Поляни (Рівненський район)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Поляни
Герб Прапор
Країна Україна Україна
Область Рівненська область
Район Рівненський район Рівненський район
Громада Малинська сільська громада
Основні дані
Засноване 1350
Населення 1608
Площа 1,33 км²
Густота населення 1111,28 осіб/км²
Поштовий індекс 34612
Телефонний код +380 3653
Географічні дані
Географічні координати 51°03′12″ пн. ш. 26°39′06″ сх. д.H G O
Середня висота
над рівнем моря
174 м
Місцева влада
Адреса ради 34612, Рівненська обл., Березнівський р-н, с. Поляни, вул. Л. Українки, 72
Карта
Поляни. Карта розташування: Україна
Поляни
Поляни
Поляни. Карта розташування: Рівненська область
Поляни
Поляни
Мапа
Мапа

Поля́ни — село в Україні, у Рівненському районі Рівненської області. Населення становить 1608 осіб.

Історія[ред. | ред. код]

Вперше згадується в письмових джерелах з 1585 року. Село отримало свою назву від «поляни» (поле) — слов'янського племені.
В давні часи на території сучасного села Поляни росли ліси та чагарники. З усіх сторін була болотиста, майже непрохідна місцевість. Під час монголо-татарського нападу жителі втікали в ліси, де шукали надійний захист. Поляна була надійним захистом від ворожої навали. Земля, яку займала поляна, була родюча, легко піддавалась обробітку. Перші поселенці на поляні займалися скотарством, полюванням та землеробством. Кількість поселенців з кожним роком зростала, виникала необхідність розширяти земельну площу. Для цього необхідно було викорчовувати та спалювати ліс. Такі площі більш підходили з південної сторони. Поступово поляна перетворилась на велику земельну площу, виникає село.

З XIV ст. встановлюються зв'язки м. Степаня з м. Андріїв (Березне) на р. Случ. Ці два міста сполучав шлях, який проходив біля села, він став його центральною вулицею. До XVII ст. с. Поляни належало до володінь Семаликів. У XVII ст. Поляни стало власністю корецького старшини Даниловича, в XIX ст. Корженівських, пізніше, аж до встановлення Радянської влади на Західноукраїнських землях — пану Емануїлу Малинському.

Пан Малинський у другій половині XIX ст. на території села започаткував фільварок. Фільварку належала найкраща земля в с. Поляни та частина землі в с. Бронне.

Село в роки Другої світової війни[ред. | ред. код]

6 липня 1941 року село було окуповано німцями. На базі колгоспу німці створили державний німецький фільварок, з площею 11 га, поміщиком став майор. Цей майор забрав у селян худобу, весь сільськогосподарський реманент, а колгоспників перетворив в безправних наймитів найгірших часів феодалізму. Він знущався над ними, садовив у льохи, продавав у німецьке рабство. Партизани під керівництвом Хочеткова вирішили провчити цього павука-копа. Було вирішено знищити гітлерівське гніздо. Розправившись з охороною підійшли до опричного будинку і запропонували майорові здатися, склавши зброю. Він почав стріляти з вікна, було кинуто гранати. Вибухом майор і його фрау були убиті. Будинок загорівся, партизани кинулись до хлівів і почали виводити коней, корів, виганяти табун свиней, отару овець за ворота маєтку. Побачивши пожежу прибігли люди. Вони розібрали свою худобу. Німці вже більше не відбудовували маєтку.

За роки війни в селі було знищено близько 600 дворів, хата-читальня. Залучено німцями до 12 осіб, забрано на каторжні роботи 115 осіб.

Село Поляни було визволено Радянською Армією 10 січня 1944 року. Більшість жителів села вступили в ряди Радянської Армії для боротьби проти фашистських загарбників. Після визволення з-під німецького гніту, місцеві жителі допомагали фронту продуктами харчування, заготовляли сухарі та ін.

Ветерани Німецько-радянської війни[ред. | ред. код]

Яловенко Іван Миколайович народився 10 березня 1924 року в селі Радіонівка Полтавської області, Великобогачанського району. В 1942 році був призваний на службу до лав Червоної Армії. Служив у ІІІ стройовій роті спочатку піхотинцем, пізніше був на посаді командира відділення мінометників. Під час мобілізації у 1944 році був знову призваний Великобогачанським РВК Полтавської області. Брав участь у боях з 23 грудня 1944 року по 9 травня 1945 року. Був тяжко поранений. Після одужання повернувся до своєї частини, яка вела бої вже в Латвії. Відзначився в боях при визволенні міста Шауляй (Латвія), міст Вітебськ і Рига. День Перемоги зустрів у Латвії, але в червні 1945 року був відправлений на Схід: з 9 серпня по 2 вересня воював на війні із Японією. Додому повернувся в 1947 році.

Трудова діяльність:

В 1950 році Івана Миколайовича направили працювати завклубом у село Поляни. В 1951—1955роках був головою сільської ради. В 1955 році направили працювати головою колгоспу села Яринівка Березнівського району. Довгий час працював завгоспом в місцевій ЗОШ . Помер Яловенко Іван Миколайович в 1995 році.

Нагороджений:

  1. Орденом Червоної Зірки
  2. Орденом Вітчизняної війни ІІ ступеня
  3. Медаллю «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.»
  4. Медаллю «За відвагу»
  5. Медаллю «За бойові заслуги»

Інформація надана дружиною Івана Миколайовича, Катериною Михайлівною, жителькою с. Поляни.

Населення[ред. | ред. код]

За переписом населення 2001 року в селі мешкали 1 444 особи[1].

Мова[ред. | ред. код]

Розподіл населення за рідною мовою за даними перепису 2001 року[2]:

Мова Відсоток
українська 99,86 %
російська 0,14 %

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кількість наявного населення по кожному сільському населеному пункту, Рівненська область (осіб) - Регіон , Рік. Банк даних Державної служби статистики України. Архів оригіналу за 31 липня 2014. Процитовано 27 лютого 2019.
  2. Розподіл населення за рідною мовою, Рівненська область (у % до загальної чисельності населення) - Регіон, Рік , Вказали у якості рідної мову. Банк даних Державної служби статистики України. Архів оригіналу за 31 липня 2014. Процитовано 27 лютого 2019.

Посилання[ред. | ред. код]