Пожежа в одеському Будинку профспілок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пожежа в одеському Будинку профспілок
Тип пожежа[d]
підпал
communal violenced
mass killingd
Країна  Україна
Місце Одеський будинок профспілок
Одеса
Дата 2 травня 2014
Учасники Правий сектор
Загиблих 48[1]
Поранених 174[2]
Географічні координати 46°27′57″ пн. ш. 30°44′36″ сх. д. / 46.46588700002777728° пн. ш. 30.74334800002777968° сх. д. / 46.46588700002777728; 30.74334800002777968
Пожежа в одеському Будинку профспілок. Карта розташування: Україна
Пожежа в одеському Будинку профспілок
Пожежа в одеському Будинку профспілок
Будинок профспілок Одеської області після пожежі

Пожежа в одеському Будинку профспілок (трагедія в Одесі, Одеська трагедія, події в Одесі 2 травня 2014 року) — підпал[3][4] одеського Будинку профспілок ввечері 2 травня 2014 року, що спричинив масову загибель людей. В засобах масової інформації пожежа в одеському Будинку профспілок згадується, як трагедія в Одесі, Одеська трагедія, події в Одесі 2 травня. Як стверджує Петро Порошенко, існують докази, що це був організований терористичний акт[5]. За даними міліції, на ранок 3 травня безпосередньо при пожежі у будинку загинула (переважно від задимлення) 31 особа[6], та ще 8 розбились, викидаючись із вікон палаючого будинку[7].

Після трагедії Одеська міська рада оголосила 3, 4 і 5 травня 2014 року днями жалоби[8]. Дні жалоби 3 і 4 травня було оголошено в Україні[9].

Аналіз подій[ред. | ред. код]

3 травня МЗС України зробив заяву, у якій стверджує: «Є всі підстави стверджувати, що трагедія була наперед спланованою і щедро проплаченою російськими спецслужбами акцією, метою якої було спровокувати вибух насильства в Одесі та дестабілізувати ситуацію в усьому південному регіоні України»[10].

Дмитро Тимчук, координатор групи «Інформаційний спротив», наводить численні факти, які чітко вказують, що сутички в Одесі координувала Росія[11], але більшість затриманих у Одесі за організацію масових заворушень — одесити. З початку березня і до кінця квітня 2014 року на територію Придністров'я прибували підрозділи ЗС РФ і ГРУ ГШ ЗС РФ, козацтва та російських ультранаціоналістичних організацій[11].

«З кінця квітня відправленим на територію України російському спецназу і групам провокаторів ставили завдання, взаємодіючи з місцевими проросійськими сепаратистами, дестабілізувати ситуацію на півдні України. І в першу чергу — в Одесі»[11]. Подібні операції мали відбутися в Миколаєві та Херсоні[11].

Але, на думку Тимчука, початок активної фази АТО в Слов'янську змусив російське керівництво форсувати події на півдні України, з метою змусити українських силовиків терміново перекидати сили і кошти з Донбасу[11].

Аналітики також звертають увагу на той факт, що підпал та викликана ним масова загибель людей у Одесі відбулися майже синхронно з надзвичайним засіданням Ради Безпеки ООН, яке було скликане на вимогу Росії[12][13][14].

З'ясування причин[ред. | ред. код]

За висновками служби з надзвичайних ситуацій МВС, причиною пожежі у Будинку профспілок в Одесі могли бути «коктейлі Молотова» кинуті згори.[15]

Разом з тим на youtube з'явилося відео[15][16], на якому з другої хвилини видно, як пожежа у Будинку профспілок спалахує зсередини, а не через зовнішній вогонь. На інших фотографіях та відео видно, як прихильники антимайдану стріляють та кидають пляшки з запалювальною рідиною в людей під будинком Профспілок. Після пожежі в середині будинку Профспілок був виявлений нанесений різний мотлох для побудови барикад, який значно підсилив пожежу, каміння, пляшки з запалювальною рідиною та ємності від горючої рідини, якою прихильники антимайдану наповнювали пляшки для кидання у євромайданівців, що стояли під Будинком профспілок[17][18]. Найімовірніше, така сильна пожежа розгорілася саме завдяки горючим матеріалам, нанесеним прихильниками антимайдану в середину будинку Профспілок.

Фактично пожежа була на користь бойовикам Антимайдану, оскільки вона стала жля них живою барикадою. У повній відповідності до заклику Володимира Путіна використовувати жинок як щит для проросійських бойовиків. https://www.youtube.com/watch?v=EH4ExvR5pCk



На брифінгу 3 травня генерал Ярема повідомив[19]:

Багато людей загинуло, стрибаючи з 4-5 поверхів будівлі, решта — від чадного газу або згоріли … Я був на місці події і бачив велику кількість загиблих людей. І було видно, що вони загинули раптово, дуже швидко. Тобто, горіла якась речовина, яка виділяла газ, і цей газ дуже швидко впливав на людей, які втрачали свідомість і помирали на місці.

Що це за газ, яка речовина горіла, від яких пляшок, і чому так швидко сталося займання всередині, покажуть результати пожежно-технічної експертизи.

Під час пожежі на даху будівлі виявили 161 особу, яких співробітники правоохоронних органів вивели з території і не допустили, щоб відбулася чергова сутичка.

Цих людей опитують, допитують, проводяться з ними слідчі дії, встановлюються очевидці пожежі.

Місія ОБСЄ після огляду місця трагедії (за інформацією станом на 19:00 5 травня) зробила висновок: «Виглядає на те, що пожежа та спричинена нею шкода поширилися коридорами першого та другого поверхів. // It appeared that the fire damage had spread down the corridors on the first and second floors»[20]. Російські ЗМІ[21][22]. послалися на офіційний переклад від ОБСЄ «По всей видимости, повреждения от пожара распространялись по коридорам первого и второго этажей. // Виглядає на те, що пожежа та спричинена нею шкода поширилися коридорами першого та другого поверхів.»[23] Після цього місія до питання пожежі не поверталася[24][25]. Повний звіт СММ ОБСЄ про події 2 травня в Одесі має бути представленим протягом місяця[26].

Екс-керівник Одещини Володимир Немировський 6 травня у коментарі ТСН зробив заяву про свої висновки щодо того, хто був головним організатором масових сутичок та вбивств в Одесі 2-го травня[27]:

Народний депутат України від фракції «Батьківщина» Олександр Дубовой — людина, яка, на мою думку, вела підривну діяльність. Міліція саботувала роботу щодо сепаратизму. СБУ знала, що у будівлі знаходилася зброя та невідома речовина. Це все креатура Олександра Дубового

 — заявив Немировський[27]. Крім того, Немировський назвав Дубового «смотрящим». За словами Немировського, Дубовой підкупив місцевих силовиків, тому на них не було впливу з боку керівництва області[27].

15 травня Олександр Дубовой дав інтерв'ю LB.ua[28]. Тоді ж стало відомо, що 7 травня Дубовой подав позовну заяву у Подільський райсуд Києва, у якому просить визнати недостовірною інформацію, розповсюджену Немировським у ефірі телеканалу «1+1»[29][30].

За вірогідними припущеннями (для багатьох безсумнівними), дії з дестабілізації ситуації в Одесі спрямовані на зрив президентських виборів.

«Путінщина — наслідок Путінізму та слово, яке варто додати до словника нашого часу — прибула до Одеси з вогнем та кров'ю», — прокоментував трагедію Строуб Телботт, президент аналітичного центру «Інститут Брукінгса»[31].

19 травня МВС оприлюднило експертний висновок комплексної експертизи нафтопродуктів та пально-мастильних матеріалів. Несподівано у пожежному смітті, вилученому з Будинку профспілок, виявлена присутність хлороформу[32][33]. Керівник головного слідчого управління МВС Віталій Сакал повідомив: «32 людини загинули не від високої температури, а задихнулись. За висновком експерта — не стільки від диму, а від суміші хлороформу»[32][33][34].

20 травня в Одесі відбулося виїзне засідання тимчасової слідчої комісії ВРУ з розслідування фактів загибелі громадян в Одесі, Маріуполі, Красноармійську та в інших містах на Півдні та Сході України. Голова комісії, депутат-регіонал Антон Кіссе, повідомив, що одеська судмедекспертиза не підтвердила заяву керівництва МВС щодо хлороформу[35].

Українські правоохоронці направили запит у посольство Держави Ізраїль в Україні, у якому просять про допомогу фахівців у проведенні кваліфікованих та ретельних експертиз. Ці експертизи повинні дати відповідь на питання, скільки було хлороформу, у яких пропорціях, чи був змішаний з бензином чи соляркою[32][33][34].

Зміна політичної ситуації[ред. | ред. код]

Вдень 2 травня, після активізації АТО у Донецькій області, Росія поставила під питання подальшу життєздатність женевських домовленостей від 17 квітня та вийшла із переговорних процесів за участі України, зокрема припинила консультативні зустрічі в МЗС України, які проходили щодня після женевської зустрічі[36] та виключила проведення нового раунду переговорів у Женеві[37]. Росія залишила постійний контакт з ОБСЄ (можливо, єдиний)[36].

7 травня голова ОБСЄ, Президент Швейцарії Дідьє Буркгальтер запропонував «дорожню карту» врегулювання кризової ситуації в Україні. Пропонована «дорожня карта» включає

  • 25 травня вибори Президента України;
  • загальнонаціональний референдум з питання децентралізації (паралельно з виборами)
  • широкий національний діалог, у тому числі проведення «круглих столів» у регіонах
  • підтвердження прихильності заходам, погодженим у Женевській заяві.

Він провів консультації щодо запропонованої їм «дорожньої карти» з усіма сторонами, що підписали Женевську заяву (Україна, Росія, США і ЄС). При цьому він наголосив, що ОБСЄ готова взяти на себе провідну роль у реалізації цієї «дорожньої карти».

Буркхальтер також повідомив, що ОБСЄ збільшить кількість своїх спостерігачів за ситуацією в Україні зі 154 до 300 осіб до кінця червня.

Жертви трагічних подій 2 травня[ред. | ред. код]

Загальна кількість жертв протистоянь (перестрілки вдень та пожежі ввечері) 2 травня в Одесі становить 47 осіб[38]. Невідомими залишаються імена 4 загиблих[39][40][41].

  • Бірюков Андрій, 1978 р.н. — вогнепальне поранення
  • Брожевський Андрій, 1987 р.н. — падіння з верхніх поверхів
  • Буллах Віктор, 1956 р.н. — падіння з верхніх поверхів
  • Вареникіна Ганна, 1955 р.н. — отруєння газом
  • Єгорський Микола, 1976 р.н. — вогнепальне поранення
  • Жульков Олександр, 1968 р.н. — вогнепальне поранення
  • Іванов Ігор Володимирович, 1986 або 1987 р.н. (колишній десантник, десятник відділення «Правого сектору» в Одесі) — вогнепальне поранення
  • Калін Анатолій, 1976 р.н. — падіння з верхніх поверхів
  • Маркін В'ячеслав Володимирович, 1969 р.н. (член Партії Регіонів, депутат Одеської обласної ради 2006—2014) — «важкі травми, отримані під час подій в будинку профспілок 2 травня»[42] (падіння або побиття)
  • Мішин Сергій, 1986 р.н. — отруєння газом
  • Негатуров Вадим, 1959 р.н., одеський поет — опіки
  • Нікітенко Максим, 1982 р.н. — падіння з верхніх поверхів
  • Садовничий Олександр, 1954 р.н. — отруєння газом

Звіт МДГ Ради Європи про розслідування одеської трагедії[ред. | ред. код]

4 листопада 2015 року в Києві було представлено звіт Міжнародної дорадчої групи (МДГ) Ради Європи під керівництовом сера Ніколаса Братца[en] про розслідування одеської трагедії.[43][44] Цей звіт було представлено також в Одесі.

Ніколас Братца пояснив, що задача Ради Європи — спостереження над тим, як українська правоохоронна система проводила розслідування одеської трагедії, і чи проводила взагалі.[45]

Цей ґрунтовний 100-сторінковий звіт дає наджорстку критику української правоохоронної системи, містить висновок про «неймовірно низьку якість роботи українського слідства та системні порушення».[46] Так, міліція свідомо ігнорувала фальсифікації документів.[47]

Звіти МДГ щодо подій в Одесі та на Майдані[48] не залишають сумнівів, що «в Україні має бути створений незалежний орган, який би розслідував порушення прав людини працівниками правоохоронних органів».[46]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.ohchr.org/Documents/Countries/UA/OHCHRThematicReportUkraineJan2014-May2016_EN.pdf
  2. http://www.theinsider.ua/politics/u-likarnyakh-odesi-bilshe-170-postrazhdalikh/
  3. Будинок профспілок в Одесі, де загинуло 38 людей, був підпалений зсередини [Архівовано 4 травня 2014 у Wayback Machine.]. Відео [Архівовано 7 травня 2014 у Wayback Machine.] // Газета ВІКНА, 3 травня 2014. Юрій Тимощук, журналіст. Відео Дарини Шпортько
  4. Одеський жах: в результаті пожежі в одеському Будинку профспілок загинула 31 людина (ВІДЕО) [Архівовано 6 травня 2014 у Wayback Machine.] // Finance.UA [Архівовано 8 травня 2014 у Wayback Machine.], 02.05.2014 23:20 // Пожежа в Будинку профспілок виникла в результаті підпалу з боку однієї з сторін у сьогоднішньому зіткненні на вулицях Одеси
  5. Петро Порошенко заявляє про наявність доказів, що 2 травня в будівлі обласної федерації профспілок в Одесі був організований теракт [Архівовано 14 листопада 2014 у Wayback Machine.] // 06 травня 2014, 17:49
  6. МВС уточнило: під час пожежі в одеському Будинку профспілок загинула 31 особа [Архівовано 3 травня 2014 у Wayback Machine.] // 02 травня, 22:49
  7. В Одесі під час пожежі в Будинку профспілок загинули 38 людей, 8 із них вистрибнули з вікон [Архівовано 3 травня 2014 у Wayback Machine.] // 02.05.2014 | 22:40
  8. В Одессе объявлен траур по погибшим. trassae95.com (рос.). 02-05-2014. Архів оригіналу за 3 травня 2014. Процитовано 7 травня 2014. 
  9. Про оголошення в Україні днів жалоби [Архівовано 6 червня 2014 у Wayback Machine.] // Указ Президента України № 450/2014
  10. СБУ та МЗС: росіяни причетні до провокацій та заворушень в Одесі [Архівовано 19 травня 2014 у Wayback Machine.] // Українська правда, 03 травня 2014, 17:54
  11. а б в г д Сутички в Одесі координувала Росія [Архівовано 6 травня 2014 у Wayback Machine.], — Тимчук // 03 травня, 11:18 // За умови успішних провокацій в Одесі, подібні операції мали відбутися в Миколаєві та Херсоні
  12. Онлайн-трансляція екстреного засідання Радбезу ООН. Архів оригіналу за 3 травня 2014. Процитовано 3 травня 2014. 
  13. Заяви України, США та Росії на екстреному засіданні Ради безпеки ООН [Архівовано 3 травня 2014 у Wayback Machine.] //
  14. Росію звинуватили у брехні і закликали припинити агресію [Архівовано 4 травня 2014 у Wayback Machine.] // Голос Америки
  15. а б В МВС пояснили, як загорівся Будинок профспілок в Одесі [Архівовано 9 жовтня 2014 у Wayback Machine.] // Українська правда, 03 травня 2014, 17:34
  16. Одесса дом профсоюзов. Архів оригіналу за 1 квітня 2016. Процитовано 3 травня 2014. 
  17. Тезисно о произошедшем в ДП 2-го мая в Одессе [Архівовано 12 жовтня 2014 у Wayback Machine.](рос.)
  18. Тезисно о произошедшем в ДП 2-го мая в Одессе [Архівовано 11 липня 2014 у Wayback Machine.](рос.)
  19. Ярема: В Одесі горіла невідома речовина. Помирали миттєво [Архівовано 4 травня 2014 у Wayback Machine.] // Українська правда, 03 травня 2014, 18:53
  20. Latest from the Special Monitoring Mission to Ukraine — based on information received up until 5 May 2014, 19:00 [Архівовано 10 травня 2014 у Wayback Machine.], дуже поганий переклад: Latest from the Special Monitoring Mission to Ukraine — На основі інформації, що надійшла від Моніторингової команди до 19:00, 5 травня [Архівовано 11 травня 2014 у Wayback Machine.] // OSCE Special Monitoring Mission to Ukraine [Архівовано 22 травня 2014 у Wayback Machine.]
  21. Новые данные о расследовании трагедии в Одессе. Наблюдатели ОБСЕ обнародовали свои выводы [Архівовано 10 травня 2014 у Wayback Machine.] // Первый канал, 07 мая 2014
  22. Ложь дня. Российские СМИ: ОБСЕ установила, откуда начался пожар в Одессе // Info Resist, May 7, 2014
  23. Отчет Специальной мониторинговой миссии ОБСЕ в Украине на основе информации, полученной на период по 5 мая 2014, 19:00. Архів оригіналу за 22 вересня 2014. Процитовано 27 вересня 2014. 
  24. Останні новини від Спеціальної моніторингової місії — на основі інформації, що надійшла станом на 6 травня 2014, 19:00 [Архівовано 13 травня 2014 у Wayback Machine.] // Special Monitoring Mission to Ukraine
  25. Latest from the Special Monitoring Mission in Ukraine — based on information received up until 8 May 2014, 18:00 (Kyiv time) [Архівовано 12 травня 2014 у Wayback Machine.] // Посольство України в Японії
  26. Наблюдатели ОБСЕ отчитались об осмотре одесского Дома профсоюзов [Архівовано 10 травня 2014 у Wayback Machine.] // Быстрый Slon.ru [Архівовано 10 травня 2014 у Wayback Machine.], 07.05.2014, 14:47 Алексей Пономарев
  27. а б в Екс-губернатор Немировський звинуватив нардепа Дубового в організації кривавих сутичок в Одесі [Архівовано 9 травня 2014 у Wayback Machine.] // TSN, 06 травня 2014, 17:56
  28. Александр Дубовой: «За одесской трагедией стоит Владимир Путин» [Архівовано 20 травня 2014 у Wayback Machine.] // Соня Кошкина — 15 мая 2014, 16:36. Проект Інституту Горшеніна LB.ua
  29. Нардеп Дубовой подал в суд на экс-губернатора Одесской области [Архівовано 23 травня 2014 у Wayback Machine.] // gazeta.ua blog Денис Маганов, журналіст, громадський діяч, засновник газеты, без дати
  30. Нардеп Дубовой подав до суду на екс-губернатора Одеської області [Архівовано 20 травня 2014 у Wayback Machine.] // 15 травня 2014, 19:12. Проект Інституту Горшеніна LB.ua
  31. На Заході вимагають розслідування кровопролиття, говорять про «Путінщину» в Одесі [Архівовано 5 травня 2014 у Wayback Machine.] // Голос Америки, Олексій Кузьменко, 03.05.2014
  32. а б в МВД: Причиной гибели большей части людей в Одессе 2 мая стал хлороформ [Архівовано 22 травня 2014 у Wayback Machine.] // ДТ, 19 травня 20:52
  33. а б в Міліція звітує, що в Одесі люди гинули від хлороформу [Архівовано 21 травня 2014 у Wayback Machine.] // BBC, 19 травня, 2014 16:36 за Києвом
  34. а б Віталій Сакал, 19.V.14 [Архівовано 21 травня 2014 у Wayback Machine.]: хлороформ 4'54", звернення до посольства Ізраїлю 6'35" // vk.com. Отправитель: Українська революція |Євромайдан |Єдина країна
  35. Яка причина загибелі людей в Будинку профспілок Одеси? [Архівовано 21 травня 2014 у Wayback Machine.] // Радіо Свобода, 21 травня 2014, Київ 08:20
  36. а б Російська Федерація вийшла із переговорного процесу [Архівовано 13 травня 2014 у Wayback Machine.] // Кіровоградський медіапортал «Акула», 02.05.2014 | 15:42
    після женевської зустрічі в Києві на постійній основі проходять щоденні координаційні консультації за участю спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні та представників країн-учасниць женевської зустрічі 17 квітня 2014 — Євросоюзу, Російської Федерації, США та швейцарського головування в ОБСЄ.
  37. Україна хоче нових Женевських переговорів, але Росія відмовляється [Архівовано 8 травня 2014 у Wayback Machine.] // Голос Америки, 06.05.2014
  38. 11 травня зросла до 47 осіб: Скончался еще один участник столкновений в Одессе [Архівовано 12 травня 2014 у Wayback Machine.] // Думская.net, 11 мая, 11:50
  39. Відомо 43 імені, а саме 42 (список 9.05) + 1 (помер 11.05). В неофициальном списке погибших 2 мая в Одессе — уже 42 имени [Архівовано 13 травня 2014 у Wayback Machine.] // Думская.net, 9 мая, 17:47
  40. Стали відомі 42 загиблих в Одесі 2 травня [Архівовано 14 травня 2014 у Wayback Machine.] // УП. П'ятниця, 09 травня 2014, 22:31
  41. Обнародован список погибших в Одессе 2 мая [Архівовано 8 травня 2014 у Wayback Machine.] (36 имён) // Новости Facenews, 5 мая 2014 | 23:24
  42. Громадянська панахида пройшла в будівлі обласної ради за загиблим депутатом В'ячеславом Маркіним [Архівовано 8 травня 2014 у Wayback Machine.] // С. Козачинський, (без дати). Одеська обласна державна телерадіокомпанія
  43. Висновки МДГ Ради Європи по Одесі — повний текст [Архівовано 25 червня 2017 у Wayback Machine.] // Рада Європи, Європейська правда. Середа, 04 листопада 2015, 10:30
  44. В Раді Європи різко розкритикували дії Києва під час розслідування Одеської трагедії [Архівовано 5 травня 2016 у Wayback Machine.] // Європейська правда. Середа, 04 листопада 2015, 10:29
  45. Звіт Ради Європи щодо одеської трагедії: «Чи здатне слідство знайти істину? Є сумніви» [Архівовано 7 липня 2017 у Wayback Machine.] // Сергій Сидоренко, Європейська правда. Середа, 04 листопада 2015, 10:15
  46. а б Спецпредставник РЄ: «У розслідуванні подій в Одесі та на Майдані є те, що вже не виправити» [Архівовано 25 червня 2017 у Wayback Machine.] // Сергій Сидоренко, Європейська правда. Понеділок, 09 листопада 2015, 09:05
  47. Рада Європи: Міліція свідомо ігнорувала фальсифікації документів про події в Одесі [Архівовано 2 лютого 2016 у Wayback Machine.] // Європейська правда. Середа, 04 листопада 2015, 10:50
  48. Звіт Міжнародної дорадчої групи про проведення нагляду за розслідуванням подій на Майдані [Архівовано 11 жовтня 2017 у Wayback Machine.]. 31 березня 2015 року

Джерела[ред. | ред. код]

після 2015
2015
2014
  • екс-губернатор Одеси Едуард Гурвіц заявив, що заворушення в Одесі — «яскравий приклад реалізації найбрудніших технологій зриву виборів і штучного „розгойдування“ ситуації в абсолютно спокійному і мирному місті».
    «Ніякого реального приводу для конфлікту і зіткнень не було. Але це не завадило їх ватажкам, при повному потуранні міліції, під телевізійні камери розгорнути справжню битву», — вважає Гурвіц.
    Він також звинуватив «окремих предствителей місцевої влади» у змові з призвідниками масових заворушень.
  • «Міліція просто за цим спостерігає зі сторони та дзвонить комусь з питанням „що робити?“», — написав у своєму Фейсбуці Віталій Уманець[1].
    Пізніше він написав: «Почався штурм будівлі ОДА (мається на увазі будинок профспілок) в Одесі, сепарасти кидають коктейлі Молотова у натовп з даху. Викурюємо сепарастів, у будівлі вже з'явився наш прапор».

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Віталій Уманець [Архівовано 11 червня 2014 у Wayback Machine.] // facebook