Юл Антоній

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юл Антоній
Ім'я при народженнілат. Iullus Antonius
Народився43 до н. е.
Стародавній Рим
Помер2 до н. е.
невідомо
КраїнаСтародавній Рим
Діяльністьполітик, військовослужбовець
Знання мовлатина
Посададавньоримський сенатор[d], претор і консул
БатькоМарк Антоній
МатиФульвія
РодичіВіпсанія Марцеллаd, Птолемей XV Цезаріон, Клавдія Марцелла Молодша, Клавдія Марцелла Старша, Марк Клавдій Марцелл, Октавія Молодша, Клеопатра VII і Віпсанія Марцелла Старшаd
Брати, сестриАнтонія (донька Марка Антонія)d, Клеопатра Селена II, Александр Геліос, Птолемей Філадельф, Антонія Молодша, Антонія Старша, Марк Антоній Антіл, Клавдія Пульхра, Публій Клавдій Пульхр і Gaius Scribonius Curiod
У шлюбі зКлавдія Марцелла Старша
ДітиIullus Antoniusd, Julla Antoniad і Луцій Антоній

Юл Антоній (43 — 2 роки до н. е.) — політичний діяч Римської імперії, консул 10 року до н. е., поет.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походив з роду нобілів Антоніїв. Син Марка Антонія, тріумвіра, та Фульвії. У 40 році до н. е. Фульвія померла, й Марк Антоній одружився з Октавією, сестрою майбутнього імператора Августа. Вона і займалася вихованням Юла Антонія у той час, як його батько керував східною частиною імперії. Після розлучення Марка Антонія з Октавією у 32 році до н. е. Юл залишився у будинку мачухи. Завдяки цьому він не постраждав після поразки та загибелі свого батька у війні з Августом у 30 році до н. е. і згодом набув великого авторитету в його оточенні.

У 21 році до н. е. Юл Антоній одружився з Клавдією Марцеллою Старшою, небогою Августа. Обіймав якусь жрецьку магістратуру з 15 року до н. е. У 13 році до н. е. отримав посаду претора. Під час своєї каденції в честь дня народження Октавіана Августа влаштував циркові ігри та святкування на Капітолії. У 10 році до н. е. став консулом разом з Африканом Фабієм Максимом. Як проконсул з 7 до 6 року до н. е. керував провінцією Азія.

У 2 році до н. е. Юл був звинувачений у перелюбстві з Юлією, донькою Августа, та підготовці державного заколоту. За повідомленням Веллея Патеркула, покінчив із собою[1], а згідно з Діоном Кассієм, був страчений[2].

Творчість

[ред. | ред. код]

Відрізнявся здібностями стосовно складання віршів, був знавцем поезії. З доробку Юла Антонія відомо лише про один твір — поему «Діомедія»[3].

Родина

[ред. | ред. код]

Дружина — Клавдія Марцелла Старша

Діти:

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Vell. II 100
  2. Dio LV 10
  3. Hor. Carm. IV 2; Ps.-Acro, // Hor. IV 2, 33

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Plut. Ant. 54; 87
  • Rudolf Hanslik: Antonius II. 1. In: Der Kleine Pauly, Bd. 1 (1964), Sp. 413.