Сай Твомблі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сай Твомблі
Cy Twombly
При народженні Едвін Паркер Твомблі-молодший
Народження 25 квітня 1928(1928-04-25)
Лексінгтон, Вірджинія[1][2]
Смерть 5 липня 2011(2011-07-05) (83 роки)
  Рим, Італія[3][1][2]
(злоякісна пухлина)
Національність американець
Країна США США
Жанр живопис, скульптура
Навчання Black Mountain Colleged (1952)[4], Ліга студентів-художників Нью-Йорка (1951), Університет Вашингтона і Ліd, School of the Museum of Fine Arts, Bostond (1949), Darlington Schoold і Aiglon Colleged
Діяльність художник, скульптор, фотограф, рисувальник, художник-гравер, архітектурний кресляр
Напрямок абстракціонізм і імпресіонізм
Вчитель Pierre Daurad, Franz Klined, Роберт Матервелл і Бен Шанd
Член Американська академія мистецтв та літератури, Королівська академія мистецтв, Американська академія мистецтв і наук і Академія Святого Луки[5]
Твори The Ceilingd
Батько Cy Twomblyd
Діти Alessandro Cyrus Twomblyd
Роботи в колекції Штедель, Національний музей «Центр мистецтв імені королеви Софії», Музей сучасного мистецтва Сан-Франциско, Художній інститут Чикаго, Музей сучасного мистецтва (Нью-Йорк)[6], Тейт, Національна галерея мистецтв, Національна галерея Канади, Музей мистецтв Філадельфії, Музей мистецтва Метрополітен, Міський музей (Амстердам)[7], Музей Соломона Гуггенгайма, Художня галерея Нового Південного Уельсу, Баварські державні колекції картинd, Галерея мистецтв Коркоран, Художня галерея Єльського університету, Національний музей сучасного мистецтва, Музей американського мистецтва Вітні, Rhode Island School of Design Museumd, Художня галерея Олбрайт-Ноксd, Королівські музеї витончених мистецтв[8], Смітсонівський музей американського мистецтва[9], Національна галерея Косова і Міннеаполіський інститут мистецтваd
Нагороди

CMNS: Сай Твомблі у Вікісховищі

Сай Твомблі (справжнє ім'я Едвін Паркер Твомблі-молодший, англ. Cy Twombly; 25 квітня 1928, Лексінгтон, Вірджинія, США — 5 липня 2011, Рим) — американський художник, абстракціоніст і імпресіоніст, один з найзначиміших митців повоєнного покоління.

Біографія[ред. | ред. код]

Сай Твомблі народився 25 квітня 1928 в Лексингтоні, Вірджинія. Навчався в Школі Музею витончених мистецтв, Бостон (1947—1949); Washington and Lee University, Лексінгтон; Art Students League, Нью-Йорк (1950—1951, тут він зустрів Роберта Раушенберга). З подачі Раушенберга в 1951—1952 Твомблі відвідував Black Mountain College, коло Ешвілла, Північна Кароліна, де навчався у Франца Кляйна, Роберта Мазервелла, Бена Шана.

Перша персональна виставка Твомблі відбулася в 1951 в Kootz Gallery, Нью-Йорк. Тоді в його роботах відчувався вплив чорно-білих експресіоністських робіт Кляйна, а також дитячої образності Пауля Клее. У 1952 Твомблі отримав грант від Virginia Museum of Fine Arts, який дозволив йому відвідати Північну Африку, Іспанію, Італію і Францію. Після повернення, в 1953, він служив в армії криптографом. З 1955 по 1959 Твомблі працював у Нью-Йорку і Італії, де й осів.

Прожив більшу частину життя в невеликому прибережному місті Гаета в провінції Латина. Він нечасто з'являвся на публіці і рідко пояснював значення своїх робіт, проте творчість Твомблі отримала визнання численних критиків і любителів мистецтва. Полотна Сая Твомблі неодноразово були серед топ-лотів на торгах аукціонних будинків Christie's і Sotheby's. Розпис стелі одного із залів Лувру, виконаний Твомблі, став третім в історії твором сучасного мистецтва, представленому в паризькому музеї.

Під час цього періоду він почав створювати абстрактні скульптури, які, варіюючись за матеріалами і розміром, завжди були покриті білою фарбою. В Італії Твоблі почав працювати у великому форматі і дистанціювався від формальних експресіоністських каракуль, перейшовши до більш буквальному використанню тексту і чисел, черпаючи натхнення в поезії, міфології та історії. Згодом створив словник різних знаків, іноді з сексуальним підтекстом, які читаються швидше на метафоричному рівні, ніж згідно з будь-якими формами традиційної іконографії.

У 1964 Твомблі був запрошений виставити свої роботи на Венеційському бієнале. У 1968 Milwaukee Art Center влаштував першу ретроспективу його найкращих робіт. У 1995 в Х'юстоні відкрилася Галерея Сая Твомблі, в якій виставлені роботи художника, створені з 1954.

Помер 2011 року від раку у лікарні в Римі.

Творчість[ред. | ред. код]

Своєрідність манери Твомблі полягає в хаотичному нанесенні на полотно написів, ліній і подряпин. Живопис Сая Твомблі початку 1960-х складається з білих полотен, на яких він писав пастеллю, олівцем і фарбою. Як Джаспер Джонс і Роберт Раушенберг, Твомблі використовував вільну манеру абстрактного експресіонізму, але без героїчних претензій і універсальних цілей. Твомблі (як і його колеги) використовував іконографію повсякденного життя (як наприклад, числа і літери), включав знайдені об'єкти в роботи, використовував такі банальні прийоми як трафарет. Деякі з головних елементів зрілих робіт включають написи в дусі графіті, увага до властивостей матеріалу. Роботи Твомблі наповнені посиланнями на середземноморське оточення і неокласичні традиції, він часто посилається на міфологічні теми і живопис старих майстрів, за допомогою назв робіт і слів або фраз на поверхні полотна.

Персональні виставки[ред. | ред. код]

Публічні колекції[ред. | ред. код]

Визнання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • «Путеводитель по искусству» под редакцией Яна Чилверса, Москва, ОАО Издательство «Радуга»
  • «Актуальное искусство 1970—2005». Брэндон Тейлор. Издательство Слово.


Посилання[ред. | ред. код]