Велика Любаша

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Велика Любаша
Країна Україна Україна
Область Рівненська область
Район Рівненський район
Громада Костопільська міська громада
Основні дані
Населення 985
Площа 0,87 км²
Густота населення 1132,18 осіб/км²
Поштовий індекс 35024
Телефонний код +380 3657
Географічні дані
Географічні координати 50°56′55″ пн. ш. 26°22′19″ сх. д. / 50.94861° пн. ш. 26.37194° сх. д. / 50.94861; 26.37194Координати: 50°56′55″ пн. ш. 26°22′19″ сх. д. / 50.94861° пн. ш. 26.37194° сх. д. / 50.94861; 26.37194
Середня висота
над рівнем моря
174 м
Місцева влада
Адреса ради 35024, Рівненська обл., Костопільський р-н, с. Підлужне
Карта
Велика Любаша. Карта розташування: Україна
Велика Любаша
Велика Любаша
Велика Любаша. Карта розташування: Рівненська область
Велика Любаша
Велика Любаша
Мапа
Мапа

CMNS: Велика Любаша у Вікісховищі

Вели́ка Любаша — село в Україні, у Рівненському районі Рівненської області. Населення становить 985 осіб.

Історія[ред. | ред. код]

Пам'ятник воїнам-односельчанам і жертвам УБН, с. Велика Любаша,.jpg

З розповідей старожилів відомо, що село стародавнє: воно існує більше 400 років[1].

Версії щодо походження назви[ред. | ред. код]

Перша версія походження села: землі села належали багатому поміщику, який на честь своєї старшої дочки Люби заснував поселення під назвою «Велика Любаша». Згідно іншого переказу[2]: колись, у давнину річка, що протікає посеред села мала назву Любаша. І від назви річки, яка згодом з невідомих причин перейменована на Замчисько, походить назва села.

Дорадянський період[ред. | ред. код]

За переказами старожилів у давнину тут побував Богдан Хмельницький, який поставив старшим у селі козака Лобача. Після загибелі козака до вдови пристав у прийми син пана Горохольського, який проживав у селі Космачів.

Село В.Любаша в XVI ст. належало князям Острозьким, пізніше Чарторийським, котрі розвинули тут різні промисли. Вони збудували завод з видобутку залізної руди (звідси — Руда), а з XIX ст. він перетворений на завод залізних виробів. На тому місці, де видобували залізну руду, місцеві мешканці часто знаходили так званий жужіль — «перепалене каміння».

За кріпосного права, щоб мати проточну воду, поміщик наказав прокопати канал довжиною до 2 км, шириною — до 30 м, глибиною понад 5 м. Канал виходив від річки Горинь і знову з'єднувався з нею через річку Замчисько.

В 1742 році за кошти парафіян була збудована дерев'яна церква.

Через 100 років приміщення церкви було відремонтоване на пожертвування прихожан і поміщика князя Радзивілла.

Засновником династії служителів місцевої церкви став священик І. Г. Боруцький, його справу продовжили син Михайло, онук Андрій.

Школа в селі виникла приблизно в першій половині XIX ст. ЇЇ побудували на пагорбі за річкою Замчисько, неподалік церкви; мала статус церковно-приходської. Дітей навчав дяк.

У 1875 році приміщення навчального закладу згоріло.

Під час російської революції 1905 р. на боротьбу проти експлуататорів піднялося і місцеве населення; замки князів Радзівілова, а пізніше і Чарторійського були розгромлені і спалені.

Селяни піднялись на боротьбу проти панів, останні повтікали до Луцька, а вже звідти повернулися із значними загонами війська і жорстоко розправилися із повсталими.

В 1908 році в селі було 385 дворів, що зареєстровано в «Списках населених пунктів Волинської губернії за 1909 рік» з населенням 737 чоловік.

У 1921 році засновано польську школу — три класи, проте через 2 роки її закрили через те, що батьки не хотіли викладання польською мовою.

У 30-х роках у селі існувала 4-класна школа, яка знаходилася у будинку священика Боруцького М. М. Цей будинок зберігся і досі. За радянських часів він став основним приміщенням Великолюбашської школи.

Радянський період[ред. | ред. код]

Після вересневих подій 1939 року відкрито початкову школу з українською мовою навчання.

Під час Другої світової війни село окуповане німцями. Зустрівши опір місцевих жителів, фашисти палили будинки, інколи спалювали живцем у вогні людей, розстрілювали їх, вішали, піддавали тортурам; хто мав змогу — ховалися в лісі.

1942 року храм спалений фашистськими окупантами.

Під час Другої світової війни, а саме 14 травня 1943 р., німецький каральний загін оточив це село з метою його повного знищення. Німецькі карателі почали палити хати й розстрілювати населення, проте несподівану відсіч їм дали дві сотні УПА, що дислокувалися на той час в навколишніх лісах. Завдяки відважним діям бійців УПА німецьких карателів було знищено, а населення села врятоване.

Під час війни школа закрита, а навчання відновлено весною 1944 року. Пізніше приміщення добудоване, а з 1952 р. реорганізована у семирічку. У 1962—1963 навч. р., за часів Хрущова, було запроваджено 11-річне навчання.

В листопаді 1943 року село захоплене партизанами з'єднання двічі Героя Радянського Союзу С. А. Ковпака.[3]

13 лютого 1944 року невідомий загін УПА атакував село і спробував опанувати військовий шпиталь № 550. П'ять червоноармійців було вбито, 25 коней та п'ятнадцять возів захоплено, п'ять коней убито[4].

В 1954 році згідно рішення Ровенської облради від 20.11.54 року ліквідовано виконавчий комітет Великолюбашанської сільської ради, а село включено до Підлужненської сільради.

В 1957 році на території села організоване Костопільське звірогосподарство по вирощуванні песців, норок, лисиць.

На кінець 60 поч.70 р.р. на правому березі р. Замчиська працювала Великолюбаська електростанція.

У 1986 р. в приміщенні колишньої середньої школи була відкрита лікарська амбулаторія, очолювана Лією Сенюк. Наприкінці 2001 року сільська амбулаторія отримала статус амбулаторії загальної практики сімейної медицини[5].

Новітня історія[ред. | ред. код]

  • 1990 року розпочалося спорудження нової церкви на тому самому місці, де раніше стояла сільська святиня. Минуло якихось 2 роки — і храм було збудовано.
  • Урочисте відкриття Свято-Миколаївського храму Київського патріархату відбулося 19 травня 1992 року священиком Андрієм Михайловичем Кононцем.
  • За ініціативи Костопільського районного братства ОУН-УПА імені генерал-хорунжого Клима Савура, підтримки голови Головинської сільської ради Леонтія Вдовиченка та народного депутата України Миколи Кучерука, 3-го серпня 2013 року на цвинтарі у с. Велика Любаша було реставровано і впорядковано братську могилу трьох вояків УПА, які загинули від рук нкведистів. Серед них: Циган Сотенний Невідомий, Прометей Бунчужний Невідомий та Олексійчук Олексій Ворфоломійович. Дерев'яний хрест було замінено на кам'яний, а надгробок реконструйовано. Відбулося поминальне освячення місця захоронення українських повстанців.

Населення[ред. | ред. код]

Згідно з переписом УРСР 1989 року чисельність наявного населення села становила 1183 особи, з яких 561 чоловік та 622 жінки.[6]

За переписом населення України 2001 року в селі мешкало 985 осіб.[7]

Мова[ред. | ред. код]

Розподіл населення за рідною мовою за даними перепису 2001 року:[8]

Мова Відсоток
українська 99,19 %
російська 0,71 %
білоруська 0,10 %

Відомі люди[ред. | ред. код]

Народились[ред. | ред. код]

Цікаво[ред. | ред. код]

  • Дорогою з Костополя до Великої Любаші встановлено пам'ятний знак, присвячений генералу Ватутіну, бо колгосп підлуженської сільради був названий імені Ватутіна. Не зрозуміло, з якого приводу. Адже поранення в стегно, після якого він був переправлений у київський шпиталь і помер внаслідок гангрени, Ватутін М. Ф. отримав в Острозькому районі поблизу села Милятин, у ході бою із загоном УПА; як стверджують документи, дорогою з Рівного на Славуту; а це південніше на 30 км. У 2014 році пам'ятник був демонтований.
  • На північному сході від села знаходяться кілька ДОТів часів Польщі
  • Один з ДОТів використовується на передавальному центрі в/ч А2798 як стрілецький 25-метровий тир
  • Найближча річка Замчисько, протікає також через Костопіль.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Письмове джерело не відоме
  2. Марчука Оксена
  3. 40 односельчан, учасників війни удостоєні нагород. В селі відкрито обеліск загиблим у роки Другої світової війни, біля якого проходять мітинги до Дня Перемоги.
  4. Літопис УПА. Нова серія. Т.4. - Київ-Торонто, 2002. – с. 181
  5. з керівником Ігорем Захарчуком, пізніше Айною Раковою
  6. Кількість наявного та постійного населення по кожному сільському населеному пункту, Рівненська область (осіб) - Регіон, Рік, Категорія населення , Стать (1989(12.01)). database.ukrcensus.gov.ua. Банк даних Державної служби статистики України.
  7. Кількість наявного населення по кожному сільському населеному пункту, Рівненська область (осіб) - Регіон , Рік (2001(05.12)). database.ukrcensus.gov.ua. Банк даних Державної служби статистики України.
  8. Розподіл населення за рідною мовою, Рівненська область (у % до загальної чисельності населення) - Регіон, Рік , Вказали у якості рідної мову (2001(05.12)). database.ukrcensus.gov.ua. Банк даних Державної служби статистики України.

Література[ред. | ред. код]

  • Карп'юк А. М. Підлужне і навколишні села: Фрагменти історії.- Костопіль: ТзОВ «Костопільська друкарня», 2012.- С.76-93.

Посилання[ред. | ред. код]