Жорна (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жорна
Вид телевізійний фільм
Жанр документальний
Режисер Ганна Гін
Кінокомпанія «МедіаПорт»
Тривалість 1:20:24
Країна Україна
Дата виходу 2008 р.

«Жорна» — український документальний фільм про події під час Голодомору в Україні 1932-33 років на Харківщині.

Інформація[ред. | ред. код]

Автор сценарію та режисер — журналістка Ганна Гін. Стрічку випущено харківською аґенцією «МедіаПорт». Тривалість — 1:20:24.

Фільм збудовано на спогадах людей, котрі пережили Голодомор. Автори стрічки не подають жодних висновків, не коментують і не пояснюють, аби глядач самотужки розібрався в тих страшних подіях — лише закадровий голос, що читає документи[1].

Вона йому: «Вітюша, зараз закипить, я принесу. Ще хвилинку...» Принесла, а він вже помер.. Мати все життя потім повторювала, як щоб я на дві хвилини раніше принесла, Вітя б жив...

Прем'єра фільму відбулася у 2008 році, на харківському каналі ОТБ. Авторський колектив за 9 місяців об'їхав всі 30 районів Харківської області — три з половиною тисячі кілометрів та сімнадцять годин відзнятого матеріалу стали підсумком цієї подорожі. Більше ніж 30 історій від вже старих людей, котрі були дітьми під час трагедії[2].

Очевидці розповідають, як односельці та сусіди перетворились на катів, що виконували волю людожерської системи, забираючи та знищуючи залишки їжі в тих, з ким в дитинстві грались в піжмурки та квача. Тодішня столиця України Харків перетворився на острів життя в океані смерти, де на вулицях вже збирали тіла селян, котрі намагались порятуватись від голоду[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. П’ять фільмів про Голодомор. https://uatv.ua/. Архів оригіналу за 9 грудня 2020. Процитовано 28 листопада 2020.
  2. 1933: Жорна голоду - фільм про Голодомор. https://www.istpravda.com.ua/. Архів оригіналу за 9 грудня 2020. Процитовано 28 листопада 2020.
  3. Анонс: ТВІ покаже фільм «Жорна». https://www.istpravda.com.ua/. Архів оригіналу за 7 грудня 2020. Процитовано 28 листопада 2020.

Посилання[ред. | ред. код]