерство внутрішніх справ України|МВС України]], створений [[21 вересня]] [[2014]] року. Кістяк підрозділу сформований iз числа добровольцiв від політичної партії «[[Братство (партія)|Братство]]». Чинний командир підрозділу&nbsp;— Олексій Середюк, позивний «Боргезе»<ref name="Олексій Середюк"/>.


== Створення ==
== Створення ==
Рядок 43: Рядок 43:


== Склад ==
== Склад ==
До батальйону увійшли бiйцi з «Сотні Ісуса Христа» спецбатальйону МВС «[[Шахтарськ (батальйон)|Шахтарськ]]» та із однойменної сотнi спецполку МВС «[[Азов (полк)|Азов]]», сформованi числа добровольцiв від політичної партії «[[Братство (партія)|Братство]]»<ref name="батальон «Святая Мария»">[http://gordonua.com/news/war/V-Mariupole-sozdan-batalon-Svyataya-Mariya-42544.html В Мариуполе создан батальон «Святая Мария»]</ref>. З них була створена рота, яка проходить доукомплектацiю до рівня батальйону<ref name="створено батальйон">[http://ukranews.com/news/137376.U-Mariupoli-stvoreno-batalyon-Svyata-Mariya.uk У Маріуполі створено батальйон «Свята Марія»]</ref>.
До батальйону увійшли переважно бiйцi із «Сотні Ісуса Христа» політичної партії «[[Братство (партія)|Братство]]». Бійці сотні набрали військового досвіду воюючи у спецбатальйоні МВС «[[Шахтарськ (батальйон)|Шахтарськ]]», а також у спецполку МВС «[[Азов (полк)|Азов]]»<ref name="батальон «Святая Мария»">[http://gordonua.com/news/war/V-Mariupole-sozdan-batalon-Svyataya-Mariya-42544.html В Мариуполе создан батальон «Святая Мария»]</ref>. З них була створена рота, яка проходить доукомплектацiю до рівня батальйону<ref name="створено батальйон">[http://ukranews.com/news/137376.U-Mariupoli-stvoreno-batalyon-Svyata-Mariya.uk У Маріуполі створено батальйон «Свята Марія»]</ref>.


Лiдер «Братства» [[Корчинський Дмитро Олександрович|Дмитро Корчинський]] зачислений у склад підрозділу помічником [[гранатометник]]а<ref>[http://www.youtube.com/watch?v=wGMXYeHEitc Розвідка та диверсія&nbsp;— завдання батальйону «Свята Марія»], ''Радіо Свобода'', 22 вересня 2014</ref>.
Лiдер «Братства» [[Корчинський Дмитро Олександрович|Дмитро Корчинський]] зачислений у склад підрозділу помічником [[гранатометник]]а<ref>[http://www.youtube.com/watch?v=wGMXYeHEitc Розвідка та диверсія&nbsp;— завдання батальйону «Свята Марія»], ''Радіо Свобода'', 22 вересня 2014</ref>.

Версія за 08:30, 3 березня 2015

Не варто плутати з батальйоном громадсько-територiальної оборони міста Маріуполя «Діва Марія»

РПСМОП «Свята Марія»
Емблема РПСМОП «Свята Марія»
На службі з вересня 2014
Країна Україна Україна
Вид Спецпідрозділ з охорони громадського порядку
Тип МВС
Чисельність 100 чоловік
Війни/битви Антитерористична операція на Донбасі, охорона громадського порядку на території м. Маріуполь
Командування
Поточний
командувач
Середюк Олексій
Визначні
командувачі
Лінько Дмитро

Медіафайли на Вікісховищі
Зовнішні зображення
Перший командир батальйону «Свята Марія» Дмитро Лінько
Чинний комбат Олексій Середюк

Свята Марія — перший християнський добровольчий батальйон (ротного складу) в структурi МВС України, створений 21 вересня 2014 року. Кістяк підрозділу сформований iз числа добровольцiв від політичної партії «Братство». Чинний командир підрозділу — Олексій Середюк, позивний «Боргезе»[1].

Створення

Після прийняття рiшення про розформування батальйону міліції особливого призначення «Шахтарськ», постало питання, що робити з особовим складом. Керiвництвом МВС було прийнято рiшення про створення на основi роти «Сотня Ісуса Христа» батальйону «Шахтарськ» нового спецпідрозділу МВС з назвою «Свята Марія»[2][3].

Склад

До батальйону увійшли переважно бiйцi із «Сотні Ісуса Христа» політичної партії «Братство». Бійці сотні набрали військового досвіду воюючи у спецбатальйоні МВС «Шахтарськ», а також у спецполку МВС «Азов»[4]. З них була створена рота, яка проходить доукомплектацiю до рівня батальйону[5].

Лiдер «Братства» Дмитро Корчинський зачислений у склад підрозділу помічником гранатометника[6].

Командування

Перший командир батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Свята Марія» — Дмитро Лінько. Він був обраний Народним депутатом України за списками Радикальної партії Олега Ляшка[7][8]. Лінько склав свої командирські повноваження, але залишився у складі батальйону як рядовий боєць. Новим комбатом став Олексій Середюк, позивний «Боргезе»[1].

Діяльність

У складі роти, яка входить до Маріупольского військового гарнізону у секторі «М» АТО, спецпризначенці «Святої Марії» беруть участь в оборонi Марiуполя в ходi російсько-української війни 2014 року. Вони корегують вогонь української артилерії і виконують розвідувально-диверсійні функції[4]. Як зазначив комбат Лiнько:

Ми беремо участь в артилерійських дуелях, виконуємо розвідувальну функцію, щоб визначати позиції ворогів і коригувати вогонь. Також ми проводимо диверсійну діяльність з метою ліквідації ворожої техніки. Зміцнюємо оборонні позиції в місті[5].

Взимку 2014 року «Свята Марія» продовжила захищати стратегічно важливе м. Маріуполь. «Ця війна змушує нас у бойових умовах прискорено засвоювати військові премудрості. Так, зараз бійці активно вчаться їздити на лижах. У цю пору року це чи не єдиний зручний і найефективніший засіб для пересування на позиціях, особливо для розвід-груп у полі. Від початку війни не лише наші добровольці, а й професійні військові все наче вперше відкривають. Ми стаємо справжніми мисливцями, — треба відчувати ворога, розуміти його сліди і плани», — каже комбат Середюк[1].

Шефська допомога

Небайдужі мешканці міста Ірпінь Київської області зібрали кошти і купили для батальйону «Свята Марія» броньований мінібус «Volkswagen», 255 ящиків глюкози та 5 ящиків протиопікового препарату. Генерал-майор запасу СБУ Віктор Мікулін і підполковник запасу СБУ Юрій Лавренюк доставили 11 жовтня в Маріуполь автівку з цінним грузом[9].

Втрати

  • Дерен Сергiй, загинув 21 вересня 2014 року на блокпосту поблизу Марiуполя[10].

Див. також

Примітки

  1. а б в Як «Свята Марія» захищає Маріуполь: день з комбатом Олексієм Середюком
  2. Павєл Шеремет. Антон Геращенко: Близько 500 осіб вважаються зниклими безвісті. Знайти живими їх навряд чи вдасться, Українська правда, 30 вересня 2014
  3. МВС створило перший християнський батальйон «Свята Марія». В ньому також воюють і вінничани
  4. а б В Мариуполе создан батальон «Святая Мария»
  5. а б У Маріуполі створено батальйон «Свята Марія»
  6. Розвідка та диверсія — завдання батальйону «Свята Марія», Радіо Свобода, 22 вересня 2014
  7. Одессит возглавил спецбатальон МВД «Святая Дева Мария»
  8. Комбат «Святой Марии» избран депутатом Верховной Рады
  9. Офіцери СБУ передали маріупольському батальйону «Свята Марія» броньовик і медикаменти, Голос України, 11 жовтня 2014
  10. Во время обстрела террористами блокпоста под Мариуполем погиб боец из Винницы

Посилання

Шаблон:Спецпідрозділи