Відносини Туркменістан — НАТО

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
   Члени програми «Партнерство заради миру»
   Колишні члени, які приєдналися до НАТО

Відносини НАТО з Туркменістаном слід розглядати в рамках Партнерства заради миру, членом якої Туркменістан став у 1994 році. Туркменістан дотримується політики постійного нейтралітету і не надає військові підрозділи або інфраструктуру для використання в контексті операцій під керівництвом НАТО. НАТО і Туркменістан активно співпрацюють у галузі безпеки, пов'язаних з наукою та охороною навколишнього середовища та ін. Туркменістан має програму індивідуального партнерства у якій зазнечоно співпраця між НАТО і Туркменістаном.

Рамки співробітництва

Регулярний політичний діалог відбувається в рамках Ради євроатлантичного партнерства. Крім того, Спеціальний представник Генерального секретаря НАТО по Кавказу і Центральної Азії посол Роберт Ф. Сіммонс, проводить на високому рівні політичний діалог з владою Туркменістану за допомогою регулярних поїздок до країни. Офіс зв'язку НАТО в Центральній Азії також розташований в Ашхабаді, який сприяє співпраці з урядом[1].

НАТО і Туркменістан розвивають практичну співпрацю в ряді областей на основі програми індивідуального партнерства. Співпраця Туркменістану з НАТО спрямована на введення та ознайомлення туркменських кадрів з НАТО та Партнерства заради миру (ПЗМ), а також підвищення поглиблення співробітництва в таких областях, як прикордонний контроль і безпека, цивільного планування, і оборонного планування. Туркменістан бере активну участь в пілотному проекті Ради Росія-НАТО з підготовки антинаркотичних для афганських і центральноазіатських кадрів.

Основні напрямки співробітництва

Співпраця в галузі безпеки

На основі своєї політики постійного нейтралітету, Туркменистан не надає свої військові підрозділи або інфраструктуру в контексті операцій під керівництвом НАТО. Тим не менш, Туркменістан готовий внести свій вклад, на індивідуальній основі до випадків, які повязані з стихійним лихом, гуманітарних та пошуково-рятувальних операціях.

Що року, чиновники зі збройних сил Туркменістану беруть участь в заходах, які сприяють обміну знать та інформації, країн-членів НАТО і НАТО. Тематика заходів охоплює контроль над озброєннями, роззброєння та нерозповсюдження, закон збройних конфліктів,а також курси, спрямовані на ознайомлення офіцерів з методами боротьби з тероризмом і питань незаконної торгівлі, зброєю у всіх її проявах, безпеки кордонів та контролю, планування оборонних бюджетів, мовної підготовки, медичного обслуговування та ін.

Цивільна безпека

Планування дій і робота з громадянами та координація ліквідації наслідків стихійних лих є ключовими напрямками співробітництва. Туркменістан нарощує свій потенціал громадянського реагування на природні та техногенні надзвичайні ситуації в консультаціях з союзниками. Також йде робота над підготовкою підрозділів Туркменістану внести свій вклад в міжнародні операції з надання надзвичайної допомоги. Це включає в себе процедури поновлення планування та методи організації для рятувальних операцій.

Наука і довкілля

В рамках програми "Наука заради миру", Туркменістан отримав гранти більш 8 спільних проектів для науково-екологічної співпраці. Спільні проекти включають дослідження радіологічних ризиків в Центральній Азії та запобігання ризику розливів нафти і забруднення на Південному Каспії.

Програма "Наука заради миру" супутникова тарілка "Віртуальний шовковий шлях" DESY

Туркменістан бере участь у віртуальному проекті "Шовковий проект", метою якого є поліпшення доступу до Інтернету для вчених і наукових співтовариств в країнах Кавказу і Центральної Азії через мережу супутникового зв'язку.

Еволюція відносин

Відносини НАТО-Туркменістан почалися в 1992 році, коли країна вступила до Ради співробітництва Північноатлантичного партнерства (пізніше замінений Ради Євро-Атлантичне партнерство, РЄАП, 1997 рік). Подальший розвиток у відносинах припадає на 1994 рік, коли Туркменістан приєднався до програми Партнерство заради миру. Завдяки цьому, спільні ініціативи були поширені на широкий спектр заходів, в яких цілі НАТО і Туркменістану збігаються.

Див. також

Примітки