Плескавиця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Плескавиця
Походження  Сербія
Необхідні компоненти яловичина, свинина, A. cepa, P. nigrum і кухонна сіль

Пле́скавиця (серб. пљескавица / pljeskavica) — страва у вигляді круглої плоскої котлети з рубаного м'яса, популярна на Балканах. Плескавицю їдять в Сербії, Боснії і Герцеговині, Хорватії [1]. Також їх готують в Чорногорії, Північної Македонії, Румунії, Словенії та Болгарії. Традиційна плескавиця готується з суміші яловичини іта свинини на грилі і подається гарячої з гарніром (в Белграді), хлібом, сиром тощо. Плескавиці бувають звичайні, гурманські та фаршировані.

Останнім часом плескавиця придбала популярність в Європі і готується в спеціальних ресторанах швидкого харчування в Німеччині, Швеції та Австрії, тобто в країнах зі значними діаспорами народів країн колишньої Югославії. Часто подається з каймаком, соусом з перцю і урнебесом - сиром, змішаним з гострим соусом.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Pamela Goyan Kittler; Kathryn P. Sucher; Marcia Nahikian-Nelms. id = R06H7WabJuMC&pg=PA410 Food and Culture, 6th ed. — Cengage Learning, 2011. — С. 410. — ISBN 978-0-538-73497-4.. - «Large, thin meat patties made from lamb and beef, known as pljeskavica, are considered a national dish of Serbia but are also a favorite with Bosnians and Croatians».

Посилання[ред. | ред. код]