Таурт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Таурт
X1G1G36
D21
X1
Покровителька народження, вагітних жінок та новонароджених
Божество в релігія Стародавнього Єгипту і кеметизм
Значення імені Велика жінка
Покровитель для пологи і фертильність
Частина від єгипетська міфологія
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Тау́рт (Тауерет) — в давньоєгипетської міфології богиня-покровителька народження, вагітних жінок та новонароджених. Спочатку виконувала роль богині родючості. Крім того, Таурт протегувала покійним в Дуаті (потойбічному світі), відганяла злих духів від жител, тому її зображення часто зустрічаються на амулетах і різноманітних предметах домашнього вжитку.

Образ і функції[ред. | ред. код]

Таурт зображалася як самка гіппопотама з грудьми та животом вагітної жінки та з перукою на голові[1]; або з левиними лапами та хвостом крокодила[2]. На голові могла носити роги чи сонячний диск. Часто її паща зображалася відкритою, з оголеними зубами, що вказує на здатність богині бути як лагідною, так і небезпечною. Таурт тримала в руках символ захисту са та символ життя анкх. На пізніх зображеннях поставала в цілком людському вигляді. Іноді її прирівнювали до Ісіди та Хатхор, які поділяють ті ж функції покровительства пологам і родючості[1].

Культ Таурт[ред. | ред. код]

Поклоніння Таурт відоме з Раннього царства, проте чіткого офіційного культу богиня не мала впродовж усієї історії Давнього Єгипту. Зображення Таурт вирізьблялися на численних меблях (особливо ліжках) і посуді, щоб захистити власників від злих сил. Єгиптянки зберігали зціджене грудне молоко в посудинах у формі Таурт, які мали дірочки на місці сосків[1]. Тарут присвячувалися басейни, де здійснювалося ритуальне омивання[3].

Унаслідок торгівлі єгиптян з народами середземномор'я, культ Таурт поширився також на мінойському Криті, де Таурт стала богинею води[1].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Wilkinson, Richard H. (2017). The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt (англ.). Thames & Hudson. с. 181—182. ISBN 978-0-500-28424-7.
  2. Nunn, John F. (2002). Ancient Egyptian Medicine (англ.). University of Oklahoma Press. с. 102. ISBN 978-0-8061-3504-5.
  3. Graves-Brown, Carolyn (1 вересня 2018). Daemons and Spirits in Ancient Egypt (англ.). University of Wales Press. с. 43. ISBN 978-1-78683-289-4.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Richard H. Wilkinson. Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt. Thames & Hudson, 2003.
  • Carolyn Graves-Brown. Daemons and Spirits in Ancient Egypt. University of Wales Press, 2018.
  • John F. Nunn. Ancient Egyptian Medicine. University of Oklahoma Press, 2002.