Квінт Гатерій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Квінт Гатерій
Народився 65 до н. е.(0-65)
Рим
Помер 26
Рим
Громадянство Римська імперія
Діяльність політик і державний діяч; красномовець та декламатор
Посада консул-суфект
Термін 5 рік до н. е.
Попередник Луцій Корнелій Сулла
Наступник Луцій Пассієн Руф
Рід Гатерії
Батько Квінт Гатерій
У шлюбі з Віпсанія Полла
Діти 3 сина

Квінт Гате́рій (лат. Quintus Haterius; 65 рік до н. е. — 26 рік н. е.) — політичний діяч Римської імперії, консул-суфект 5 року до н. е., красномовець та декламатор часів володарювання імператорів Августа та Тиберія.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду вершників Гатеріїв. Про батьків немає відомостей. Замолоду вивчав риторику, займався красномовством, досягши в цьому визначних успіхів. При написанні своїх промов Гатерій менш уваги приділяв риторичному відпрацюванню тексту, а більш сподівався на власне натхнення під час виступу. Втім емоційна складова у Гатерія була занадто великою. Тому він завжди водив із собою вільновідпущеника, який давав відповідні знаки, коли потрібно зупинитися або зменшити емоції.

Спочатку підтримував Гнея Помпея Великого, згодом республіканців Кассія та Брута. Проте незабаром перейшов на бік тріумвірів Октавіана, Марка Антонія та Марка Лепіда. Згодом став прихильником Октавіана Августа, на підтримку якого часто виступав у сенаті. Породичався з впливовим політиком Марком Віпсанієм Агріппою, одружившись з його сестрою. У 5 році до н. е. став консулом-суфектом разом з Луцієм Вініцієм. На цій посаді підтримав низку законів, що обмежували розкоші знаті та вершників.

Активно вмовляв Тиберія після смерті Октавіана Августа взяти імператорську владу. У подальшому став одним з найбільших підлабузників Тиберія.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Віпсанія Полла

Діти:

Джерела[ред. | ред. код]

  • Diana Bowder, Dizionario dei personaggi dell'antica Roma, Roma 1990. (італ.)
  • John Hazel, Who's Who in the Roman World, (London: Routledge, 2001), 135. (англ.)