Чарльз Фефферман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чарльз Фефферман
англ. Charles Louis Fefferman
Народився 18 квітня 1949(1949-04-18) (75 років)
Сілвер-Спринг, штат Меріленд, Сполучені Штати Америки
Країна США США
Діяльність математик, викладач університету
Alma mater Університет штату Меріленд, Принстонський університет
Галузь математика
Заклад Прнстонський університет, Чиказький університет
Науковий ступінь докторський ступінь[1]
Науковий керівник Еліас Штайн
Аспіранти, докторанти Antonio Córdoba Barbad
Adrian Nachmand[2]
Matei Machedond[2]
Diego Córdobad[2]
Joseph Neely Greggd[2]
Ronald James Howardd[2]
Jorge Drumond Silvad[2]
Alan Frank Hod[2]
Luis A. Secod[2]
Rami Shakarchid[2]
Alberto Parmeggianid[2]
Spyros Alexakisd[2]
José Luis Rodrigo Díezd[2]
Alejandro C. Andreottid[2]
Antonio Sánchez Called[2]
(Barnwell) Webster Hughesd[2]
Bernard Paul Marshalld[2]
Roberto Moriyond[2]
Elena Prestinid[2]
Garving Kevin Lulid[2]
Arie Israeld[2]
Jarosław Tomasz Wróblewskid[2]
Членство Національна академія наук США
Американська академія мистецтв і наук
Нагороди

CMNS: Чарльз Фефферман у Вікісховищі

Чарльз Луїс Фефферман (англ. Charles Louis Fefferman; нар. 18 квітня 1949, Сілвер-Спринг, штат Меріленд) — американський математик з Принстонського університету. Його основна область досліджень математичний аналіз.

Вундеркіндом, Фефферман вступив до коледжу в дванадцять років і написав свою першу наукову роботу у віці 15 років німецькою мовою. Після отримання ступеня бакалавра з фізики і математики у віці 17 років в Університеті штату Меріленд він захистив кандидатську дисертацію з математики в 20 років в Принстонському університеті під керівництвом Еліаса Штайна, Фефферман отримав повну професуру в Чиказькому університеті у віці 22 років. Це зробило його наймолодшим професором у США. У 24 роки він повернувся в Принстон, щоб зайняти посаду повного професора там — посаду, яку займає він досі. Він виграв нагороду Алана Т. Уотермана в 1976 році (перший математик, який отримав цю нагороду) і медаль Філдса в 1978 році за свою роботу в математичному аналізі. Він був обраний до Національної академії наук в 1979 році. Він був призначений Герберт Джонс професором в Принстоні в 1984 році.

На додаток до вище перерахованого він нагороджений премією Салема, премією Бохера і премією Бергмана, а також є членом Американської академії мистецтв і наук.

Фефферман зробив низку нововведень, які переглянули вивчення багатовимірного комплексного аналізу, знаходячи узагальнення класичних низькорозмірним результатам. Фефферман працює над диференціальними рівняннями в частинних похідних, аналізом Фур'є, зокрема, збіжністю, множниками, дивергенцією, Сингулярні інтеграли і простори Харді принесли йому медаль Філдса на Міжнародному конгресі математиків в Хельсінкі в 1978 році.

Його ранньою роботою було вивчення асимптотик ядра Бергмана на межі псевдовипуклих областей у . Його теперішні дослідження принесли величезну кількість ключових результатів у різних галузях: математичної фізики, гармонічного аналізу, гідродинаміки, нейронної мережі, геометрії, математичних фінансів і спектрального аналізу та ін.

Сім'я[ред. | ред. код]

У Чарльза Феффермана і його дружини Юлії є дві дочки — Ніна і Лайні. Лайні Фефферман є національно визнаним композитором, викладає математику в Школі Сент-Енн (Нью-Йорк) і має вчений ступінь у музиці Єльського університету. Вона цікавиться близькосхідною музикою[3]. Ніна займається обчислювальною біологією, чиї дослідження фокусується на застосуванні математичних моделей для складних біологічних систем[4]. Брат Чарльза Феффермана, Роберт Фефферман, також є відомим математиком і в наш час[коли?] декан Чиказького університету.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Deutsche Nationalbibliothek Record #172569648 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. а б в г д е ж и к л м н п р с т у ф х ц ш Математичний генеалогічний проєкт — 1997.
  3. Lainie Fefferman [Архівовано 1 лютого 2011 у Wayback Machine.] website
  4. Fefferman lab [Архівовано 26 січня 2013 у Wayback Machine.] website

Посилання[ред. | ред. код]