В'язень

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ув'язнений[1], в'язень[2] — особа, що тримається в місцях позбавлення волі. При цьому, в кримінальному процесі ув'язнений може мати правове становище особи під вартою чи засудженого.

Слово «в'язень» має більш широке значення і застосовується до різних аспектів обмеження особистої свободи.

Період УРСР[ред. | ред. код]

В Україні тюремне ув'язнення регулювалося ВТК УРСР 1970 (ст. 17, 29; у ред. 1992, 2000, 2001). Відповідно до кодексу та окремих відомчих нормативно-правових актів у тюрмах відбували покарання:

Фото з кримінальної справи, ув'язненного Петра Мірчука
Фото з кримінальної справи, ув'язненного в УРСР Василя Стуса
  • Чоловіки та жінки, засуджені до довіч. позбавлення волі;
  • Чоловіки, які вчинили у повноліт. віці такі злочини: проти основ нац. безпеки України; умисне вбивство за обтяжуючих обставин; захоплення заручників; утворення злочинної організації, бандитизм; терористичний акт; посягання на життя працівника правоохор. органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і держ. кордону або військовослужбовця; посягання на життя судді, нар. засідателя чи присяжного у зв'язку з їх діяльністю, пов'язаною зі здійсненням правосуддя; посягання на життя захисника чи представника особи у зв'язку з діяльністю, пов'язаною з наданням праввової допомоги; геноцид; посягання на життя представника іноземної держави; захоплення представника влади або працівника правоохор. органу як заручника;
  • Особи, які раніше були засуджені до позбавлення волі за злочини, зазначені в п. 2, і знову вчинили будь-який з цих злочинів або такі злочини: умисне вбивство; умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене на замовлення або яке спричинило смерть потерпілого; зґвалтування, що спричинило особливо тяжкі наслідки, а також зґвалтування малолітньої чи малолітнього; розбій, вчинений за обтяжуючих обставин; вимагательство за обтяжуючих обставин;
  • Особи, переведені з виправно-трудових установ на підставах, передбачених ст. 47 ВТК;
  • Особи, які на підставі рішень суду відбували позбавлення волі у виді тюремного ув'язнення, продовжували відбувати позбавлення волі у виді тюремного ув'язнення в порядку та на підставі цих рішень до закінчення визначених у них строків або до винесення нового судового рішення.[3]

Законодавчий статус в Україні[ред. | ред. код]

Законодавчий статус ув'язнених в Україні осіб чітко та вичерпно окреслений в Законі України «Про попереднє ув'язнення».[4]

Походження терміна «зек»[ред. | ред. код]

Термін «зек» походить від позначення «з/к», що використовували в офіційних радянських документах в період з кінця 1920-х по кінець 1950-х років. Етимологічно походить до скорочення від рос. «Заключённый каналоармеец", вперше з'явився під час будівництва Біломорсько-Балтійського каналу. Але в 1960-х роках в Україні термін «зек» розкривали, як «забайкальскій комсомолец».

У культурі[ред. | ред. код]

Засуджені ув'язнені в колонії суворого режиму в Росії
Залучення ув'язнених до праці у Бразилії

Термін «зек» увійшов у московську літературу після того, як багато письменників і поетів, які пройшли через ГУЛАГ, описали свої спостереження і відчуття в романах, есе, нотатках, віршах, поемах. Зеком називають не тільки того, хто в цей момент перебуває в ув'язненні, але й того, хто був в ув'язненні; особливо тих, хто поніс покарання незаслужено. Більшість таких зеків реабілітовано після розвалу СРСР. До зеків відносять[хто?] також жертв каральної психіатрії.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • В англійській мові існує ім'я «Зек», «Зак» (Zack, Zak) яке являє собою зменшену форму імен Isaac («Айзек», «Ісаак») і Zachary («Закарі», «Захарій»)[5].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ув'язнений // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  2. В'язень // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  3. А. А. Музика, О. Б. Пташинський, В. М. Пуйко.. Тюремне ув'язнення [Архівовано 13 серпня 2020 у Wayback Machine.] // Юридична енциклопедія : [у 6 т.] / ред. кол.: Ю. С. Шемшученко (відп. ред.) [та ін.]. — К. : Українська енциклопедія ім. М. П. Бажана, 1998—2004. — ISBN 966-749-200-1.
  4. Закон України «Про попереднє ув'язнення» на сайті Верховної Ради України. Архів оригіналу за 5 квітня 2018. Процитовано 4 квітня 2018. 
  5. Европейские имена: Значение и происхождение (Захарий). Архів оригіналу за 24 липня 2016. Процитовано 19 липня 2016. 

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]